Αντιφασιστικό κίνημα
Oμόφωνο ψήφισμα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ: Να σταματήσει η προβολή των νοσταλγών του Χίτλερ

26/9, Κινητοποίηση στην ΕΡΑ Χανίων ενάντια στην προβολή της Χ.Α

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θέμα της προβολής της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από την ΕΡΤ. Ομόφωνο ψήφισμα που ζητά από τη διοίκηση της ΕΡΤ να σταματήσει να προβάλει τους νοσταλγούς του Χίτλερ, πέρασε στη συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που έγινε τη Δευτέρα 28/11. 

Το ψήφισμα που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου, αναφέρει: “Το τελευταίο διάστημα οι καλύψεις δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής, οδήγησαν στις διαμαρτυρίες αρκετών πολιτών και φορέων προς την ΕΡΤ, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε ότι η κάλυψη έγινε με προτροπή της προηγούμενης σύνθεσης του ΕΣΡ.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν η προβολή εκδηλώσεων μίσους, των δραστών της δολοφονίας Φύσσα, των επιθέσεων σε Αιγύπτιους ψαράδες και σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για να θυμίσουμε μόνο μερικά από τα όσα βαρύνουν τους υπόδικους νεοναζιστές.

Η προβολή όλων των στοιχείων και ειδήσεων που βοηθούν στην αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των στοιχείων αυτών, είναι αναγκαία και χρήσιμη. Δεν είναι όμως αναγκαία η δημοσιογραφική κάλυψη κηρυγμάτων μίσους, ρατσισμού, προτροπής σε βία και ό,τι άλλο έχει η ατζέντα των συγκεκριμένων.

Δεν πρόκειται για πλουραλισμό, αλλά για επιλογή που οι ίδιοι εκλαμβάνουν σαν «πράσινο φως» στα τάγματα εφόδου ώστε να επιχειρήσουν την επανεμφάνισή τους.

Ήδη μετά τις πρόσφατες καλύψεις, οι επιθέσεις και οι απειλές σε συναδέλφους μας σε Χίο και Λέσβο, σε δημοκρατικούς πολίτες στο Ρέθυμνο, στο Εφετείο της Αθήνας, αλλά και τα γεγονότα στα hot spot με την ανάμειξη ρατσιστικών στοιχείων, πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της ενημέρωσης, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμποδίσουν τραμπουκισμοί και απειλές.

Η Ελλάδα υπήρξε χώρα που είδε στο παρελθόν τα παιδιά της να γίνονται πρόσφυγες και χρέος των δημοσιογράφων είναι τόσο να διασώζουν την ιστορική μνήμη και να μην αφήνουν έδαφος στην αναβίωση ακραίων ξενόφοβων αντιλήψεων και πρακτικών.

Καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ και το ΕΣΡ να συμβαδίσουν με τα όσα έγκριτοι νομικοί και η πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου διεκδικούν, ώστε να σταματήσει η προβολή των νοσταλγών του Χίτλερ”.

Μία εβδομάδα νωρίτερα και σε συνέχεια των κινητοποιήσεων της ΚΕΕΡΦΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, που ζητούσαν να σταματήσει η προβολή της Χρυσής Αυγής από την ΕΡΤ, είχε σταλεί επιστολή των Β. Γεωργιάδου, Λ. Παπαγιαννάκη, Κ. Παπαϊωάννου και Δ. Χριστόπουλου, προς τη Διοίκηση της ΕΡΤ που ζητούσαν να σταματήσει να προβάλει τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και τον εμπρηστικό και ρατσιστικό της λόγο. Υπενθυμίζουν το παράδειγμα της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησής της από το Κοινοβούλιο, γεγονός που έχει κριθεί από το ΣτΕ συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). 

Αντίφαση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ απάντησε στην επιστολή ότι “υποχρεούται από τον νόμο περί πολυφωνίας να καλύπτει τη δραστηριότητα όλων ανεξαιρέτως των κοινοβουλευτικών κομμάτων, χωρίς να έχει την οιανδήποτε δυνατότητα παρέμβασης. Ωστόσο, δημιουργείται αντίφαση, καθώς στον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ υπάρχει πρόβλεψη περί μη προβολής ρητορικής ρατσιστικού ή φυλετικού μίσους (άρθρο 3 του Ν. 4173/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 4324/2015)” και ζήτησε από το νέο ΕΣΡ να γνωμοδοτήσει επί του θέματος. 

Είναι σκάνδαλο από τη μία η Διοίκηση της ΕΡΤ να θεωρεί ότι ο ιδρυτικός νόμος της ΕΡΤ είναι ο νόμος που ίδρυσε τη ΝΕΡΙΤ (Ν. 4173/13 και μετονομάστηκε σε ΕΡΤ, με το νόμο 4324/15) και από την άλλη πετάει το μπαλάκι στο ΕΣΡ. Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Δημήτρης Ψαρράς στην Εφ.Συν “Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα το ΕΣΡ δεν έχει δείξει καμιά δημοκρατική ευαισθησία απέναντι στη ναζιστική πρόκληση. Παγιδευμένο σε μια ακατανόητη τυπολατρία, εμφανίζεται να κυνηγάει τα κανάλια για να προβάλλουν περισσότερο τη Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας άκριτα την προπαγανδιστική συλλογιστική των ναζιστών και αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι υπάρχει τόσο το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα, όσο και ο νόμος 4203/2013, ο οποίος αναστέλλει την κρατική χρηματοδότηση σε κόμματα που διερευνώνται ως εγκληματικές οργανώσεις”. 

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, σε συνέχεια όλων αυτών κάνοντας μία νομικο-πολιτική τοποθέτηση εξηγεί ότι “επί τη βάσει του με αριθμό 215/2015 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και τα αναφερόμενα σε αυτό για την κατηγορούμενη ως εγκληματική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”, των προαναφερθεισών δικαστικών αποφάσεων, του άρθρου 23 του ν. 4293/2013 και της απόφασης της Βουλής των Ελλήνων για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης της “Χρυσής Αυγής”, της με αριθμό 518/2015 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε νόμιμη την αναστολή χρηματοδότησης μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, αλλά και της πρακτικής των ανώτατων πολιτειακών φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας (Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να αποφασίσει την διακοπή προβολής των δραστηριοτήτων της “Χρυσής Αυγής”, ή άλλως την αναστολή της μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης όσον αφορά την σε βάρος της ποινική δίωξη». 

Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μαζί με δεκάδες φορείς, σωματεία και τον κόσμο του αντιφασιστικού κινήματος έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν ότι η προβολή του φασισμού και του ρατσισμού δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση της πολυφωνίας αλλά αντίθετα στρώνει το δρόμο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής να περάσουν από τη ρητορική του μίσους στη δολοφονική δράση με στόχο την κατάργηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος.