Αντιφασιστικό κίνημα
Έκρηξη στη Μόρια: Κλείστε τα στρατόπεδα - Ανοίξτε τα σύνορα

26/11 Διαδήλωση στη Μυτιλήνη

Δύο ακόμα άνθρωποι, μία 60χρονη γυναίκα και ο εγγονός της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, δολοφονήθηκαν από τη ρατσιστική πολιτική Μουζάλα, μετά από έκρηξη φιάλης υγραερίου μέσα στη σκηνή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου. Συνολικά τραυματίστηκαν 8 άνθρωποι από τη φωτιά που επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος του Hot Spot και κατέκαψε σκηνές και κοντέινερ. Η μητέρα του νεκρού παιδιού και το αδερφάκι του μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα στην Αθήνα. Από την έκρηξη, άλλοι 6 πρόσφυγες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. 

Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ Αιγαίου “Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το Σάββατο αλλά και την Κυριακή το απόγευμα πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Μόριας και για τον εγκλωβισμό τους στο νησί. Στη συγκέντρωση του Σαββάτου έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα το δρόμο μπροστά από το δημοτικό θέατρο για να εκφράσουν την οδύνη τους για το τραγικό περιστατικό στη Μόριας, περιγράφοντας τις άσχημες συνθήκες διάβίωσης στη «φυλακή της Μόριας» όπως έγραφαν στα πανό. Πολλοί πρόσφυγες με τα μικρά παιδιά τους, κρατούσαν φωτογραφίες με το πεντάχρονο αγόρι που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα της Μόριας αλλά και το τρίχρονο αδερφάκι του που δίνει μάχη για τη ζωή του σε νοσοκομείο των Αθηνών”. 

H πυροσβεστική εκτιμά ότι ότι αν φυσούσε την ημέρα της έκρηξης, όλος ο καταυλισμός θα είχε γίνει παρανάλωμα, αφού οι περίπου 4.500 ανθρώπων που ζουν στη Μόρια, διαμένουν σε σκηνές που ακουμπούν η μια στην άλλη. Παρόλα αυτά μετά τη δολοφονική έκρηξη ο υπεύθυνος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96, είχε το θράσος να υποστηρίξει πως: «Ένα τέτοιο δυστύχημα μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σπίτι”.