Αντιρατσιστικό κίνημα
Ο ρατσιστικός κυνισμός του Μουζάλα

Αντί να εγκαταλείψει τη δολοφονική πλέον πολιτική του εγκλεισμού των προσφύγων στα Hot Spot κολαστήρια, η κυβέρνηση μέσω Μουζάλα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε άλλα πέντε νέα στρατόπεδα στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, μέσα στα οποία θα φυλακίσει τους λεγόμενους “παραβατικούς” πρόσφυγες, αυτούς δηλαδή που εξεγείρονται διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μάλιστα, μία μέρα μετά τη δολοφονική έκρηξη στη Μόρια, δήλωσε κυνικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι δεν μπορεί να δώσει στους πρόσφυγες αυτό που δικαιούνται, δηλαδή την ελευθερία τους γιατί: “Εάν φύγουν οι πρόσφυγες, θα πέσει η συμφωνία και από την επόμενη μέρα οι μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική Τουρκία θα φτάνουν και τις 4.000 καθημερινά”. 

Το ίδιο επανέλαβε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφερόμενος στη Χίο είπε ότι “αν φύγουν αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στα νησιά, τίθεται σε κίνδυνο η Συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι τα νησιά αυτά θα γυρίσουν στην περσινή κατάσταση, όπου οι ροές ήταν από 1.500 μέχρι 2.000 κάθε βράδυ για τη Χίο. Το πρόβλημα επομένως που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -και η κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά μέσα από μία μαύρη προπαγάνδα το σχέδιο παρεμποδίζεται- είναι πώς θα καλυτερεύσουν οι συνθήκες και πώς θα επανακτηθεί η ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα του χιώτικου πληθυσμού και στα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών”. 

Στην πραγματικότητα η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό έχει πάει τόσο δεξιά που ο Μουζάλας δε διστάζει να χρησιμοποιήσει την ρητορική της ακροδεξιάς περί επικείμενης μαζικής εισόδου από την Τουρκία αν αποφασίσει να δώσει την ελευθερία μετακίνησης στους πρόσφυγες από τα νησιά, την ίδια στιγμή που ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ συνεχίζεται. Ο Τσίπρας έφτασε στο σημείο να συνομιλεί με τον Ερντογάν δηλώνοντας ξεδιάντροπα ότι στηρίζει τα αιτήματα του για χρηματοδότηση 6 δις με στόχο την καταστολή των προσφύγων που επιχειρούν να ξεφύγουν από το θάνατο στη Συρία.

Επιλογές Απαρτχάιντ

Όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επιλέγει να συνταχθεί με τα μνημόνια θυσιάζοντας τις δουλειές, τις συντάξεις, την υγεία και την παιδεία των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και της νεολαίας έτσι επιμένει στις επιλογές απαρτχάιντ και βίαιου εγκλωβισμού των προσφύγων μέσα στο κρύο και τα λασπόνερα για να διατηρήσει όρθια τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Έτσι όμως έστρωσε το δρόμο στις χρυσαυγίτικες επιθέσεις στη Χίο και δίνει αέρα στα πανιά των δεξιών δημάρχων στα νησιά να δημαγωγούν για “υποβάθμιση” των νησιών εξαιτίας των προσφύγων. 

Αυτή η δεξιά κατρακύλα της κυβέρνησης δεν έχει πάτο, φτάνει σε σημείο να υποστηρίζει της μαζικές απελάσεις των προσφύγων πίσω στο σφαγείο του πολέμου. Συνεχίζοντας το ρατσιστικό του παραλήρημα στην ίδια συνέντευξη ο Μουζάλας ομολογεί: “Το τρίτο ζήτημα που βάζουμε και νομίζουμε ότι η Ευρώπη ολιγωρεί, είναι να φτιαχτεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών”.

Ωστόσο η επιμονή της κυβέρνησης στην πολιτική του εγκλεισμού έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Σεβαστάκης, το άρθρο 14 της συμφωνίας επιτρέπει τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες.Επιπλέον 20 οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, σε κοινό τους κείμενο καταγγέλουν την κυβένρηση ως υπεύθυνη για τις άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα. 

Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες στα νησιά, σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τη δύναμη να απαιτήσει να μπει τέλος στην συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά. Αυτή είναι η δύναμη που θα κόψει τον αέρα στην ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη. Οργανώνοντας τις μάχες σε κάθε χώρα και συντονισμένα στις 18 Μάρτη 2017, μπορούμε να βάλουμε τέρμα στη ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων που δολοφονεί χιλιάδες αθώους πρόσφυγες και μετανάστες είτε στα νερά της Μεσογείου είτε εντός της “πολιτισμένης” ΕΕ.