Εργατικό κίνημα
Κυριακή 4 Δεκέμβρη στην ΕΣΗΕΑ­: Συντονιζόμαστε

17/11 πορεία Πολυτεχνείου

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια πραγματοποιεί την Κυριακή 4 Δεκέμβρη στις 10 πμ στην ΕΣΗΕΑ, την πανελλαδική του συνέλευση μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία για το εργατικό κίνημα που έχει μπροστά του τη σύγκρουση τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Τον προϋπολογισμό της συνεχιζόμενης λιτότητας που οδηγεί σε διάλυση Υγεία Παιδεία, Πρόνοια και υπηρεσίες. Την επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα κοινωνικά αγαθά. Το χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις, στις εργασιακές σχέσεις και στον συνδικαλισμό. 

Η συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, γίνεται ανάμεσα σε δύο απεργιακές κινητοποιήσεις. Την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 Νοέμβρη που άνοιξε αυτόν τον κύκλο μαχών με την κυβέρνηση και τους δανειστές, και την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη που είναι βήμα κλιμάκωσης. Θα είναι μια ευκαιρία για κάθε αγωνιστή του εργατικού κινήματος, να συζητήσει συλλογικά και να αποτιμήσει την δράση του κινήματος μέχρι τώρα, αλλά και τη συνέχεια των αγώνων της τάξης μας για να μην περάσει η βάρβαρη πολιτική που φιλοδοξούν να εφαρμόσουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. 

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια έχει προσπαθήσει να δώσει στήριγμα και να οργανώσει μικρές και μεγάλες μάχες του εργατικού κινήματος όλο τον τελευταίο χρόνο. Καλούμε κάθε μαχητικό εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή και σωματείο να δώσουν το παρόν στις 4 Δεκέμβρη στην ΕΣΗΕΑ για να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να βάλουμε φρένο στις επιθέσεις της κυβέρνησης και να ανοίξουμε ένα νικηφόρο δρόμο για το εργατικό κίνημα:

Αβραμίδου Κατερίνα, συνδικαλίστρια ΨΝΘ 
Αλεξανδρής Σαράντος, Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης
Αλεξανδρίδου Μαρία, μέλος ΔΣ συλλόγου εργ.Νοσοκ.Θριάσιου
Αλφιέρη Μαρία, μέλος ΔΣ συλλόγου εργ.Νοσοκ.«Αγλαία Κυριακού»
Ανδρέου Τιάνα συνδικαλίστρια αντιπρόσωπος στο συνέδριο της ΟΣΥΟ
Ανδριώτης Σπύρος, ΔΣ συλλόγου εργαζ. ΕΚΠΑ
Αργύρης Χρίστος, μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζ. Νοσοκ. Γεννηματάς
Αργυροκαστρίτης Μήτσος, συνδικαλιστής 
λιθογράφος, πρώην μέλος ΔΣ ΕΚΑ
Αργυρόπουλος Ηλίας, 
μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΠΤΥΜ
Ασημακοπούλου Πηνελόπη, ταμίας συλλόγου εργαζόμενων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Βαρβέρης Χρήστος, συνδικαλιστής Speedex 
Βερβέρης Μιχάλης, εμποροϋπάλληλος, 
επιτροπή Αγώνα Μαρινόπουλος Ν Ιωνίας
Βοργιάς Κώστας, μέλος ΔΣ σωματείου 
εργαζόμενων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Γεροντίδης Μάκης, μέλος ΔΣ συλλόγου 
εφοριακών Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας
Γκαρανέ Ντίνα, μέλος ΔΣ Γ ΕΛΜΕ Αθήνας 
Δάμπασης Μάκης, 
βιομηχανικός εργάτης Έβρος
Δημοβασίλης Δημήτρης, 
συνδικαλιστής ΤΡΑΜ
Διαβολάκης Θανάσης, μέλος ΔΣ ΟΙΕΛΕ
Θεοχάρης Γιάννης, μέλος ΔΣ σωματείου 
ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μέλος ΔΣ ΠΟΕΜ
Καλφαγιάννης Παναγιώτης, 
πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ
Καταραχιάς Κώστας, πρόεδρος συλ. 
νοσοκ. Αγ. Σάββας
Κασιμάτης Γαβρίλος, γραμματέας ΠΟΣΠΕΡΤ
Κολότσιος Θανάσης, 
μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/Τ.Κ.Μ. 
Κούτρας Γιάννης, ΔΣ ΕΝΙΘ
Λαδά Χριστίνα, πρόεδρος ΔΣ συλλόγου 
εκπαιδευτικών ΠΕ Μεσσηνίας 
Λευθεριώτης Βασίλης μέλος 
πενταμελής ΕΙΝΑΠ νοσοκομείου Ερυθρού
Λιαπόπουλος Πάνος μέλος ΔΣ συλλ. 
Εργαζ. Νοσοκ. Παίδων Πεντέλης
Λουκάς Βασίλης, μελος ΔΣ ΕΛΜΕ 
Ικαρίας – Φούρνων
Λυσικάτου Ζαννέτα, ΓΣ ΟΕΝΓΕ
Μανωλάτος Γιάννης μέλος ΔΣ 
συλλόγου εργαζομένων ΓΓΕ
Μαρτζούκος Αλέξανδρος, μέλος ΔΣ Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών
Μαστοράκης Μανώλης, ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ
Μηλιαζίμ Τζεμαλί, 
μέλος ΔΣ συλλόγου εκπαιδ. ΠΕ Ξάνθης
Μπαλλή Χαρούλα, μέλος ΔΣ 
συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Πέλλας
Μπένος Νότης, τεχνικός TV, 
συνδικαλιστής ΕΤΙΤΑ
Μποτσίδης Γιώργος, ΔΣ σωμ. Ιδ. Υπαλλήλων Αλεξ/πολης, μέλος ΔΣ Ε.Κ. Εβρου
Μπράτσος Νάσος, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΣΥ, 
Νταλακογιώργος Αντώνης, 
πρόεδρος ΠΕΝΕΝ, μέλος ΔΣ ΕΚΠ
Παπαμηνά Μαργαρίτα, μέλος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Χανίων
Πεντότη Ζωή, πρόεδρος πανελλήνιου 
συλλ. εργαζ. Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας
Πίττας Κώστας, γραμματέας. Ομοσπονδίας υπ. Ανάπτυξης (τομείς ΒΕΕΤ)
Πολύδωρος Κώστας, συνδικαλιστής 
Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών
Ρεβύθης Σπύρος, πρόεδρος ΣΕΛΜΑ (ΜΕΤΡΟ)
Ρίζος Σεραφείμ, δάσκαλος, 
μέλος ΔΣ Συλλόγου Π.Ε.Χανίων 
Σακελλαρίου Γιάννα, 
μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΠΤΥΜ
Σαλτσίδης Θεόφιλος, 
μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζόμενων ΤΑΠΑ
Σκουτέρης Παναγιώτης, μέλος ΔΣ ΕΠΗΕΑ
Σκαρπέλης Αντώνης, γραμματέας 
συλλόγου εκτάκτων Υπ. Πολιτισμού
Σμπαρούνης Νίκος, μέλος Επιτροπής 
Υγιεινής και ασφάλειας ΜΕΤΡΟ 
Σουντουλίδου Ρεοζήλη, μέλος ΔΣ 
συλλ. Εργαζόμενων Δήμου Βριλησσίων
Στάϊκος Σπύρος, μέλος ΔΣ 
Σωματείου ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου
Στρίγκος Θοδωρής, συνδικαλιστής ΔΕΗ
Συλαϊδής Βασίλης, μέλος Δ.Σ.
Σωματείου Εργαζομένων ομίλου INTRACOM
Τσαλήμογλου Γιάννης, μέλος ΔΣ 
Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ
Φώσκολος Αντώνης 
συνδικαλιστής σύλλ. εργατοτεχνιτών ΥΠΠΟ, αντ. συνέδριου ΠΟΕ ΥΠΠΟ 
Φωτέλλη Ειρήνη, μέλος ΔΣ ΠΣΥΠΕΡΤ, 
Χατζάρας Νίκος, γραμματέας ΔΣ συλλόγου εργαζ. δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης
Ψάρρης Μιχάλης, μέλος ΔΣ 
συλλόγου εργαζομένων ΠΓΝ Πάτρας 
Ψυχογιοπούλου Σταυρούλα,
αντιπρ. συνέδριου ΠΟΕ ΥΠΠΟ
 

Η Πανελλαδική Συνέλευση Εργατικής Αντίστασης, η δεύτερη πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκέμβρη στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα).

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συσπειρώνονται στο Συντονισμό, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι σωματείων κι ομοσπονδιών, απλοί εργάτες, το πιο μαχητικό κομμάτι του εργατικού κινήματος, θα κληθούν να αποτιμήσουν την εμπειρία των μέχρι τώρα αγώνων και να οργανώσουν το βηματισμό τους για την επόμενη περίοδο. Και η εμπειρία είναι πλούσια.

Ο ρόλος του στην επιτυχία των πανεργατικών απεργιών που ακολούθησαν από την πρώτη του πανελλαδική συνάντηση τον περασμένο Νοέμβρη, μέχρι και τον ξεσηκωμό της 4ης Φλεβάρη του 2016, ήταν καθοριστικός. Κόντρα στις απόψεις που προέβλεπαν ασθενικές αντιδράσεις μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε προβάλλοντας την γραμμή για άμεση απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στο ασφαλιστικό - σφαγείο του Κατρούγκαλου, κόντρα στη στάση αναμονής που κράτησαν τόσο οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, όσο και του ΠΑΜΕ. Και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας δίνοντας όλες του τις δυνάμεις για συντονισμένη απεργιακή απάντηση στις επιθέσεις που έχουν βάλει μπροστά κυβέρνηση και δανειστές εν'όψει της δεύτερης αξιολόγησης. Την επίθεση στα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις, το συνδικαλισμό, αλλά και τις ομαδικές απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τελευταίες “εξετάσεις” που έδωσε με επιτυχία ο Συντονισμός ήταν η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 24ης Νοέμβρη, με τις δυνάμεις πλέον να ρίχνονται στην οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. 

Πολύτιμη είναι η βοήθεια που έχει προσφέρει στο ξεδίπλωμα κάθε κλαδικής εργατικής μάχης, στην οργάνωση της συμπαράστασης, στη μάχη για το άπλωμα της. Στο πλευρό των ναυτεργατών και των απεργιακών αγώνων που έχουν δώσει όλη την τελευταία διετία. Δίπλα στους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου για την από τα κάτω οργάνωσή τους με επιτροπές αγώνα. Προβάλοντας την αντικαπιταλιστική γραμμή της κρατικοποίησης χωρίς αποζημίωση στο αφεντικό και με εργατικό έλεγχο. Μαζί με τους εργαζομένους στα 5μηνα των δήμων και τον αγώνα για δουλειά και δικαιώματα. Στο πλευρό των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις απεργίες και τις περιφρουρήσεις στα τυπογραφεία, όταν έδιναν τη μάχη ενάντια στη διάλυση των ταμείων τους. Στην πρώτη γραμμή ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα. Σε μια μεγάλη καμπάνια μαζί με τους εργάτες στα λιμάνια, τις συγκοινωνίες, το νερό και όχι μόνο. Όπως και στην πρώτη γραμμή για τη διεκδίκηση μαζικών προσλήψεων και χρηματοδότησης για τις κοινωνικές ανάγκες, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Στις γειτονιές οργανώνοντας τη μάχη ενάντια στις απολύσεις και την αυθαιρεσία των αφεντικών, όπως στην περίπτωση της Ε.Β που απολύθηκε από την Βονταφον στον Πειραιά, ή τον Τ.Μ που απολύθηκε από κατάστημα ρουχισμού στου Ζωγράφου. 

Σε αυτά και άλλα τόσα μέτωπα, τα περισσότερα ακόμα ανοιχτά, η σχετική προκήρυξη και αφίσα του Συντονισμού ενημερώνει, γενικεύει και δίνει προοπτική. Και το δίκτυο των αγωνιστών και των αγωνιστριών του φροντίζουν να φτάσει σε εκατοντάδες εργατικούς χώρους και γειτονιές σε όλη τη χώρα.

Η πλούσια αυτή δράση του Συντονισμού δεν ήρθε από το πουθενά. Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια συγκροτήθηκε την 1η Νοέμβρη του 2015 ως εξέλιξη προηγούμενων αντίστοιχων πρωτοβουλιών. 

Άλλωστε η κλιμάκωση και ο συντονισμός των απεργιών ήταν από τις βασικές μάχες που έδωσαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια. Ενάντια στις τρικλοποδιές των συνδικαλιστικών ηγεσιών που είτε έκλειναν κινητοποιήσεις είτε αρνούνταν να συμπαρασταθούν στους χώρους που έβγαιναν στη σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές, η βάση των συνδικάτων προχωρούσε σε τέτοια βήματα προσπαθώντας να επιβάλει τη γενίκευση των αγώνων από τα κάτω.

Προηγούμενες εμπειρίες

Η πιο σημαντική τέτοια πρωτοβουλία προέκυψε μία ημέρα μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο το Νοέμβρη του 2013. Η σύσκεψη που κάλεσαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ μαζί με τους απεργούς διοικητικούς των πανεπιστημίων είχε στόχο την απεργιακή απάντηση στην επίθεση των Σαμαροβενιζέλων και συσπείρωσε δεκάδες σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους από μια σειρά χώρους, τον Τύπο, την Υγεία, τον ιδιωτικό τομέα, τους ΟΤΑ, τους σχολικούς φύλακες, τα υπουργεία αλλά και κόσμο από φοιτητικούς συλλόγους. Η κατάληξή της ήταν η δημιουργία του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες με πρώτη απόφαση τη μετατροπή της Πέμπτης 14/11/13 σε μέρα απεργιακής δράσης, αναγκάζοντας την ΑΔΕΔΥ και την ΕΣΗΕΑ να κηρύξουν στάση εργασίας και χιλιάδες να διαδηλώσουν εκείνη την ημέρα. 

Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Συντονισμού ανεβάζοντας την απήχησή του και στις επόμενες συσκέψεις του να συσπειρώνονται ακόμα περισσότερα κομμάτια εργαζόμενων.

Η συνέχεια ήταν η παρουσία του σε κάθε εργατική μάχη, από το ΜΕΤΡΟ και τα πανεπιστήμια, μέχρι τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τους σχολικούς φύλακες και τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς. Ενώνοντας όλα τα κομμάτια με τους αγωνιστές της ΕΡΤ. Αυτή η δράση ενίσχυε την αυτοπεποίθηση των τελευταίων ότι θα μπουν στο Ραδιομέγαρο νικητές και τόνωνε το ζωντανό παράδειγμα του εργατικού ελέγχου στα μάτια των υπόλοιπων.

Ούτε αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια συντονισμού από τα κάτω. Υπήρχε ήδη μια ολόκληρη εμπειρία ανάλογης δράσης τα προηγούμενα χρόνια. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών (ΕΠΑΣΣ) που δημιουργήθηκε το 2010 ήταν μια τέτοια πρώτη πρωτοβουλία, που στήριξε τους αγώνες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Παπανδρέου.

Οι πανεργατικές, οι απεργίες διαρκείας, οι καταλήψεις, οι πλατείες αυτών των δύο χρόνων έφεραν εκατοντάδες νέους αγωνιστές και αγωνίστριες να πρωτοστατούν στους χώρους δουλειάς τους για την οργάνωση από τα κάτω με επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές. Μαζί με τέτοια κομμάτια, η ΕΠΑΣΣ πήρε την απόφαση να καλέσει σε μια πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης (ΣΕΑ) το φθινόπωρο του 2012 που να οργανώσει τη συνέχεια ενάντια στην κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων.

Η ΣΕΑ βρέθηκε στο πλευρό των απεργών του ΜΕΤΡΟ το Γενάρη του 2013 οργανώνοντας το άπλωμα του αγώνα από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων στα υπόλοιπα ΜΜΜ και άλλους χώρους. Στήριξε την απεργία των ναυτεργατών στη συνέχεια με παρουσία στις περιφρουρήσεις στους καταπέλτες των πλοίων αλλά και ενάντια στο κλείσιμο μετά την επιστράτευση. 

Συμπαραστάθηκε σε κάθε μικρό και μεγάλο χώρο που έβγαινε στον αγώνα. Από την Ιντρακόμ των χιλιάδων εργαζομένων, μέχρι το Βουγιουκλάκειο, μια μικρή κλινική της Δυτικής Αθήνας. Ενώ σε συνεργασία με το Συντονιστικό των Νοσοκομείων που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα πρωτοστάτησε στην κλιμάκωση των αγώνων στο χώρο της υγείας.

Έδωσε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας διαρκείας των καθηγητών το Μάη εκείνης της χρονιάς που ξεπουλήθηκε από συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου πριν καν αρχίσει. Και συνέχισε αυτή την προσπάθεια στη δεύτερη απεργία των καθηγητών το Σεπτέμβρη συμμετέχοντας και οργανώνοντας τις πρωινές περιφρουρήσεις στα σχολεία, υπερασπίζοντας τη συνέχειά της μαζί με τους διοικητικούς των πανεπιστημίων και όλους τους εργαζόμενους που πάλευαν για την κλιμάκωση των αγώνων.

Αναντικατάστατος ήταν ο ρόλος των αγωνιστών της στην κατάληψη του Ραδιομεγάρου μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και την λειτουργία του κάτω από εργατικό έλεγχο. Για να κρατηθεί ζωντανή η μάχη και να συνδεθεί με τα άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια. Η αφίσα της ΣΕΑ για την ΕΡΤ, οι εκδηλώσεις συμπαράστασης σε όλες τις γειτονιές και οι περιοδείες στους χώρους δουλειάς με εργαζόμενους της ΕΡΤ άπλωναν το μήνυμα του εργατικού ελέγχου παντού. Γι’ αυτό μία ημέρα μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, η πρώτη αντίδραση των εργαζόμενων της ΕΡΤ ήταν να καλέσουν στη σύσκεψη που κατέληξε στο Συντονισμό Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες. Η ανάγκη της πάλης από τα κάτω κόντρα στις κυβερνήσεις αλλά και στα εμπόδια των συνδικαλιστικών ηγεσιών είχε γίνει κοινή πεποίθηση.

Εξέλιξη

Μέσα από την πλούσια δράση του τα επόμενα δυο χρόνια, που συσπείρωναν όλο και περισσότερα σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους στις γραμμές του, ο Συνονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμοτητες εξελίχτηκε στο Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια το Σεπτέμβρη του 2015. Και παραμένει το πιο χρήσιμο εργαλείο για κάθε έναν που παλεύει ενάντια στο τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. 

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια είναι το δίκτυο των αγωνιστών/τριών που οργανώνουν τις οικονομικές και πολιτικές μάχες που έχει μπροστά της η εργατική τάξη, ενωτικά αλλά και αιχμηρά: με την αισιοδοξία της δύναμης που έχει η τάξη μας, την εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα πιο μαχητικά τμήματά της από τους αγώνες, με τον αντικαπιταλισμό στην καρδιά του. Το δυνάμωμά του θα βοηθήσει οι μάχες που έρχονται να είναι νικηφόρες. Την Κυριακή 4/12 η θέση κάθε εργαζόμενου και κάθε εργαζόμενης που θέλει να παλέψει είναι στη συνέλευση του Συντονισμού στην ΕΣΗΕΑ.

 


 

Πρόγραμμα

 
10πμ – 12:30μμ
Τα μέτωπα της σύγκρουσης με τα μνημόνια. Περικοπές – απολύσεις – ιδιωτικοποιήσεις
ομιλητές:
Χρίστος Αργύρης, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς
Σαράντος Αλεξανδρής, συνδικαλιστής ΔΕΗ
Μανώλης Μαστοράκης, ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ
Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος ΔΣ ΠΣΥΠΕΡΤ
Γιώργος Μαυρίδης, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος
Τάσος Αναστασιάδης, Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια
 
12:30μμ – 1μμ: Διάλλειμα
 
1μμ – 3:30μμ
Οργανώνουμε τους χώρους δουλειάς – Οργανώνουμε τον συντονισμό
ομιλητές:
Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων νοσ.Αγ.Σάββας
Αντώνης Φώσκολος, συνδικαλιστής στο Υπουργείο Πολιτισμού
Βαγγέλης Παπαδόγιαννης, μέλος Σωματείου Εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Αποστόλης Μπανάσιος, ταμίας ΠΕΝΕΝ
Γιάννης Κούτρας, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ
Ρεοζίλη Σουντουλίδου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βριλησίων
 
3:30μμ – 4μμ: Διάλλειμα
 
4μμ – 5μμ
Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η παγκόσμια μέρα δράσης 
18 Μάρτη
ομιλητές:
Ντίνα Γκαρανέ, μέλος ΔΣ Γ'ΕΛΜΕ Αθήνας
Εύα Ηλιάδη, εργαζόμενη σε ΜΚΟ, δασκάλα σε καμπ προσφύγων
Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ
 
5μμ – 5:30μμ ­­
Αποφάσεις