Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Eνάντια στη σεξιστική βία

Το μπλοκ των LGBTQ+ και η ομάδα γυναικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη διαδήλωση στις 25/11

Με μια δυναμική διαδήλωση άνοιξε πλατιά το ζήτημα της σεξιστικής βίας μέσα στο γυναικείο, φεμινιστικό και lgbtq+ κίνημα. Εκατοντάδες συμμετείχαν στην κινητοποίηση που έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοέμβρη για να δείξουν ότι «η νύχτα μας ανήκει», ενώ διαδήλωσαν και ενάντια στην ομοφοβία, την τρανσφοβία, το ρατσισμό, το φασισμό. 

Κάλεσαν μια σειρά από οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Καμία Ανοχή, Το Μωβ, η ομάδα LGBTQ+ και η Γυναικεία Ομάδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η φέμιν@tre, το Φύλο Συκής κ.α. Ξεκινώντας με μικροφωνική και πικετοφορία στην πλατεία Καπνικαρέας, ακολούθησε διαδήλωση που ξεσήκωσε τις γειτονιές από τις οποίες πέρασε (Ψυρρή, Μεταξουργείο, Εξάρχεια). Στην κεφαλή ήταν οι Quilombo, το γνωστό συγκρότημα κρουστών που έχει στηρίξει και άλλες κινητοποιήσεις, όπως την περσινή 19 Μάρτη. Τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στην πορεία καθώς και τον κόσμο γύρω, ενθουσίασε το σύνθημα «Άντρες και γυναίκες παλεύουμε μαζί, ενάντια σε σεξισμό και καταπίεση». Η πορεία κατέληξε σε συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων.

Την ίδια ώρα, στην Ιστανμπούλ γινόταν η αντίστοιχη διαδήλωση που κινητοποίησε χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, ενώ λίγες ημέρες πριν, οι μαζικές διαδηλώσεις ανάγκασαν τον Ερντογάν να πάρει πίσω το νόμο που προέβλεπε μη δίωξη του βιαστή ανήλικου παιδιού αν ο θύτης παντρευόταν το θύμα. Στην Αργεντινή εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στη σεξιστική βία τον περασμένο μήνα, ενώ νωρίτερα στην Πολωνία οι μαζικές διαδηλώσεις των γυναικών έκαναν την κυβέρνηση να κάνει πίσω στο νόμο που ετοίμαζε για συνολική απαγόρευση των εκτρώσεων.

Παγκόσμια

Τα πρόσφατα αυτά γεγονότα σε παγκόσμια κλίμακα δημιουργούν την ανάγκη να βαθύνει η συζήτηση για το τι ευθύνεται για την καταπίεση των γυναικών και συνεπακόλουθα για τη σεξιστική βία και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε.

Κάποιες θεωρίες πατριαρχίας ανάγουν το φαινόμενο της σεξιστικής βίας στην κυριαρχία των ανδρών πάνω στις γυναίκες. Άλλες αναγνωρίζουν ότι η εκμετάλλευση μέσα στον καπιταλισμό είναι υπαρκτή και επηρεάζει τις σχέσεις και τους ρόλους των δύο φύλων, αλλά αντιμετωπίζουν την έμφυλη βία και την οικονομική εκμετάλλευση σαν δύο ξεχωριστά και αυτοτελή φαινόμενα.

Ωστόσο η αντικαπιταλιστική Αριστερά δίνει την ερμηνεία της αλλοτρίωσης: η κλοπή της εργασίας των εργαζόμενων από τα αφεντικά είναι η κυρίαρχη μορφή καταπίεσης μέσα στον καπιταλισμό. Οι εργάτες και οι εργάτριες δίνουν το χρόνο και τη δημιουργικότητά τους για την παραγωγή, με αντάλλαγμα ένα πολύ μικρότερης αξίας αντίτιμο σε χρήματα. Η αλλοτρίωση στην εργασία περνάει και σε όλα τα φάσματα της ζωής, άρα και στις σχέσεις.

Η πυρηνική οικογένεια, η μορφή οικογένειας που δημιούργησε ο καπιταλισμός, είναι το λίκνο της απλήρωτης εργασίας των γυναικών (φροντίδα σπιτιού, παιδιών, μαγειρική, καθαριότητα) και πηγή περεταίρω εκμετάλλευσής τους. Είναι ταυτόχρονα μια υπόσχεση για χωρίς όρους αποδοχή, αγάπη και υποστήριξη που μένει ανεκπλήρωτη, για όλους αυτούς τους λόγους. Οι άντρες δεν επωφελούνται από την καταπίεση των γυναικών όσο πιστεύεται, και σίγουρα επωφελούνται πολύ λιγότερο απ’ όσο βλάπτονται και οι ίδιοι. 

Οι αλλοτριωμένες - διαλυμένες σχέσεις, η μοναξιά, η απογοήτευση και όλα όσα στοιχίζει στα καταπιεζόμενα στρώματα η εκμετάλλευσή τους, οδηγούν στα γενικευμένα φαινόμενα σεξιστικής βίας.

Χωρίς να δίνεται κανένα συγχωροχάρτι στους θύτες της σεξιστικής βίας, και με ξεκάθαρη στάση υπέρ του θύματος απέναντι στο δικαστικό σύστημα και τα ΜΜΕ που κατά κανόνα στέκονται εμπόδιο στην απονομή δικαιοσύνης, η ερμηνεία της αλλοτρίωσης σαν αίτιο της σεξιστικής βίας προσφέρει δύο πράγματα στο κίνημα και στη συζήτηση αυτή: πρώτο, επιχειρεί να πείσει και μέσα στην ίδια την Αριστερά ότι η μάχη ενάντια στο σεξισμό είναι μια μάχη του σήμερα, κι όχι κάτι το οποίο θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη στο απροσδιόριστο μέλλον του κομμουνισμού.

Δεύτερο και σημαντικότερο δίνει μια απάντηση στο πώς μπορεί να σταματήσει η σεξιστική βία, αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτιά της και δουλεύοντας πάνω στην ενότητα της εργατικής τάξης. Μέσα από τους αγώνες, σπάζουν στα μυαλά αντρών και γυναικών τα σεξιστικά στερεότυπα και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα φύλα.

Η ομάδα LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει τη συνέχεια και καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Σεξιστική βία: ποιος ευθύνεται και πώς θα τη σταματήσουμε», την Πέμπτη 15/12, ώρα 6μμ στη Νομική (παλιό κτήριο, 1ος όροφος, αίθουσα Χατζηδάκη).