Εργατικό κίνημα
Χιλιάδες στο συλλαλητήριο των συνταξιούχων

Μαζικό συλληλητήριο συνταξιούχων την Πέμπτη 15/12

«Με ψίχουλα και ψέματα δε θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε». Αυτό ήταν ένα από τα πολλά συνθήματα που φώναζαν οι χιλιάδες συνταξιούχοι που συμμετείχαν στο τεράστιο πανελλαδικό συνταξιουχικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη το απόγευμα, ημέρα που στη Βουλή ψηφιζόταν το έκτακτο επίδομα που είχε προτείνει η κυβέρνηση. Η συγκέντρωσή τους ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Πριν από την κεντρική συγκέντρωση, προσυγκεντρώσεις έγιναν σε διάφορα σημεία, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην Ομόνοια και αλλού. Συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή συνταξιούχων από την περιφέρεια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 50 πούλμαν έφτασαν στην Αθήνα. 

Πριν ξεκινήσει το μεγάλο συλλαλητήριο η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Σταμάτη Νικολάου, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ). «Είμαστε στη συγκέντρωση των συνταξιουχικών οργανώσεων όλης της Ελλάδας για να καταγγείλουμε την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική, που επιβάλλεται και από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Για να απαντήσουμε στην προσπάθεια που γίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης, ίσως και κάτω από το φόβο και την πίεση των κινητοποιήσεων μας, να προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα δίνοντας ένα ελάχιστο κομματάκι από τα δεκάδες δισεκατομμύρια που μας έχουν περικόψει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι αν θέλει κάποιος να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την κατάσταση των εργαζόμενων, των συνταξιούχων δεν έχει παρά να προχωρήσει στην επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης άμεσα, βασικό μισθό για τους εργαζόμενους τουλάχιστον στα 751 ευρώ, σταθερή δουλειά. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών της ζωής μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς προσπάθειες επικοινωνιακού χαρακτήρα, να ανατρέψουν την καταστροφή, ανατροπή αυτής της κυβέρνησης». 

Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί από την εξέδρα όπου πήραν το λόγο πρόεδροι των συνταξιουχικών ενώσεων που καλούσαν το συλλαλητήριο. Ο Παναγιώτης Βαβουγιός από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, η Γεωργία Παπαδάκου από την ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ο Τάσος Γεωργιάδης από την Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και ο Δήμος Κουμπούρης από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. 

«Στο δρόμο του αγώνα»

Ο τελευταίος έκανε την κεντρική ομιλία του συλλαλητηρίου και ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «δεν χρωστάμε σε κανένα, δεν δανειστήκαμε τα χρήματα που πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή. Είναι δικά μας, για τις ανάγκες μας. Διεκδικούμε με βάση τον πλούτο που παράγουμε, με τις δυνατότητες της εποχής μας… Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους κανένα αντεργατικό, αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό μέτρο που έχει ψηφιστεί, ό, τι μας έχει αφαιρεθεί. Θα είμαστε στο δρόμο του αγώνα και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».  

Όταν ξεκίνησε η πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, η Πανεπιστημίου φάνηκε μικρή για να χωρέσει το πλήθος των διαδηλωτών. Μπροστά μπήκε το κοινό πανό των συνταξιουχικών ενώσεων και η περιφρούρηση της πορείας με κόκκινα περιβραχιόνια. Δεκάδες ήταν τα πανό που ακολουθούσαν, ενώ όλα τα μπλοκ ήταν πυκνά και οργανωμένα. 

Ενδεικτικά, με πανό συμμετείχαν: η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, η ΠΕΣΕΚ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΤΑΝΠΥ, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ιωαννίνων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ από το Ρέθυμνο, το Σωματείο Συνταξιούχων Νομού Σερρών, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις Τρικάλων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Χαλκιδικής, οι συνταξιούχοι Ναυπλίου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Αεροπορικών Εταιριών, τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ-ΟΑΕΕ Νομού Νάουσας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Άρτας, το σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ επαρχίας Θηβών, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Μεσσηνίας, η Πανελλήνια Ένωση Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος κ.ά. 

Όταν η πορεία έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντησε μπλόκο από κλούβες των ΜΑΤ. Κάτω από την πίεση των διαδηλωτών, ο δρόμος άνοιξε και αντιπροσωπεία των συνταξιούχων έδωσε το ψήφισμα της διαδήλωσης στον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη. 


Μήνυμα σε όλη την Ευρώπη

Με 196 ψήφους ενέκρινε η Βουλή το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους την Πέμπτη 15/12. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε «παρών», ενώ το Ποτάμι απείχε από την ψηφοφορία, όπως και η Ένωση Κεντρώων που αποχώρησε από τη συζήτηση. 

Όλες τις προηγούμενες μέρες, η συζήτηση γύρω από το επίδομα είχε ανάψει. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έψαχναν τρόπους να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα.

Η κυβέρνηση μετά την μεγάλη Πανεργατική Απεργία στις 8 Δεκέμβρη αναγκάστηκε να υποσχεθεί το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Μετά τις «ανησυχίες» που εξέφρασαν οι δανειστές, στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Τσακαλώτος έσπευδαν να καθησυχάσουν ότι η έκτακτη ενίσχυση κινείται «εντός μνημονιακού πλαισίου». 

ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων όπως φάνηκε και στην ψηφοφορία στη Βουλή επιχείρησαν να παρουσιαστούν «βασιλικότεροι του Βασιλέως» αφού ξεσηκώθηκαν για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης που βάζει σε κίνδυνο τη σχέση με τους δανειστές, πάει τη χώρα «στα βράχια» και άλλα παρόμοια. 

Οι ίδιοι οι θεσμοί όμως; Υπήρχαν τοποθετήσεις σαν του Ντάισεμπλουμ ή του Σόιμπλε που ανέφεραν ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας» και ότι θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς για να αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ελάφρυνσης του χρέους. 

Πέρα όμως από τις βαρυσήμαντες δηλώσεις, το πραγματικό πρόβλημα τους δεν είχε να κάνει με το οικονομικό μέγεθος του επιδόματος. Οι δηλώσεις Τσακαλώτου έλεγαν την αλήθεια, η ενίσχυση ήταν εντός των μνημονιακών συμφωνιών. 

Το πραγματικό ζήτημα είναι το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει από αυτή την ιστορία. Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα έχουν κάνει απανωτές κινητοποιήσεις και η απόφαση για την οικονομική τους ενίσχυση δημιουργεί κακό προηγούμενο για την Κομισιόν και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν παντού πετσοκόψει τις συντάξεις. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Άνοιξη του 2016), στην Πορτογαλία η μέση σύνταξη έχει πέσει στα 833 ευρώ, στην Ισπανία στα 1021, στη Γαλλία στα 1032, ενώ πολύ χειρότερη κατάσταση υπάρχει στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία 504 ευρώ, Σλοβακία 408 ευρώ, Λιθουανία 242 ευρώ κτλ).  

Στην Ελλάδα το… παντοδύναμο Κουα-ρτέτο στραπατσαρίστηκε από τους συνταξιούχους που ανάγκασαν την κυβέρνηση Τσίπρα να ψηφίσει ό, τι υποσχέθηκε παρά τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε γύρω από το θέμα. Το μήνυμα της αντίστασης είναι αυτό που τους τρομάζει, αυτό πρέπει να γενικεύσουμε.