Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από το νερό

27/9 συλλαλητήριο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στο Σύνταγμα

Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/12, στις 9πμ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Λεωφ. Αθηνών 110). Στόχος είναι το μπλοκάρισμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΥΔΑΠ. 

Οι μέτοχοι συνεδριάζουν προκειμένου να αρπάξουν από τα αποθεματικά της δημόσιας επιχείρησης νερού, περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το ίδιο είχαν επιχειρήσει και την 1η Δεκέμβρη, αλλά η δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ματαίωσε τη διαδικασία. Στις 23/12, η Ομοσπονδία των εργαζομένων έχει κηρύξει στάση εργασίας προκειμένου να συμμετέχουν όλες και όλοι στην κινητοποίηση. Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, τα μέλη του οποίου εξέδωσαν σχετική αφίσσα και πραγματοποιούν σειρά εξορμήσεων σε γειτονιές κι εργατικούς χώρους. 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα λεφτά αυτά, αντί να πάνε στις τσέπες των μετόχων δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ, τους τραπεζίτες κλπ, να διατεθούν “στην απρόσκοπτη πρόσβαση των οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά αδυνάμων στο πόσιμο νερό. Σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Σε επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης”.

Όπως εξήγησε το μέλος του ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ, Αλέξανδρος Μερσινιάς, σε πρόσφατη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Περιστέρι, με την “επιστροφή κεφαλαίου” όπως ονομάζεται η διαδικασία, “επιχειρείται το εξής τερατούργημα. Η ΕΥΔΑΠ από τις κρατήσεις των μισθών μας κι από τα χρήματα που παίρνει από τον κόσμο, τους διακανονισμούς κλπ, έχει δημιουργήσει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 280 εκατομμυρίων. Η σημερινή διοίκηση Μπενίση (σ.σ διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ) έδωσε 20 εκατομμύρια στην Τράπεζα Αττικής, 33 εκατομμύρια στους μετόχους και τώρα δίνει άλλα τόσα ως επιστροφή κεφαλαίου. Ο μέτοχος που επωφελείται από όλα αυτά είναι το fund του Πόλσον (σ.σ ζάμπλουτος αμερικάνος τραπεζίτης), ο οποίος αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς το 10% της ΕΥΔΑΠ. Ο Πόλσον μέχρι τώρα από τα μερίσματα που έχει πάρει συν το δώρο που θέλουν να του κάνουν με την επιστροφή κεφαλαίου, έχει ήδη κάνει απόσβεση από τα λεφτά που έδωσε για την αγορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ”.

Ληστεία

Εκτός από το προφανές, που είναι η ληστεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα λεφτά του λαού – γιατί αυτό είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ – η επιτυχία της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 23/12 θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά το ξεπούλημα του νερού της Αττικής.

Δανειστές κι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν χρόνια να το καταφέρουν. Σκοντάφτουν όμως στην αντίσταση του κόσμου. Πριν δυο χρόνια είχαν βάλει μπροστά το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης. Απέτυχαν όταν μια μεγάλη και πολύμηνη καμπάνια που κορυφώθηκε με την καταψήφιση της ιδιωτικοποίησης από το 98% των ψηφοφόρων σε τοπικό δημοψήφισμα, ανάγκασε το ΣτΕ να αποφανθεί κατά του ξεπουλήματος. 

Σιγά σιγά όμως το ποσοστό του δημοσίου ροκανίζεται. Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ για παράδειγμα, το ποσοστό των μετοχών που κατείχε το δημόσιο το 2010, ήταν στο 61%. Στο τέλος του 2015 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 34%. Το 32% ήταν στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ και το 27.3% σε νομικά πρόσωπα και το υπόλοιπο 6.6% σε φυσικά πρόσωπα.

Η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση επανήλθε φέτος με ακόμα πιο εντατικό τρόπο όταν, ΕΥΔΑΠ κι ΕΥΑΘ, μαζί με μια σειρά άλλες ΔΕΚΟ, πέρασαν στα χέρια του Υπερταμείου των Ιδιωτικοποιήσεων. Ο κίνδυνος είναι άμεσος. Σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ, τους επόμενους μήνες προβλέπεται η πώληση του 11% των μετοχών σε ιδιώτες, επιπλέον του ποσοστού που διαθέτουν, ώστε το 50% παρά μία μετοχή να είναι σε ιδιώτες και το 50% συν μια μετοχή να μεταφερθεί στο νέο Υπερταμείο για “αξιοποίηση”.

Η πώληση, λοιπόν του 11% και η μεταφορά του υπολοίπου 50% στο Υπερταμείο συνιστά 100% ιδιωτικοποίηση, δια της πλαγίας οδού και με παράκαμψη της απόφασης ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία “η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν την μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας”. 

Συνέπειες

Οι συνέπειες που μπορεί να έχει η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα είναι τεράστιες. Για τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ μπορεί να σημαίνει απολύσεις και περικοπές – όπως συμβαίνει σε κάθε επιχείρηση που ιδιωτικοποιείται προκειμένου να πέσει το μισθολογικό κόστος του ιδιώτη. Περικοπές ακόμα χειρότερες καθώς ήδη από το 2009 οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν πάνω από 50% τη στιγμή που τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 800% περίπου (από περίπου 5 εκ. το 2009 σε περίπου 45 εκ το 2015). 

Ακόμα χειρότερα για το σύνολο του πληθυσμού θα σημαίνει ακριβότερο και χειρότερης ποιότητας νερό. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή ευρωπαϊκών κινημάτων για το νερό, όταν οι πολυεθνικές αποκτούν ρόλο στην παροχή του νερού όχι μόνο η ποιότητα του νερού είναι χειρότερη, αλλά και οι τιμές αυξάνονται. “Στην Ελλάδα αυτό θα σημαίνει ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα έχουν ανεπαρκή ή και καθόλου πρόσβαση στο νερό. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια κοινωνική πολιτική κλιμακωτής τιμολόγησης, που λαμβάνει υπόψιν την οικονομική κατάσταση των πολιτών... Οι υποψήφιοι για την αγορά του νερού της Ελλάδας, μεγάλες εταιρείες όπως η Suez και Veolia, έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί εκφράζοντας την άποψη ότι η τιμή του νερού ήταν πολύ χαμηλή”. 

Χαρακτηριστικό είναι το εξής απλό στοιχείο: ένα μπουκαλάκι εμφιαλομένο νερό είναι περίπου 2.000 φορές ακριβότερο από το νερό της βρύσης. Αντίστοιχα παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων σε άλλες χώρες δείχνουν ότι με το ξεπούλημα και η τιμολόγηση του νερού ανεβαίνει δραματικά, αλλά και η πτώση της ποιότητάς του, στρέφει μαζικά τον κόσμο στο χιλιάδες φορές ακριβότερο εμφιαλωμένο νερό.

“Η μάχη για την προσβασιμότητα στο νερό δίνεται ακόμα και με το σημερινό καθεστώς. Η ΕΥΔΑΠ σε διάφορες περιπτώσεις κόβει το νερό κι εμείς έχουμε κληθεί πολλές φορές να ανοίξουμε νερά που έχουν κόψει σε άπορους, σε άνεργους, σε ανάπηρους. Είναι σίγουρο όμως ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει κατά πολύ αν ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ” σχολιάζει ο Μανώλης Μαστοράκης, συνδικαλιστής στην ΕΥΔΑΠ και μέλος του ΣΕΚΕΣ.

Γι αυτό και στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του νερού, θέση δεν έχουν μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ύδρευσης κι άρδευσης, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. 

“Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ και θα βρεθούμε μαζί τους στη μάχη που δίνουν. Καλούμε όλα τα σωματεία, την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να προχωρήσουν σε προκήρυξη κινητοποίησης για να εμποδίσουμε όλοι μαζί το ξεπούλημα. Να καταλάβουν κυβέρνηση και επενδυτές ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ αλλά όλους τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία και δεν θα περάσει” λέει η προκήρυξη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, με την οποία καλεί στις 23/12. Μέχρι τη Δευτέρα 19/12 που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της, μια σειρά σωματεία προσανατολίζονταν στο να στηρίξουν την κινητοποίηση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο και το ΣΕΚΕΣ - ΕΥΔΑΠ πραγματοποιούσε σύσκεψη μελών και φίλων για τον απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων και την οργάνωση της συγκέντρωσης στις 23/12.