Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε σε όλη την Ελλάδα η καμπάνια για την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 18 Μάρτη. Με συζητήσεις που αφορούσαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, από τη δεξιά κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέχρι τη μάχη για να κλείσουν τα στρατόπεδα και να ανοίξουν οι πόλεις στους πρόσφυγες, οι τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ ξεσήκωσαν τον κόσμο στις γειτονιές.
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής έγιναν εξορμήσεις και αντιφασιστικές βόλτες σε δεκάδες γειτονιές.
«Στη Ν.Ιωνία την εξόρμηση ακολούθησε μίνι πορεία με ντουντούκα προς το σταθμό, ο κόσμος συζητούσε, προμηθευόταν φυλλάδια για τις 18 Μάρτη, αγόρασε βιβλία και ενίσχυσε την Εργατική Αλληλεγγύη», είπε η Αλεξάνδρα. Η Μαριλένα μεταφέρει: «Στο Χαλάνδρι οργανώσαμε την εξόρμηση στο χριστουγεννιάτικο παζάρι μαζί με μαθητές που είχαμε γνωρίσει την προηγούμενη εβδομάδα. Ακολούθησε βόλτα με συνθήματα σε όλους τους δρόμους της αγοράς».
Η Σοφία από την Κυψέλη τόνισε ότι «με το σύνθημα ‘Στη φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί’ ο κόσμος σταματούσε αμέσως να συζητήσει. Ενδεικτικό του ενθουσιασμού ήταν ότι τρία άτομα όχι απλά άφησαν στοιχεία για να επικοινωνήσουμε, αλλά κανόνισαν να βρεθούμε άμεσα». Ο Ραφαήλ, για την ημέρα δράσης στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα παρατήρησε «με το σύνθημα ‘να κάνουμε τις γειτονιές μας αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κέντρα’ τραβούσαμε την προσοχή. Ένας μετανάστης, που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να κυκλοφορούν φασίστες στη γειτονιά, μας είπε ότι δεν τολμάνε μεν αυτή την περίοδο να κάνουν κάτι, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει και πρέπει να κάνουμε τις γειτονιές να τους τσακίσουν».
Ο Σωκράτης περιγράφει το άνοιγμα της καμπάνιας στα Εξάρχεια: «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ καλή και αυτό φάνηκε στα τουλάχιστον 25 άτομα που υπέγραψαν για να δώσουμε μαζί τη συνέχεια, με πρώτο βήμα την εκδήλωση ‘Στη φυλακή οι νεοναζί – Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες’ τη Δευτέρα 19/12».
Μεγάλη ανταπόκριση σε όλη τη χώρα
Η Φύλλια, για την ημέρα δράσης στη Θεσσαλονίκη λέει: «Κάναμε πικετοφορία ξεκινώντας από το άγαλμα Λαμπράκη. Στη διαδρομή συναντηθήκαμε, στα stands που είχαν στήσει, με τους αγωνιστές από τη Χαλκιδική, που είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, από την Coca Cola που παλεύουν ενάντια στα κλεισίματα, με τους εργαζόμενους από την εφημερίδα ‘Μακεδονία’ που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις. Μιλήσαμε με τον κόσμο λέγοντας ότι πλάι στους απεργούς το αντιφασιστικό κίνημα θα τσακίσει μνημόνια και ρατσισμό και εδώ και σε όλη την Ευρώπη. Συνεχίζουμε με την εκδήλωση της Τετάρτης 21/12 όπου θα παρέμβουν συνδικαλιστές, μαθητές, αγωνιστές από την αριστερά».
Στο Βόλο και τη Λάρισα γίνεται προσπάθεια να συντονιστούν οι σχολές στην καμπάνια για τις 18 Μάρτη. Ο Δημήτρης περιγράφει τη δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμια: «Μέσα στη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν ημέρες δράσεις στα Πανεπιστήμια εν όψει της 17/12 που ήταν η κεντρική ημέρα δράσης της ΚΕΕΡΦΑ στο Βόλο. Ανοίξαμε την καμπάνια στο Θόλο με γύρα σε όλες τις σχολές και συνεχίσαμε την επόμενη μέρα στο Πολυτεχνείο. Η ΚΕΕΡΦΑ Λάρισας έχει μπει και το οργανώνει αυτό, με σύσκεψη τη Δευτέρα 19/12 στην Ιατρική για να δούμε πώς τα δύο ΑΕΙ της Λάρισας θα κατέβουν σε διαδήλωση μαζί μας στο Βόλο στις 18 Μάρτη».
Γεγονός
Επιπλέον, η Κωνσταντίνα περιέγραψε το κλίμα στην ημέρα δράσης στην πόλη του Βόλου: «Είχαμε και μαθητές από το Μουσικό Σχολείο. Κάναμε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση με πανό και ντουντούκες, μιλήσαμε με μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους. Ήμαστε γύρω στα 10 άτομα και γνωρίσαμε πολλούς ακόμα, που ήταν και το ζητούμενο. Δημιουργήσαμε ένα γεγονός με τις μουσικές και τα πανό, ο κόσμος ερχόταν από μόνος του και μας μιλούσε, έπαιρνε υλικό, ήθελε να συζητήσει».
Η Λουίζα μας μεταφέρει για τα Γιάννενα: «Στήσαμε μικροφωνική με μουσικές και συνθήματα. Άνοιγε πολύ η συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή λόγω της οργής του κόσμου για τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου. Ανοίγαμε και την κουβέντα για το στρατόπεδο Κατσικά και για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, μάχες που έχουν ανοίξει αλλά έχουν μείνει στη μέση».
Ο Νεκτάριος μας είπε για την καμπάνια στην Πάτρα: «Στην εκδήλωση, φοιτητές και ένας καθηγητής συζητήσαμε για τις 18 Μάρτη, για το πώς παλεύουμε να μπουν σε σχολεία, νοσοκομεία και μέσα στην πόλη οι πρόσφυγες που ζουν στο Rio Beach. Συζητήσαμε για το πώς θα βρούμε και θα εμπλέξουμε σε αυτό καθηγητές και νοσοκομειακούς. Δώσαμε επόμενα ραντεβού για την ημέρα δράσης 17/12, τη συγκέντρωση 20 Γενάρη ενάντια στην ορκωμοσία Τραμπ».
Στην Κρήτη έγιναν δύο εξορμήσεις στα πλαίσια των ημερών δράσης. «Άνοιγε η συζήτηση ότι δεν εκδημοκρατίζεται η Χρυσή Αυγή. Στα Χανιά κάναμε μικροφωνική και παίξαμε και μουσικές, punk against fascism, όπως λέγαμε και στο προηγούμενο φύλλο της ΕΑ. Πουλήθηκαν 28 εφημερίδες και μαζέψαμε 50 ευρώ ενίσχυση» μας είπε ο Αλέξανδρος, ενώ η Νίκη από το Ηράκλειο είπε: «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ καλή, όλοι συμφωνούσαν ότι πρέπει να γίνει και στην πόλη μας κάτι πολύ μεγάλο στις 18 Μάρτη. Συζητήσαμε για τους πρόσφυγες και το πώς θα τους υποδεχτούμε αν έρθουν στην Κρήτη. Υπάρχει ήδη αρκετός κόσμος στις σχολές που έχει υπογράψει στην καμπάνια, ενώ και στην πόλη υπήρχαν άνθρωποι που ήξεραν ήδη γι’ αυτήν».
ΜΑΡΟΥΣΙ
Εκδήλωση με θέμα ‘Στη φυλακή οι νεοναζί – καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες’ πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι στις 13/12 παρουσία 30 αντιφασιστών/τριων.Τη συζήτηση άνοιξε η Νίκη Αργύρη από το κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ. Τόνισε την επιτακτικότητα του να ξεσηκωθεί κάθε χώρος και γειτονιά για την κινητοποίηση, μετά τα πρόσφατα γεγονότα του Καστελόριζου και των δηλώσεων Παρασκευόπουλου, με τις συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τη φασιστική απειλή πανευρωπαϊκά.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ανέφερε μερικά από τα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος των νεοναζί, αλλά και το τι εικόνα βγαίνει γι αυτή την εγκληματική συμμορία μέσα τη δίκη: πώς λειτουργούν τα τάγματα εφόδου, τι ρόλο παίζουν τα γραφεία, το ότι εμπλέκεται η ηγεσία στις αποφάσεις και στην εκτέλεση. Μίλησε για τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος. Να συνεχίσει να παλεύει για την καταδίκη, χωρίς να αφήνει όμως να χρησιμοποιείται από το πολιτικό σύστημα, η δίκη ως υπεκφυγή. Να είναι η καταδίκη επιστέγασμα της απονομιμοποίησης των φασιστών σε όλη την κοινωνία.
Ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, πρόεδρος του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαρουσιού, μετέφερε την εμπειρία των εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις οποίες με μεγάλους αγώνες των δασκάλων, το «εθνικιστικό» ψηφοδέλτιο κατέβηκε με το ζόρι και πήρε μόλις 0.008%. Μίλησε για την τεράστια μάχη που δίνουν και πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μέσα από τα σωματεία να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Τέλος, για την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «δεν πρέπει να χαρίσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατάπτυστη ηγεσία. Οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου και άλλες παρόμοιες επιλογές θα τους γυρίσουν ανάποδα».
Τέλος, μίλησε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, από το παρατηρητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής GoldenDawnWatch. Τόνισε ότι η προειδοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος ότι οι φασίστες δεν εκδημοκρατίζονται, επιβεβαιώθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στην εισβολή τους στην ΕΣΗΕΑ στην εκδήλωση για τη μειονότητα της Θράκης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, χαιρετισμό απεύθυναν ο Τάσος Σπυρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το σχήμα «Εκτός των τειχών» και ο Χρήστος εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού Μαρουσιού και Βορείων προαστίων.
Στο κλείσιμο η ΚΕΕΡΦΑ απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που ήταν εκεί να πάρουν μέρος στις ημέρες δράσεις σε όλες τις γύρω γειτονιές. Κάλεσε επίσης σε ανοιχτή σύσκεψη στον ίδιο χώρο (ΒΑΒΕΛ, Βασιλίσσης Σοφίας 87, Μαρούσι), την Τρίτη 20/12 στις 8μμ για να οργανωθούν τα επόμενα βήματα της καμπάνιας.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη. Στην εκδήλωση πήραν μέρος περίπου 40 αντιφασίστριες και αντιφασίστες, μέλη της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων της πόλης, μέλη πρωτοβουλιών για τους πρόσφυγες, μέλη τοπικών οργανώσεων της Αριστεράς, άτομα από αντιφασιστικές πρωτοβουλίες της γειτονιάς, τον Χιπ Χοπ Καφενέ, την Αριστερή Κίνηση, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ.
Οι ομιλίες του Κώστα Παπαδάκη για την πορεία της δίκης και τα επόμενα βήματα των αντιφασιστών σε αυτό το μέτωπο, του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ για την κλιμάκωση της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης πανευρωπαϊκά στις 19 Μάρτη και του Γιάννη Μαρίνη, μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Περιστερίου για τα βήματα που έχουν γίνει στα σχολεία αυτό το διάστημα και τα άμεσα καθήκοντα των μαχητικών εκπαιδευτικών καθόρισαν τη συζήτηση. Χαρακτηριστικό αυτής, ήταν ότι πήρε μέρος το μισό σχεδόν ακροατήριο με ιδέες για τη συνέχεια των μαχών, εκτιμήσεις για τη νέα περίοδο μετά τα ντροπιαστικά πατήματα που έδωσαν στελέχη της κυβέρνησης στη ναζιστική συμμορία αλλά και με ανάγκη τοπικών πρωτοβουλιών για να τους μπλοκάρουμε.
Ενδεικτικό ήταν ότι 2 μέρες πριν την εκδήλωση, οι νεοναζί βρέθηκαν στα μουλωχτά σε μαγαζί της πόλης και εκδιώχθηκαν πρακτικά από την πόλη από νεολαίους και μη αντιφασίστες/τριες τις περιοχής και γι’ αυτό έτρεξαν προκλητικά να εμφανιστούν νωρίς το πρωί την ίδια τη μέρα της εκδήλωσης με ρατσιστικά τρικάκια και φουσκωτούς στο κέντρο της πόλης. Η απάντηση ήταν άμεση καθώς αντιφασίστες της πόλης βγήκαμε στους δρόμους τις επόμενες μέρες με δράσεις για να μην αφήσουμε καθόλου χώρο στη Χρυσή Αυγή. Το Σάββατο μάλιστα μετά από κάλεσμα της εκδήλωσης, έγινε και μεγάλη πικετοφορία και μικροφωνική από την ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου στο κέντρο με μουσική, συνθήματα και κάλεσμα δράσης για τις 18 Μάρτη.
Βασίλης Μυρσινιάς
Το SALAH είναι ένα διήμερο καλλιτεχνικό πρότζεκτ που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2016 στο χώρο της Ανώτατης Σχολής Κάλων Τεχνών στα Εξάρχεια. Ο χώρος είχε διακοσμηθεί και διαμορφωθεί σε τζαμί, όπου οι παρευρισκόμενοι/ες συμμετείχαν στην τελετή της προσευχής. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία ο ιμάμης μας εξήγησε τι ήταν οι κινήσεις που κάναμε και τι σήμαιναν αυτά που λέγαμε. Άνοιξε η κουβέντα για το τι είναι το Ισλάμ και τι πρεσβεύει σα θρησκεία.
Την Κυριακή 18/12, πάλι μετά από προσευχή, έγινε ανοιχτή συζήτηση για την ισλαμοφοβία με τον Τζαβέντ Ασλάμ (πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδος «Ενοτητα»), την Άντα Διάλλα (ιστορικό από το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ) και τον Πέτρο Κωνσταντίνου (Δημοτικό σύμβουλο Αθηνών και Συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ). Έγιναν εισηγήσεις και τοποθετήσεις με πιο ιστορικά θέματα, έγινε συζήτηση για το πού βασίζεται η ισλαμοφοβία, ξεκαθαρίστηκε η διαφορά ανάμεσα σε Ισλάμ και ισλαμισμό.
Ήταν ένα πρότζεκτ όχι με σκοπό να γίνουμε όλοι μουσουλμάνοι, αλλά για να έρθει ο κόσμος σε επαφή με το τι ακριβώς είναι αυτή η θρησκεία. Να γνωρίσει τι είναι τα τζαμιά και τι γίνεται σε αυτά, να σπάσει στερεότυπα και ανακρίβειες σχετικά με τις παραδόσεις και την καταπίεση. Ο στόχος ήταν να μπει μια βάση σεβασμού.
Ελίζα Κρικώνη
Η καμπάνια για τις 18 Μάρτη ξεκίνησε με παρεμβάσεις της ΚΕΕΡΦΑ στις σχολές του ΑΠΘ. Με κύρια συνθήματα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να καταδικαστούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής φοιτητές και φοιτήτριες υπέγραφαν τη καμπάνια μας για να οργανώσουμε μαζί τους την συνέχεια.
Στις 15 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση στο Πολυτεχνείο με θέμα “στη πιο βαθειά κρίση του συστήματος από την Ελλάδα ως την Αμερική κοινοί αγώνες ενάντια σε πόλεμο, ρατσισμό και φτώχεια”. Έγινε μια πλούσια συζήτηση για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος στην Αυστρία με την αποτυχία του Χόφερ, τις τεράστιες κινητοποιήσεις μετά την ανάδειξη του Τραμπ επίσης συζητήθηκε το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτό σε κομμάτια που είναι ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συζήτηση τονίστηκε πως πρέπει να δυναμώσουμε το αντιφασιστικό κίνημα να απλώσουμε τη καμπάνια για τις 18 Μάρτη στις σχολές, στις γειτονιές και στους εργατικούς χώρους. Τέλος μέσα από τη παρέμβασή μας καλέσαμε το κόσμο στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στις 21 Δεκέμβρη στις 7μμ στην ΕΔΟΘ με θέμα: Στη φυλακή για πάντα οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες.
Πλούσια συζήτητση στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στο Παγκράτι, το Σάββατο 17/12, για τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, την οργάνωση της διεθνούς ημέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 18 Μάρτη.
Ο Κώστας Παπαδάκης από την πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ και ο Γιάννης Μπασκάκης από την ΕΦ.ΣΥΝ μίλησαν για τα συντριπτικά στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί κατά της εγκληματικής συμμορίας και την ανάγκη να αυξηθούν οι πιέσεις για καταδίκη της ΧΑ. Η Έλλη Ζώτου από την Αυγή μίλησε για τα νέα αντιπροσφυγικά μέτρα της ΕΕ ενώ έκανε την τοποθέτηση ότι οι νεοναζί δεν "εκδημοκρατίζονται". Η Νίκη Αργύρη από το ΚΣ της ΚΕΕΡΦΑ σύνδεσε τις μάχες κατά του ρατσισμού με τις μάχες ενάντια στους φασίστες σε όλη την Ευρώπη και εξήγησε γιατί η διεθνής κινητοποίηση στις 18 Μάρτη είναι σπουδαίος σταθμός για το κίνημα. Πολλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις έγιναν από το κοινό ενώ ξεχωριστή ήταν και η τοποθέτηση του Μασούντ, πρόσφυγα από το καμπ του Ελληνικού, που περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες όπου ζουν οι πρόσφυγες στους καυταυλισμούς.