Βιβλία
Βιβλία για τις γιορτές: Μια πλούσια σοδειά

H χρονιά που έρχεται σημαδεύεται από τα 100 χρόνια από την Ρώσικη Επανάσταση. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα τιμήσει αυτή την επέτειο με την έκδοση δυο βιβλίων που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση. Πρόκειται για το με ραγδαίους ρυθμούς “Έτος Πρώτο της Ρώσικης Επανάστασης”, γραμμένο από τον Βίκτορ Σερζ και το βιβλίο “Η Μόσχα του Λένιν”, από τον Αλφρέντ Ροσμέρ. 

Όμως και η χρονιά που φεύγει ήταν γεμάτη νέες κυκλοφορίες και ενδιαφέρουσες εκδόσεις σε όλα τα επίπεδα. ¨Οσοι ετοιμάζεστε για μια γιορτινή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αξίζει να επισκεφτείτε το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο (ΜΒ) Φειδίου 14. 

Η εμπειρία της «πρώτης φοράς αριστερά» έχει έλθει να προσθέσει δίπλα στην λιτότητα, τη συνέχιση της ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ-φρούριο και το ξέπλυμα από Καμένους και Παρασκευόπουλους των δολοφόνων νεοναζί της Χ.Α.  Το βιβλίο “Γκρεμίστε τον Φράχτη-Ανοίξτε τα Σύνορα”, γραμμένο από τους Κ. Θωίδου, Γ. Πίττα και Θ. Καμπαγιάννη δίνει τα επιχειρήματα για την πάλη ενάντια στην «ρατσιστική Ευρώπη-Φρούριο».  Τα ισλαμοφοβικά ψέματα και επιθέσεις είναι η συγκολλητική ουσία του σύγχρονου ρατσισμού που πάνω του χτίζεται ο Τραμπ στις ΗΠΑ, οι Χόφερ και οι Λεπέν της «Ευρώπης-Φρούριο». Γι’ αυτό στις μάχες που δίνουμε ένα απαραίτητο εφόδιo είναι και η μπροσούρα “Η Πάλη Ενάντια στην Ισλαμοφοβία”.  Το βιβλίο “Φάκελος Χρυσή Αυγή τα εγκλήματα των νεοναζί και πως μπορούμε να τους σταματήσουμε” της Κατερίνας Θωίδου και του Γιώργου Πίττα, καθώς και το “Υπόμνημα της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ” είναι δύο απαραίτητα όπλα σε μια μάχη που συνεχίζεται σε δρόμους και δικαστήρια. 

Η πολιορκία του Χαλεπιού βαδίζει στο τέλος της, αλλά όχι ο πόλεμος, η αποσταθεροποίηση και η καταστροφή που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το βιβλίο “Μέση Ανατολή - Αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις” της Δήμητρας Κυρίλλου είναι ένα καλό βοήθημα που αναλύει σε βάθος τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

“Η Εργατική Αντίσταση στα Μνημόνια: Το χρονικό των Αγώνων μιας Εξαετίας”, (M.B) γραμμένο από τη Λένα Βερδέ και τον Στέλιο Μιχαηλίδη είναι ένας λεπτομερής χάρτης όλων των μεγάλων και «μικρών» μαχών που έγιναν και πηγή έμπνευσης και εμπειρίας. Το 2016 κλείνει με αγώνες από τους συνταξιούχους, τους ναυτεργάτες μέχρι τους νοσοκομειακούς και τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ που μάχονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Και δεν είναι μόνο οι αγώνες. Το βιβλίο “ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα στο Λαβύρινθο”(oξύ), του Κέβιν Όβεντεν πιάνει το νήμα από τις ρίζες της Αριστεράς μέχρι τους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, την άνοδο και την «πτώση» του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πλούσια ήταν η χρονιά σε μελέτες και ιστορικά βιβλία. Το βιβλίο του νέου ιστορικού Κωστή Κορνέτη “Τα παιδιά της δικτατορίας” (Πόλις), που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη, είναι μια κατάδυση στις πηγές της “γενιάς του Πολυτεχνείου. 

Το βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου “Κόκκινος Δεκέμβρης, το ζήτημα της επαναστατικής βίας” (Βιβλιόραμα) αποτελεί μια εντυπωσιακή ανάλυση ενός δύσκολου θέματος: της επαναστατικής βίας του Δεκέμβρη του 1944.

Στο πλούσιο σε στοιχεία “Τα αποσυρθέντα βιβλία, έθνος και σχολική ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008” (Αλεξάνδρεια), ο Χάρης Αθανασιάδης εξετάζει τη διαδικασία κατασκευής της εθνικιστικής αφήγησης της ιστορίας που διδάσκεται μέχρι και σήμερα στα σχολεία.

Το βιβλίο “Κάτσε καλά Γεράσιμε-Μαθητικό κίνημα και καταλήψεις 1974-2000” του Δημήτρη Σκλαβενίτη, κυκλοφόρησε στις αρχές του καλοκαιριού από τις εκδόσεις Ασίνη καταπιάνεται με τη γέννηση και την ιστορία του φαινομένου των μαθητικών καταλήψεων, γεμάτο από πλούσιο υλικό αλλά και τις πολιτικές μάχες που καθόρισαν κάθε φορά την έκβασή τους. 

Φέτος κυκλοφόρησε και “Η Αποκρυπτογράφηση του Κεφαλαίου” του Αλεξ Καλλίνικος (ΜΒ). Ο συγγραφέας μας εισάγει στην προσπάθεια του Μαρξ να εντοπίσει και να αναλύσει τον τρόπο που λειτουργεί ο καπιταλισμός, ακολουθώντας τις διαδοχικές προσεγγίσεις του Μαρξ με άξονα τα κείμενα που αποτέλεσαν τη βάση για το έργο της ζωής του, το “Κεφάλαιο”.

 Όσοι ενδιαφέρονται βέβαια για μια πρώτη εισαγωγή στο μαρξισμό, μπορούν να μελετήσουν ένα άλλο βιβλίο του Α. Καλλίνικος που κυκλοφορεί από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, τις “Επαναστατικές Ιδέες του Καρλ Μαρξ”. Επίσης φέτος κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του γνωστού αμερικάνου μαρξιστή Ντέηβιντ Χάρβεϋ, “Οι 17 Αντιφάσεις του Καπιταλισμού”. 

Το συλλογικό βιβλίο “Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση” δίνει πολύτιμες απαντήσεις για την κατανόηση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και για τα χαρακτηριστικά και την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού μέσα σε αυτήν, από την δεκαετία του ’70, μέχρι και την περίοδο των μνημονίων. Για μια συνολική ανάλυση της ιστορικής πορείας του συστήματος και των λόγων που οδηγείται σε κρίσεις αξίζει να διαβαστεί το “Καπιταλισμός Ζόμπι” του Κρις Χάρμαν. 

Μια άλλη φετινή έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου είναι η πολιτική βιογραφία “Ρόζα Λούξεμπουργκ” γραμμένη από τον Τόνι Κλιφ. Οι βασικές ιδέες και πολιτικές μάχες της μεγάλης επαναστάτριας, όπως αυτή που έδωσε ενάντια στους υποστηρικτές του «κοινοβουλευτικού δρόμου», αλλά και οι αναλύσεις της για τη μαζική απεργία, τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Τα βιβλία της Ρ. Λούξεμπουργκ διατηρούν όλη την επικαιρότητά τους: το “Κοινωνική Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση” και το “Μαζική Απεργία, Κόμμα, Συνδικάτα” είναι δυο απαραίτητα εφόδια. 

Ο Λέον Τρότσκι ήταν ο επαναστάτης που συγκρούστηκε με τον σταλινισμό και κράτησε ζωντανή τη φλόγα του διεθνισμού και της επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής σε δύσκολα χρόνια. Η “Διαρκής Επανάσταση” γραμμένη το 1930 παραμένει η καρδιά της σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής. “Η Πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία” τη δεκαετία του ’30 είναι ένα πολύτιμο βιβλίο ενάντια στη σημερινή άνοδο του φασισμού. Μια καλή εισαγωγή στο έργο του είναι το βιβλίο “Ο Μαρξισμός του Τρότσκι” του Ντάνκαν Χάλλας.

Το βιβλίο “Το γυναικείο ζήτημα –από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή” της Αλεξάνδρας Κολοντάι, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στη θέση της γυναίκας από την πρωτόγονη κοινωνία μέχρι το σύγχρονο καπιταλισμό. Το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα και ένα πανόραμα των μαχών που έδωσε το γυναικείο κίνημα από τα πρώτα του βήματα, την περίοδο της γαλλικής επανάστασης, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Το 2016 είναι η χρονιά με πολλές σημαντικές επετείους από την ιστορία του εργατικού κινήματος και των επαναστάσεων, διεθνώς και στην Ελλάδα. Οι αιτίες που την γέννησαν και οι βασικές μάχες που την έκριναν παρουσιάζονται με ζωντανό τρόπο στο βιβλίο  “Ισπανία 1936: Λαϊκό Μέτωπο και επανάσταση ενάντια στο φασισμό” των Τ. Κλιφ και Α. Ντέργκαν (Μ.Β). Η παμφλέτα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου “Ιούνης 1936: Οι καταλήψεις των εργοστασίων στη Γαλλία” δίνει ένα αδρό περίγραμμα αυτής της συγκλονιστικής στιγμής του γαλλικού και του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Η εξέγερση του Μάη στη Θεσσαλονίκη ήταν κι αυτή κομμάτι του «διεθνούς 1936». Τα βιβλία του Δ. Λιβιεράτου για το εργατικό κίνημα, της δεκαετίας του ’20 και του ’30, αξίζει να διαβαστούν. Ιδιαίτερα ο τόμος “Κοινωνικοί Αγώνες στην Ελλάδα 1932-1936” που καταπιάνεται και με την εξέγερση του Μάη. Τη συγκλονιστική ιστορία των Τίμστερς, κομμάτι των εκπληκτικών αγώνων που έδωσε η εργατική τάξη των ΗΠΑ τη δεκαετία του '30, αφηγείται ένας από τους απεργούς και πρωταγωνιστές του αγώνα, ο Φάρελ Ντομπς, στο βιβλίο του “Η εξέγερση των Τίμστερς” (Διεθνές Βήμα) που πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Μια συνολικότερη παρουσίαση του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ εκείνη την εποχή μας δίνει το βιβλίο “Αντεπίθεση” του Τζον Νιούσιντζερ (MB).

 
 

Εκδόσεις από την Αγγλία
 

Στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο τους εξής πρόσφατα εκδοθέντες τίτλους:

Το "Reminiscences of RAR: Rocking Against Racism 1976 – 1982" των Roger Huddle και Red Saunders, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Redwords, είναι γεμάτο από δεκάδες μαρτυρίες πρωταγωνιστών-τριων του κινήματος που κατάφερε να τσακίσει το φασισμό στη Βρετανία, την περίοδο της έκρηξης του punk και της reggae.

Την εικονογραφημένη νουβέλα "1917 Russia’s red year" σε κείμενο του μαρξιστή ιστορικού Τζον Νιούσιντζερ και σκίτσα του Τιμ Σάντερς από τις εκδόσεις Bookmarks.

Το βιβλίο "Egypt: Contested Revolution" του Philip Marfleet (εκδόσεις Pluto Press) και το "The Egyptians: A Radical Story" (εκδόσεις Allen Lane,) του Jack Shenker, και τα δύο φετεινές κυκλοφορίες πάνω σε μια ανοιχτή ακομα υπόθεση της Αραβικής Άνοιξης, την επανάσταση και την αντεπανάσταση στην Αίγυπτο.

Το "A Very Capitalist Condition: A history and politics of disability" του Roddy Slorach, από τις  εκδόσεις: Bookmarks εξηγεί γιατί η αναπηρία είναι ταξικό ζήτημα και πώς μπορεί να παλέψει το αναπηρικό και συνολικότερα το εργατικό κίνημα. 

Το βιβλίο "The long depression" του βρετανού μαρξιστή μπλόγκερ Michael Roberts (Εκδόσεις: Haymarket Books) που πέρσι ήταν ομιλητής και στο φεστιβάλ Μαρξισμός στην Αθήνα, εξηγεί πώς η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους του Μαρξ βυθίζει σήμερα όλο και βαθύτερα τον παγκόσμιο καπιταλισμό σε κρίση.

Το βιβλίο "Facing the Anthropocene: Fossil Capitalism and the Crisis of the Earth System" του Ian Angus από τις εκδόσεις Montly Review εξηγεί πως ο καπιταλισμός έχει βάλει με ραγδαίους ρυθμούς, την ιστορία όχι μόνο της ανθρωπότητας αλλά και του πλανήτη, και της ύπαρξής τους, σε μια νέα περίοδο. 

Το βιβλίο "1956 - The World in Revolt" του Simon Hall από τις εκδόσεις Faber & Faber παρουσιάζει τα εκρηκτικά γεγονότα που 60 ακριβώς χρόνια πριν συγκλόνιζαν και άλλαζαν την όψη του μεταπολεμικού κόσμου: Τον πόλεμο του Σουεζ, την Ουγγαρέζικη επανάσταση και τη σφαγή της από τα ρώσικα τανκς, το κίνημα των μαύρων στις ΗΠΑ. 

Το βιβλίο "A Rebel's Guide to Malcolm X"  του Antony Hamilton από τις εκδόσεις Bookmarks αναφέρεται στο μεγάλο μαύρο επαναστάτη ενώ αξίζει να διαβάσετε και το βιβλίο "Bob Marley: Roots, Reggae & Revolution" του Brian Richardson, εκδόσεις Redwords που τον Οκτώβρη βρέθηκε στην Ελλάδα στα πλαίσια της Διεθνούς Αντιφασιστικής Συνάντησης στο Ρουφ.

Το "Marxism and Women's Liberation" της Judith Orr από τις εκδόσεις Bookmarks παρουσιάζει τη μαρξιστική ανάλυση για τις ρίζες της γυναικείας καταπίεσης, ανοίγοντας τη συζήτηση πάνω σε όλες τις σύγχρονες απόψεις μέσα στο γυναικείο ζήτημα και συνδέοντας την προοπτική της γυναικείας απελευθέρωσης με την ανατροπή του συστήματος που τη γεννά.