Κινητοποιήσεις στα καταστήματα της Ν. Ιωνίας και των Αμπελοκήπων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14/1 από εργαζόμενους του Μαρινόπουλου μαζί με συμπαραστάτες. Τη βδομάδα που πέρασε έγιναν εξορμήσεις σε πάνω από 15 καταστήματα από εργαζόμενους της επιχείρησης και μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Στην Ν. Ιωνία από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το Καρφούρ μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνδικαλιστές από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, τη Γ'ΕΛΜΕ και την ΠΟΕΣΥ καθώς και μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του τοπικού πυρήνα του ΣΕΚ και της Εργατικής Λέσχης "Υδραγωγείο".
“Η κατάσταση είναι τραγική. Βρισκόμαστε στον αέρα και δεν έχουμε καμία ενημέρωση” έλεγε στην Εργατική Αλληλεγγύη, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η Αγάπη Δινέρη, εργαζόμενη στο Καρφούρ της Ν.Ιωνίας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα. “Παραμένουμε ουσιαστικά απλήρωτοι. Έχουμε πάρει το 30% του περασμένου μήνα. Τα λεφτά τα έχουν φυσικά. Μας πληρώνουν όμως με δόσεις για να μας δίνουν μια ελπίδα και να μη μιλάμε. Πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Πρέπει να είμαστε όλοι έξω. Τα πράγματα είναι χειρότερα από το καλοκαίρι και γι' αυτό πρέπει να αντιδράσουμε”.
Στους Αμπελόκηπους “συγκεντρωθήκαμε έξω από το κατάστημα εργαζόμενοι και συμπαραστάτες από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, το Συντονισμό Σωματείων και Συλλογικοτήτων της περιοχής, τη Β' ΕΛΜΕ, το Σωματείο Εργαζομένων του Αγ. Σάββα και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΠΑΜΕ και της ΛΑΕ” μεταφέρει η Νίκη που συμμετείχε στην κινητοποίηση μαζί με το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης. “Έγινε πολύ κουβέντα με τους εργαζόμενους οι οποίοι μας ευχαρίστησαν για τη συμπαράσταση”.
Πλούσια ήταν η συζήτηση στη σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. “Από τη μεριά μας τοποθετηθήκαμε ότι πρέπει να πάμε σε γενικές συνελεύσεις σε όλα τα καταστήματα, με πρόταση για νέα κινητοποίηση με στάση εργασίας την επόμενη βδομάδα και συγκεντρώσεις έξω από τα σουπερμάρκετ της εταιρίας. Η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων αυτή τη βδομάδα είναι μέσα στις αποφάσεις της σύσκεψης” μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης από την Επιτροπή Αγώνα της Ν. Ιωνίας.
Ωστόσο, ανακοινώθηκε η έκδοση της απόφασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών τη Δευτέρα 16/1, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ. Το σχέδιο εξαγοράς από το Σκλαβενίτη είναι ακόμα στην κόψη του ξυραφιού, η 14/2 παραμένει καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ όπως δημοσιεύεται ακόμα και η ίδια η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εξαγορά. “Το γεγονός ότι εκδόθηκε μια μέρα μετά από ό, τι προέβλεπε η συμφωνία με τις τράπεζες εγείρει σοβαρά θέματα επαναπροσδιορισμού πλευρών της συμφωνίας” λένε στελέχη του Σκλαβενίτη στο ΑΠΕ. “Για παράδειγμα, πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο και ποιος θα επωμισθεί το κόστος αυτής της χρηματοδότησης;” συνεχίζει το δημοσίευμα.
Κανένας εφησυχασμός
“Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε” τονίζει ο Μ.Βερβέρης. “Ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί για το τί ακριβώς λέει η απόφαση. Χρειάζεται να μην τους αφήσουμε να μας παραμυθιάσουν αλλά να δώσουμε σημασία στα 'ψιλά γράμματα'. Πρέπει να μας πουν με σαφήνεια τι θα γίνει με τις δουλειές μας, αν θα μείνουν όλα τα καταστήματα, τι θα γίνει με τα εργασιακά μας δικαιώματα, τους μισθούς μας, τις συμβάσεις”
“Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων μας - να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας” επισημαίνουν σε κοινή τους προκήρυξη ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και η “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή σε Καρφούρ – Μαρινόπουλος”, επαναλαμβάνοντας το αίτημα “της κρατικοποίησης χωρίς αποζημίωση για τον Μαρινόπουλο”. “Χρειάζεται όλοι να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί καρκινοβατεί η συμφωνία αυτή, τη στιγμή μάλιστα που είχε την υψηλή εποπτεία του Φλαμπουράρη, που είναι δίπλα στον Τσίπρα. Η αλήθεια είναι, ό,τι και να λένε οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη, ότι οι τράπεζες που θα χρηματοδοτούσαν αυτήν την συμφωνία δεν έχουν αποφασίσει ακόμη να δώσουν δάνειο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς να «εξασφαλίσουν» ότι και αυτά τα δάνεια δεν θα είναι «κόκκινα» από την αρχή, δεν θα έχουν δηλαδή, την τύχη των παλιότερων δανείων” αναφέρει η προκήρυξη.
“Και αυτό σημαίνει πως θα εξασφαλίσουν ότι το κόστος λειτουργίας της νέας «εξυγιασμένης» επιχείρησης δεν θα είναι μεγάλο, αλλά χαμηλό. Και χαμηλό κόστος λειτουργίας σημαίνει κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών. Αυτό είναι το παζάρεμα που γίνεται όλους αυτούς τους μήνες, σε κλειστές συνεδριάσεις, χωρίς εμάς για το δικό μας μέλλον.
Σε αυτήν την λογική εμείς σαν εργαζόμενοι δεν πρόκειται να μπούμε. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική, να θυσιαστούν κάποιοι, ή να κλείσουν κάποια καταστήματα για να γλυτώσουν κάποιοι άλλοι...
Χρειάζεται να βάλουμε μπροστά ξανά τις επιτροπές αγώνα, και να πιέσουμε και το επιχειρησιακό σωματείο να ξεκινήσει η δική μας δράση. Με συνελεύσεις στα μαγαζιά, αλλά και συνολικά, με απεργίες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις να βγούμε εμείς στο προσκήνιο...
Απέναντι σε αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια που εξυφαίνονται όλο αυτό το διάστημα για τη σωτηρία του Μαρινόπουλου, υπάρχει άλλος δρόμος. Να απαιτήσουμε την κατάσχεση της «προσωπικής» περιουσίας της εργοδοσίας. Και αφού δεν μπορεί η εργοδοσία, να δώσει λύση το κράτος. Να κρατικοποιήσει την αλυσίδα των Σούπερ Μάρκετ, χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους ιδιοκτήτες. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι δεν χάνουμε τη δουλειά μας, και μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον κόσμο στις γειτονιές μας, φτηνά προϊόντα, χωρίς την μεσολάβηση των κερδών και της κερδοσκοπίας”.