Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του προσφυγικού ρεύματος, εξαναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να ζουν μέσα στα χιόνια, σε καλοκαιρινές σκηνές με κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους, δεν μπορεί να κρύψει πλέον τις ευθύνες της. Η επιμονή στην εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που κρατά τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με στόχο την απέλασή τους στη Τουρκία, είναι μία πολιτική επιλογή που έστρωσε το δρόμο σε μειοψηφίες ρατσιστών να χύνουν το δηλητήριό τους σε βάρος των προσφύγων.
Ο Μουζάλας πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή επίσκεψη στη Λέσβο για να επιθεωρήσει τα στρατόπεδα της Μόριας και του Καρά Τεπέ, μετά τις τεράστιες αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι εικόνες από τις χιονισμένες σκηνές των προσφύγων. Ο Μουζάλας δεν παρέλειψε να ρίξει το μπαλάκι στους ξενοδόχους που δε δέχτηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. «Σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες, ικανές να αμαυρώσουν μια πολύτιμη πλευρά της ιστορίας του νησιού και της χώρας. Αντιθέτως, η κοινή μας κατάκτηση (κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας) δημιουργεί κατά την άποψη της κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, τη δυνατότητα να διασώσουμε τα νησιά και τον τόπο, εφόσον δουλέψουμε πάλι όλοι μαζί, με την δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία» δήλωσε. Ομολόγησε στην ουσία για ακόμη μία φορά ότι οι συμφωνίες με την ΕΕ μπαίνουν πάνω από τις ζωές των προσφύγων και μεταναστών που κρυώνουν μέχρι θανάτου στα στρατόπεδα.
Κλιμάκωση
Ήδη η FRONTEX προετοιμάζεται προκειμένου να κλιμακώσει τις απελάσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών των Δημήτρη Αγγελίδη και Γιώργου Παγούδη: “Τρία πλοία ζητά να ναυλώσει η Frontex για τα επόμενα δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης ενός χρόνου, για να κάνουν απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, τη Χίο και την Κω σε λιμάνια της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, πρέπει να υποβληθούν χωριστές προσφορές για τη ναύλωση τριών σκαφών, που θα πραγματοποιούν δρομολόγια απελάσεων μια φορά την εβδομάδα από τη Λέσβο στο Ντίκιλι και δύο φορές τον μήνα από τη Χίο στο Τσεσμέ και από την Κω στο Γκιουλούκ.
Το κόστος είναι δύο εκατομμύρια ευρώ για τη Λέσβο και από ένα εκατομμύριο ευρώ για τα άλλα δύο δρομολόγια και η σύμβαση ορίζεται στους 48 μήνες, με δυνατότητα παράτασης δύο φορές για συνολικά άλλον ένα χρόνο.
Τα σκάφη πρέπει να έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους, που θα δίνουν τη δυνατότητα να περιορίζεται η πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους.
Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση της προκήρυξης πως «για τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και της καθαριότητας του πλοίου, τα καθίσματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να καλύπτονται με προστατευτικά πλαστικά καλύμματα».
Ζητείται επίσης η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας από το προσωπικό του πλοίου, που απαγορεύεται να βγάζει φωτογραφίες και βίντεο ή να σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οτιδήποτε συμβαίνει στο ταξίδι”.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πλέον τα χέρια της βαμμένα με το αίμα 5.000 ανθρώπων που πνίγηκαν την περασμένη χρονιά προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη με φουσκωτές βάρκες μέσω του επικίνδυνου περάσματος της Αφρικής, μετά το κλείσιμο του περάσματος από τα ελληνικά νησιά, σαν αποτέλεσμα της περιβόητης Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που τόσο υπερασπίζεται.
Αρπακτικά
Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και ΕΕ χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στα αρπακτικά των ΜΚΟ, αντί να ανοίξει χώρους φιλοξενίας για να ζουν οι πρόσφυγες σε αξιοπρεπείς συνθήκες, χωρίς να παγώνουν και να επιβαρύνουν την υγεία τους. Από την άλλη ετοιμάζονται να σπαταλήσουν μερικά ακόμα εκατομμύρια για να τους απελάσουν στην Τουρκία, φουσκώνοντας τα πανιά των ρατσιστών και των φασιστών.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα “Πριν από μερικές ημέρες, η Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή εγκαινίασε τις λεγόμενες Ευρωπαϊκές Ομάδες Επέμβασης σε θέματα Επιστροφών, που αποτελούνται από 690 ειδικούς σε θέματα επιστροφής, συνοδών και παρατηρητών, οι οποίοι θα δρουν σε επείγουσες καταστάσεις, είτε αυτοβούλως είτε με πρόσκληση του κράτους-μέλους. Η απόφαση για το άσυλο και για τις απελάσεις παραμένει στα κράτη-μέλη”.
Το αντιρατσιστικό κίνημα, τα συνδικάτα, οι κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες χρειάζεται να σταματήσουμε αυτή τη δολοφονική πολιτική, απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα και οι πόλεις.