Δήμοι και Περιφέρειες
Δήμος Χανίων: Υποταγή στα Μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις

Η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται το Δήμο Χανίων εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις επιταγές των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας, χωρίς να δώσει την παραμικρή σύγκρουση με αυτές, όπως θα όφειλε και θα μπορούσε. Αποτέλεσμα ο Δήμος Χανίων να φυτοζωεί μέσα στη μιζέρια της φτώχειας ενώ οι ανάγκες της συντριπτικής εργαζόμενης πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης συνθλίβονται. Τα σχολεία πλημμυρίζουν με την πρώτη νεροποντή ενώ οι επιχειρηματίες ευημερούν. 

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί του παρατηρητηρίου, οι περικοπές και οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού δεν αφήνουν το Δήμο να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες. Όλες οι υπηρεσίες και τμήματα του Δήμου υπολειτουργούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ο ηλεκτροφωτισμός λειτουργεί με 3 εργαζόμενους ενώ πέρσι είχε 11. Η τεχνική υπηρεσία με 25 σε σχέση με τα τριπλάσια που λειτουργούσε πριν. Ακόμη και η λειτουργία για πρώτη φορά του υπνωτηρίου αστέγων υπονομεύεται γιατί δεν συνοδεύεται από προσλήψεις ανάλογου προσωπικού.

Η απάντηση που δίνει η Δημοτική Αρχή σε αυτή την κατάσταση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Ο Δήμαρχος Τ. Βάμβουκας επιμένει στην παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους. Πέρα από τις άθλιες συνθήκες εργασίας του προσωπικού, η πόλη παρέμενε βρόμικη για όλο το χρονικό διάστημα από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης μέχρι την ανανέωσή της. Με τα χρήματα που δίνονται σε εργολάβους θα μπορούσε να διοριστούν δεκάδες μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα και να μην υπάρχουν ανάλογα προβλήματα. 

Σχολεία

Πρόσφατα αποφασίστηκε το χτίσιμο δέκα σχολείων και η αναβάθμιση του κεντρικού πάρκου της πόλης μέσω της αποτυχημένης και σκανδαλώδους μεθόδου των ΣΔΙΤ. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει τα έργα κατά 90% και στη συνέχεια θα πληρώνει «ενοίκιο» σε ιδιώτη για 27 χρόνια. Βέβαια ο Δήμαρχος όλο το προηγούμενο διάστημα απαντούσε στις διαμαρτυρίες γονιών και εκπαιδευτικών σχολείων που στεγάζονται σε κοντέινερ ότι δεν υπάρχουν οικόπεδα. Ας σημειωθεί ότι και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο αλλά δεν χτίστηκε ούτε ένα σχολείο γιατί μια τέτοια επένδυση δεν είναι και η πιο κερδοφόρα για τους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που το «μέλι» βρίσκεται στον τουρισμό.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν στο σύνολο των δομών της πόλης. Η παράδοση της πόλης στην ελεύθερη αγορά του τουρισμού έχει φτάσει σε καταστάσεις παροξυσμού. Η ανάρτηση από το Δήμο σημαιών της trip advisor σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης, από το περασμένο καλοκαίρι, δίπλα στις σημαίες του Δήμου είναι συμβολική όσο και γελοία. Τα spa hotels αρπάζουν τις παραλίες, τα boutique hotels τα ιστορικά κτήρια ενώ εταιρίες με τεράστια κέρδη σε όλο τον κόσμο, όπως η Air bnb, έχουν δημιουργήσει τεράστιο οικιστικό πρόβλημα, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, εκτοξεύοντας τις τιμές στην ενοικίαση σπιτιών σε δυσθεώρητα ύψη. 

Πολιτικοί, οικονομικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες στήνοντας ένα δίκτυο διαπλοκής και εξυπηρέτησης προκρίνουν το συγκεκριμένο πλιάτσικο. Στο Δήμο έχει στηθεί μια βιομηχανία κατ’ εξαίρεση αδειοδοτήσεων για μπαρ καφετέριες και εστιατόρια σε κάθε σημείο του κέντρου και ιδιαίτερα της παλιάς πόλης ακόμη και σε περιοχές που η αρχαιολογία απαγορεύει όπως και σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης διώκονται ουσιαστικά από τα σπίτια τους, ενώ τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, οι πλατείες, το λιμάνι ξεχειλίζουν ασφυκτικά από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα. 

Αυτός που πληρώνει το μάρμαρο από αυτή την πολιτική που έχουν στήσει όλες οι έως τώρα Δημοτικές Αρχές είναι οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί επαγγελματίες. Η εισπραξιμότητα για το Δήμο από την κατάληψη δημόσιων χώρων είναι της τάξης του 60% που σημαίνει ότι πολλοί επιχειρηματίες δεν πληρώνουν. Πρόσφατα αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις. Αυτοί που θα ζημιωθούν όμως είναι οι έμποροι και οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς και όσοι έχουν ανοίξει ένα μικρό μαγαζάκι που μετά βίας επιβιώνουν και για τους οποίους οι αυξήσεις θα είναι δυσβάσταχτες. 

Την ίδια στιγμή τα οικιακά δημοτικά τέλη παρέμειναν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Οι ξενοδόχοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις (με ελάχιστες εξαιρέσεις) παρέμειναν στο απυρόβλητο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι 2,8 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ξενοδοχείων δεν είναι καταγεγραμμένα καταλαβαίνει το μέγεθος της ληστείας και της φοροδιαφυγής εις βάρος των εργαζομένων. Τα έσοδα του Δήμου από τα τέλη παρεπιδημούντων (τέλη που πληρώνουν οι ξενοδόχοι) είναι μόλις 87.000, ποσό που αντιστοιχεί στην ύπαρξη μόλις 7 μεσαίων ξενοδοχείων σε όλη την έκταση του Δήμου. Για τα Χανιά αυτό είναι απλά ανέκδοτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τέλος από 5% που ήταν το 1997, μειώθηκε σε 2% το 1999 και με το ξεκίνημα της κρίσης το 2009 σε 0.5%. 

Την ίδια στιγμή για τη Fraport την εταιρία που θα πάρει το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», στη σύμβαση που υπέγραψε ο συντοπίτης Υπουργός κ. Σταθάκης προβλέπεται απαλλαγή από την πληρωμή δημοτικών τελών. Αντίστοιχη εικόνα και για την αμερικανική βάση στη Σούδα. Για όλα αυτά η Δημοτική Αρχή σηκώνει τα χέρια.

 Η λύση στα προβλήματα των Δήμων μπορεί να δοθεί μόνο σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Σεραφείμ Ρίζος
δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά

 

• Από τη συνέντευξη τύπου που έδωσε το δημοτικό σχήμα στις 27/12/2016