Βιβλία
Best seller το «Έτος Ένα»

Στο ξεκίνημα της επέτειου των 100 χρόνων του Κόκκινου Οκτώβρη, ένα βιβλίο για τον πρώτο χρόνο της επανάστασης σπάει όλα τα ρεκόρ. Η νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης» του Βίκτορ Σερζ, έχει γίνει ανάρπαστη από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας της.

Κεντρικά βιβλιοπωλεία στην Αθήνα έχουν κάνει απανωτές παραγγελίες επειδή εξαντλούνται τα αποθέματά τους, το ίδιο και από τη Θεσσαλονίκη. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως πολλά μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία παραγγέλνουν το «Έτος Ένα» επειδή τους το ζητάει κόσμος. Είναι αξιοσημείωτο ότι μαζί με το βιβλίο του Σερζ έχουν αυξηθεί και οι παραγγελίες άλλων εκδόσεών μας για τη Ρώσικη Επανάσταση.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ο κόσμος που έρχεται στο ίδιο το ΜΒ για να αγοράσει το βιβλίο. Παλιοί αγωνιστές, φοιτητές και φοιτήτριες με επιρροή από όλο το φάσμα της αριστεράς που είτε το είδαν στο ίντερνετ, είτε στις αφίσες του βιβλιοπωλείου, είτε ακόμα και στις βιτρίνες του βιβλιοπωλείου μας. 

Με τέτοια ανταπόκριση το «Έτος Ένα» βρήκε το δρόμο του και στις σελίδες των ΜΜΕ. Μετά την ολοσέλιδη προδημοσίευση στην Εφ Συν, το βιβλίο του Σερζ εμφανίστηκε και σε άλλες εφημερίδες –έντυπες και ηλεκτρονικές- και έχει πλημμυρίσει τις ιστοσελίδες, με την ανάλογη συζήτηση.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί! Ελπίζουμε να διαβαστεί τόσο, που μαζί με το επόμενο βιβλίο του ΜΒ για τη Ρώσικη Επανάσταση (το «Η Μόσχα του Λένιν» του Αλφρέντ Ροσμέρ) να είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε στη δεύτερη έκδοση του Σερζ. 

Κώστας Πίττας