«Πήγαμε στους γιατρούς, στις νοσηλεύτριες και στους διοικητικούς υπάλληλους μετά την απεργία στις 24 Φλεβάρη. Το κλίμα ήταν πολύ αλλαγμένο. Ειδικά, οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες που συνήθως είναι απογοητευμένοι επειδή είναι προσωπικό ασφαλείας και δεν μπορούν να απεργήσουν ρωτούσαν για τη συνέχεια. Αυτή τη φορά έβαζαν στη συζήτηση την ανάγκη να υπάρξει κλιμάκωση. Ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει και στους άλλους εργατικούς χώρους, στον ιδιωτικό τομέα. Εφτά εργαζόμενοι αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη», μας είπε η Τάνια Βριζάκη που συμμετείχε στην εξόρμηση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Στα Γιάννενα περιοδεία έγινε στο νοσοκομείο της Δουρούτη. «Πήγαμε στο νοσοκομείο την προηγούμενη Παρασκευή. Εγώ δεν έχω πάει σε πολλές εξορμήσεις στο νοσοκομείο, 4 ή 5 φορές. Αυτή τη φορά το κλίμα ήταν διαφορετικό. Άνθρωποι που μπορεί τις προηγούμενες φορές να ήταν αδιάφοροι, τώρα πήραν εφημερίδα και συζητήσαμε για πολλή ώρα. Ανοίγαμε την κουβέντα με τα συνθήματα για να φορολογήσουν τους πλούσιους και για κλιμάκωση για τη συνέχεια με απεργίες. Δώσαμε εννιά φύλλα της εφημερίδας, περισσότερα από τις προηγούμενες φορές και αυτό είναι δείγμα του κλίματος. Επίσης, συζητήσαμε για την ενότητα του διοικητικού προσωπικού και των γιατρών», μας δήλωσε ο Λεωνίδας Γεωργίου.
Παρέμβαση έγινε και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. «Είναι ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο, επισκεφτήκαμε το 1/3 των χώρων. Ανοίγαμε τη συζήτηση με το σαλόνι της εφημερίδας για το πρόγραμμα ανατροπής που προτείνουμε απέναντι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Εμμέσως, άνοιγε και η κουβέντα για την αδράνεια του σωματείου. Θέλαμε να αναδείξουμε την επιτυχία της απεργίας γιατί πολλοί εργαζόμενοι δεν είχαν αυτή την εικόνα. Δώσαμε εφημερίδα σε έξι άτομα, ενώ μια εργαζόμενη έγινε συνδρομήτρια της Εργατικής Αλληλεγγύης», μας είπε ο Στέλιος Γιαννούλης.
«Μετά την Πανεργατική πήγαμε για εξόρμηση στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ. Δώσαμε 10 εφημερίδες και άνοιξαν αρκετές συζητήσεις. Δύο νοσηλεύτριες που είχαν απεργήσει μας έλεγαν ότι έχει έρθει η στιγμή να διεκδικήσουμε παραπάνω πράγματα και να κάνουμε απεργίες με διάρκεια. Ένας άλλος εργαζόμενος στην Τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου μας είπε χαρακτηριστικά «100 μέρες ΠΑΣΟΚ, μας έδειξαν τι είναι». Ανοίξαμε το σαλόνι της εφημερίδας και του άρεσαν πολιτικά οι προτάσεις για να παλέψουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ειδικά, η απαγόρευση των απολύσεων με νόμο», μας μετέφερε ο Πάνος Πανούλας.
Τζάνειο
«Την περασμένη Παρασκευή μετά τη μεγάλη απεργία έγινε συνέλευση εργαζόμενων στο Τζάνειο νοσοκομείο. Στην απεργία είχαν κατέβει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό εργαζόμενοι με το πανό του νοσοκομείου. Στη συνέλευση ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί απέναντι στο προεδρείο που το ελέγχει η ΔΑΚΕ για την αδράνεια απέναντι στις επιθέσεις που γίνονται. Οι εργαζόμενοι έβαζαν το ζήτημα της συνέχειας και ειδικά αυτοί που είχαν κατέβει στη διαδήλωση ήταν οι πιο μπροστά και οι πιο αισιόδοξοι. Πολύς κόσμος συζητάει να κατέβει με το ψηφοδέλτιο του Νυστεριού στις εκλογές που θα γίνουν σε λίγες μέρες στο νοσοκομείο και έξι εργαζόμενοι αγόρασαν την εφημερίδα», δήλωσε στην ΕΑ η Ελπίδα Καμπάνη.
«Την Παρασκευή που μας πέρασε κάναμε εξόρμηση στο Δημαρχείο στην Καλλιθέα. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε και τη δική μας παρέμβαση, να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα με τους εργαζόμενους τι συνέχεια βάζουν μετά την απεργία στις 24 Φλεβάρη. Ήταν πιο αισιόδοξοι και έλεγαν ότι θα βάλουν πίεση για να γίνει γενική συνέλευση. Πέντε άτομα πήραν την Εργατική Αλληλεγγύη και πολλοί τόνιζαν να συντονιστούμε από τα κάτω, όπως και στις μάχες του ασφαλιστικού», μας είπε ο Ραφαήλ Καστρίτσης.
«Κάναμε περιοδεία στο ΙΚΑ και την τοπική Εφορία της Νέας Ιωνίας όπου ο κόσμος σίγουρα ήταν επηρεασμένος από την απεργία. Και από το μέγεθος της και από το απεργιακό κλίμα συνολικά. Εμείς μπαίναμε να μεταφέρουμε την έμπνευση που είχαμε από την Πανεργατική και οι εργαζόμενοι το πήγαιναν ακόμα πιο πέρα. Έλεγαν ότι μια απεργία δεν φτάνει, χρειάζεται συνέχεια. Δώσαμε 7 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και ανοίγαμε την εφημερίδα για να τους δείξουμε την πρόταση μας, το Πρόγραμμα Ανατροπής», μας δήλωσε ο Στέλιος Μιχαηλίδης.
Εξόρμηση έγινε και στην ΙΘ´ Εφορία στην Ευελπίδων. «Εκεί είχαν απεργήσει οι περισσότεροι. Πολλοί μας είχαν δει στην πορεία και κάποιοι είχαν βαδίσει και μαζί μας. Δώσαμε εφημερίδα σε 6 εργαζόμενους, ενώ κάποιοι την είχαν πάρει ήδη από την Πανεργατική. Η συζήτηση για την κλιμάκωση ήταν η βασική, αλλά έμπαιναν και προβληματισμοί αν μπορούμε να νικήσουμε. Εμείς τους προτείναμε να οργανώσουμε απεργιακές φρουρές και να συνδεθούν με τους εργαζόμενους του Υπουργείου Οικονομικών», μας είπε ο Παντελής Γαβριηλίδης.
Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά
«Το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά είχε αποφασίσει να γίνει περιφρούρηση στη Βιοκλινική για την απεργία στις 24 Φλεβάρη. Ο λόγος που επιλέχτηκε αυτός ο εργατικός χώρος ήταν γιατί το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία είχε προχωρήσει σε 8 απολύσεις. Το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν στην απεργιακή φρουρά από τις 6:30 το πρωί. Κάποιοι εργαζόμενοι άνοιγαν συζήτηση για τις δυσκολίες να απεργήσει κανείς σε ένα τέτοιο χώρο. Εμείς επιχειρηματολογούσαμε για τη δυνατότητα που έχουν τα σωματεία να παλέψουμε την κρίση και τις επιθέσεις από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Τρεις εργαζόμενοι έγιναν μέλη στο σωματείο επί τόπου και δώσαμε 6 εφημερίδες. Η περιφρούρηση ήταν ένα πρώτο βήμα για να έρθουν οι εργαζόμενοι πιο κοντά στο σωματείο τους και να παλέψουν πιο οργανωμένα. Θέλει επίπονη προσπάθεια για να σπάσει η τρομοκρατία στον ιδιωτικό τομέα», μας δήλωσε η Μαρία Ανδρέου.
Δήμος Περιστερίου, Μισθωτοί Τεχνικοί
«Στο Δήμο του Περιστερίου είχαμε κάνει κοινή γύρα ενημέρωσης μία μέρα πριν την απεργία με την παράταξη Δυναμική Κίνηση Εργαζόμενων που είναι το πιο νέο και το πιο δραστήριο κομμάτι των εργαζόμενων. Την Τετάρτη έγινε απεργιακή φρουρά και οι εργαζόμενοι που δεν συμμετείχαν στην απεργία ήταν πιο λίγοι από τις 10 Φλεβάρη. Την Πέμπτη ξαναπήγαμε στο Δήμο με το νέο φύλλο της εφημερίδας και πραγματικά το κλίμα ήταν πιο ανεβασμένο. Δώσαμε 21 εφημερίδες και οι εργαζόμενοι έλεγαν ότι τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να κλιμακώσουμε με απεργίες διαρκείας. Υπήρχαν ερωτήματα πως θα αντιμετωπίσουμε τα χαμένα μεροκάματα και εμείς θυμίζαμε τα παραδείγματα χώρων που έχουν πληρωθεί τα μεροκάματα ακόμα και μετά από πολυήμερες απεργίες» δήλωσε στην ΕΑ ο Ηλίας Γιαννόπουλος.
«Απεργιακή φρουρά οργανώθηκε από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και στο παράρτημα της ΜΕΤΚΑ στο Νέο Ηράκλειο λόγω των απολύσεων που έχει κάνει η εταιρία στο Βόλο. Την περιφρούρηση στήριξε και ο πυρήνας του ΣΕΚ στην περιοχή. Κανένας απεργοσπάστης δεν μπήκε μέσα παρά τα προβλήματα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποιοι μέτοχοι. Στην περιφρούρηση συμμετείχε και η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το Σωματείο είχε κλείσει τις εισόδους και είχε κρεμάσει πανό», μας είπε ο Νεκτάριος Χαϊντάρ που συμμετείχε στην κινητοποίηση.
ΕΜΔΥΔΑΣ
Από τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην πανεργατική απεργία είχαν οι εργαζόμενοι στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης. Οι απεργοσπάστες στα κεντρικά κτίρια της Μεσογείων δεν ξεπερνούσαν τους τριάντα (σε σύνολο πεντακοσίων περίπου εργαζόμενων) και οι μισοί από αυτούς ήταν καλοπληρωμένοι σύμβουλοι και υψηλόβαθμα στελέχη.
Η αιτία για την επιτυχία της απεργίας βρίσκεται στο γεγονός πως για πρώτη φορά στο υπουργείο έγινε έκτακτη γενική συνέλευση δυο μέρες πριν, με στόχο όχι μόνο την ενημέρωση, αλλά κύρια την οργάνωση της συμμετοχής στην κινητοποίηση. Ο ένας ομιλητής μετά τον άλλο τόνιζαν την ανάγκη της περιφρούρησης.
Το πρωί της πανεργατικής απεργίας, μια απεργιακή φρουρά από είκοσι συναδέλφους βρισκόταν στην κεντρική είσοδο και το γκαράζ του κτιρίου μοιράζοντας την προκήρυξη του συλλόγου και ζητώντας από τους, ελάχιστους είναι αλήθεια, που ήλθαν να δουλέψουν να μην χτυπήσουν κάρτα και να κατέβουν στο συλλαλητήριο. Το αποτέλεσμα είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ αρκετοί κατέβηκαν στη διαδήλωση (ιδιαίτερα μηχανικοί με το μπλοκ της ΕΜΔΥΔΑΣ).