Με αστυνομική καταστολή τελείωσε η 127η δικάσιμος της δίκης της Χρυσής Αυγής, στις 14/2. Μονάδες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ εισέβαλαν στην αίθουσα, ενώ εξελισσόταν ένταση ανάμεσα στο αντιφασιστικό κοινό και τους χρυσαυγίτες, προσπέρασαν τους χρυσαυγίτες και χτύπησαν απροκάλυπτα τους αντιφασίστες. Όταν η διμοιρία κατάφερε να διώξει όλους τους αντιφασίστες με ξύλο, οι χρυσαυγίτες χειροκρότησαν και αποχώρησαν συνοδεία της αστυνομίας.
Αιτία για την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν η άρνηση της Αστυνομίας να αφήσει αντιφασίστες που ήθελαν να παρακολουθήσουν μέσα στην αίθουσα για την πρώτη κατάθεση για την επίθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας του τάγματος εφόδου στο στέκι Αντίπνοια.
Η αστυνομία είχε φροντίσει, κατά τη συνήθη τακτική της, να καθυστερήσει τους αντιφασίστες αρχικά απαγορεύοντάς τους την είσοδο με το ψέμα της έλλειψης χώρου και στη συνέχεια βάζοντάς τους αργά-αργά ανά πεντάδες. Στο μεταξύ το χρυσαυγίτικο κοινό μπήκε χωρίς καμία καθυστέρηση. Όταν ο ίδιος ο μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε στην έδρα για το γεγονός, οι χρυσαυγίτες βρήκαν την ευκαιρία να προκαλέσουν ένταση με την κάλυψη της αστυνομίας και μάλιστα να προκαλέσουν τη Μάγδα Φύσσα λέγοντάς της “Που είναι τώρα ο Παύλος;”. Στη συνέχεια η αστυνομία βρήκε ευκαιρία να χτυπήσει τους αντιφασίστες με την επιδοκιμασία των χρυσαυγιτών.
Η ΚΕΕΡΦΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το γεγονός που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Προκλητική ήταν η παρουσία των χρυσαυγιτών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με πρωτοστατούντες “στο κοινό” γνωστούς τραμπούκους των ταγμάτων εφόδου του Πειραιά… Το βίντεο με τους υπόδικους της Χρυσής Αυγής να σηκώνουν την σημαία της Βέρμαχτ και να τραγουδούν τους χιτλερικούς ύμνους και να απευθύνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς δεν αφήνουν κανένα περιθώρια παρερμηνείας για την εγκληματική ναζιστική συμμορία. Ο αγώνας για την απομόνωση και το τσάκισμα των νεοναζί είναι προτεραιότητα για όλους. Η απάντησή μας θα δοθεί με τις μεγάλες αντιφασιστικές αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στις 18 Μάρτη στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 3μμ και σε άλλες πόλεις».
Νωρίτερα την ίδια μέρα ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο μάρτυρας Π. Δριμυλής κλείνοντας έτσι την υπόθεση της επίθεσης στο Συνεργείο. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 16/2 στην αίθουσα του Κορυδαλλού.
Καταδρομική επιχείρηση στο “Συνεργείο”
Ο μάρτυρας Παναγιώτης Τσαφολόπουλος κατέθεσε την 125η ημέρα (9/2) της δίκης της Χρυσής Αυγής. Έφτασε στο Συνεργείο μετά από ειδοποίηση του γιου του. Περιέγραψε το χώρο, σαν «βανδαλισμένο». Μετέφερε στο δικαστήριο τα λεγόμενα των περιοίκων για τη μοτοπορεία, «κονβόι, πολλές μηχανές δικάβαλες με ανθρώπους που φορούσαν κράνη».
Αναγνώρισε σε φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης τον βουλευτή Ν.Μίχο οδηγό σε μία από τις μηχανές. Ισχυρισμός της υπεράσπισης ήταν ότι οι φωτογραφίες είναι μεταγενέστερες, ωστόσο ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι έχουν παρθεί την ώρα της επίθεσης από τον καρδιολόγο που διατηρεί ιατρείο στο κτίριο που στεγαζόταν στο Συνεργείο.
Επιπλέον τόνισε την προκλητική στάση της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί ΔΕΛΤΑ που έφτασαν δεν έκαναν καμία έρευνα και είχαν επιθετική συμπεριφορά προς τον κόσμο. Όταν ζήτησε από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν, τον απείλησαν λέγοντας «θα τα ξαναπούμε». Για το κίνητρο, ο μάρτυρας είπε ότι ήταν ένας χώρος με σαφές αντιφασιστικό πρόσημο στις εκδηλώσεις του οποίου είχαν συμμετάσχει χιλιάδες κόσμος της γειτονιάς.
Κατά την 126η δικάσιμο (10/2) ξεκίνησε την κατάθεσή του ο Παναγιώτης Δριμυλής, μέλος του Συνεργείου και θύμα της επίθεσης του τάγματος εφόδου τον Ιούλιο του 2013. Περιγράφει: «Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να κόψω το μάθημα [Αγγλικών που γινόταν εκείνη την ώρα], διότι η πρακτική της Χρυσής Αυγής τότε ήταν ήδη επιθετική. Τέσσερα παιδιά τα έβγαλα, τα άλλα μισά κατά τη διάρκεια της επίθεσης κρύφτηκαν μέσα στην τουαλέτα με τη δασκάλα. Πριν δούμε τη μοτοπορεία την ακούσαμε. Ακούστηκε πολύ το ‘αίμα τιμή’, μαρσαρίσματα, κορναρίσματα.
Άρχισαν να κατεβαίνουν οι συνεπιβάτες από τις πρώτες μηχανές. Κρατούσαν τις σημαίες με ξύλα. Περικυκλώνουν όλο το χώρο, σταματάνε, κατεβαίνουν, συνεχίζουν. Μαυροντυμένοι, μπλούζες Χρυσή Αυγή, κάποιοι με παραλλαγή. Άνδρες από 20 ως 50 ετών. Με χτύπησαν 10 με 15 άτομα. Έναν μαθητή τον χτύπησαν στο πόδι. Η όλη επίθεση δεν πρέπει να κράτησε 2 λεπτά. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο, η τζαμαρία, το ψυγείο, ο υπολογιστής είχαν σπάσει».
Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την επίθεση «καταδρομική». Γι’ αυτό το λόγο, πιστεύει επιπλέον ότι η επίθεση ήταν «κουβεντιασμένη από πριν». Οι οδηγοί των μηχανών μάλιστα δεν κατέβηκαν από αυτές, περίμεναν τους συνεπιβάτες να κάνουν την επίθεση και να ξανανέβουν ώστε να φύγουν γρήγορα.
Αντιφασιστικός χώρος
Για το κίνητρο και τις συνέπειες της επίθεσης ο μάρτυρας είπε: «Το Συνεργείο ήταν αποτέλεσμα του κινήματος των πλατειών του 2011, ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο. Η μαζικότητα ήταν η διασφάλιση ότι θα μπορεί να λειτουργεί και να πληρώνουμε τα έξοδά του. Το 2012 φτιάχτηκαν αντιφασιστικά μέτωπα σε όλη την Αθήνα. Το Συνεργείο πρωταγωνιστούσε στην Ηλιούπολη σαν αντιφασιστικός χώρος.
Η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε τότε να βγει στο δρόμο, να αρχίσει να καλλιεργεί τρόμο. Αυτός ήταν ο λόγος που έγινε η επίθεση, ο τρόμος. Οι γονείς μας ευχαρίστησαν που προφυλάξαμε τα παιδιά, αλλά σταμάτησαν να τα στέλνουν. Οι ηλικιωμένοι θαμώνες σταμάτησαν να έρχονται».
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην παρουσία των βουλευτών Μίχου και Λαγού και στη χρήση του βουλευτικού αυτοκινήτου από τον δεύτερο. Ανέφερε την προαναγγελία της επίθεσης από τον Παναγιώταρο σε εκδήλωση της τοπικής του Αλίμου λίγους μήνες πριν. Από την κατάθεση του αστυνομικού που ακολούθησε τη μοτοπορεία από την έναρξή της, είπε ότι το τάγμα συγκροτήθηκε στα γραφεία του Αλίμου. Τέλος επιβεβαίωσε κι αυτός ότι οι φωτογραφίες που απεικονίζουν το Μίχο, τον Μπαρέκα, τον Τσακανίκα κλπ, πάρθηκαν την ώρα της επίθεσης από τον καρδιολόγο που εργάζεται στο κτίριο του Συνεργείου.
Η επίθεση στο Αντίπνοια
Η επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα είναι η υπόθεση με την οποία συνεχίζεται η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η επίθεση έγινε στις 30/6/2008, ενώ η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε το Σεπτέμβριο του 2014 και καταδικάστηκαν οι χρυσαυγίτες Α. Στράτος και Β. Σιατούνης, με τον τελευταίο να αποτελεί μέλος της κεντρικής επιτροπής της Χρυσής Αυγής την εποχή της επίθεσης στο Αντίπνοια.
Το 2015 η απόφαση κατέστη αμετάκλητη, σύμφωνα με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να σημειωθεί ότι η “Χρυσή Αυγή” είχε αναβαθμίσει τις επιθέσεις σε πολιτικά στέκια μεταναστών, στη Βίλα Αμαλίας, κλπ. […] Οργανωμένη επίθεση από πολλά άτομα με όπλα στο χώρο των παθόντων, χωρίς πρόκληση από τους τελευταίους. Εν τούτοις η [ανθρωποκτόνος] πρόθεση των κατηγορούμενων δεν ολοκληρώθηκε, επειδή ένα από τα πρόσωπα της ομάδας φώναξε “τέλος χρόνου” με αποτέλεσμα την άμεση αποχώρηση των επιτιθέμενων από το χώρο […] Ξεπεράστηκαν τα χρονικά όρια της προμελετημένης εναντίον των θυμάτων επίθεσης».
Ψηφίσματα
Ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής εξέδωσαν, εν όψει της εξέτασης των μαρτύρων για την επίθεση στο Συνεργείο, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, η Ζ’ ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου και άλλοι πολιτικοί, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί φορείς. Το ψήφισμα κλείνει: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στους συμπολίτες που κινδύνεψαν ή χτυπήθηκαν κατά την επίθεση στον ‘Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο’ και απαιτούμε την καταδίκη των δραστών της Χρυσής Αυγής».
Επόμενες δικάσιμοι: