Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όλα τα παιδιά στα σχολεία

Ωραιόκαστρο 17/2

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα αλληλεγγύης συνεχίζουν να μπαίνουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία σε όλες τις γειτονιές. 

Στη δυτική Αθήνα, στο Χαϊδάρι, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, έγιναν από την Παρασκευή μέχρι την Τρίτη 21/2 έξι συγκεντρώσεις υποδοχής σε δημοτικά και γυμνάσια. Την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, στο 5ο Δημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου και στο 9o δημοτικό Χαϊδαρίου, έγιναν μαζικά καλοσωρίσματα των προσφυγόπουλων. Τα παιδιά των προσφύγων υποδέχτηκαν με πανό ο Δήμος Χαϊδαρίου και η ΚΕΕΡΦΑ, ενώ εκατοντάδες δάσκαλοι, γονείς και μαθητές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.       

“Τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, υποδεχτήκαμε 20 περίπου προσφυγόπουλα από το στρατόπεδο του Σκαραμαγκά στο 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου”, μας είπε ο Κώστας Λάππας από την ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου. “Συγκεντρωθήκαμε πάνω από 200 άτομα στην είσοδο του σχολείου, με πανό, σημαίες και συνθήματα. Ήταν εκεί με τα πανό τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, Εργατική Λέσχη, το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το ΠΑΜΕ. Όταν έφτασαν τα προσφυγόπουλα στην είσοδο τα υποδέχτηκαν οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου που είχαν συγκεντρώσει από τις προηγούμενες ημέρες σχολικά είδη, ενώ μέσα στο χώρο του σχολείου έγινε μια μικρή γιορτή υποδοχής. Ήταν μία σημαντική μέρα για το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα στο Περιστέρι, αποκορύφωμα μίας ολόκληρης δουλειάς που έγινε το προηγούμενο διάστημα, με παρουσία στις συνελεύσεις των συλλόγων γονέων και μαζική παρέμβαση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχαν αποτέλεσμα να ψηφιστεί ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία της πόλης, να απομονωθούν οι ρατσιστικές φωνές και να νικήσει η ενότητα και η αλληλεγγύη”.  

Την ίδια μέρα έγινε συγκέντρωση στο 3ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία Αιγάλεω, όπου τα προσφυγόπουλα υποδέχτηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα μαθητές γονείς και εκπαιδευτικοί και πανό από το Σύλλογο Δασκάλων Αιγάλεω, το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών, τη Λαϊκή Επιτροπή, την ΚΕΕΡΦΑ ΤΕΙ Αθήνας, τη Δημοτική Κίνηση Ρήγμα στα Δυτικά.  

Τη Τρίτη 21 Φλεβάρη, εκατοντάδες υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα στο 13ο και 33ο Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου και στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου.   

Την Παρασκευή 17/2 έγινε υποδοχή των προσφυγόπουλων στο 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας. “Παρόλο που η ανακοίνωση της έναρξης των μαθημάτων για τα προσφυγόπουλα έγινε μόλις το προηγούμενο απόγευμα, οργανώθηκε μια μεγάλη συγκέντρωση υποδοχής. Πλήθος κόσμου απο την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων, την επιτροπή κατοίκων Δραπετσώνας, την ΚΕΕΡΦΑ, μαζεύτηκε να υποδεχθεί τα παιδιά. Ιδιαίτερα μαζική ήταν οι συμμετοχή των ίδιων των μαθητών του σχολείου, που παρέμειναν μετά το μάθημα όλα στην είσοδο του σχολείου για να υποδεχτούν τος συμμαθητές τους με μπαλόνια και πλακάτ που ζωγράφισαν τα ίδια τα παιδιά του γυμνασίου”, μας είπε ο Μιχάλης Πέππας από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά.

 

και στο Ωραιόκαστρο

Τα προσφυγόπουλα είναι καλοδεχούμενα και στο Ωραιόκαστρο! Aυτό είναι το μήνυμα  που ήρθε και από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, όπου τα προσφυγόπουλα πήγαν κανονικά στο σχολείο. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης «Οι μόλις 15 φασίστες που συγκεντρώθηκαν και παρά τις πλάτες που τους έκανε η αστυνομία, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τα προσφυγόπουλα. Τα υποδεχτήκαμε με χειροκροτήματα και συνθήματα. Η Ε’ ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΟΓΕ Ωραιοκάστρου και κόσμος από την περιοχή διασφαλίσαμε ότι ο ρατσισμός δεν έχει θέση στα σχολεία!»

«Ο κόσμος που είχε μαζευτεί για να υποδεχθεί τα παιδιά ήταν πολλαπλάσιος από τους φασίστες, αλλά δυστυχώς, κάποιοι προτιμούν να προβάλουν τη γελοία και ταυτόχρονα επικίνδυνη εικόνα των αλυσοδεμένων φασιστών στην πόρτα του σχολείου. Το πανό τους έλεγε Πατριωτική Συνέλευσή Κατοίκων Ωραιοκάστρου, αλλά ανάμεσά τους αναγνωρίστηκαν γνωστοί χρυσαυγίτες εκτός Ωραιοκάστρου. Η αστυνομία προσπάθησε να μας εμποδίσει να μπούμε στο σχολείο, αλλά τελικά μπήκαμε μέσα, ήταν κόσμος από όλη την Αριστερά. Στο τέλος κάναμε και πορεία στους δρόμους και ο κόσμος ήταν θετικός» μας είπε η Ιωάννα, φοιτήτρια, που την επόμενη μέρα βρήκαμε να διαδηλώνει στη Θεσσαλονίκη. Δίπλα της η Χρυσούλα, εκπαιδευτικός από τη Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

«Σαν εκπαιδευτικός επιμένω σε ένα απόσπασμα που υπάρχει στα κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας από το “Οι νεκροί περιμένουν” και με αφορμή αυτό, στην προβολή ενός ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ που μιλάει η Διδώ Σωτηρίου. Επεξεργαζόμαστε την ιδέα σε σχέση με αυτό τα παιδιά με βάση το βιβλίο να υποδυθούν ένα πρόσφυγα, πως θα ήταν να ζουν στη θέση τους. Ήδη πάνω στο βιβλίο τους ζήτησα να μαζέψουν μαρτυρίες προσφύγων σαν άσκηση πάνω στο κείμενο, και ιστορικά από το δικό μας παρελθόν αλλά και σύγχρονα. Τα ίδια τα παιδιά ανέφεραν τους Σύριους πρόσφυγες. Γίνεται σε τρία τμήματα αυτή η προσπάθεια, γίνεται συνειδητά και κάθε χρόνο χτίζεται και κάτι περισσότερο».