Εργατικό κίνημα
Μια μέρα με γεύση απεργιακής δύναμης

Οι απεργοί της Εθνικής Ασφαλιστικής διαδηλώνουν στη Συγγρού

Απεργιακή μέρα σε μια σειρά κλάδους ήταν η Πέμπτη 23/2, στέλνοντας την καλύτερη απάντηση σε όλους όσους μιλάνε για τον “κόσμο που δεν τραβάει και είτε δέχεται ηττημένος, είτε στηρίζει τις μνημονιακές πολιτικές”.

Ολόκληρη η πρωτεύουσα παρέλυσε από την 24ωρη απεργία σε ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ. Την πρώτη από τρεις που έχουν προγραμματιστεί, ενάντια στις μεθοδεύσεις τις κυβέρνησης που φέρνουν όλο και πιο κοντά το ξεπούλημα των συγκοινωνιών. 

Την ίδια στιγμή και παρά την έλλειψη συγκοινωνιών, μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού έξω από το υπουργείο στην οδό Μπουμπουλίνας. Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, απεργούσαν με καθολική μάλιστα συμμετοχή, και κατά εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στη Συγγρού και πραγματοποίησαν πορεία. Στο υπουργείο Υγείας ήταν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι των νοσοκομείων που κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο. Βορειότερα, δάσκαλοι και καθηγητές συγκεντρώνονταν έξω από το υπουργείο Παιδείας στη Νερατζιώτισσα, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις στα σχολεία. 

Ταυτόχρονα με τους παραπάνω εργαζόμενους, οι συνάδελφοί τους από την ΕΡΤ πραγματοποιούσαν στάση εργασίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αντιφασιστική νίκη που πέτυχαν δύο μέρες μετά, με το μπλοκάρισμα των νεοναζί από το πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Κι αν οι απεργοί της Πέμπτης 23/2 έστειλαν το μήνυμα για τις μαχητικές διαθέσεις του κόσμου, η βδομάδα που ακολουθεί στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης, καθώς την Τετάρτη 1/3 και την Παρασκευή 3/3 οι Σταθερές Συγκοινωνίες θα μείνουν ξανά ακινητοποιημένες και ενδιάμεσα, την Πέμπτη 2/3, μαζί με τους υγειονομικούς που απεργούν και διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Υγείας, θα απεργήσει όλος ο δημόσιος τομέας, καθώς η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε παναττική στάση εργασίας.

 
 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Φλεβάρη η απεργία των εργαζόμενων της Εθνικής Ασφαλιστικής ενάντια στο ξεπούλημά της. 

Από τις 7πμ ξεκίνησε η περιφρούρηση στο κεντρικό κτίριο στη Συγγρού, όπου ένα πανό τεραστίων διαστάσεων κάλυπτε την είσοδο του κτιρίου. Γύρω στις 10πμ εκατοντάδες εργαζόμενοι με πανό, μαύρα μπαλόνια, πικέτες και σφυρίχτρες πλημμύρισαν τη Συγγρού. Μπροστά προπορευόταν βανάκι του συλλόγου που έπαιζε μουσική και έκανε ανακοινώσεις και από πίσω οι εργαζόμενοι σχημάτιζαν ένα ορμητικό ποτάμι φτάνοντας μέχρι το Σύνταγμα, όπου έκαναν μία στάση στη Βουλή φωνάζοντας “ετούτη η απεργία είναι η αρχή, κάτω τα χέρια από την Εθνική”. Στη συνέχεια έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών. Η πορεία κατέληξε στα κεντρικά της Εθνική Τράπεζας στην πλατεία Δημαρχείου (Εθν. Αντίστασης) όπου σε μια συμβολική κίνηση, ελευθερώθηκαν στην είσοδο της ΕΤΕ τα  μαύρα μπαλόνια για να φτάσει το μήνυμα του αγώνα παντού. 

“Η απεργία σήμερα είχε καθολική συμμετοχή”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Πετσαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου. “Δεν μπήκε κανείς μέσα στην εταιρεία. Η απόφαση για την πώληση είναι καθαρή απόφαση της Τράπεζας με την ανοχή της κυβέρνησης. Είμαστε 950 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 200 είναι με το καθεστώς της δουλεμπορίας του ενοικιαζόμενου προσωπικού. Το 2008 είχε ξαναγίνει απόπειρα να πουληθεί η εταιρεία. Τότε ξεκίναγε η χρηματοπιστωτική κρίση με τα σημερινά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις μας τότε, αποτρέψαμε το ξεπούλημα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα”.  

Έγκλημα

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης μιλήσαμε με τον Γεράσιμο Μπόγρη, εργαζόμενο στην Εθνική Ασφαλιστική:  “Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι έγκλημα για πολλούς λόγους.  

Το αν θα πωληθούμε θα έχει επιπτώσεις στα εργασιακά μας ζητήματα.  Είμαστε από τις λίγες εταιρείες που υπάρχει συνδικαλιστικό όργανο με ένα υψηλό βαθμό συνοχής, ενεργητικό, με προσπάθειες που είναι εν εξελίξει, για να μονιμοποιήσουμε τους συμβασιούχους, μέσω ICAP, συναδέλφους, να μειώσουμε τις ταχύτητες των υπαλλήλων που τρέχουν μέσα στην επιχείρηση. 

Όσον αφορά στους ασφαλισμένους αυτό σίγουρα θα έχει κάποιες επιπτώσεις, διότι η Εθνική Ασφαλιστική παρόλο που πάντα είχε στόχο της το κέρδος, διατηρούσε και μία κοινωνική χροιά των πραγμάτων. Όπως σε όλους τους κλάδους έτσι και στην ιδιωτική ασφάλιση, οποιαδήποτε εξέλιξη στην Εθνική Ασφαλιστική που είναι μεγαλύτερος παίχτης και σε αριθμό υπαλλήλων και τζίρου και επιρροής στον κλάδο, δημιουργεί προηγούμενα και για άλλες εταιρίες. Έχουν φτιαχτεί τόσα μαγαζιά που οι εργαζόμενοι εργάζονται με μικρό μισθό και πολλές ώρες. Υπάρχουν δουλειές που θα έπρεπε να κάνουν 4 εργαζόμενοι και την κάνει ένας. 

Το κλίμα που υπάρχει στους συναδέλφους είναι να υπάρξει μία κλιμάκωση της διαμαρτυρίας μας σε ανάλογο επίπεδο. Ζώντας τόσες δεκαετίες μέσα στην εταιρεία, δεν είναι τα στελέχη που περνάνε κατά καιρούς αλλά εμείς που είμαστε τα γρανάζια αυτού του μηχανήματος που λέγεται Εθνική Ασφαλιστική”. 

 
 

 

ΥΠ.ΠΟ.

Απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ την Πέμπτη 23 Φλεβάρη ενάντια στις καθυστερήσεις πληρωμής και τις απολύσεις.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων συμβασιούχων είναι απλήρωτοι από δύο ως 18 μήνες» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αντώνης Σκαρπέλης, γραμματέας του Σωματείου. «Οι απληρωσιές αφορούν είτε έργα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πχ οι αρχειοφύλακες που με πεντάμηνη σύμβαση, σε ένα μήνα τελειώνουν και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, είτε συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ που έχουν περάσει στις περιφέρειες. Εμείς απαιτούμε το αυτονόητο να πληρώνονται οι άνθρωποι που εργάζονται. Μιλάμε για 1000 ανθρώπους πανελλαδικά, ενώ μέχρι πριν δύο χρόνια εργάζονταν 6000».

“Σήμερα απεργούμε γιατί είμαστε απλήρωτοι. Και όχι μόνο. Και γιατί είμαστε άνεργοι οι περισσότεροι από το έκτακτο προσωπικό, γιατί δημιουργείται μια δεξαμενή ευέλικτων εργαζομένων σε όλες τις ειδικότητες, εργατοτεχνίτες, συντηρητές, σχεδιαστές κλπ. Αυτή η εξαθλίωση που πάνε να φέρουν στο χώρο ανοίγοντας το δρόμο στους εργολάβους που παραμονεύουν σαν τα κοράκια» μας είπε η Ευγενία Φωτοπούλου.

«Δουλεύουμε στα σκάματα, στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Πήρανε 18 άτομα με σύμβαση και ξαφνικά σταματάνε τους έξι από τους οποίους τέσσερις καταφέραμε με τις κινητοποιήσεις που έγιναν να ανανεώσουμε για τρεις μήνες. Τώρα πλησιάζει ξανά η ώρα της απόλυσης. Δεν πρέπει να απολυθεί κανείς. Είναι εργαζόμενοι που είναι απαραίτητοι στα έργα και το μόνο που επικαλούνται είναι ότι δεν έχουν λεφτά» μας είπε ο Στέλιος. 

 
 

 

ΜΕΤΡΟ

Με απεργιακό μπαράζ απαντούν οι εργαζόμενοι των Σταθερών Συγκοινωνιών της Αθήνας (Μετρό – ΗΣΑΠ – Τραμ), στη νέα κυβερνητική τροπολογία η οποία παραχωρεί την οικονομική εκμετάλλευση των χώρων της ΣΤΑΣΥ στον ΟΑΣΑ. Ένα μέτρο που σύμφωνα με τους εργαζόμενους φέρνει ακόμα πιο κοντά την ιδιωτικοποίηση των, ήδη ενταγμένων στο Υπερταμείο, συγκοινωνιών. 

Τραμ, Τρένα και Μετρό ακινητοποιήθηκαν την Πέμπτη 23/2, ενώ άλλες δύο 24ωρες απεργίες είναι προγραμματισμένες για την 1η και τις 3 του Μάρτη.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 23/2, απεργοί του Μετρό και μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, συγκεντρώθηκαν στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια για να περιφρουρήσουν την απεργία. Ούτε ένας εργαζόμενος δεν προσπάθησε να την σπάσει. 

Η Εργατική Αλληλεγγύη ήταν εκεί και μίλησε με τον πρόεδρο του ΣΕΛΜΑ, Σπύρο Ρεβύθη:

“Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στην απεργία. Οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει ότι η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών είναι προ των πυλών. Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια σε οτιδήποτε βλάπτει τις δημόσιες συγκοινωνίες” μας είπε κι εξήγησε την αφορμή για το νέο αυτό απεργιακό ξέσπασμα: “Με την τροπολογία που περνάει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει, να αποδομήσει και να περικόψει δομές και οικονομικές εισροές από τη ΣΤΑΣΥ. Αυτό θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη φτωχοποίησή της, τη διάλυσή της και το ευκολότερο ξεπούλημά της στους ιδιώτες. Είναι μια αποτυχημένη τακτική. Έχουμε το παράδειγμα του Μετρό του Λονδίνου. Πρώτα το ιδιωτικοποίησαν, το πήρε ο ιδιώτης για λίγα χρόνια, το διέλυσε, το πτώχευσε και το επέστρεψε στο δήμο χρεοκοπημένο. Βλέπουμε κι εκεί τους συναδέλφους να είναι σε κινητοποιήσεις διαρκείας εδώ και πολύ καιρό”. Σχετικά με τη συνέχεια των κινητοποιήσεων τόνισε: “Αν δεν υπάρχει κάποια σοβαρή δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι σταματάνε τα 'ιδιωτικοοικονομικά τερτίπια' και η διάλυση της ΣΤΑΣΥ, έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε. Ήδη έχουμε προκηρύξει απεργία την 1η και 3 του Μάρτη. 

Η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών δεν αφορά κάποιους κλάδους μεμονομένα αλλά όλη την κοινωνία. Όπως μπορεί ο καθένας να καταλάβει, αν πάρει ο ιδιώτης τις μεταφορές δεν θα κοιτάει την εξυπηρέτηση του κόσμου, την ασφαλή και φθηνή μετακίνηση του επιβάτη, του φτωχού, του άνεργου, του μεροκαματιάρη. Θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί το ΜΜΜ για να κερδοσκοπήσει. Βλέπουμε ήδη όλο αυτό που κάνουν με τις ηλεκτρονικές μπάρες. Πάνε να κάνουν εισητήρια με ζώνες. Ένας εργάτης που ξεκινάει από τον Πειραιά για να δουλέψει στο Κορωπί μπορεί να φτάσει να πληρώνει 6 και 7 ευρώ, αντί για 1.40 που είναι τώρα”.

 
 

 

EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23/2, δεκάδες εκπαιδευτικοί με κύριο αίτημα τις μαζικές προσλήψεις μόνιμων δασκάλων και καθηγητών.

Με συνθήματα όπως "Μόνιμη δουλειά, όχι ανεργία, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία" και "Όχι στις απολύσεις, καλύψτε τα κενά, δωρεάν Παιδεία σε όλα τα παιδιά" οι εκπαιδευτικοί έκφρασαν την αντίθεσή τους στις πρόσφατες αλλαγές όπως την κατάργηση επαναληπτικών εξετάσεων, τη "θεματική βδομάδα", τους μηδενικούς διορισμούς και την ελαστικοποίηση της εργασίας των αναπληρωτών.

Για την κινητοποίηση, στάση εργασίας είχε προκηρύξει η ΟΛΜΕ. 

“Το Υπουργείο Παιδείας να κάνει τώρα μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε όλους τους κλάδους. Και στους δασκάλους και στην ειδική αγωγή” επισημαίνει η Ευαγγελία από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών. “Η αδιοριστία συνεχίζεται. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός δομών. Στα ειδικά σχολεία δεν πάνε όλα τα παιδιά, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το 90% που δουλεύει στα ειδικά είναι αναπληρωτές. Στην παράλληλη στήριξη τα κενά είναι τεράστια, ένας αναπληρωτής έχει από 2 μέχρι 5 παιδιά που μέσα σε 5 μέρες δε βγαίνουν, δεν μπορεί να τα στηρίξει. Έτσι όπως γίνεται και με την παράλληλη στήριξη και με την ειδική αγωγή κάθε χρόνο, που δουλεύουμε μόνο αναπληρωτές, στέλνει τα παιδιά στον καιάδα. Και το Υπουργείο Παιδείας έχει το θράσος να μας λέει ότι προσλαμβάνει”. 

Η Δώρα, καθηγήτρια από τη 

Γ' ΕΛΜΕ συνέχισε:

“Το φοβερότερο της σημερινής συγκέτρωσης είναι ότι ενώ καλούν και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ και η ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια σωματεία και συντονιστικά και σύλλογοι εκπαιδευτικών και αναπληρωτών, ο κ.Μπαξεβανάκης υφυπουργός και υπεύθυνος για τη δια βίου εκπαίδευση δε δέχεται να συναντήσει την αντιπροσωπεία της κινητοποίησης. 

ΣΕΒ

Αυτό πρέπει να το καταγγείλουμε με κάθε τρόπο. Το Υπουργείο με μεγάλη ευκολία συνδιαλέγεται, συνδιαμορφώνει και υπογράφει ό,τι αποφασίζει η Τρόικα με υπαγόρευση από τον ΟΟΣΑ και τον ΣΕΒ. Και όμως δεν μπορεί να συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς. 

Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να χτίσουμε αυτό το μέτωπο αγώνα σε κάθε σχολείο και γειτονιά μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι να πάρει πλέον απόφαση η ΟΛΜΕ να μην παίζει κρυφτούλι με το Υπουργείο, να μπούμε σε μια άμεση απεργιακή κινητικότητα μαζί με όλους τους κλάδους. Βάζοντας ταυτόχρονα όλα τα ζητήματα, γι’ αυτό προϋπόθεση είναι να ξεκινήσουμε με γύρο γενικών συνελεύσεων και ΓΣ προέδρων”. 

Στη μικροφωνική που είχε στηθεί έξω από το υπουργείο χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Δασκάλων "Γ.Σεφέρης", "Σωκράτης", "Ρόζα Ιμβριώτη", "Κ.Σωτηρίου", την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζόμενων στην Εκπαίδευση, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών ΠΕ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Δασκάλων. 

“Θέλουμε να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση” δήλωσε ο Χρήστος Κουρνιώτης από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής. “Συνολικά στην εκπαίδευση αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 χιλιάδες αναπληρωτές, μαζί με τους ωρομίσθιους. Με τα περσινά μέτρα κι αυτά που είναι πιθανό να παρθούν φέτος μειώνονται οι πλήρους απασχόλησης και αυξάνονται οι ωρομίσθιοι. Ελαχιστοποιούνται ταυτόχρονα οι πιθανότητες για μόνιμους διορισμούς. Απέναντι σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε. Πέρσι είχαμε αρχίσει τέλος Μάρτη τις κινητοποιήσεις, φέτος αρχίζουμε από τώρα. Μπήκανε μπροστά πιο γρήγορα τα συντονιστικά των αναπληρωτών. Ταυτόχρονα καταφέραμε κι εμείς να βγουν Γενικές Συνελεύσεις στη δευτεροβάθμια. Πρέπει να προχωρήσουμε, να το κλιμακώσουμε”.

 

 

“ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ”  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Σε νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας καλούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στις 12.30μμ την Πέμπτη 2 Μάρτη, ημέρα που απεργούν και οι γιατροί, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει στάση εργασίας για να καλύψει την κινητοποίηση. 

Η απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών θα ξεκινήσει από το υπουργείο Εργασίας, αλλά θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα να ενωθούν όλοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, όπως προτάθηκε και στην πετυχημένη κινητοποίηση της Πέμπτης 23 Φλεβάρη. 

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην εστίαση με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ και των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων, πολιόρκησαν το υπουργείο Υγείας ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά με την απαίτηση να μην χάσει κανείς τη δουλειά του και να καταργηθούν τα ρατσιστικά κριτήρια μοριοδότησης που περιέχει ο νόμος 4430/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του κινήματος στα νοσοκομεία έχει πάρει απόφαση να φύγουν οι εργολάβοι από τις παραπάνω υπηρεσίες, αλλά με τα κριτήρια μοριοδότησης που έχει βάλει στους διαγωνισμούς για τις (ελαστικής εργασίας) θέσεις οδηγεί στην ανεργία μεγάλο κομμάτι των ήδη εργαζόμενων. Στα κριτήρια αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς πρέπει να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, καθώς και να διαθέτουν απολυτήριο Γυμνασίου. Σε αυτές τις υπηρεσίες δουλεύουν χιλιάδες μετανάστριες και μετανάστες, όπως και ντόπιοι εργαζόμενοι που δεν έχουν απολυτήριο.

Οργή

Η οργή απέναντι στον κίνδυνο των απολύσεων και τα απαράδεκτα κριτήρια ήταν έκδηλη στην κινητοποίηση της 23/2. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά εργολαβικοί με στήριξη από τα σωματεία του Αγίου Σάββα, του Ευαγγελισμού, του Αττικού και του Δρομοκαΐτειου. «Θέλουμε μόνιμη δουλειά και δικαιώματα. Τι παραπάνω να πούμε; Είναι αρκετός ο κόσμος που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του γιατί έχουν μπει και τα κριτήρια, όπως το ρατσιστικό με την ιθαγένεια. Δυσκολεύεται ο κόσμος να ανταπεξέλθει στα κριτήρια, αλλά και γενικά. Υπάρχει και εκφοβισμός. Στον Άγιο Σάββα κάποιοι έχουμε γραφτεί στο σωματείο των εργαζόμενων. Σε συνεργασία με τα παιδιά από το σωματείο, όλοι μαζί οι εργαζόμενοι μπορούμε να συνεχίσουμε» δήλωσε στην ΕΑ ο Σπύρος Βασιλείου, εργάτης στην καθαριότητα στον Άγιο Σάββα.   

Αρχικά, το υπουργείο δεν δεχόταν να γίνει συνάντηση. Οι εργαζόμενοι μαχητικά διεκδίκησαν να δουν τον υπουργό Υγείας Ξανθό που είχε κάνει δηλώσεις ότι «τους καταλαβαίνει και θα διορθώσει τις αδικίες». 

Φοβερές ήταν οι εικόνες με τις καθαρίστριες να διαδηλώνουν με τις σκούπες τους, φορώντας τα κίτρινα γάντια, κρατώντας αυτοσχέδιες πικέτες ή σημαίες του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια που έγιναν ανάρπαστες. 

Η ηγεσία του υπουργείου αρχικά έφερε τα ΜΑΤ και απέκλεισε την πόρτα του κτιρίου, αλλά μετά την επίμονη προσπάθεια των συγκεντρωμένων, η αντιπροσωπεία των εργαζόμενων πέρασε. Εκτός από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων, παρούσες στη συνάντηση ήταν και δέκα εργαζόμενες.    

Στη συνάντηση ο Ξανθός είπε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη μοριοδότηση, αλλά ήταν ασαφής για το πώς θα διορθωθούν οι αδικίες. Όπως τόνισαν και όλοι όσοι συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία κατά την έξοδό τους, το υπουργείο πιέζεται από τις απανωτές κινητοποιήσεις. Μόνο η συνέχεια των κινητοποιήσεων, ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και η απεργιακή κλιμάκωση μπορεί να εξασφαλίσει την νίκη. Να μην απολυθεί κανείς, να πληρωθούν όλοι τα δεδουλευμένα τους και να μονιμοποιηθούν στις θέσεις εργασίας τους αφού η παρουσία τους είναι κρίσιμη για τη λειτουργία των νοσοκομείων.