ΤΟΥΡΚΙΑ Η μάχη των εργατών της TEKEL

Έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες πείνας, βίαιες συγκρούσεις με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και πολιορκία των κεντρικών γραφείων του κυβερνώντος κόμματος, οι εργάτες της Tekel συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, την περικοπή μισθών και την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που τους επεφύλαξε η τουρκική κυβέρνηση μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ξεπούλησε την κρατική Tekel στην βρετανική καπνοβιομηχανία British American Tobacco το 2008 έναντι 1,1 δισ. βρετανικών λιρών. Το Δεκέμβριο του 2009, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, μετά την ιδιωτικοποίηση, 12 εργοστάσια της επιχείρησης θα κλείσουν και ότι οι περίπου 12.000 εργαζόμενοι που δούλευαν σε αυτά θα προσληφτούν σε άλλους τομείς του δημοσίου με 11μηνες συμβάσεις, μείωση ως και 40% του μισθού τους και κατάργηση πολλών εργασιακών δικαιωμάτων.

Η επίθεση εξόργισε τους εργαζόμενους που από τις 15 Δεκέμβρίου κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας. Λεωφορεία με περίπου 12.000 εργαζόμενους της Tekel έφτασαν στην Άγκυρα από εργοστάσια όλης της χώρας, στήνοντας σκηνές στη κεντρική πλατεία της πόλης. Η κυβέρνηση εξαπέλυσε άμεση επίθεση στους απεργούς. Ο Ερντογάν είπε ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να μοιράσει λεφτά σε εργάτες που δεν παράγουν κάτι», ότι αν θέλουν «ας ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση» κατηγορώντας τους ότι είναι μια μειοψηφία και ότι επηρεάζονται από «εξτρεμιστές».

Παρά την άγρια καταστολή που δέχτηκαν από την αστυνομία με δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού, οι εργαζόμενοι δεν το έβαλαν κάτω. Μετέφεραν τις σκηνές τους έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου που τους εκπροσωπεί, του Turk - Is, πραγματοποιώντας καθημερινές διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, εκατοντάδες προχώρησαν όλο αυτό το διάστημα σε απεργία πείνας και κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Ο αγώνας τους κέρδισε από την πρώτη στιγμή τεράστια συμπαράσταση. Παρά τις απειλές της κυβέρνησης και την προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών, στις 4 Φλεβάρη, εκατομμύρια εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα συμμετείχαν στη γενική απεργία αλληλεγγύης που οργάνωσαν τα πέντε μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας. Η απεργία παρέλυσε τις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαιτέρως τις μεταφορές σε όλη τη χώρα. Στην Αγκυρα έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Σμύρνη, την Ισταμπούλ και άλλες πόλεις.

Την Τετάρτη 17 Φλεβάρη η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες πρώην εργαζομένους της καπνοβιομηχανίας, οι οποίοι κατέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα το Κέντρο Ισπανικού Πολιτισμού Θερβάντες στην Ιστανμπούλ. Η κυβέρνηση έστειλε ένα ακόμα τελεσίγραφο στους εργάτες να αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη Φλεβάρη και να υπογράψουν τις συμβάσεις που τους πρότεινε, διαφορετικά, απείλησε, θα χρησιμοποιηθούν αστυνομικές δυνάμεις για να διαλυθούν οι δεκάδες χιλιάδες των απεργών. Παράλληλα, εισαγγελείς ανέλαβαν δράση, υποβάλλοντας μηνύσεις εναντίον δήμων που υποστήριξαν με εφόδια ή διευκόλυναν τους απεργούς, για «υπεξαίρεση δημοτικής περιουσίας». Ενα μεγάλο κύμα συμπαράστασης έχει ξεδιπλωθεί και διεθνώς.