ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο πόλεμος έριξε την κυβέρνηση

Παρά τις εκτιμήσεις πολλών Δυτικών και Αφγανών αξιωματικών ότι η επιχείρηση, κατά την πρώτη φάση της τουλάχιστον, είναι επιτυχημένη, η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμα μακελειό σε βάρος αμάχων. Στις δύο πρώτες μέρες των επιχειρήσεων, 12 πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια μεγάλης νατοϊκής επίθεσης με ρουκέτες που προορίζονταν να χτυπήσουν θέσεις των Ταλιμπάν. Το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι σκότωσε 12 αμάχους σε ένα σπίτι στην πόλη Μαρζάχ, ανακοινώνοντας ότι ρουκέτες που προορίζονταν εναντίον ισλαμιστών μαχητών «αστόχησαν».

Η κατακραυγή που ξεσήκωσε η δολοφονία στην Μαρζάχ ανάγκασε ακόμα και τον κατοχικό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να παραδεχτεί ότι υπάρχουν απώλειες αμάχων και να διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας. Ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ εξέφρασε τη λύπη του διότι «στη διάρκεια των κοινών μας προσπαθειών χάθηκαν αθώες ζωές» και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια «για να αποφευχθούν και άλλα περιστατικά στο μέλλον».

Οι δηλώσεις του δεν πρόλαβαν να τυπωθούν στις εφημερίδες. Μερικά 24ωρα αργότερα, άλλοι 27 πολίτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ουρουζγκάν, πολύ κοντά στην επαρχία Χελμάντ, όταν το κονβόι τριών οχημάτων που μετέφερε 40 πολίτες, χτυπήθηκε από αεροσκάφη που θεώρησαν ότι η φάλαγγα ήταν των Ταλιμπάν με σκοπό να επιτεθεί σε ΝΑΤΟϊκές και αφγανικές δυνάμεις. Μεταξύ των θυμάτων, ήταν τρεις γυναίκες και ένα παιδί. Ο διοικητής της επαρχίας είπε ότι όλοι οι νεκροί ήταν άμαχοι. «Όταν άντρες της χερσαίας δύναμης έφτασαν στο σημείο της επίθεσης και είδαν ότι υπάρχουν ανάμεσα στα θύματα γυναίκες και παιδιά, μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομείο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συμμαχίας στην οποία προστίθεται, για άλλη μια φορά, ότι διεξάγονται έρευνες.

«Λάθη»

Τα «λάθη» δεν περιορίζονται στο νότο. Τις ίδιες μέρες, άλλοι 5 άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή Κανταχάρ. Μια ΝΑΤΟϊκή περίπολος είδε κάποια άτομα να σκάβουν στην άκρη ενός δρόμου και θεώρησε ότι σκοπεύουν να τοποθετήσουν εκρηκτικά, γι´ αυτό ζήτησε από τα ελικόπτερα να επιτεθούν. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν άμαχοι πολίτες. Το πόσο το ΝΑΤΟ έχει χάσει τον έλεγχο φαίνεται κι από το γεγονός ότι από τα πυρά του δεν ξεφεύγουν ούτε δικοί του σύμμαχοι. Επτά Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν πρόσφατα όταν το αυτοκίνητό τους επλήγη από ένα νατοϊκό μαχητικό αεροπλάνο στη περιοχή Εμάμ Σαχέμπ στην βόρεια επαρχία Κουντούζ. Σύμφωνα με τις αρχές, ο πιλότος του αεροπλάνου εξέλαβε τους αστυνομικούς για Ταλιμπάν.

Οι απεγνωσμένες δηλώσεις των εκπροσώπων των δυνάμεων κατοχής ότι έχουν πλεονέκτημα έναντι των Ταλιμπάν, δεν μπορούν να πείσουν κανένα. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς για παράδειγμα, για να δικαιολογήσει ότι η Βρετανία, θα συνεχίσει να εμπλέκεται στρατιωτικά στο Αφγανιστάν για τα επόμενα 5 χρόνια, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν, τον τελευταίο χρόνο, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι χάνουν τον πόλεμο. Η αλήθεια είναι ότι στρατιωτικά η κατοχή έχει αποτύχει, με το 2009 να είναι η χρονιά με τους περισσότερους νεκρούς από την έναρξή της.

Παρόλα αυτά, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν παραιτούνται, αντίθετα κλιμακώνουν τις επιθέσεις. Η επιχείρηση που διεξάγεται στο νότο και ονομάζεται «Μουστάρακ» (σημαίνει «Μαζί» στη διάλεκτο Ντάρι), είναι ακριβώς αυτό, μια νέα, ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του πολέμου. Η Μαρζάχ είναι η πρώτη περιοχή όπου εκδηλώνεται η επιχείρηση γιατί θεωρείται ένα από τα προπύργια των Ταλιμπάν. Η έκβασή της θεωρείται πολύ σημαντική για την επιτυχία της απόφασης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να στείλει ακόμα 30.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, παράλληλα με την πρόθεσή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή έως το 2011. Γι´αυτό και οι ΗΠΑ πιέζουν συνεχώς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Η αποτυχία ξεπερνά το στρατιωτικό επίπεδο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατέρρευσε ο ολλανδικός κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από το Χριστιανοδημοκρατικό και το Εργατικό Κόμμα. Ο βασικός λόγος της κατάρρευσης ήταν η διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για την παραμονή ή όχι των ολλανδικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Η Ολλανδία διατηρεί την όγδοη μεγαλύτερη, με 7000 στρατιώτες, αποστολή της Δύσης στο Αφγανιστάν. Οι περισσότερες δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή Ουρουζγκάν, εκεί ακριβώς όπου διεξάγεται η νέα επιχείρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η αντίθεση των Ολλανδών στην παραμονή των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είναι πλειοψηφική. Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε ήθελε να παρατείνει την στρατιωτική παρουσία της χώρας παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο ψήφισε την απόσυρση των στρατευμάτων μέχρι το τέλος του 2010. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν αρχίσει να ασκούν τρομακτικές πιέσεις για να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση.

Οι Εργατικοί εξέφραζαν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική, απαιτώντας την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση. Το 2006 είχαν συφωνήσει στην αποστολή των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αλλά τώρα, βλέποντας τη δημοτικότητά τους να πέφτει, τόσο λόγω της υποστήριξής τους στον πόλεμο όσο και λόγω των νεοφιλελεύθερων επιθέσεων που πέρασαν μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, αποφάσισαν να αλλάξουν στάση. Ετσι το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, ύστερα από συνεδρίαση 16 ωρών, κατέληξαν σε πλήρες αδιέξοδο και οι Εργατικοί απέσυραν την υποστήριξή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το αδιέξοδο του Αφγανιστάν εξακολουθεί να φέρνει, εννέα χρόνια μετά την έναρξη της κατοχής, μεγάλους τριγμούς και στο πολιτικό επίπεδο.