Εκπαίδευση και Νεολαία
Αρθρο 16 - Καταλήψεις και συλλαλητήρια παντού: Και τώρα πανελλαδική κλιμάκωση!

Περικυκλωμένη η Βουλή στις 10 Γενάρη

Ενα τρανταχτό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, είπαν στις 10 Γενάρη οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας. Στην Αθήνα δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν και φώναξαν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε μια ολοήμερη κινητοποίηση που πολιόρκησε τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας από το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι τα Προπύλαια είχαν πλημμυρίσει από κόσμο, φοιτητές μαθητές εργαζόμενους με τα πανό και τα πλακάτ τους. Οι φοιτητές θυμήθηκαν τα συνθήματα των καταλήψεων του καλοκαιριού "Το ποτάμι πίσω δε γυρνά, τέρμα πια στις εκτονώσεις, καταλήψεις διαδηλώσεις, το ποτάμι πίσω δεν γυρνά". Οι δάσκαλοι θυμήθηκαν τα συνθήματα της απεργίας διαρκείας και οι μαθητές των καταλήψεων του φθινοπώρου.

Πάνω από 140 σχολές πανελλαδικά βρίσκονταν σε κατάληψη την περασμένη εβδομάδα. Στη διαδήλωση το μπλοκ της κάθε σχολής ξεπερνούσε τα 1000 άτομα. "Είναι μια τεράστια διαδήλωση σήμερα, είχαμε να δούμε τόσο κόσμο από το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη με την απεργία διαρκείας των δασκάλων", μας είπε η Δήμητρα Περίσιου από την Πρωτοβουλία Γένοβα Φιλοσοφικής, "Εχουμε συσπειρωθεί όλοι ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και είμαστε σίγουροι ότι με αυτή τη μαζικότητα και μαχητικότητα δεν πρόκειται να περάσει ποτέ. Χτες στη συνέλευση της Φιλοσοφικής ο κόσμος ήταν πολωμένος, όλοι είναι προετοιμασμένοι να χάσουν εξάμηνα και εξετάσεις γιατί ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει αναθεώρηση.

Είχε κατέβει και η ΔΑΠ, είπε τα γνωστά ψέματα αλλά κανείς δε μάσησε. Για άλλη μια φορά δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, ακόμα και η ΠΚΣ μπήκε σε αυτό που όλο το καλοκαίρι δεν το έκανε και έτσι πάμε όλοι μαζί σα μια γροθιά για να κερδίσουμε. Δυστυχώς η κατάληψή μας είναι μέχρι τη Παρασκευή και έχουμε νέα συνέλευση την Τρίτη, που σημαίνει ότι για δυο μέρες η σχολή θα είναι ανοιχτή. Σκοπεύουμε όμως να κάνουμε την κατάληψη διαρκείας με κυλιόμενες εβδομαδιαίες, να μην ανοίξει ούτε μια μέρα η σχολή μέχρι να παραιτηθούν από την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16".

"Το μπλοκ της ΑΣΟΕΕ είχε πάνω από 1000 άτομα σήμερα, κάτι που κανείς δεν περίμενε", μας είπε η Χριστίνα Βασιλοπούλου, από την Πρωτοβουλία Γένοβα, "Είχε περισσότερο κόσμο από αυτόν που ψήφισε χτες στη συνέλευση για 5νθήμερη κατάληψη. Είναι ένα δείγμα της διάθεσης του κόσμου ότι θέλει να παλέψει μέχρι τη νίκη. Γι'αυτό και πρέπει να κλιμακώσουμε με κατάληψη διαρκείας τώρα, αλλιώς θα μείνουμε πίσω από τον κόσμο και θα χάσουμε την ευκαιρία να συντρίψουμε την κυβέρνηση και την ηγεσία της αντιπολίτευσης".

"Η μαζικότητα των φοιτητικών μπλοκ σήμερα ξεπερνά ακόμα και τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού", μας είπε ο Γιώργος Χρυσανθακόπουλος, από την Πρωτοβουλία Γένοβα Νομικής, "Ολα τα επιχειρήματα ότι χρειάζεται πρώτα να ενημερώσουμε τους φοιτητές ή ότι δεν μας παίρνει πάλι για κλιμάκωση γιατί έρχεται εξεταστική, έγιναν σκόνη. Οι φοιτητές αποδείξαμε σήμερα ότι το κίνημά μας είναι πολύ δυνατό, ότι θα συνεχίσουμε και θα νικήσουμε. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς όλους, μέσα και έξω από τη Βουλή".

Μετά τους φοιτητές, από τις πιο δυναμικές παρουσίες στη διαδήλωση ήταν αυτή των μαθητών. "Διαδηλώνουμε σήμερα και οι μαθητές γιατί δεν έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουμε φροντιστήρια και ιδιαίτερα ιδιωτικά Πανεπιστήμια", μας είπε η Μαριάννα Βουιδάσκη, μαθήτρια στο 12ο Γυμνάσιο Ιλίου, "Διαδηλώνουμε γιατί το κράτος μας δίνει κάποια 'προνόμια' τα οποία σιγά σιγά μας τα στερεί και γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να είναι όλα ιδιωτικοποιημένα γύρω μας, πράγματα που πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Θα φτάσουμε να πληρώνουμε και το αέρα που αναπνέουμε χωρίς λόγο.

Σχολεία

Αν η κυβέρνηση μπορέσει να μας προσφέρει κάποια πράγματα, έχει καλώς. Αλλιώς κακό του κεφαλιού της. Στην επόμενη τετραετία δε θα είναι αυτή επάνω. Σήμερα έχουμε κατέβει 15 παιδιά από το σχολείο και ξέρουμε τρεις καθηγητές που απεργούν. Πιστεύω ότι με το να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος με το να κατέβει και στους δρόμους, με το να κάνει την επανάστασή του ξεκινώντας από το σχολείο του μέσα στην ίδια του την τάξη, θα κερδίσουμε αυτά που ζητάμε".

"Πιστεύω ότι η αναθεώρηση θα κάνει πολύ κακό σε μας, γιατί θα μπορούν να σπουδάζουν μόνο τα παιδιά από πλούσιες οικογένειες που έχουν λεφτά", μας είπε ο Γιώργος Λίλης, μαθητής στο 4ο Γυμνάσιο Περιστερίου, "Για τον υπόλοιπο λαό που δεν έχει αρκετά χρήματα, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά του δεν θα μπορούν να σπουδάζουν και αυτό πιστεύω που έχει σκοπό να πετύχει η κυβέρνηση είναι να μην μορφώνονται αρκετά οι άνθρωποι για να τους κάνουν ό,τι θέλουν. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να μας κάνει ό,τι θέλει. Σήμερα έχουμε έρθει 10 παιδιά από το σχολείο μου και πιστεύω ότι μόνο συσπειρωμένοι θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Το φθινόπωρο κάναμε 10 μέρες κατάληψη και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε".

Στη διαδήλωση συμμετείχαν και χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, που είχαν με απόφαση της ΑΔΕΔΥ τετράωρη στάση εργασίας. "Πρόκειται για μια γενικότερη νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης στην οποία πρέπει να απαντήσουμε", μας είπε ο Κώστας Γιωτάκης, ειδικευόμενος γιατρός στο νοσοκομείο Σωτηρία, "Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι και δικός μας αγώνας, όπως κι εμείς ελπίζουμε να έχουμε συμπαράσταση στη δική μας μάχη με τις εφημερίες, με τις προσλήψεις και τις αυξήσεις. Θα κινητοποιηθούμε κι εμείς το επόμενο διάστημα πολύ έντονα.

Οι γιατροί ξεκινάμε 5νθήμερη απεργία στις 15 Γενάρη, ελπίζουμε να συνδυαστεί και με καταλήψεις στα νοσοκομεία, με κλείσιμο εφημεριών, αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε στο Σωτηρία. Θα συννενοηθούμε με το Σωματείο των Εργαζόμενων για να έχουμε ένα κοινό συντονισμό και ελπίζουμε να πάει καλά. Το κλίμα είναι αγωνιστικό, έτσι το εισπράτουμε στο δικό μας εργασιακό χώρο. Αυτός ο αγώνας είναι πάρα πολύ κρίσιμος και τώρα παίζονται πάρα πολλά, όσο πιο μαζική είναι η κινητοποίηση τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε".

Οταν τα πρώτα μπλοκ έφταναν στο Σύνταγμα, τα τελευταία μόλις έμπαιναν στη Σταδίου. Οι πικέτες της Πρωτοβουλίας Γένοβα Φοιτητών έγιναν ανάρπαστες. Σε κάθε μπλοκ υπήρχε κόσμος που κρατούσε την κρεμάλα που βάζει στη δημόσια Παιδεία η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα "Καταλήψεις, Απεργίες".

Η πορεία κατέληξε μπροστά στη Βουλή. Αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών της Εκπαίδευσης και των φοιτητικών συλλόγων προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή και να επιδώσουν ψήφισμα της συγκέντρωσης με τα αιτήματα των διαδηλωτών ενάντια στην αναθεώρηση. Η Επιτροπή Αναθεώρησης όμως δεν τους δέχτηκε, ενώ οι διμοιρίες των αστυνομικών και των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν χημικά ενάντια στους φοιτητές. Δεν κατάφεραν όμως να τους διαλύσουν.

Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε μεγάλη συναυλία μπροστά στη Βουλή. Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν ξανά και παρέμειναν εκεί μέχρι αργά το βράδυ διαδηλώνοντας για δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, χορεύοντας και τραγουδώντας. Δεκάδες καλλιτέχνες και συγκροτήματα ένωσαν τη φωνή τους με το κίνημα και τραγούδησαν ενάντια στο ξεπούλημα της Παιδείας.

"Είμαστε σήμερα εδώ μετά το νέο μεγάλο ξέσπασμα των φοιτητικών καταλήψεων που έδειξαν ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να συγκρουστεί για να μην περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16", χαιρέτισε τη συγκέντρωση ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την Πρωτοβουλία Γένοβα, "Στέλνουμε σήμερα το μήνυμα στους βουλευτές που βρίσκονται μέσα στη Βουλή να μην τολμήσουν να σηκώσουν τα χέρια τους. Είμαστε δυνατοί, είμαστε η πλειοψηφία. Θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα προς το κ. Πάγκαλο που πολύ θυμωμένα τελευταία θέλει να βάλει χέρι στους πάντες και προκαλεί μάλιστα. Ο ίδιος προέρχεται από τους βουλευτές που τη δεκαετία του '60 ήταν σε ένα φοιτητικό κίνημα που συγκρουόταν στα πεζοδρόμια και που έφερε το Πανεπιστήμιο να μην έχει δίδακτρα, έφερε τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Είναι ντροπή σήμερα να έχουμε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Θα συνεχίσουμε, θα οργανώσουμε τον αγώνα. Οι φοιτητές με καταλήψεις διαρκείας. Θέλω να καλέσω τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΠΟΣΔΕΠ, όλα τα συνδικάτα να στηρίξουν τον αγώνα των φοιτητών. Δεν πρέπει να σταματήσουμε σήμερα. Απέναντι σε αυτό το πραξικόπημα θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Ολοι μαζί ενωμένοι θα νικησουμε. Θέλω να σας καλέσω το Σάββατο να δώσουμε μαζί άλλη μια μάχη. Για να μην απελάσει η κυβέρνηση των πραιτόρων και των ΜΑΤ τον Τζαβέντ Ασλάμ, τον πρόεδρο των Πακιστανών που είναι σύμβολο της αντίστασης στις απαγωγές. Ολοι το Σάββατο στις 4μμ στα Προπύλαια. Φοιτητές, εργαζόμενοι, πακιστανοί ενωμένοι σα μια γροθιά".

 


Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας οι πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις της 10 Γενάρη ήταν μαζικές και μαχητικές. Οι φοιτητές ετοιμάζονται τώρα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 17 Γενάρη.

Στα Γιάννενα έγινε ολοήμερη κινητοποίηση όπως στην Αθήνα. "Ξεκινήσαμε το πρωί από την Ακαδημία πάνω από 2000 φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι", μας είπε ο Γιώργος Τσιρώνης από την Πρωτοβουλία Γένοβα Ιατρικής, "Στην κορυφή οι δεκάδες καταλήψεις των σχολών και μετά τα πανό της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΔΕΠ. Διαδηλώσαμε σε όλη την πόλη με συνθήματα όπως 'καταλήψεις μαζικές σε σχολεία και σχολές' και καταλήξαμε στη Νομαρχία. Εκεί το απόγευμα ξεκίνησε μεγάλη συναυλία, χάπενιγκ με καραγκιόζη και με μέλη του ΔΕΠ που μοίραζαν 'απαξιωμένα πτυχία'. Μέχρι τις 10 το βράδυ η πλατεία της Νομαρχίας ήταν γεμάτη.

Ολοι δώσαμε το επόμενο ραντεβού στις 17 Γενάρη, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Αυτό αποφασίζουμε στις νέες συνελεύσεις των σχολών για να δώσουμε κεντρικά το μήνυμα ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν θα περάσει".
"Το συλλαλητήριο του Ρεθύμνου μας έδωσε τεράστια έμπνευση καθώς ήταν το καλύτερο πανεκπαιδευτικό που έχει γίνει ποτέ στην πόλη", μας είπε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος από την Πρωτοβουλία Γένοβα Φοιτητών, "Πάνω από 600 φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί διαδηλώσαμε από το δημαρχείο στους κεντρικούς δρόμους με δυναμικά συνθήματα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Εμείς, τα μέλη της Γένοβα, με τις πικέτες και τη ντουντούκα, συσπειρώσαμε πολύ κόσμο γύρω μας και δώσαμε τον τόνο όλης της διαδήλωσης. Τις τελευταίες μέρες έχουν οργανωθεί 5 νέα μέλη στη Γένοβα και το ΣΕΚ, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι μαζί μας μπορεί να παλέψει για τη νίκη.

Το κλίμα είναι τόσο εκρηκτικό που στη νέα γενική συνέλευση όλων των σχολών την Παρασκευή 12/1 πάνω από 800 φοιτητές συμμετείχαν. Ολες οι παρατάξεις έχουν αναγκαστεί να κάνουν στροφή σε αυτά που πρότειναν γιατί το κίνημα είναι πολύ δυνατό. Η ΠΑΣΠ, που πριν ένα μήνα ήταν ενάντια στην κατάληψη και μαζί με τη ΔΑΠ επιτίθονταν στους φοιτητές που τη στήριζαν, τώρα πρότεινε 5νθήμερη κατάληψη. Η ΠΚΣ, που έκανε ό,τι μπορούσε για να κοντράρει το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αναγκάστηκε να μπει στο κοινό πλαίσιο με εμάς και τα ΕΑΑΚ και να ψηφίσει το ανέβασμα στην Αθήνα την Τετάρτη 17 Γενάρη.
Η κατάληψη είναι ζωντανή με συζητήσεις για όλα τα θέματα. Τη Δευτέρα 15 Γενάρη, η Πρωτοβουλία Γένοβα οργάνωσε συζήτηση για το αντικαπιταλιστικό κίνημα και τον επόμενο σταθμό του, τους G8 στη Γερμανία. Τέτοιες εκδηλώσεις θα γίνονται μέχρι την επόμενη Παρασκεύη που έχουμε νέα γενική συνέλευση μέσα στην κατάληψη".

Εκατοντάδες φοιτητές, εκπαιδευτικοί και μαθητές διαδήλωσαν και στα Χανιά. "Ηταν μια πολύ μαζική πορεία με φοιτητές από το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ, μαθητές από αρκετά σχολεία και ένα πολύ μεγάλο μπλοκ καθηγητών και δασκάλων", μας είπε ο Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος, "Τα κεντρικά συνθήματα ήταν 'Κάτω τα χέρια από το 16' και 'Το κέρδος σκοτώνει την Παιδεία'. Ηταν μια πορεία που θύμιζε τόσο τις καταλήψεις του καλοκαιριού όσο και την απεργία διαρκείας μας, είμασταν πάλι όλοι μαζί ενάντια στην επίθεση στην παιδεία. Σαν συνέχεια οι φοιτητές έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 17 Γενάρη. Εμείς θα συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα κηρύξουν οι ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και που πρέπει να κλιμακωθούν για να νικήσουμε".


 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

• Πάνω από 7000 φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη σε συντονισμό με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε κάθε πόλη, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Τα κατειλημμένα τμήματα στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τα 20 από το πρώτο κιόλας γύρο γενικών συνελεύσεων που έγινε 8 και 9 Γενάρη, παίρνοντας αποφάσεις πενθήμερων καταλήψεων.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου, της Νομικής, του Φυσικού, των ΤΕΙ, της Ιατρικής, του Γεωλογικού και των υπόλοιπων σχολών με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο, ενώθηκαν με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στην Καμάρα και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης σε ένα συλλαλητήριο που θύμιζε Μάη-Ιούνη! Τα μπλοκ της Καλών Τεχνών, των ΤΕΙ Μουδανιών και της Νομικής δώσανε τον παλμό των καταλήψεων του καλοκαιριού, ενώ δάσκαλοι και μαθητές βγήκανε ξανά στο δρόμο με τη δυναμική των απεργιών και των καταλήψεων διαρκείας του Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Στο συλλαλητήριο ξεχώρισε επίσης το πανό της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και το μαζικό μπλοκ των εκπαιδευτικών της ΠΟΣΔΕΠ.

Τα μαζικά συλλαλητήρια της Τετάρτης και τα κατειλημμένα τμήματα που ξεπέρασαν τα 200 πανελλαδικά, έπιασαν το νήμα των καταλήψεων διαρκείας του Μάη-Ιούνη και ξεδιπλώνεται ξανά με καταλήψεις διαρκείας και μαζικές διαδηλώσεις σε συντονισμό με τους εργαζόμενους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Οι καταλήψεις που κερδίθηκαν στον πρώτο γύρο γενικών συνελεύσεων με κοινά πλαίσια ΕΑΑΚ, ΓΕΝΟΒΑ, ΠΚΣ και ΔΙΚΤΥΟ, στρίμωξαν τη ΔΑΠ και οι περισσότερες από αυτές κερδίθηκαν ξανά στο δεύτερο γύρο συνελεύσεων την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού των καταλήψεων την Τετάρτη 17 Γενάρη χρειάζεται να οργανωθεί μαζικά και στη Θεσσαλονίκη για το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο οποίο καλεί και η ΠΟΣΔΕΠ και για τον πανελλαδικό συντονισμό των καταλήψεων.

Αλεξάνδρα Σιαφάκα, Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ Φοιτητών ΜΜΕ Θεσσαλονίκης


• Στην τεράστια πανεκπαιδευτική-πανεργατική διαδήλωση της 10 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων με πανό που έγραφε "Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 Η παιδεία είναι δικαίωμα-όχι εμπόρευμα"με το οποίο διαδηλώσαμε πολλοί συνάδελφοι.

Η κινητοποίησή μας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη αναθεώρηση του Συντάγματος θα συνεχιστεί με παρουσία και στα επόμενα συλλαλητήρια αλλά και με εκδήλωση-συζήτηση στη Νομική σχολή την Παρασκευή 19 Γενάρη στις 7'30 μμ με ομιλητές τον Νίκο Παρασκευόπουλο καθηγητή Νομικής, την Αρετή Σκουνάκη από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία, τον Μπάμπη Κουρουνδή, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψ. διδακτόρων Νομικής και της Πρωτοβουλίας Γένοβα, και εκπρόσωπο του ΕΣΔΕΠ.

Κώστας Τορπουζίδης. δικηγόρος


ΚΡΗΤΗ

1500 φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν το παρόν στο συλλαλητήριο της Τετάρτης δημιουργώντας εικόνες μαζικότητας που είχαμε να δούμε από την απεργία των δασκάλων.

Το συλλαλητήριο ήταν από τα πιο καλά οργανωμένα που έχουμε ζήσει αφού η πόλη όλη την προηγούμενη εβδομάδα κοσμούνταν από αφίσες της τοπικής ΕΛΜΕ, των δασκάλων(«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»), “σάντουιτς” της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην αναθεώρηση και την αφίσα της Εργατικής Αλληλεγγύης. Συνολικά 4 καταλήψεις και 3 σύλλογοι φοιτητών έδωσαν το παρόν. Στην κεφαλή της πορείας το κοινό δυναμικότερο μπλοκ των φοιτητών του τμήματος επιστημών Επ.Υπολογιστών και του Εφ.Μαθηματικών με 2 πανό που ανέφεραν «Η παιδεία είναι δικαίωμα, δεν θα γίνει προνόμιο» και το ευφυές «Κωστάκη-Γιωργάκη Κλείσαμε και Σας Περιμένουμε». Στις καταλήψεις στο Ηράκλειο προστέθηκαν και το Βιολογίας με το Μαθηματικών δείχνοντας ότι το κίνημα φουλάρει μηχανές ακόμη κι αν η κυβέρνηση με το Γιωργάκη παίζουν με τις ημερομηνίες και τις εξεταστικές μας. Η πορεία έκανε το γύρο του κέντρου της πόλης και στο τέλος μπλόκαρε για 15 λεπτά σε ένδειξη διαμαρτυρίας το κέντρο της πόλης. Ζήσαμε στιγμές που έπρεπε να ανατρέξουμε στον ιστορικό Ιούνη για να βρούμε για το φοιτητικό κίνημα και θα συνεχίσουμε.

Οι πιο συντονισμένες κινήσεις όλων των φορέων θα κάνουν αυτή τη βδομάδα την εμφάνισή τους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου και οργανώνουμε τη συνέχεια. Ήδη έχει δημιουργηθεί φυλλάδιο των φορέων ενάντια στην αναθεώρηση ενώ λειτουργεί στέκι ενημέρωσης (στα πρότυπα της απεργίας των δασκάλων) στην καρδιά της πόλης με στόχο την ενημέρωση και την διεξαγωγή δημόσιων δωρεάν εκδηλώσεων στα πρότυπα της παιδείας που θέλουμε. Την ερχόμενη Παρασκευή θα διεξαχθεί συναυλία με τη συμμετοχή φοιτητικών και μη συγκροτημάτων και στόχο το άνοιγμα της σημασίας του αγώνα στο ευρύ κοινό.

Βασίλης Μυρσινιάς, Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ Επιστήμης Υπολογιστών