Αποφασισμένη να μην ψηφίσει το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που θα κλείσει (αν και όταν) τη δεύτερη αξιολόγηση, εμφανίζεται η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. "Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος. "Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση".
Η δήλωση προκάλεσε έναν ακόμα μικρο-σεισμό μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έσπευσε να αποκαλέσει "τσάμπα μάγκα" τον Μητσοτάκη. Το καλοκαίρι του 2015, θύμισε, η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει το Τρίτο Μνημόνιο ύστερα από εισήγηση του ίδιου του Μητσοτάκη. Σήμερα η κυβέρνηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. "Συνεπώς, όποιος λέει ότι δεν θα ψηφίσει, το κάνει εκ του ασφαλούς".
Η απάντηση του Μητσοτάκη ήρθε την επόμενη ημέρα, στη συνεδρίαση του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, όπου κατηγόρησε, εμμέσως, τον Μεϊμαράκη (και τους καραμανλικούς) για συμβιβασμό με την κυβέρνηση. Και τους απείλησε, στην ουσία, με διαγραφές: "Όποιος δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με την τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα", είπε, "θα μείνει πίσω".
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταφέρει να περάσει πολλά από τα μέτρα που αδυνατούσαν να περάσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Το κόμμα της άρχουσας τάξης, όμως, εξακολουθεί να είναι η Νέα Δημοκρατία. Και η άρχουσα τάξη εξακολουθεί να θεωρεί "ευλογία για τη χώρα" τα μνημόνια -όπως είχε δηλώσει κάποτε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ο Μητσοτάκης εγκαλεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όχι γιατί ετοιμάζεται να ενδώσει ξανά στις πιέσεις των δανειστών. Την εγκαλεί γιατί έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα να ενδώσει. Τι θα έκανε η Νέα Δημοκρατία αν γινόταν κυβέρνηση; Ο Μητσοτάκης περιέγραψε τις "πρώτες διακόσιες μέρες" της κυβέρνησής του σε μια συνέντευξη που έδωσε στον Niall Fergusson, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, την περασμένη Κυριακή. Η λίστα είναι εφιαλτική.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα στείλουμε στη Βουλή, λέει ο Μητσοτάκης, θα είναι ένα νέο φορολογικό σύστημα. Ο πυρήνας του: η μείωση της φορολογίας, όχι για τους φτωχούς που ετοιμάζεται τώρα να "γδάρει" η Τρόικα με την δραστική περικοπή του αφορολόγητου. Για τις επιχειρήσεις.
Πως θα καλυφθεί το κενό στα δημόσια έσοδα που θα δημιουργήσουν αυτές οι ελαφρύνσεις; Με τη μείωση των δαπανών, την περικοπή δηλαδή και άλλο των μισθών στο δημόσιο και φυσικά τις απολύσεις. Η Νέα Δημοκρατία διαψεύδει, βέβαια, συνεχώς ως "φήμες" τα δημοσιεύματα που λένε ότι το πρόγραμμά της προβλέπει την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο.
Τον Γενάρη, όμως, ο Μητσοτάκης δέχτηκε την προσχώρηση της "Δράσης", της ακραία νεοφιλελεύθερης ομάδας του Θόδωρου Σκυλακάκη πίσω στη Νέα Δημοκρατία. Ο Σκυλακάκης υποστηρίζει απροκάλυπτα την "απομάκρυνση του 10% των δημοσίων υπαλλήλων... γιατί αλλιώς το κράτος δεν μπορεί να δουλέψει". Πως θα παρακαμφθούν οι δυσκολίες που θέτει το Σύνταγμα; Είναι απλό: με το κόλπο της αξιολόγησης. Το τρίτο νομοσχέδιο που θα στείλουμε στη Βουλή, λέει (καθόλου τυχαία) στη συνέντευξη στον Fergusson ο Μητσοτάκης, θα αφορά τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και τις αξιολογήσεις στο δημόσιο: "είμαστε μια χώρα που δεν αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους" λέει.
Η κυβέρνηση λέει ο Μητσοτάκης δεν έχει την "ιδιοκτησία του μνημονίου". Δεν το πιστεύει, σέρνεται, προβάλλει αντιρρήσεις, κωλυσιεργεί. Οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν:
"Επαναλαμβάνω, ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά", έλεγε στη σύσκεψη των τομεαρχών. "Πως μπορεί ένα κόμμα με ιδεολογία εχθρική προς την ιδιωτική πρωτοβουλία να φέρει επενδύσεις στη χώρα; Πως μπορούν... μια κυβέρνηση και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εχθρεύονται την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού να συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας;"
Ο απολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ολέθριος, για αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Οι εργάτες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρο-αγρότες, οι νέοι, πλήρωσαν (και πληρώνουν) πολύ ακριβά τις οπισθοχωρήσεις, τους συμβιβασμούς και τις προδοσίες της "πρώτη φορά αριστερής" κυβέρνησης. Αλλά η λύση δεν είναι η επιστροφή των βαμπίρ της δεξιάς -που ξεδιάντροπα υπόσχονται από τώρα στα αφεντικά ότι θα καταφέρουν να ρουφήξουν και την τελευταία σταγόνα αίματος από τους φτωχούς. Η πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά μπορεί και πρέπει να δώσει την απάντηση αναδεικνύοντας την εργατική εναλλακτική.