“Οι μαθητές στους δρόμους» ήταν το μήνυμα που έστειλαν την Δευτέρα 6 Μάρτη με τη δυναμική τους διαδήλωση από τα Προπύλαια στη Βουλή, πάνω από χίλιοι μαθητές από σχολεία της Αθήνας, ανάμεσά τους το Καλλιτεχνικό Λύκειο Γέρακα, τα Μουσικά Λύκεια Αλίμου, Ιλίου, η Βαρβάκειος κ.α. Στην πορεία, που έγινε μετά από κάλεσμα του Συντονισμού Σχολείων Μαθητών Αθήνας, συμμετείχαν επίσης με κοινό πανό, οι φοιτητικοί σύλλογοι Τοπογράφων, Μεταλλειολόγων, Νοσηλευτικής.
Στο τέλος της πορείας μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία συμμετείχαν στη Νομική σε ανοιχτή συνεδρίαση του συντονιστικού που κατέληξε σε επόμενα βήματα: Το κάλεσμα προς όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 18 Μάρτη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στην Ομόνοια. Και την πραγματοποίηση νέας πορείας ενάντια στα μέτρα εντατικοποίησης και περικοπών του Υπουργείου στις 22 Μάρτη – με ταυτόχρονο κάλεσμα στους καθηγητές και τους φοιτητές να πλαισιώσουν αυτήν την πρωτοβουλία.
Μιλήσαμε με μαθητές από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα που συμμετείχαν στη διαδήλωση. «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί θεωρούμε πολύ σημαντικό να δίνονται επαναληπτικές εξετάσεις στις πανελλήνιες» τόνισε η Δήμητρα. «Τι θα γίνει αν ένα παιδί αρρωστήσει ή τραυματιστεί σοβαρά; Θα χάσει όχι μόνο την προσπάθεια που έχει κάνει, αλλά και την επόμενη χρονιά, που οι γονείς του θα καταξοδευτούν για φροντιστήρια, γιατί δεν παρέχεται σωστή παιδεία από το σχολείο. Υπάρχουν μόνο δύο κέντρα επαναληπτικών εξετάσεων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ήδη ένα παιδί από ένα νησί πχ που θα έδινε επαναληπτικές θα έπρεπε να μεταβεί σε ένα από τα δύο. Πόσο τους κοστίζουν πια δύο κέντρα;
Στις πανελλήνιες ήδη δίναμε τέσσερα μαθήματα, όχι για να μάθουμε αλλά για να καταφέρουμε να μπούμε σε μια σχολή. Τώρα αποφάσισαν οι εξετάσεις για τα υπόλοιπα 12 μαθήματα (ο βαθμός των οποίων θα προσμετράται από εδώ και στο εξής) να γίνονται πριν τις πανελλήνιες μεγαλώνοντας την εντατικοποίηση. Και όλα αυτά με αλλαγές της τελευταίας στιγμής».
Προσφυγόπουλα
«Όσον αφορά τα προσφυγόπουλα, η θέση τους σχολείου μας είναι σαφής, θέλουμε να βοηθήσουμε τον οποιοδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτου εθνικότητας. Γι’ αυτό και όταν έγιναν οι ρατσιστικές προκλήσεις στο Πέραμα φτιάξαμε μια δημόσια επιστολή που κοινοποιήσαμε, μαζί και με άλλους μαθητές από άλλα σχολεία. Έτσι τα παιδιά έχουν αρχίσει να μπαίνουν στις τάξεις» πρόσθεσε ο Οδυσσέας.
«Ετοιμαζόμαστε να κατεβάσουμε κόσμο από τα σχολεία στις 18 Μάρτη να γίνει σεισμός» δήλωσε στην ΕΑ ο Σοφοκλής, μαθητής από το 1ο ΕΠΑΛ Περάματος και τους μαθητές Anticapitalista. «Θέλουμε να περάσουμε παντού το μήνυμα ότι στα σχολεία δεν περνάει ούτε ο ρατσισμός, ούτε ο φασισμός και ότι χρειάζεται να φτιάξουμε μια κοινωνία που όλα αυτά να είναι παρελθόν. Βλέπουμε για παράδειγμα, ότι τα παιδιά που θέλουν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες, αλλά δεν έχουν ιθαγένεια, έρχονται αντιμέτωπα με ένα πλήθος γραφειοκρατικών εμποδίων που δυσκολεύουν τη συμμετοχή τους».
Tα σχολεία του Βόλου ετοιμάζονται για τις 18 Μάρτη
Με τη συμμετοχή μαθητών από το 2ο και 4ο ΓΕΛ, το 3ο ΕΠΑΛ, το Μουσικό Λύκειο και το 5ο Γυμνάσιο έγινε την περασμένη Κυριακή 5 Μάρτη στο Θόλο η συνάντηση των μαθητών Αnticapitalista στην πόλη του Βόλου.
«Αρχικά έγινε μια πλούσια συζήτηση πάνω στα ζητήματα της γυναικείας καταπίεσης και του σεξισμού και στη συνέχεια συζητήσαμε πάνω στην οργάνωση της συμμετοχής των σχολείων στο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη» μας μεταφέρει η Δήμητρα. «Βάλαμε στόχο μέσα στην επόμενη βδομάδα μαθητές και φοιτητές να κάνουμε εξορμήσεις ενημέρωσης σε όσο περισσότερα σχολεία γίνεται. Την επόμενη Κυριακή 12/3, στις 2 μμ, υπάρχει νέα συνάντηση για να φτιάξουμε πανό και να δούμε τα επόμενα βήματα στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο».