Πολιτισμός
Δύο ενδιαφέρουσες ταινίες: «Αφανείς ηρωίδες» και «Καταπληκτικές Γυναίκες»

Στην εβδομάδα της 8ης Μάρτη και των γυναικείων αγώνων, έρχονται δυο ταινίες χαμηλών τόνων που βγάζουν στο προσκήνιο τις ζωές και τα ζητήματα των γυναικών:

• Η ταινία «Αφανείς ηρωίδες» είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία των Κάθριν Τζόνσον, Ντόροθι Βον και Μέρι Τζάκσον, τριών Αφροαμερικανίδων επιστημόνων που, κόντρα σε όλες τις προκαταλήψεις στην Αμερική των αρχών του ’60, προσπάθησαν και έκαναν τη διαφορά δουλεύοντας για το διαστημικό πρόγραμμα της NASA. Η ταινία αφηγείται την εξέλιξή τους στην επιστημονική ομάδα της NASA όπου συναντιούνται το 1961, σε ένα διπλά καταπιεστικό περιβάλλον. Οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους αμφισβητούν ανοιχτά ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι δυνατές στις φυσικές επιστήμες και τις υποτιμούν ενώ στην κοινωνία αναπτύσσεται το κίνημα για τα δημοκρατικά δικαιώματα των μαύρων. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στον ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό με την ΕΣΣΔ που είχε πάρει κεφάλι στο διάστημα και βιάζονται να απαντήσουν. Οι τρεις γυναίκες θα αφήσουν το στίγμα τους δίνοντας μικρές και μεγάλες, συχνά γλυκόπικρες μάχες για τα αυτονόητα.

• Σε εντελώς διαφορετικό φόντο, η ταινία «Καταπληκτικές Γυναίκες», μας πάει στην επαρχιακή Καλιφόρνια του 1979. Η περίοδος του κινήματος που εγκαινίασαν οι «Αφανείς ηρωίδες» βρίσκεται στο τέλος της και έρχεται ο νεοφιλελευθερισμός, οι επίθέσεις στην αριστερά, τις γυναίκες,  τις αποκλίνουσες συμπεριφορές, ουσιαστικά στις κατακτήσεις που είχαν κερδηθεί. Σε πείσμα των εξελίξεων, η Δοροθέα Φιλντς μεγαλώνει τον έφηβο γιό της μόνη ή όχι ακριβώς μόνη, μια και επιστρατεύει τη νοικάρισσά της και μια νεαρή γειτόνισα, με τις οποίες δημιουργεί μια ιδιότυπη «οικογένεια» που τελικά αντέχει πολύ περισσότερο από θεσμούς και συμβατικές σχέσεις. Μια εύστοχη και ευαίσθητη ματιά που δικαιώνει όσους και όσες αντιστάθηκαν στη συντηρητική στροφή, από τον Μάικ Μιλς (σκηνοθέτη του «Αρχάριοι»).