Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Τζαβέντ Ασλάμ - “Ο Παύλος Φύσσας τραγούδαγε για μας”

Ο Τζαβέντ Ασλάμ καταθέτει στη δικαστική αίθουσα στον Κορυδαλλό, 2 Μάρτη

Στις εκατοντάδες ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών την περίοδο 2009-2013, με τουλάχιστον 900 θύματα, επικεντρώθηκε η κατάθεση του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος Τζαβέντ Ασλάμ την Πέμπτη 2 Μάρτη, 132η μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ κατάλαβα τον ρατσισμό το 2010 από αυτούς που μας χτύπαγαν και μας λέγανε “σκουπίδια” και πως αυτοί ήταν καλύτεροι. Μετά το 2011 ήρθαν και τα μαχαίρια και έμαθα τον φασισμό».

Ο μάρτυρας μίλησε για πολυπρόσωπες επιθέσεις «με σιδηρογροθιές ή με μαχαίρια αν θέλανε να σκοτώσουν», στις οποίες οι δράστες «φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής», «το δήλωναν ότι είναι Χρυσή Αυγή», «έρχονταν οργανωμένοι και με σύστημα». Και περιέγραψε απειλές και χτυπήματα σε σπίτια και μαγαζιά μεταναστών, εμπρησμούς σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, ακόμα και επιθέσεις σε λεωφορεία, σε μια ακτίνα δράσης που απλώνονταν από τη Νίκαια και τον Ασπρόπυργο μέχρι τα Βασιλικά Χαλκιδικής και από τον Άγιο Παντελεήμονα και τον Κολωνό μέχρι τη Μεταμόρφωση.

Το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία “έδειξε” ως το κίνητρο των επιθέσεων μιλώντας για τις προεκλογικές καμπάνιες της οργάνωσης κατά την διάρκεια των οποίων «το έλεγαν ότι θα μας διώξουν γιατί είμαστε “σκουπίδια”, όπως το έλεγαν και στην Βουλή». Συμπληρώνοντας την πεποίθησή του ότι όλες οι επιθέσεις όχι μόνο ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής αλλά ότι «πιστεύω πως οι βουλευτές έλεγαν στα μέλη τι να κάνουν».

Ανάμεσα στις δεκάδες επιθέσεις που ο μάρτυρας περιέγραψε λεπτομερώς και με στοιχεία, ιδίαιτερα ξεχώρισε η αναφορά του στην εν ψυχρώ δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα το Γενάρη του 2013, την ώρα που το θύμα πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατό του. Αλλά και η επίθεση σε κουρείο ιδιοκτησίας συμπατριώτη του στη Μεταμόρφωση το Σεπτέμβρη του 2012, κατά την οποία οι δράστες χτύπησαν και μαχαίρωσαν Έλληνα οδηγό ταξί, ξυλοκόπησαν Πακιστανό εργαζόμενο και έβαλαν φωτιά στο κατάστημα την ώρα που ο τελευταίος βρισκόταν μέσα. Είναι από τις λίγες επιθέσεις που έχουν φτάσει στα δικαστήρια και έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις, καθώς όπως είπε και ο μάρτυρας «μέχρι το 2012 δεν είχε γίνει ούτε μία σύλληψη και αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο».

Για το ζήτημα αυτό, της ασυλίας που απολάμβανε η Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας ανέφερε δεκάδες περιστατικά που η αστυνομία όχι μόνο δεν προχωρούσε σε έρευνες και συλλήψεις αλλά και αρνούταν να δεχτεί τις μηνύσεις των θυμάτων, χαρακτηρίζοντας ως «χειρότερες περιπτώσεις» τα ΑΤ Νίκαιας και Αγίου Παντελεήμονα. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε περιστατικά που αστυνομικοί ενεργούσαν αντίστοιχα με τους χρυσαυγίτες, φέρνοντας ως πιο τρανταχτό παράδειγμα το θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν από άγρια βασανιστήρια μέσα στο ΑΤ Νίκαιας το 2009.

Ο μάρτυρας τόνισε ότι οι επιθέσεις κορυφώθηκαν μετά την εκλογική άνοδο της ναζιστικής οργάνωσης και την είσοδό της στη Βουλή αλλά και ότι μειώθηκαν δραστικά μετά τις ποινικές διώξεις σε βάρος των ηγετικών στελεχών της. Ενώ μίλησε και για τις δεκάδες αντιρατσιστικές - αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα με τη συμπαράσταση των ντόπιων εργαζόμενων και της νεολαίας. Και έκανε την πολύ απλή και άμεση σύνδεση όλων των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής με τη φράση «Ο Παύλος Φύσσας τραγούδαγε για μας». 

Την ίδια μέρα ξεκίνησε και την κατάθεσή του ο Σαλούμ Φράνσις, επί οκτώ χρόνια πρόεδρος της Τανζανικής Κοινότητας. Ο μάρτυρας περιέγραψε την επίθεση στα γραφεία της Τανζανικής Κοινότητας το Σεπτέμβρη του 2012, κατά την οποία ομάδα συμπατριωτών του που βρισκόταν στο χώρο εγκλωβίστηκε από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

 
 

Ναΐμ Ελγαντούρ: «Είχαν σκοπό να σκοτώσουν κόσμο» 

H κατάθεση του προέδρου της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας Ναΐμ Ελγαντούρ ξεκίνησε στις 3/3, την 133η μέρα της δίκης και ολοκληρώθηκε στις 7/3, 134η μέρα. 

“Αν σταμάτησαν όλα αυτά το χρωστάμε στο αίμα του Παύλου Φύσσα”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του μετά την περιγραφή δεκάδων περιστατικών. Ξεκινώντας χρονικά ο Ναϊμ μίλησε για τις επιθέσεις που γίνονταν από το 2010 σε όλη την Αθήνα, σε μετανάστες κυρίως Αφρικανούς και Ασιάτες, μόνο και μόνο λόγω του χρώματος στο δέρμα τους. Τόνισε πως υπήρχαν επιθέσεις που δεν καταγράφηκαν και δεν έγιναν μηνύσεις αφού τα θύματα δεν είχαν χαρτιά και φοβόντουσαν να πάνε στην αστυνομία, αναφέροντας δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα, της δολοφονικής επίθεσης στον Αιγύπτιο Αχμέντ Ιμπραήμ που τραυματίστηκε σοβαρά από μέλη της Χ.Α. το 2011 επειδή μάζευε από τα σκουπίδια σίδερα ή σε αυτή που έγινε σε βάρος του επίσης Αιγυπτίου Μοχάμεντ Σαλ, το 2011 στην οδό Πανόρμου.

Στη συνέχεια μίλησε για τις οργανωμένες επιθέσεις σε χώρους προσευχής κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επίθεση στο τζαμί των Μπαγκλαντεσιανών στην πλ. Αττικής στις 30/10/2010. “Ήταν μια επίθεση με σκοπό να σκοτώσουν κόσμο. Έκλεισαν την είσοδο του τζαμιού με λουκέτο, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη οδός διαφυγής, έσπασαν το τζάμι που είχε πρόσωπο στον δρόμο, έριξαν πετρέλαιο και σκουπίδια και έβαλαν φωτιά με σκοπό να τους σκοτώσουν. Μέσα βρίσκονταν εγκλωβισμένα περίπου 40 άτομα ηλικίας μέχρι 30 ετών. Σώθηκαν καθαρά από τύχη γιατί είχαν απλώσει ένα λάστιχο νερού για να καθαρίσουν τον χώρο προσευχής. Κινδύνεψε και η υπερήλικη γυναίκα που ζούσε από πάνω. Οι Μπαγκλαντεσιανοί πήραν τηλέφωνο την πρεσβεία τους και κατέφτασε η πυροσβεστική και η αστυνομία. 

Εκστρατεία μίσους

Η αστυνομία δεν άνοιξε την πόρτα του τζαμιού, διότι απέξω βρίσκονταν πάρα πολλά μέλη της Χ.Α. και φοβήθηκαν ότι  στη συνέχεια θα έκαναν επίθεση στους Μπαγκλαντεσιανούς που προσπαθούσαν να βγουν έξω. Στη συνέχεια, όταν αποχώρησαν, επέτρεψε την έξοδο των εγκλωβισμένων”, τόνισε ο Ναϊμ ο οποίος πληροφορήθηκε αμέσως το περιστατικό και έτρεξε κατ' ευθείαν στην περιοχή. Έξω από το χώρο προσευχής ήταν κολλημένα αυτοκόλλητα της Ελληνικής Αυγής με τη φάτσα του Μιχαλολιάκου. “Αυτή ήταν η προεκλογική εκστρατεία μίσους που έκανε η Χρυσή Αυγή την περίοδο εκείνη για τις δημοτικές εκλογές”, θα έλεγε αργότερα αναγνωρίζοντας τις φωτογραφίες από το καμένο τζαμί που του έδειξαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Για όλες τις επόμενες μέρες ομάδα “αγανακτισμένων κατοίκων” με επικεφαλής την χρυσαυγίτισα Σκορδέλη προπηλάκιζε κόσμο, ενώ στις 17/11, 50 περίπου άτομα, κάποιοι από αυτούς χρυσαυγίτες με μαύρες μπλούζες και στολές, έφτασαν ξανά έξω από το χώρο προσευχής προκαλώντας φασαρίες με αποτέλεσμα να έρθει η αστυνομία. Τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ. αντί να συλλάβουν τους χρυσαυγίτες προσήγαγαν τον Ναϊμ μεταφέροντάς τον στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα. 

Ο Ναϊμ εξήγησε πως γνώριζε φατσικά την Σκορδέλη με την οποία είχε συνομιλήσει στο παρελθόν. “Η ίδια έλεγε πως είμαι χρυσαυγίτισσα” ανέφερε ο Ναϊμ για να θυμίσει πως αργότερα, το 2012, υπήρξε και υποψήφια στα ψηφοδέλτια της ΧΑ. 

Ο Ναϊμ αναφέρθηκε και σε άλλες επιθέσεις σε τζαμιά όπως το 2011 στην Καλλιθέα που χρυσαυγίτες έσπασαν την πόρτα και άναψαν φωτιά, στο Μοσχάτο που έριξαν γουρουνοκεφαλή και έγραψαν συνθήματα και στον Ν. Κόσμο που έστειλαν απειλητικές επιστολές σε φάκελο με το σύμβολο της Χ.Α., στις οποίες έγραφαν πως «αν δεν φύγετε μέχρι 30/6 θα σας σφάξουμε σαν τα κοτόπουλα». Επιθέσεις-μαχαιρώματα είχαν γίνει και σε αιγυπτίους χριστιανούς (κόπτες), οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Α.Τ. Καλλιθέας, όπου ο διοικητής τους έβγαλε βίντεο με το κινητό τηλέφωνό του, τους έβρισε και τους είπε θα το δώσει στην Χ.Α. αν δε φύγουν.

 
 

• Επόμενες δικάσιμοι για το Μάρτη: 8/3, 13/3, 16/3 και 30/3 στο Εφετείο και  9/3, 14/3 και 20/3 στον Κορυδαλλό
 
Για τον Απρίλη είναι: 6/4 και 27/4 στο Εφετείο και 7/4, 10/4, 11/4, 12/4 και 25/4 στον Κορυδαλλό.