Εκπαίδευση και Νεολαία
Tο κίνημα του Aρθρου 16: Το κίνημα απλώνεται στις γειτoνιές

Σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας δημιουργούνται πλέον τοπικές Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην Αναθεώρηση του Αρθρου 16. Την περασμένη Τρίτη 16 Γενάρη, οι “Πρωτοβουλίες, Φορείς, Δημοτικές Κινήσεις και Κάτοικοι ενάντια στην Αναθεώρηση του Αρθρου 16” που δραστηριοποιούνται στο Περιστέρι, οργάνωσαν πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής. “Πάνω από 30 άτομα συγκεντρωθήκαμε στο Πεζόδρομο Περιστερίου, μοιράσαμε προκήρυξη που καλούσε στο φοιτητικό συλλαλητήριο της επόμενης μέρας και κάναμε πορεία φωνάζοντας συνθήματα”, μας είπε η Λίλιαν Μπουρίτη, από την Πρωτοβουλία Γένοβα στο Περιστέρι, “Ο κάθε φορέας και οργάνωση είχε τις δικές του πικέτες και τα δικά του υλικά, αλλά όλοι είχαμε την κοινή προκήρυξη. 

Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής για τα επόμενα βήματα γίνεται την Τρίτη 23 Γενάρη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Είναι ανοιχτή συνάντηση γι’αυτό έχουμε βάλει ανακοίνωση στις τοπικές εφημερίδες και έχουμε βγάλει προκήρυξη που μοιράζεται παντού. Εμείς την έχουμε μοιράσει στη συνέλευση των συμβασιούχων του δήμου Περιστερίου, από όπου πήραμε και ψήφισμα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, στην βδομαδιάτικη εξόρμησή μας στην πλατεία και σε δύο σχολεία”. 

Ημερίδα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος οργανώνεται την Κυριακή 28 Γενάρη στις 10.30πμ στο 5ο Λύκειο Κορυδαλλού με πρωτοβουλία του Δήμου Κορυδαλλού. Στην διοργάνωση της ημερίδας συμμετέχουν ο Σύλλογος Δασκάλων Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Φοιτητών Κορυδαλλού, η Πρωτοβουλία Γένοβα. 

Την Παρασκευή 26 Γενάρη οργανώνεται σύσκεψη στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στις 6μμ για τη διοργάνωση εκδήλωσης ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Σύλλογος Δασκάλων Κερατσινίου-Περάματος, η ΕΛΜΕ Πειραιά, Επιτροπές Γονέων και άλλοι φορείς. 

Την περασμένη Πέμπτη 18 Γενάρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων στο Χαλάνδρι με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης “Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου”. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων “Περικλής”, της Ενωσης Γονέων Χαλανδρίου. Την Πέμπτη 25 Γενάρη, σε νέα συνάντηση θα αποφασιστεί η δημιουργία της επιτροπής καθώς και το πρόγραμμα δράσης με εκδήλωση και πικετοφορία. 

Στο Μαρούσι ο τοπικός Σύλλογος Δασκάλων έχει πάρει απόφαση να οργανώσει μία μεγάλη εκδήλωση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 στα μέσα Φλεβάρη, όπου θα καλεστούν όλοι οι φορείς της περιοχής. Την επόμενη βδομάδα θα γίνει σύσκεψη των διοργανωτών για να καθοριστεί η ημερομηνία της εκδήλωσης.  

 

ΠΑΤΗΣΙΑ

Ανοιχτή εκδήλωση με κεντρικό θέμα την πάλη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος διοργάνωσε τη Δευτέρα 22 Γενάρη η Επιτροπή Αγώνα Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Φορέων των περιοχών Πατήσια, Γαλάτσι, Κυψέλη, Φιλαδέλφεια που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Γ’ΕΛΜΕ Aθήνας. Η εκδήλωση έγινε στο Σχολικό Συγκρότημα της Γκράβας, με ομιλητές τον Λάζαρο Απέκη, πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ και τον Δημήτρη Σεραφιανό, δικηγόρο. 

Την Πέμπτη 18 Γενάρη η Επιτροπή είχε οργανώσει πικετοφορία στην Πατησίων σαν πρώτο βήμα δράσης και ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής για την εκδήλωση της Δευτέρας. Καθηγητές από τη Γ’ΕΛΜΕ, δάσκαλοι από το Διδασκαλικό Σύλλογο “Αριστοτέλη”, φοιτητές καθώς και μέλη των τοπικών κινήσεων και φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή, συγκεντρώθηκαν στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Αμερικής, άνοιξαν πανό και μοίρασαν εκατοντάδες προκηρύξεις στους περαστικούς. Αμέσως μετά έκλεισαν μία λωρίδα κυκλοφορίας και βάδισαν μέχρι το σταθμό του ΗΣΑΠ στα Ανω Πατήσια. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα και να μοιράζουν προκηρύξεις. 

“Η αποδοχή του κόσμου ήταν φανερή σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης”, μας είπε η Ντίνα Γκαρανέ, καθηγήτρια στο 39ο Λύκειο Κυψέλης και μέλος της Πρωτοβουλία Γένοβα που συμμετέχει η επιτροπή, “Αυτοκίνητα κόρναραν ρυθμικά συνοδεύοντας τα συνθήματά μας, κόσμος έβγαινε από τα μαγαζιά, αλλά και στα μπαλκόνια και τα παράθυρα των πολυκατοικιών. Αν σκεφτούμε ότι ανάλογη τοπική πορεία είχε να γίνει από την περίοδο των κινητοποιήσεων ενάντια στον ΑΣΕΠ, τότε καταλαβαίνουμε τη σημασία της. Ο στόχος μας είναι η επιτροπή να μαζικοποιηθεί, να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία της περιοχής σαν κομμάτι του κινήματος για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Η μάχη για να μην περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι μάχη όλων και η νίκη μας θα βασιστεί και στον κόσμο της γειτονιάς που ταυτόχρονα είναι εργαζόμενος, φοιτητής ή μαθητής”.  

 

 

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Περίπου τριάντα μέλη, φίλοι και κόσμος από τη γειτονιά που ήρθε για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκαν στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Γένοβα Πετραλώνων-Κουκακίου το Σάββατο 20 Γενάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το θέμα της συνέλευσης ήταν πώς μπορούν να συντονιστούν όλες οι κινήσεις και συνδικάτα της γειτονιάς για να δημιουργηθεί επιτροπή ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 στην περιοχή.

Τη συζήτηση άνοιξε ο καθηγητής Μιχάλης Λυμπεράτος αναλύοντας την αντιδραστική μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας και τις καταστροφικές συνέπειες της αναθεώρησης του άρθρου 16 στην παιδεία αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. Ο Νίκος Λούντος, μεταπτυχιακός του Παντείου και μέλος του ΣΕΚ τόνισε τη σημασία που θα έχει μια ήττα της αντιμεταρρύθμισης συνολικά για τη νεοφιλελεύθερη επίθεση, ενώ ο Νεκτάριος Δαργάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Παντείου και της Πρωτοβουλίας Γένοβα έδωσε την εικόνα των πολιτικών μαχών και μέσα στο φοιτητικό κίνημα, του γιγαντώματος της ριζοσπαστικοποίησης μέσα στους φοιτητές.

Στη συζήτηση πήραν μέρος φοιτητές του Παντείου, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθηγητές και ακτιβιστές της γειτονιάς. Κοινή πεποίθηση ότι το κίνημα για το άρθρο 16 μπορεί να νικήσει και σ’ αυτή τη μάχη όλοι θα πάρουμε μέρος. Αποφασίσαμε να τυπωθούν οι ομιλίες, να γίνουν εξορμήσεις για να μοιραστούν προκηρύξεις και να στηρίξουμε, μαζεύοντας υπογραφές την πρωτοβουλία δασκάλων και καθηγητών της περιοχής για να φτιαχτεί μια μεγάλη επιτροπή σε σύσκεψη σωματείων στις 30 Γενάρη. Το κατέβασμα στη διαδήλωση να οργανωθεί από όλους μαζί και μέσα στους χώρους δουλειάς να μαζευτούν υπογραφές που να ζητούν απεργία στις 31 Γενάρη. Ηταν μια επιτυχημένη πρωτοβουλία που μπορεί να μας βοηθήσει να ανοίξουμε αυτή τη μάχη και να κινητοποιήσουμε εκατοντάδες ανθρώπους στα Πετράλωνα και στο Κουκάκι.

Πρωτοβουλία ΓENOBA Πετράλωνα-Κουκάκι

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την Παρασκευή 19 Γενάρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων στην κατειλημμένη Νομική με θέμα την αναθεώρηση του άρθρου 16.Τη συζήτηση άνοιξε ο καθηγητής Ν.Παρασκευόπουλος ο οποίος αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αναφέροντας τι σημαίνει έρευνα με τα κριτήρια της αγοράς προσανατολισμένη στο εύκολο και γρήγορο κέρδος. Επίσης, τόνισε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο πάσχει πάρα πολύ από την υποχρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας και μίλησε για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αυτονομία του δημόσιου Πανεπιστημίου, που εγγυώνται έως τώρα τη μη μετατροπή του σε απλό “κρατικό εργαλείο”. 

Ο Α.Στυλιανού, μέλος ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου τα δημόσια Πανεπιστήμια αποτελούν τον κανόνα στην εγκατάλειψή τους από τις κυβερνήσεις, αλλά και στην αντίσταση των πανεπιστημιακών που θα πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει επιθετικότερη. Στη συνέχεια η Αρετή Σκουνάκη, από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, επεσήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση κινείται στο σύνολό της στα αντιδραστικά πλαίσια που θέτουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ για να αυξήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.  

Τέλος, ο Μπάμπης Κουρουνδής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Νομικής και της Πρωτοβουλίας Γένοβα αναφέρθηκε στον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση ως την κορύφωση των μαχών του κινήματος τον τελευταίο χρόνο ενάντια στη Γιανάκου και τον Καραμανλή, που θέλουν να μετατρέψουν την παιδεία σε εμπόρευμα. Επιπλέον, τόνισε ότι η δημόσια και δωρεάν παιδεία κατακτήθηκε μέσα από μάχες του κινήματος από το ‘60 και μετά και ότι η νίκη απέναντι στο Ευρωσύνταγμα μας έδειξε ότι μπορούμε να νικήσουμε, σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στην Ελλάδα με το νόμο πλαίσιο. 

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση όπου άνοιξαν πολλά ζητήματα, όπως το ποια πρέπει να είναι η θέση του κινήματος απέναντι στην ιδιωτική παιδεία στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, και το ποια είναι η εικόνα σχετικά με τις συνταγματικές ρυθμίσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, ο Κώστας Τορπουζίδης, δικηγόρος, αναφέρθηκε στο άνοιγμα που χρειάζεται να γίνει στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που διαφωνεί με τη συναίνεση της ηγεσίας του με την κυβέρνηση, ώστε να δώσουμε από κοινού τη μάχη. Πρότεινε το κατέβασμα της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων στο συλλαλητήριο της Τετάρτης μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως στο συλλαλητήριο της 10 Γενάρη αλλά και να συνεχιστεί η πίεση στον Δικηγορικό Σύλλογο να εκδώσει σχετικό ψήφισμα στήριξης του αγώνα και της διαδήλωσης στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την προηγούμενη μέρα. Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμφωνία όλων για συντονισμένο αγώνα με απεργίες και καταλήψεις μέχρι τη νίκη.  

Γιάννης Πατζανακίδης, δικηγόρος