Εκπαίδευση και Νεολαία
Πανεργατική απεργία ζητούν οι φοιτητές

Aντιμέτωπος με την απαίτηση των φοιτητών για Πανεργατική απεργία βρέθηκε ο πρόεδρος της ΓΣEE την περασμένη Παρασκευή

Σε 4ωρη στάση εργασίας στις 14 ή 15 Φλεβάρη και σε 24ωρη απεργία στις 22 Φλεβάρη θα προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επίσης στις 9 Φλεβάρη θα καλέσει σε ανοιχτή σύσκεψη συνδικάτων και φορέων της πόλης για συντονισμό των κινητοποιήσεων.   

Οι αποφάσεις αυτές βγήκαν ύστερα από συνάντηση του Εργατικού Κέντρου με μέλη του Συντονιστικού Καταλήψεων Ιωαννίνων και του ΔΕΠ Ιωαννίνων. Είναι το πρώτο συνδικάτο που ανήκει στη δύναμη της ΓΣΕΕ και βγαίνει με απεργίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Ο δρόμος για ένα πανεργατικό-παμφοιτητικό μέτωπο έχει ανοίξει.  

Η απεύθυνση στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για να κηρύξουν απεργίες είναι απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που είχε γίνει τη Τετάρτη 17 Γενάρη στο Πολυτεχνείο. Χιλιάδες φοιτητές είχαν αποφασίσει τότε ότι χρειάζεται να γίνουν μαζικές και καλά οργανωμένες εξορμήσεις των καταλήψεων στους εργατικούς χώρους για να κερδίσουν μαζί τους στη μάχη τους εργαζόμενους. Παράλληλα είχαν αποφασίσει αυτές τις εξορμήσεις να τις συνδυάσουν με κάλεσμα στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν πανεργατική απεργία ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.  

Ενα πρώτο βήμα για να γίνει πράξη η γενική απεργία ήταν και η πορεία των φοιτητών προς τα γραφεία της ΓΣΕΕ την περασμένη Παρασκευή 26 Γενάρη. Στις καταλήψεις του περασμένου καλοκαιριού η ΓΣΕΕ, ύστερα από συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελλαδικού Συντονιστικού, είχε κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας ως συμπαράσταση στους φοιτητές. Η προοπτική της σύνδεσης με το εργατικό κίνημα είχε φοβίσει τη Γιαννάκου και την είχε αναγκάσει να αναβάλει την ψήφιση του Νόμου Πλαίσιο. Στις 22 Ιούνη χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν απεργήσει και διαδηλώσει στο πλευρό των καταλήψεων, συνεισφέροντας έμπρακτα στη νίκη τους.  

Σε αυτό το γύρο καταλήψεων, όμως, η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει κρατήσει διαφορετική στάση. Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση που να εκφράζει την αντίθεσή της στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και την συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των πανεπιστημιακών.  

Ετσι, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, οι φοιτητές προχώρησαν σε μια πορεία προς τα γραφεία της για να την αναγκάσουν να πάρει θέση. Σκοπός ήταν να παραδοθεί η απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού και να γίνει συζήτηση των εκπροσώπων των φοιτητών με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας.  

Το γεγονός ότι οι φοιτητές συνάντησαν την αστυνομία μπροστά στη ΓΣΕΕ είναι σίγουρα εξοργιστικό και προκλητικό. Με παρέμβαση της Νίκης Αργύρη από την Πρωτοβουλία Γένοβα Φοιτητών η  αστυνομία αποσύρθηκε. Ακόμα και τότε, η στάση της ΓΣΕΕ παρέμεινε αρνητική. Αντί, όμως, οι φοιτητές να αποφασίσουν ότι μια αντιπροσωπεία τους θα ανέβει για να διεκδικήσει τη γενική απεργία ανοίγοντας το δρόμο στην απεργιακή δράση των εργαζόμενων, παρέμειναν κάτω και ένα κομμάτι απάντησε με βρισιές, προσβλητικά συνθήματα και ρίψη αντικειμένων στους συνδικαλιστές. Τελικά, αυτό διευκόλυνε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να αρνηθεί την κήρυξη της πανεργατικής στους φοιτητές, που λίγο μετά έφυγαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα.  

Το παράδειγμα των Ιωαννίνων όπου οι φοιτητές μαζί με πανεπιστημιακούς πραγματοποίησαν συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο μπορεί να γίνει παντού. Η άρνηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και η αδράνεια της ΑΔΕΔΥ δεν τις απαλάσσει από την πίεση που βάζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα στους εργατικούς χώρους. Οργανώνοντας πιο πολλές και μαζικές εξορμήσεις στους εργαζόμενους, μπορούν οι φοιτητικές καταλήψεις να κερδίσουν τη γενική απεργία.  

 

OΛME-ΔOE εμπρός για απεργία

Με τρίωρη στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 2μμ για τον πρωινό κύκλο και από τις 2μμ έως τις 5μμ για τον απογευματινό, συμμετέχει η ΟΛΜΕ στα νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της Τετάρτης 31 Γενάρη. Αντίστοιχα την ίδια μέρα, το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί τους δασκάλους σε δίωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Με εξαίρεση την πρώτη κινητοποίηση της 10 Γενάρη όπου οι δύο Ομοσπονδίες κήρυξαν 24ωρη απεργία, τις τρεις τελευταίες βδομάδες ακολουθούν το ίδιο διστακτικό απεργιακό πρόγραμμα με στάσεις εργασίας. 

Αυτή την εβδομάδα γίνονται γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, ενώ το Σάββατο 3/2 θα γίνει η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Στην εισήγησή του προς τις συνελεύσεις, το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει στους καθηγητές να αποφασίσουν δύο 24ωρες απεργίες στις 15/2 και στις 27/2 και νέες συνελεύσεις τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη “για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα μέσα στο Μάρτιο”. 

Με το κίνημα των καταλήψεων να μεγαλώνει, οι πανεπιστημιακοί της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισαν να μετατρέψουν τις 24ωρες απεργίες τους τις ημέρες των διαδηλώσεων σε απεργία διαρκείας από τις 5 Φλεβάρη. Είναι μια απόφαση που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των φοιτητών για κλιμάκωση. 

Την ίδια στιγμή, σε δεκάδες γειτονιές έχουν αρχίσει να δημιουργούνται επιτροπές αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, με βασικό στήριγμά τους τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Δασκάλων. Είναι φανερό ότι η απεργία των έξι εβδομάδων των δασκάλων το φθινόπωρο βρίσκει τη συνέχειά της στην ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτές τις πρωτοβουλίες, καθώς εκφράζει τη διάθεση τους για δράση ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης. Είναι η κατάλληλη ώρα, λοιπόν, η διάθεση των καθηγητών και των δασκάλων να γίνει ξανά απεργιακή δράση με προοπτική κλιμάκωσης. 

Παρόλο που το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων της ΟΛΜΕ για δύο 24ωρες απεργίες δεν ακολουθεί το παράδειγμα της ΠΟΣΔΕΠ για κλιμάκωση του αγώνα, χρειάζεται οι καθηγητές μαζικά να συμμετέχουν στις συνελεύσεις, να ξεκινήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προτείνονται και να συζητήσουν πώς αυτές θα οργανωθούν με τον καλύτερο τρόπο και θα κλιμακωθούν. 

“Ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι σε αναβρασμό εδώ και μεγάλο διάστημα”, μας λέει η Βάνα Φωτοπούλου από τη Β’ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, “Χρειάζεται να δοθεί στη βάση των καθηγητών η ευκαιρία να ξεσηκωθεί. Χρειάζεται να είμαστε δίπλα στη ΠΟΣΔΕΠ και τους φοιτητές που δίνουν τη μάχη και κλιμακώνουν, δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους τους. Είναι συνολική η επίθεση και στην υγεία και παντού. Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε και να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι απεργίες στις 15/2 και στις 27/2 είναι το πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται άμεση συνέχεια και όχι να είναι τουφεκιές στον αέρα”. 

Αντίστοιχα βήματα χρειάζεται να γίνουν και στους δασκάλους, παρόλο που η ΔΟΕ δεν έχει καλέσει καν γενικές συνελεύσεις των συλλόγων. “Οι δάσκαλοι θεωρούν ότι η μάχη του άρθρου 16 είναι η συνέχεια του δικού τους αγώνα το φθινόπωρο”, μας λέει ο Σεραφείμ Ρίζος από το Σύλλογο Δασκάλων Ν.Χανίων, “Αν αυτό δεν έχει εκφραστεί μαζικά στο δρόμο, φταίει η αδράνεια της ηγεσίας της ΔΟΕ που καλεί στάσεις εργασίας που δεν εμπνέουν και δε δίνουν προοπτική σε κανέναν. Το επιχείρημα ότι υπάρχει αδιαφορία των δασκάλων είναι μεγάλο ψέμα. Καλούμε την ηγεσία της ΔΟΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για το κίνημα. 

Στα Χανιά οι συνάδελφοι συμμετέχουν σε όλες τις διαδηλώσεις και όποτε βγαίνουμε κλιμάκια ενημέρωσης στα σχολεία, όλοι δηλώνουν ότι είναι μαζί με τους φοιτητές ενάντια στην αναθεώρηση. Ο Σύλλογός μας, μάλιστα, συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή αγώνα της πόλης που δημιουργήθηκε πρόσφατα μαζί με τους καθηγητές, τους τοπικούς φορείς και οργανώσεις. Σαν Πρωτοβουλία Γενοβα Εκπαιδευτικών προτείνουμε να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας και να αποφασίσουμε 24ωρη απεργία στις 15 Φλεβάρη μαζί με τους καθηγητές. Αν βγούμε ξανά τώρα σε απεργίες θα τσακίσουμε την κυβέρνηση και θα κερδίσουμε όλα τα αιτήματά μας. Γιατί θα είμαστε πραγματικά όλοι μαζί”.  

 

Tα νοσοκομεία στο πλευρό των φοιτητών

Το κίνημα της παιδείας με τις φοιτητικές καταλήψεις και τις απεργίες των πανεπιστημιακών ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, έχει αρχίσει να γίνεται σημείο αναφοράς για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που παλεύουν για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. 

Σε περιοδεία φοιτητών της Πρωτοβουλίας Γένοβα τη Δευτέρα στα νοσοκομεία Παίδων, οι εργαζόμενοι μιλούσαν για την ανάγκη κοινών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων. “Η παρουσία μας στο Αγία Σοφία έκανε τεράστια αίσθηση”, μας είπε η Νίκη Αργύρη από την Φιλοσοφική, “Γυρίσαμε δεκάδες τμήματα του νοσοκομείου, μοιράζοντας προκηρύξεις και μιλώντας με τους εργαζόμενους. Στο λογιστήριο συναντήσαμε μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων που αμέσως δέχτηκε να καταθέσει στο Σωματείο ψήφισμα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Μαζί με άλλους δύο εργαζόμενους δίπλα του ξεκινήσαμε επί τόπου μια μεγάλη συζήτηση, για την υγεία, την παιδεία και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και για το κίνημα που αντιστέκεται.  

Λίγο μετά το ίδιο έγινε σε άλλο τμήμα με νοσηλεύτριες και γιατρίνες, που μας ρωτούσαν τι χρειάζεται να γίνει για να κινηθούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ποια τα βήματα για να οργανωθεί κάτι που θα εκφράζει τη διάθεσή τους για δράση. Σε κάθε τμήμα, οι εργαζόμενοι μας δήλωναν τη συμπαράστασή τους και έλεγαν ότι ο αγώνας είναι κοινός. 

Οταν φτάσαμε στο Αγλαϊα Κυριακού, συναντήσαμε δεκάδες εργαζόμενους μπροστά στα Επείγοντα. Είχαν στάση εργασίας και συγκέντρωση καθώς διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, χρηματοδότηση της υγείας και αυξήσεις. Οπως κι εμείς, παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας. Μας κάλεσαν να πάμε την Τετάρτη ξανά και να μιλήσουμε στη γενική τους συνέλευση, ενώ μας προτάθηκε να οργανώσουμε μια κοινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.  

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε οι φοιτητές σε όλα τα νοσοκομεία, γι’αυτό και σα συντονιστική επιτροπή κατάληψης Φιλοσοφικής αποφασίσαμε να πάμε την Τετάρτη στη γενική συνέλευση στο Αγλαϊα Κυριακού αλλά και την Πέμπτη 1 Φλεβάρη για περιοδεία στο νοσοκομείο Σωτηρία”. 

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Μεταξά πραγματοποιεί την Τετάρτη 31 Γενάρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11.30πμ με αποκλεισμό της πύλης, διεκδικώντας λύση σε μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, όπως ελλείψεις σε προσωπικό. Η κινητοποποίηση είναι και για συμπαράσταση στους φοιτητές, γι’αυτό θα γίνει την ίδια ώρα με τη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. 

Για να γενικευτούν αυτά τα παραδείγματα σε όλα τα νοσοκομεία και να ξεκινήσει ένας κοινός αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι της Πρωτοβουλίας Γένοβα στα νοσοκομεία πήραν την πρωτοβουλία να απευθύνουν κάλεσμα στις 5μελείς επιτροπές των γιατρών και στα Σωματεία Εργαζόμενων να πάρουν αποφάσεις για ανοιχτές επιτροπές αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση παιδείας-υγείας, για κοινές εκδηλώσεις νοσοκομειακών φοιτητών και πανεπιστημιακών μέσα στα νοσοκομεία, καθώς και να απευθύνουν κάλεσμα σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ να συμπορευτούν με πανεργατική απεργία στο πλευρό των φοιτητών. 

Προσπάθεια για εκδήλωση γίνεται ήδη στο Αττικό Νοσοκομείο την επόμενη Τρίτη. Σε περιοδεία των εργαζόμενων της Πρωτοβουλίας Γένοβα στο νοσοκομείο με κάλπη, μαζεύτηκαν δεκάδες υπογραφές και ψήφοι ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.