NOMIKH AΘHNAΣ
Την Πέμπτη το μεσημέρι, στα πλαίσια των εκδηλώσεων, είχε προγραμματιστεί ανοιχτή συζήτηση στην κατειλημμένη σχολή της Νομικής με θέμα την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το φοιτητικό κίνημα. Στην κουβέντα αυτή, η Πρωτοβουλία Γένοβα συνεισέφερε με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη.
Στις τοποθετήσεις του επίσης προσέθεσαν 2 φοιτητές από την επιτροπή κατάληψης. Η συζήτηση που ακολούθησε είχε κέντρα το παρελθόν των επιχειρούμενων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, και ποιό σκοπό εξυπηρετούν, τη μεγάλη μάχη για τη διατήρηση το χαρακτήρα δωρεάν-δημόσιας Παιδείας και τις οργανωμένες αντιδράσεις του Κινήματος σε όλη την ιστορία του. Η κουβέντα ήταν χρήσιμη σε όσους πήραν μέρος για να δοθεί η εικόνα πως οι σημερινοί αγώνες είναι κομμάτι μιας αλυσίδας αντιδράσεων σε όσα οραματίζονται για τα πανεπιστήμια μας αυτοί που τα θέλουν στείρα εκπαιδευτήρια, χωρίς ελευθερία διακίνησης ιδεών, να υπηρετούν σκοπούς έρευνας στα χέρια της αγοράς, και διαχειριζόμενα από τους managers. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, καθώς ανανεώθηκε πανηγυρικά η κατάληψη μετά τη συνέλευση της Πέμπτης.
Kώστας Tόδουλος
MAΘHMATIKO AΘHNAΣ
Εκδήλωση με θέμα: “Η Ρώσικη Επανάσταση το 1917” συνδιοργανώσαμε η Πρωτοβουλία Γένοβα Φοιτητών Μαθηματικού και η ΠΑΣΠ την περασμένη Παρασκευή 26 Γενάρη στην κατειλημμένη σχολή μας. Πάνω από 20 φοιτητές, ανένταχτοι και οργανωμένοι από όλη την Αριστερά, ήρθαν για να παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στη συζήτηση.
Στην εισήγησή του, ο Γεράσιμος Χαροκόπος από της ΠΑΣΠ θύμισε μερικές από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες-σταθμούς της Επανάστασης, διάβασε αποσπάσματα από τις ομιλίες του Λένιν και του Τρότσκι τον Οκτώβρη του ‘17 όταν τα Συμβούλια των Εργατών έπαιρναν την εξουσία στα χέρια τους και τόνισε ότι η Ρώσικη Επανάσταση δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, αλλά είναι κληρονομιά των εργατών και της νεολαίας σε όλο το κόσμο.
Ο Χρήστος Κιούπης από την Πρωτοβουλία Γένοβα συνέχισε, περιγράφοντας την πορεία της Επανάστασης από το Φλεβάρη μέχρι τον Οκτώβρη και μένοντας πάντα στις σημαντικές στιγμές στις οποίες κρίθηκε η νικηφόρα έκβασή της. Ανέδειξε το ρόλο του κόμματος των Μπολσεβίκων το ‘17 και την ενιαιομετωπική τακτική του για να προχωρήσει η διαδικασία της επανάστασης, συνδέοντάς την με το σήμερα και τις επιλογές που έχουν να κάνουν οι καταλήψεις για να νικήσουν αλλά και η Αριστερά για να ανοίξει την προοπτική της συνολικής ανατροπής τους καπιταλισμού.
Η συζήτηση ήταν πλούσια με ερωτήσεις και παρεμβάσεις τόσο από τους ανένταχτους φοιτητές όσο και από τα μέλη της ΠΑΣΠ και της ΚΝΕ με κύρια σημεία το ρόλο του επανασταστικού κόμματος στις μάχες του κινήματος, την επιρροή της ρώσικης επανάστασης στις άλλες χώρες καθώς και το πώς χάθηκε.
Ηταν σίγουρα μια ζωντανή συζήτηση, από τις καλύτερες στιγμές στην κατάληψη του Μαθηματικού τις τελευταίες βδομάδες, δείχνοντας ότι οι σχολές πρέπει να έχουν πολιτικές συζητήσεις γιατί αυτές βοηθάνε το κίνημα να προχωρήσει. Και εμείς και η ΠΑΣΠ θεωρούμε πλέον ότι πρέπει να καθιερώσουμε τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων που να είναι πόλος έλξης για όλους τους φοιτητές και προσανατολιζόμαστε για νέα συζήτηση αυτή την Παρασκευή 2 Φλεβάρη με θέμα την πάλη ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ.
Γρηγόρης Λιακόπουλος, Πρωτοβουλία Γένοβα Μαθηματικού
HPAKΛEIO
Πάνω από 1000 φοιτητές διαδηλώσαμε την περασμένη Τετάρτη 24 Γενάρη στο παγκρήτιο συλλαλητήριο των καταλήψεων που έγινε στο Ηράκλειο. Το κέντρο μας ήταν η αντίθεση στην κατάργηση του ασύλου και στο Νόμο Πλαίσιο ύστερα από την προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να ανοίξει αυτά τα μέτωπα και να χρησιμοποιήσει την δεξιά προπαγάνδα της για να μας απομονώσει.
Το συλλαλητήριο στηρίχτηκε κύρια από τους φοιτητές του Ρεθύμνου και των Χανίων που ήρθαν μαζικά για να στηρίξουν τις δύο καταλήψεις του Βιολογικού και του Χημικού που είχαν μείνει την προηγούμενη βδομάδα σε κατάληψη στο Ηράκλειο. Από κάθε πόλη ήρθαν τρία λεωφορεία ζωντανεύοντας πραγματικά τη διαδήλωση και δίνοντάς μας έμπνευση να κινητοποιηθούμε και ξαναβγούμε μαζικά κι εμείς σε καταλήψεις.
Ο λόγος που μόνο δύο σχολές συνέχισαν τον αγώνα τις τελευταίες βδομάδες στο Ηράκλειο, δεν είναι φυσικά ότι οι φοιτητές δεν θέλουν να παλέψουν τις επιθέσεις της κυβέρνησης και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Ισα ίσα που καθημερινά ο κόσμος μας ρωτά πότε θα αποφασίσουμε κι εμείς πάλι να βγούμε σε καταλήψεις. Φταίνε κύρια οι παρατάξεις της ΠΚΣ και της ΠΑΣΠ που στις γενικές συνελεύσεις είχαν υποκύψει στα επιχειρήματα του χαμένου εξαμήνου και της χαμένης εξεταστικής.
Η διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης, όμως, και ο δυναμισμός των συμφοιτητών μας από τις άλλες πόλεις έδωσε νέα πνοή στο κίνημα και έτσι τώρα έχουμε νέες γενικές συνελεύσεις σε όλα τα τμήματα. Επίσης όλες οι παρατάξεις έχουν αλλάξει στάση και μιλάνε για καταλήψεις διαρκείας. Οι σχολές του Ηρακλείου ήταν από τις πιο μαχητικές στο κίνημα του καλοκαιριού κι αυτό δεν το ξεχνάμε.
Βασίλης Μυρσινιάς, Πρωτοβουλία Γενοβα
Επιστήμης Υπολογιστών Ηρακλείου
PEΘYMNO
Μεγάλη εκδήλωση διοργάνωσε η κατάληψη ΑΕΙ Ρεθύμνου με συμμετοχή από την ΠΟΣΔΕΠ, με θέμα την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά και την απεργία διαρκείας που κήρυξε η ΠΟΣΔΕΠ. Περίπου 50 άτομα, φοιτητές και καθηγητές, συζήτησαν για αρκετή ώρα για το πώς συνεχίζει το κίνημα ενάντια στην επίθεση του Καραμανλή.
Την εισήγηση άνοιξε ο Κυριάκος από το συντονιστικό της κατάληψης που περιέγραψε τις αποφάσεις του συλλόγου όσο αναφορά τις «μεταρρυθμίσεις» στην παιδεία. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Φάνης Πάκος, συνδικαλιστής της ΠΟΣΔΕΠ από την Αθήνα ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο κόσμος της παιδείας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πόλεμο με την κυβέρνηση και ότι δε χωράνε σκεπτικισμοί και δισταγμοί αλλά δύναμη και μάχη μέχρι το τέλος. Ήταν ιδιαίτερα εμπνευστικός για όλους μας και αποτέλεσε ιδιαίτερη βοήθεια και για τα μέλη των ενιαίων φορέων αλλά και όλου του κόσμου που παρακολούθησε την συζήτηση. Τέλος, το λόγο πήρε ο Παντελής από τη συντονιστική επιτροπή της κατάληψης περιγράφοντας το φοιτητικό κίνημα, τους σταθμούς για τη συνέχεια αλλά και με ποιόν τρόπο μπορεί πραγματικά να συνδεθεί με την εργατική τάξη ώστε να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα που θα τσακίσει την κυβέρνηση.
Τα επόμενα ραντεβού της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης είναι: τη Δευτέρα συνάντηση με όλα τα σωματεία του Ρεθύμνου για συντονισμό, την Τρίτη 7μμ αποκλεισμό του λιμανιού για να απαιτήσουμε καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά, με φθηνά εισιτήρια, την Τετάρτη τοπικό συλλαλητήριο στις 6μμ και την Πέμπτη μεγάλη εκδήλωση με τους ενιαίους φορείς, την επιτροπή ενάντια στην αναθεώρηση του αρ. 16 και το συντονιστικό της κατάληψης. Χτες πραγματοποιήθηκε το μάζεμα της επιτροπής στην πόλη για το πώς συνεχίζεται η μάχη ενάντια στην αναθεώρηση του αρ. 16. Η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ που συμμετέχει στην επιτροπή πρότεινε τη σύνταξη ψηφισμάτων που να καλούν σε γενική απεργία, προκειμένου να πιέσουμε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να βγούν μαζί μας στον αγώνα. Και πρότεινε επίσης τη πραγματοποίηση μια κοινής μεγάλης φοιτητικής, εργατικής, μαθητικής συνέλευσης που θα αναλάβει διάφορες δράσεις στην πόλη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
ΓENOBA PEΘYMNOY
Στα πλαίσια της κατάληψης η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ θεωρεί αναγκαίο την ύπαρξη συζητήσεων όχι μόνο για την αναθεώρηση του άρθρου 16 αλλά γενικώς τα ζητήματα που απασχολούν το κίνημα συνολικότερα. Είναι φανερό ότι το φοιτητικό κίνημα έχει ανάγκη τις ιδέες για να είναι πιο δυνατό, πιο συνολικό και πιο επιθετικό.
Την Τρίτη 23/1 πραγματοποιήθηκε φόρουμ στην κατάληψη με θέμα τον «Τρότσκι και το ενιαίο μέτωπο», την παρακολούθησαν 25 άτομα και μέλη άλλων παρατάξεων. Όλοι συμφωνούσαν με την χρησιμότητα του ενιαίου μετώπου αυτή τη στιγμή και έμπαιναν ζητήματα για το αν μπορεί το ενιαίο μέτωπο να εκφραστεί και στις φοιτητικές εκλογές. Μετά από 2 ώρες συζήτησης βγήκαμε πολύ πιο πεισμένοι για την ανάγκη της ενιαιομετωπικής δράσης και πως μπορούμε αυτό να το γενικεύσουμε στους υπόλοιπους χώρους εργαζομένων.
Το Σάββατο 27/1 πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα την «οικολογική καταστροφή και την απάντηση του κινήματος». Την κουβέντα άνοιξε ο Θοδωρής Ανδρίτσος μέλος της ΓΕΝΟΒΑ φοιτητών, μιλώντας για τις καταστροφικές συνέπειες του καπιταλισμού αλλά και για την απάντηση που μπορούμε να δώσουμε μέσα από το αντικαπιταλιστικό κίνημα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Νικολαίδης, καθηγητής αγροτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο που μίλησε για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά και την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και όχι ατομικών λύσεων στα ζητήματα της οικολογίας.
Άνοιξε πλούσια συζήτηση από τους φοιτητές με ερωτήσεις αν φταίνε όλοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος ή μόνο οι καπιταλιστές μέχρι και τοποθετήσεις για την αποξένωση του ανθρώπου από το περιβάλλον και ποιες είναι οι λύσεις. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις 29 – 30 Γενάρη, στο 1ο αντικαπιταλιστικό διήμερο της Πρ. ΓΕΝΟΒΑ στο κατειλλημένο πανεπιστήμιο με συζητήσεις από την Λατινική Αμερική, το αντιπολεμικό κίνημα και τις 17 Μάρτη, μέχρι και την τέχνη και το κίνημα.
ΘEΣΣAΛONIKH
Περισσότεροι από 5000 διαδήλωσαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 24 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετείχαν και οι 35 κατειλημμένες σχολές του Α.Π.Θ, 23 καταλήψεις των Τ.Ε.Ι, μπλοκ των καθηγητών της ΕΣΔΕΠ, τοπικές ΕΛΜΕ και δευτεροβάθμια σωματεία.
Η πορεία ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και κράτησε πολλές ώρες, δεν έχασε σε κανένα σημείο το παλμό της με συνθήματα «Μαριέττα Κωστάκη δεν πέφτουμε στη φάκα, θα κάνουμε εξέγερση θα γίνουμε ΟΑΧΑΚΑ!» περνώντας από το ΠΑΜΑΚ, το οποίο καλέσαμε να συντονιστεί με τις 350 καταλήψεις πανελλαδικά. Στη συνέχεια η πορεία πέρασε από την ΕΡΤ3 διεκδικώντας χρόνο για τους φοιτητές, τις καταλήψεις και τα μαζικά συλλαλητήρια, συνέχισε μέχρι το αμερικάνικο προξενείο όπου ακουστήκαν αντιπολεμικά συνθήματα «Λεφτά για την παιδεία και την υγεία και όχι για τον πόλεμο και την αστυνομία», «η πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η πρεσβεία των Αμερικανών», πέρασε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Β.Ε στο οποίο κρεμάστηκε πανό «έξω οι εταιρείες από τις σχολές, παιδεία για τις ανάγκες της κοινωνίας» και κατέληξε στο Υπουργείο Μακ. Θράκης, όπου οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν, κάτω από την πολιτική της έντασης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, την προκλητική στάση των ΜΑΤ που είχανε περικυκλώσει την πορεία με διμοιρίες σε κάθε στενό..
Στις γενικές συνελεύσεις που έγιναν Παρασκευή και Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη οι καταλήψεις κερδίθηκαν μαζικά, ενώ και η Θεολογική συντονίστηκε με τις υπόλοιπες καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη που δίνουνε ραντεβού για το επόμενο τοπικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 31/1 και το μεγάλο ραντεβού για το επόμενο Πανελλαδικό συλλαλητήριο και Πανελλαδικό συντονιστικό στην Αθήνα στις 7 Φλεβάρη.
Αυτό που πρέπει να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο είναι η παρουσία των εργαζόμενων στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, με ακόμη πιο πολλές κινητοποιήσεις από την πλευρά των συνδικάτων και των τοπικών φορέων. Ήδη οι καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους, σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, εργοτάξια, σχολεία, παρέμβαση σε πλατείες και γειτονιές, προκειμένου να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο ο συντονισμός μας με όλους τους εργαζόμενους και να τους καλέσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και 24 πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 7 Φλεβάρη τη μέρα που οι καταλήψεις Πανελλαδικά θα βρεθούν στην Αθήνα και θα συντονιστούν κλιμακώνοντας την δράση τους για δεύτερη φορά. Οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην καταστολή της κυβέρνησης και στην ίδια την υπεράσπιση του ασύλου από το κίνημα.
Οι φοιτητές της Πρωτοβουλία Γένοβα μέσα στις σχολές οργανώνουν το Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 7Φλεβάρη στην Αθήνα και ανοίγουν την πολιτική συζήτηση μέσα στις καταλήψεις με συζητήσεις για τη Λατινική Αμερική, την επανάσταση και την προοπτική του κινήματος. Χρειάζεται να οργανώσουμε το ίδιο αποτελεσματικά και την παρέμβασή μας σε χώρους δουλειάς και να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή των εργαζόμενων στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Σιαφάκα Αλεξάνδρα, Πρωτοβουλία Γένοβα ΜΜΕ Θεσσαλονίκης