Oύτε τους πρυτάνεις δεν μπορεί να συσπειρώσει
“Μαριέττα και Κωστάκη τα έχετε χαμένα, ξυπνάει ο εφιάλτης του ‘91”, είναι ένα από τα πιο γνωστά και πετυχημένα συνθήματα των φοιτητών που συνεχίζουν αποφασιστικά τις καταλήψεις διαρκείας και αυτή την εβδομάδα. Είναι το σύνθημα που δίνει την καλύτερη εικόνα της κυβέρνησης της ΝΔ και του κινήματος ταυτόχρονα. Πάνω από 300 σχολές είναι κατειλημμένες, οι πανεπιστημιακοί της ΠΟΣΔΕΠ ξεκινούν απεργία διαρκείας και οι φοιτητές απευθύνουν κάλεσμα στα συνδικάτα για πανεργατική απεργία. Αντίθετα στην κυβέρνηση και τους υποστηριχτές της επικρατεί σύχγυση.
Εκμεταλλευόμενη τα επεισόδια με την αστυνομία στη πανελλαδική διαδήλωση της 17 Γενάρη, η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει επίδειξη δύναμης ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζει έκτακτη ρύθμιση για την άρση του ασύλου και ότι προτίθεται να καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το Νόμο Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια. Με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να ακολουθεί, η Γιαννάκου και ο Καραμανλής πίστευαν πως θα φοβίσουν τους φοιτητές και θα αλλάξουν το κλίμα υπέρ των “μεταρρυθμίσεων”.
Οι κινήσεις τους είχαν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Οι φοιτητικές καταλήψεις φούντωσαν, τα συλλαλητήρια και οι γενικές συνελεύσεις μαζικοποιήθηκαν, τα συντονιστικά πήραν αποφάσεις για καταλήψεις διαρκείας, οι πανεπιστημιακοί αποφάσισαν κλιμάκωση.
Ετσι η “κρίση στην Παιδεία” όπως την ονομάζουν όλα τα ΜΜΕ οξύνθηκε σε βάρος της κυβέρνησης και την ανάγκασε σε αναδίπλωση. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Αντώναρου πως ήταν “προσωπική άποψη” η κατάθεση της ρύθμισης για το άσυλο σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ημερομηνία της ψήφισης του νόμου πλαίσιο που παραμένει απροσδιόριστη και προκαλεί διαφωνίες, όλα αυτά δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης.
Στο αρνητικό κλίμα προστέθηκε και η πρόταση των Πρυτάνεων των 4 μεγαλύτερων Πανεπιστημίων για εξάμηνη τουλάχιστον αναβολή του Νόμου Πλαίσιο. Παράλληλα η Σύνοδός τους εξελίχτηκε σε τραγωδία, καθώς όχι μόνο μεταφέρθηκε από το Βόλο στο Καστρί για “λόγους ασφαλείας” αλλά και μετατράπηκε από τριήμερη και τακτική σε μονοήμερη και έκτακτη που θα ξεκαθαρίσει τις διαφωνίες τους περισσότερο παρά θα πάρει αποφάσεις. Ετσι, όποιες κι αν είναι οι θέσεις των Πρυτάνεων, υπέρ ή όχι του νόμου πλαίσιο, όλοι μέσα στην κυβέρνηση καταλαβαίνουν ότι αν προχωρήσουν σε νέα αναβολή, θα έχουν βάλει την ταφόπλακα συνολικά στην “μεταρρύθμιση της παιδείας”.
Η αντεπίθεση του Καραμανλή δεν πέτυχε, λοιπόν, αυτή είναι η “σκληρή” για την κυβέρνηση πραγματικότητα. Αντίθετα οι φοιτητικές καταλήψεις βρίσκονται στο πιο δυνατό τους σημείο και χρειάζονται κλιμάκωση με συγκεκριμένα βήματα.
H συνέχιση των καταλήψεων διαρκείας είναι πλέον δεδομένη. Στις συνελεύσεις που έγιναν αυτή τη Δευτέρα και την Τρίτη στις σχολές, οι φοιτητές μαζικά αποφάσισαν νέα βδομάδα κατάληψης, συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Τετάρτης 31 Γενάρη και σύγκλιση των συντονιστικών κάθε πόλης για αποφάσεις των επόμενων βημάτων.
Σαν συνέχεια χρειάζεται να αποφασιστεί ένα νέο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 7 Φλεβάρη που να συνδυαστεί με ένα ακόμα πιο μαζικό και αποφασιστικού χαρακτήρα Πανελλαδικό Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. Χρειάζεται, τέλος, το άνοιγμα του αγώνα στους εργαζόμενους με ένταση των εξορμήσεων σε εργατικούς χώρους μέχρι η πανεργατική απεργία να γίνει πράξη. Ετσι μπορούν οι φοιτητές να δόσουν τη χαριστική βολή στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης.
Oι Διοικητικοί με τους φοιτητές
Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 25 Γενάρη οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν φυσικά η μάχη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και ο δικός μας ρόλος στο κίνημα των καταλήψεων και των απεργιών.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουμε ήδη κινητοποιηθεί στο πλευρό των φοιτητών και των πανεπιστημιακών με 24ωρες απεργίες της Ομοσπονδίας μας τις ημέρες των διαδηλώσεων. Ολοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις δεν είναι μόνο για συμπαράσταση αλλά γιατί τόσο η αναθεώρηση όσο και ο νέος νόμος πλαίσιο θα έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στην εργασία μας. Η προοπτική να μπουν οι επιχειρήσεις και οι μάνατζερ στα δημόσια Πανεπιστήμια βάζει σε κίνδυνο τους μισθούς και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο για απολύσεις και ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων. Ετσι, μαζί με τις 24ωρες απεργίες, η συνέλευση ήταν μια ανάγκη για να δούμε τη δική μας συνεισφορά στο κίνημα που αυτή τη στιγμή κλιμακώνει τη δράση του.
Το κλίμα της συνέλευσης καθορίστηκε κύρια από τις ομιλίες του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ, Λάζαρου Απέκη και των φοιτητών από τις καταλήψεις. Ο Απέκης εξήγησε με σαφή τρόπο τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια Πανεπιστήμια τόσο η αναθεώρηση του άρθρου 16 όσο και ο Νόμος Πλαίσιο. Μίλησε για την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ να ξαναβγεί με απεργία διαρκείας και κάλεσε σε συντονισμό όλων των φορέων και των συνδικάτων. Οι τρεις φοιτητές που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση, μας καλοσώρισαν στην υπό κατάληψη Νομική, μίλησαν για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τόνισαν την ανάγκη στήριξης του αγώνα τους από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα όσους εργάζονται στα Πανεπιστήμια.
Ολες οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν κινήθηκαν στο ίδιο αγωνιστικό πλαίσιο, με αναφορές στη δύναμη του κινήματος, στην κλιμάκωση και την οργάνωσή του. Ετσι, οι πάνω από 70 διοικητικοί που συμμετείχαμε αποφασίσαμε δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι η δημιουργία ανοιχτής επιτροπής αγώνα που να πλαισιώνει το ΔΣ του Συλλόγου μας, να ενημερώνει τους συναδέλφους και να συντονίζει τη δράση όλων. Το δεύτερο είναι ότι απευθύνουμε κάλεσμα στη ΓΣΣΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν πανεργατική απεργία ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Την επόμενη κιόλας μέρα συνεδριάσαμε ως επιτροπή αγώνα και αποφασίσαμε να καλέσουμε σύσκεψη όλων των Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων στην Αττική για να τους μεταφέρουμε τις δικές μας αποφάσεις αλλά και για να συντονιστούμε σε κοινή δράση. Επίσης, να οργανώσουμε εξορμήσεις και εκδηλώσεις σε όσες περισσότερες υπηρεσίες διοικητικών μπορούμε, ώστε περισσότεροι συνάδελφοι να μπουν στη μάχη. Ολα αυτά μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για κλιμακώση των απεργιών των διοικητικών όπως η ΠΟΣΔΕΠ.
Ιωάννα Λούβρου, διοικητικός υπάλληλος στο Βιολογικό Πρωτοβουλία ΓENOBA