Εκπαίδευση και Νεολαία
Tο κίνημα του Aρθρου 16: Mια βραδιά στην Aγ. Παρασκευή

Εκδήλωση για την παιδεία και την αναθεώρηση του αρ 16 έγινε την Παρασκευή 26 Γενάρη στο Αμφιθέτρο του Δημόκριτου στην Αγία Παρασκευή. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος και στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Σπηλιωτόπουλος από τη ΝΔ, ο Χρυσοχοϊδης από το ΠΑΣΟΚ, ο Γεωργιάδης από το ΚΚΕ, ο Φλαμποτάρης από το ΣΥΝ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν τεράστια. Σε έναν μικρό Δήμο, όπως αυτός της Αγίας Παρασκευής, και σε ένα απομονωμένο και "κυριλέ" χώρο μαζεύτηκαν περίπου 400 άτομα με την συντριπτική πλειοψηφία τους να είναι ενάντια στην αναθεώρηση του Α 16. 

Στην είσοδο του αμφιθεάτρου τον κόσμο υποδέχονταν οι σύντροφοι της Πρωτοβουλίας Γένοβα που καλούσαν το κόσμο να υπογράψει ενάντια στην αναθεώρηση του Α 16 και ενάντια στην άρση του ασύλου. Πριν ακόμα ξεκινήσει η εκδήλωση πολλά πηγαδάκια είχαν δημιουργηθεί με συζητήσεις γύρω από το Α 16, τις καταλήψεις, το άσυλο. Εκεί ήταν όλη η τοπική κοινωνία: από καθηγητές, δασκάλους, εργαζόμενους μέχρι δημοτικούς συμβούλους και φορείς.    

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μπορεί η προπαγάνδα των ΜΜΕ να παρουσιάζει τον Σπηλιωτόπουλο σαν τον "σύγχρονο λόγο της ΝΔ" αλλά στην πραγματικότητα την ομιλία του θα τη ζήλευε και ο καλύτερος κομματάρχης της ΕΡΕ της δεκαετίας του 60. Αφού παρουσιάσε τα δημόσια πανεπιστήμια σαν "άντρα ακολασίας και διακίνησης ναρκωτικών" (!) προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο ότι η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα γίνει από φορείς που έχουν τα χρήματα (όπως η Eκκλησία), θα είναι μη κερδοσκοπικά και λίγο πολύ θα έρθουν στην Ελλάδα το ΜΙΤ, το Χάρβαντ και η Σορβόνη...ήταν τέτοια η αντίδραση του κόσμου που ο Γιάννης Πολίτης παρακαλούσε το ακροατήριο να σταματήσει για να ακουστεί ο ομιλητής!

Όμως ακόμα πιό τραγική φιγούρα ήταν ο Χρυσοχοϊδης που μίλησε στη συνέχεια. Επειδή είχε "ψυλιαστεί" ότι το ακροατήριο ήταν ενάντια στην αναθεώρηση προσπαθούσε από τη μία να υπεραμυνθεί της "γραμμής Γιωργάκη" και από την άλλη να διαχωριστεί από τη ΝΔ. Το αποτελέσμα ήταν τέτοιο που στην δευτερομιλία του (ύστερα από "βομβαρδισμό" ερωτήσεων από κόσμο του ΠΑΣΟΚ) αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η πλειοψηφία του κόσμου  είναι μεν ενάντια στην αναθεώρηση αλλά αυτό το απέδωσε στο γεγονός ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς λέει το ΠΑΣΟΚ (!).  

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και καθηγητής στο ΕΜΠ Γεωργιάδης έκανε μία πολύ καλή ανάλυση για την "ποιότητα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων". Πέρα από τους μύθους για τα "κακά δημόσια και καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια" παρουσιάσε μία μελέτη που έδειχνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι στον πάτο. Μέσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου υπάρχει μόνο ένα (!) ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το αδύνατο σημείο της τοποθέτησης του Γεωργιάδη ήταν ότι επαναλάμβανε συνεχώς το επιχείρημα ότι ακόμα και ο Ξανθόπουλος (πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και υφυπουργός της ΝΔ) είναι ενάντια στην αναθεώρηση ενώ δεν βρήκε να πεί ούτε μία κουβέντα για την υπόλοιπη αριστερά και την βάση του ΠΑΣΟΚ. 

Αντίθετα ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ έκανε άνοιγμα και στην αριστερά και στη βάση του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε για κοινή δράση. Μίλησε για ελεύθερη πρόσβαση όλων σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά δυστυχώς ήταν πολύ απολογητικός στην "επίθεση Σπηλιωτόπουλου" περί κουκουλοφόρων και καταστροφών στα Πανεπιστήμια, ενώ ήταν πολύ ασαφής στο ζήτημα της αξιολόγησης των πανεπιστημίων. 

Ο Παναγόπουλος από τη ΓΣΕΕ έκανε μία αόριστη τοποθέτηση περί παιδείας και μόνο ύστερα από επίμονες ερωτήσεις αναγκάστηκε να πει ότι η ΓΣΕΕ είναι ενάντια στην αναθεώρηση του Α 16. Στην συνέχεια μιλήσαν εκπρόσωποι των φορέων. Είναι ενδεικτικό ότι όλοι οι ομιλητές ήταν ενάντια στην αναθεώρηση του Α 16 και όλοι υπερασπίστηκαν το Δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το άσυλο. 

Την παράσταση έκλεψε η ομιλία της Πρωτοβουλίας Γένοβα. Ενώ ο καθορισμένος χρόνος ομιλιών ήταν 3 λεπτά, μιλήσαμε γύρω στα 10 λεπτά γιατί το ακροατήριο μας χειροκροτούσε συνέχεια! Εξαντλώντας τα επιχειρήματα ενάντια στην αναθεώρηση του Α 16 και υπεράσπισης των καταλήψεων καλέσαμε την ΓΣΕΕ να αφήσει τα μισόλογα και να βγει μπροστά με απεργία στο επόμενο πανελλαδικό συλλαλητήριο και κάναμε ανοικτή πρόσκληση για δημιουργία και στην Αγία Παρασκευή τοπικής επιτροπής ενάντια στην αναθεώρηση του Α 16. 

Στο τέλος της εκδήλωσης δεν υπήρχαν πολλά αλλά, αλλά μόνο ένα μεγάλο πηγαδάκι γύρω από το τραπεζάκι της Πρωτοβουλίας Γένοβα. Όλοι νοιώθαν υποχρέωση να περάσουν από εκεί, εκτός από τον Σπηλιωτόπουλο που έφυγε τρέχοντας με την συνοδεία του, ακόμα και ο Χρυσοχοϊδης. Αλλά βέβαια, αυτό που είχε σημασία ήταν η παρουσία του κόσμου και των φορέων της περιοχής. Μαζέψαμε εκαντοτάδες υπογραφές, συμφωνήσαμε να κινηθούμε άμεσα για δημιουργία τοπικής επιτροπής ενάντια στην αναθεώρηση του Α 16. 

Ήταν ένα θαυμάσιο βράδυ που καταλάβαμε δύο πράγματα: Το θέμα της παιδείας ανοίγει την δυνατότητα για πρωτοβουλίες παντός τύπου μέσα στις γειτονιές και η αριστερά πρέπει να είναι παρούσα χωρίς κανένα δισταγμό και επίσης χρειαζόμαστε μία αριστερά που να μην έχει μόνο σωστά επιχειρήματα αλλά και την δυνατότητα να ενώνει και να κινητοποιεί όλο αυτό τον κόσμο με στόχο την νίκη. 

Στην Αγία Παρασκευή βρεθήκαμε στο κέντρο μίας εκ πρώτης άποψης "κυριλέ διακοματικής εκδήλωσης του Δήμου" που καταφέραμε να της δώσουμε άλλο περιεχόμενο. Τώρα μπροστά μας είναι η συνέχεια... 

Γιώργος Pάγκος