Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πολεμική απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες

To σκάνδαλο Air CIA

Και επίσημα επιβεβαιώνεται πια η συμμετοχή της Ελλάδας στην αλυσίδα των μυστικών πτήσεων της CIA για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία, σε μυστικές φυλακές. 64 προσγειώσεις αεροσκαφών που διενεργούσαν μυστικές πτήσεις της CIA ανακοίνωσε ότι έγιναν στην Ελλάδα, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση των μυστικών πτήσεων της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Συγκεκριμένα στην έκθεση του Ιταλού εισηγητή Κλαούντιο Φάβα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη περιλαμβάνεται κατάλογος χωρών στις οποίες έχουν γίνει στάσεις αεροσκαφών της CIA στα αεροδρόμια τους. Ο κατάλογος αναφέρει ότι σε αεροδρόμια της Βρετανίας έγιναν 170 στάσεις, της Ιρλανδίας 147, της Πορτογαλίας 91, της Ισπανίας 68, της Ελλάδας 64, της Κύπρου 57, της Ιταλίας 46, της Ρουμανίας 21 και της Πολωνίας 11. 

Στην έκθεση καταγράφεται ότι την περίοδο 2001-2005 εντοπίστηκαν τουλάχιστον 1.245 ύποπτες περιπτώσεις πτήσεων, ορισμένες από τις οποίες αφορούν πτήσεις που έγιναν από τη CIA εντός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, ενώ άλλες αφορούν στάσεις αεροσκαφών σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πολύ χαρακτηριστικά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν «απεμπολήσει» τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων τους επιτρέποντας την είσοδο σε πτήσεις που εκτελούσε η CIA, οι οποίες, χρησιμοποιούνταν για έκτακτες παραδόσεις ή για παράνομη μεταφορά κρατουμένων. 

Επίσης η Επιτροπή καλεί τις χώρες «να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα το έργο τους και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους» και επίσης «οι ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες δεν έχουν διενεργήσει κυβερνητικές ή και κοινοβουλευτικές έρευνες, να κινήσουν σχετικές διαδικασίες όσο το δυνατόν συντομότερα». 

Στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά για τη δράση της CIA. Τον Ιούνιο του 2006 είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις πτήσεις CIA, που περιελάμβανε τα πρώτα συμπεράσματα. O ελβετός Γερουσιαστής Ντικ Μαρτί που ερεύνησε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης την υπόθεση των «μυστικών» πτήσεων, είχε με βεβαιότητα τότε αποκαλύψει ότι η Ελλάδα συγκαταλεγόταν και στις χώρες που είχαν συμμετοχή στο διεθνές παρακράτος που έστησε όλο αυτό το κύκλωμα των μυστικών πτήσεων. Η έκθεση αποκάλυπτε ότι οι χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν γνώριζαν ή συμμετείχαν ή απλά έκαναν τα στραβά μάτια. 

Δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων έχουν αποκαλύψει άπειρα στοιχεία για την υπόθεση όλο αυτό το διάστημα. Σε παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ( 29/11) είχαν αποκαλυφθεί ακόμη και τα ονόματα των αεροδρομίων που έγιναν οι στάσεις των «μυστικών» πτήσεων. Ηταν της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Χίου και της Μυκόνου, ενώ στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκαν τα αεροδρόμια της Πάφου και της Λάρνακας. Ακόμα και συγκεκριμένα ονόματα κρατουμένων που προέρχονται από διάφορες χώρες της Μ. Ανατολής και της Ασίας, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται αυτή τη στιγμή κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο, έχουν καταγραφεί. 

Και όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα για το έγκλημα. Η Ντόρα Μπακογιάννη σε πρόσφατες σχετικές δηλώσεις είχε πει ότι «υπήρξε έρευνα και δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ότι συνέβη κάτι τέτοιο στην ελληνική επικράτεια». 

Το θέμα των μυστικών πτήσεων και των απαγωγών πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα στο Δεκέμβρη του 2005. Εκείνη την περίοδο η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επισκέφτονταν την Ευρώπη. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού επισκέφτηκε και τη Γερμανία, αλλά αναγκάστηκε να φύγει άρον άρον ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις μυστικές πτήσεις της CIA πάνω από την Ευρώπη. 

Μετά από καταγγελία ενός Γερμανού πολίτη, λιβανέζικης καταγωγής, ότι μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε σε ένα αεροπλάνο και στη συνέχεια στο Αφγανιστάν, όπου και βασανίστηκε ευρωπαίοι δημοσιογράφοι άρχισαν να ερευνούν το θέμα. Ηταν την ίδια περίοδο που το BBC έκανε ρεπορτάζ για τις απαγωγές των Πακιστανών στην Ελλάδα και έφερε το θέμα στην επικαιρότητα. Οι αρχές στην Ελλάδα και ο ίδιος ο Βουλγαράκης δήλωνε τότε ότι αυτά είναι φαντασιοπληξίες των πακιστανών.

Iμάμης

Την ίδια ακριβώς περίοδο, το Δεκέμβρη του 2005, το Δικαστήριο του Μιλάνου εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για 22 πράκτορες της CIA, οι οποίοι κατηγορούνται ότι απήγαγαν τον Αιγύπτιο Ιμάμη Χασάν Μουσταφά Οσάμα Νασρ το Φεβρουάριο του 2003. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, του έριξαν σπρέι στα μάτια και τον απήγαγαν την ώρα που βρίσκονταν στο δρόμο από το σπίτι του για το τζαμί . Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι τον μετέφεραν στην αμερικάνικη βάση του Αβιάνο και μεταφέρθηκε μυστικά στην Αίγυπτο όπου και βασανίστηκε. Φυσικά οι αμερικανοί πράκτορες δεν έφτασαν ποτέ να εκδοθούν στην Ιταλία. Ο Ιμάμης είχε κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και καταζητούνταν από τις ιταλικές αρχές. Βέβαια οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην απαγωγή, ενώ πράκτορες της CIA δήλωσαν ότι η Ιταλική κυβέρνηση ήταν ενήμερη.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως και όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης είναι αδύνατον να υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Υστερα και από τη νέα έκθεση της επιτροπής είναι πλέον φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε δώρο τα δημοκρατικά δικαιώματα στον πόλεμο του Μπους κατά της τρομοκρατίας. Μετά από τόσες καταγγελίες και αποκαλύψεις, δεν μπορεί να κρατηθεί μυστικό ότι οι πτήσεις της CIA έγιναν με γραπτή συγκατάθεσή του ίδιου του Μπους για μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία σε χώρες του εξωτερικού όπου εφαρμόστηκαν βασανιστήρια ως μέθοδοι ανάκρισης, μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001. 

Η Διεθνής Αμνηστία που έξέδωσε ανακοίνωση χαιρετίζοντας την τελική έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενέργειες της CIA στην Ευρώπη, αναφέρει ότι η έκθεση έγινε «παρά τη γενική έλλειψη συνεργασίας και μάλιστα την αντίσταση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» και «εκφράζει, τη λύπη της που εθνικά και πολιτικά συμφέροντα εμπόδισαν την Επιτροπή να διενεργήσει έρευνα σε μεγαλύτερο βάθος και να εκπονήσει ισχυρότερη έκθεση που να αποδίδει τις ευθύνες εκεί όπου ανήκουν».

Αυτή είναι υπόθεση του αντιπολεμικού κινήματος, που έδωσε την πολιτική δύναμη στο να βγουν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες των θυμάτων των απαγωγών και ανάγκασε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε έρευνες που αποδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου. Τώρα σε όλη την Ευρώπη και την Aμερική το κίνημα χρειάζεται να συνεχίσει μέχρι να τιμωρηθούν οι ενοχοι και να ξηλωθεί ολόκληρο το κύκλωμα του διεθνούς παρακράτους.

 

Oι απαγωγές των Πακιστανών

Αλλο ένα δείγμα της συμπαιγνίας ελληνικής και πακιστανικής κυβέρνησης και σύμπλευσης με τις επιταγές του διεθνούς παρακράτους του Μπους και του Μπλερ είναι η έφεση του εισαγγελέα κ. Παντελή στον Αρειο Πάγο κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών στις 19 Γενάρη που απέρριψε το αίτημα της χούντας του Πακιστάν για απέλαση του Τζαβέντ Ασλάμ. 

Αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με ένα πρωτοφανές στα χρονικά πολιτικό σκάνδαλο. Η σκευωρία για «παράνομη διακίνηση ανθρώπων» με την οποία κατηγορείται ο Τζαβέντ Ασλάμ από την πακιστανική κυβέρνηση καταρρίφθηκε στο Συμβούλιο Εφετών. Η εισαγγελέας πρότεινε να μην εκδοθεί ο Τζαβέντ Ασλάμ, με το σκεπτικό ότι η πακιστανική κυβέρνηση ζητά επιλεκτικά την έκδοση του Τζαβέντ και ότι αυτό το αίτημα συνδέεται με την υπόθεση των απαγωγών. Στη συνέχεια ο Εισαγελέας εφετών, καταπατώντας το σκεπτικό του δικαστηρίου στέλνει τον Τζαβέντ στον Αρειο Πάγο επικαλούμενος ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες σε βάρος του. Την ίδια στιγμή που ένας από τους μάρτυρες που φέρονται να κατηγορούν τον Τζαβέντ Ασλάμ κατέθεσε στη δίκη του Συμβουλίου Εφετών ότι πιέστηκε να το κάνει ύστερα από απειλές και δωροδοκίες του ίδιου του Πρέσβη και του πρώτου γραμματέα της Πακιστανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τα ρέστα της για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο των απαγωγών. Ο Τζαβέντ Ασλάμ κινδυνεύει να σταλεί πακέτο στο Πακιστάν επειδή το καλοκαίρι του 2005 προχώρησε στις καταγγελίες για τις απαγωγές των 28 συμπατριωτών του. Αυτή τη στιγμή οι ανακρίσεις για την υπόθεση των απαγωγών έχουν σταματήσει. Οι δικηγόροι του Τζαβέντ Ασλαμ έχουν ζητήσει να καταθέσουν μέλη της ΚΥΠ και ο ίδιος ο Βρετανός πράκτορας της ΜΙ6 , ο Λάνγκμαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας που έκανε τις απαγωγές μαζί με την ΕΥΠ. 

Ο Πολύδωρας είχε δηλώσει σε Επιτροπή της Βουλής στην οποία συζητιόταν το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των απαγωγών ότι οι καταγγελίες «είναι μυθολογία» και ότι «δε θα μας κάνετε να βάλουμε ρυθμιστές του πολιτεύματός μας τους Πακιστανούς». Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο Γιώργος Βουλγαράκης όταν ξέσπασε αρχικά το σκάνδαλο. Από τότε μέχρι σήμερα η πακιστανική πρεσβεία έχει προχωρήσει σε ασύλληπτες ενέργειες. Από δωροδοκίες και εκβιασμούς απέναντι σε όσους κατήγγειλαν τις απαγωγές για να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους, μέχρι υπαγορεύσεις σε αστυνομικούς διευθυντές αστυνομικών τμημάτων σε διάφορες πόλεις της επαρχίας για το με ποιους πακιστανούς θα συνομιλούν. 

Kάμερες

Τις ίδιες ημέρες που στέλνουν την υπόθεση Τζαβέντ Ασλάμ στον Αρειο Πάγο, ο αμερικανός πρέσβης Τσάρλς Ρης, έκανε συστάσεις στην Ελλάδα να μπει ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας όχι μόνο στέλνοντας επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν αλλά και να προχωρήσει σε μεγαλύτερη καταστολή του κινήματος, να επιτεθεί ακόμα περισσότερο στα δημοκρατικά δικαιώματα, να βάλει σε λειτουργία τις κάμερες-χαφιέδες.

Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που είναι χωμένη μέχρι το λαιμό στα σκάνδαλα να θυσιάσει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα στο πρόσωπο του Τζαβέντ Ασλάμ, για να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στο διεθνές παρακράτος που έχει στηθεί για να εξυπηρετήσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στη Μ. Ανατολή. 

Η πάλη για την απελευθέρωση του Τζαβέντ και για την τιμωρία των ενόχων των απαγωγών, είναι κομάτι της πάλης του αντιπολεμικού κινήματος για να μπει τέρμα στην κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν, για να γυρίσουν πίσω τα στρατεύματα. 

 

Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος:

Η εισαγγελική έφεση εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, η οποία αποφάσισε να μην εκδοθεί ο Τζαβέντ Ασλάμ, προκαλεί σοβαρή και μεγάλη έκπληξη διότι είναι πρωτοφανής στα χρονικά των εκδόσεων, τουλάχιστον στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Δε νομίζω ότι υπάρχει παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν. Aκόμα και με τον Ρολφ Πόλε ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών ότι δεν πρέπει να εκδοθεί και ακολούθησε απόφαση του Αρείου Πάγου που τον εξέδωσε μετά από εισαγγελική Εφεση, ο εισαγγελέας εφετών είχε προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών την έκδοσή του. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αρνητική για την έκδοση και εισήγηση εισαγγελέα ως αρνητική για την έκδοση. Είναι προφανές ότι η άποψη για να ασκηθεί η έφεση του Εισαγγελέα εναντίον της απόφασης που απορρίπτει την έκδοση, δεν προέρχεται από την εισαγγελέα της έδρας αλλά από τα ανώτατα κλιμάκια της εισαγγελίας και προφανώς από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αυτό αφήνει κάθε περιθώριο ανοιχτό στο με ποιον τρόπο εν πάσει περιπτώσει και με ποια κριτήρια υπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες δεδομένου ότι είναι προφανές ότι από την ίδια τη δικονομική τουλάχιστον διαδικασία της υπόθεσης Τζαβέντ Ασλάμ δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του για την έκδοση. 

Νομίζω ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό κρούσμα όσον αφορά την κατεύθυνση και την πολιτική στόχευση των ανωτάτων κλιμακίων της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Χρειάζεται κινηματική επαγρύπνηση και ένταση της πολιτικής πίεσης και συνέχιση του αγώνα για να μην εκδοθεί. Θα ζητήσουμε από το Δικηγορικό Σύλλογο να λάβει ενεργά μέρος στην προσπάθεια να μην εκδοθεί ο Τζαβέντ Ασλάμ. 

 

Eνορxηστρωτής, ένας νέος Πιούριφoϋ

Ο αμερικάνος πρέσβης Τσαρλς Ρης μίλησε στη «Σχολή Εθνικής Ασφαλείας» τη Τετάρτη 24 Γενάρη. Το όλο σκηνικό θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η επιστροφή του πρέσβη Πιουριφόι στη μεγάλη των μπάτσων σχολή». O Πιούριφόϋ ήταν πρέσβης των HΠA πριν 50 χρόνια, στην μετεμφυλιακή Eλλάδα. Εκεί τον υποδέχτηκε, πέρα από τον ταξίαρχο Τσεκούρα, και ο Πολύδωρας αυτοπροσώπως. Δεν ήταν μια κίνηση αβροφροσύνης. Ηταν ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι πρόθυμη να μπει ακόμα πιο βαθιά στο «διαρκή πόλεμο» του Μπους, σε όλα τα μέτωπα. 

Ο πρέσβης έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την «συνεισφορά της» στην κατοχή του Ιράκ. «Πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας δώρισε 64 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 4 εκατομμύρια σφαίρες στον ιρακινό στρατό. Πέρσι, το έθνος σας είχε προσφέρει ακόμα 36 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Αυτές οι δωρεές, μαζί με κάποια τανκς από την Ουγγαρία, είναι οι μοναδικές σε θωρακισμένα από μέλη του ΝΑΤΟ. Πέρσι η Ελλάδα βοήθησε στην εκπαίδευση ιρακινών αξιωματικών του στρατού στη Βουλγαρία και στρατιωτικών γιατρών στην Αθήνα...»

Μετά πέρασε στην ανάγνωση της λίστας των απαιτήσεων: από το Ιράν μέχρι το Αφγανιστάν και από κει στον «έλεγχο των συνόρων» και της «παράνομης διακίνησης ανθρώπων» -όλα μέτωπα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ο πρέσβης «λιτά και απέριττα» ζήτησε τα πάντα. 

Σε σχέση με το Ιράν είπε «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ενθαρρύνοντας την ΕΕ να υιοθετήσει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν». 

Ο Ρης δεν μάσησε τα λόγια του ούτε σε σχέση με την ελληνική συμμετοχή στην κατοχή του Αφγανιστάν. «Αναμένουμε μεγάλες μάχες την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2007», είπε. «Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να δώσει περισσότερα. Καταρχήν το τμήμα που βρίσκεται στην Καμπούλ κάνει σημαντική δουλειά. Αλλά η ακτίνα δράσης του περιορίζεται στην Καμπούλ, κάνοντας πολύ δύσκολο στους διοικητές να ανταπαντήσουν στις κινήσεις ή τις επιθέσεις των Ταλιμπάν. Υπάρχει ένα ρητό στο Αφγανιστάν ‘Οι Ταλιμπάν αρχίζουν εκεί που τελειώνει ο δρόμος’. Χωρίς τη δυνατότητα μετακίνησης έξω από τη Καμπούλ, οι έλληνες μηχανικοί δεν θα μπορέσουν να κάνουν τα έργα υποδομής που τόσο πολύ χρειάζεται ο αφγανικός λαός.»

Βέβαια τα περί «έργων υποδομής» είναι υποκρισίες. Γιατί στην αμέσως επόμενη παράγραφο της ομιλίας του, ο Ρης αναφέρει: «το ΝΑΤΟ και η ISAF χρειάζονται επειγόντως από την Ελλάδα και τους άλλους συμμάχους να στείλουν περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν...οι Ταλιμπάν παραμένουν δυνατοί ιδιαίτερα στο Νότο» και το ΝΑΤΟ «πρέπει να είναι σε θέση να δώσει μια έντονη απάντηση.» Αυτό που ζητάει δηλαδή ο πρέσβης, είναι περισσότερο στρατό που θα εμπλέκεται στις μάχες. Ισως μερικά φέρετρα με τις σορούς φαντάρων να είναι η έμπρακτη «προσφορά» του Καραμανλή και του Μεϊμαράκη αν δεν τους κόψει την όρεξη το αντιπολεμικό κίνημα. 

Και βέβαια, ο Ρης ζήτησε ένταση της συνεργασίας στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» -τον ευφημισμό για τις επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες με αιχμή την ισλαμοφοβία. «Εξτρεμιστές από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, συνιστούν μια πρόκληση για την ευρωπαϊκή και μεσογειακή ασφάλεια...Η Ελλάδα, γεωγραφικά η κοντινότερη χώρα μέλος της Σέγκεν στην περιοχή, όπως κι άλλα μεσογειακά και βαλκανικά έθνη θα αποτελέσουν συμμάχους-κλειδιά στον εντοπισμό και στην ανάσχεση των τζιχαντιστών [ισλαμιστών] πριν προλάβουν να εξαφανιστούν στην Ευρώπη». 

Ούτε σ’ αυτό το σημείο περιορίστηκε σε γενικόλογες εκκλήσεις. «Υπάρχουν ακόμα πολλά νομικά, πόρων, γραφειοκρατικά εμπόδια, που εμποδίζουν την συνεργασία» ενημέρωσε το απαιτητικό κοινό του. «Τα στελέχη του τομέα ασφάλειας και επιβολής τάξης πρέπει να μοιράζονται πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών για τους παράνομους [μετανάστες] και αυτούς που τους διευκολύνουν από τις χώρες-στόχους.... Πρέπει να προωθήσουμε την καλύτερη επιχειρησιακή συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής και της Αμερικής. Ενα καλό παράδειγμα για το είδος της συνεργασίας που χρειαζόμαστε είναι η ελληνικής έμπνευσης «Επιχείρηση Λύρα» η οποία θα βελτιώσει την επικοινωνία και το μοίρασμα πληροφοριών για τα στοιχεία που αφορούν τους επικεφαλής των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ανάμεσα σε περισσότερες από μια χώρες.» 

Eμπόδια

Οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία του Καραμανλή και του Πολύδωρα κάνουν ότι μπορούν για να ξεπεράσουν «νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια» -το δείχνουν τα σκάνδαλα των απαγωγών των Πακιστανών και των υποκλοπών. Ο Τζαβέντ Ασλάμ, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, απειλείται με απέλαση στο Πακιστάν, με βάση μια κακοστημένη σκευωρία περί «παράνομης διακίνησης ανθρώπων», για δουλεμπόριο. Μπορεί κι αυτό το σκάνδαλο να αποτελεί μέρος της «Επιχείρησης Λύρα». 

Ο Μπους έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τον «διαρκή πόλεμο» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Ιράκ και σε κάθε άλλο μέτωπό του. Απαιτεί από τους συμμάχους του να τον ακολουθήσουν σε αυτό το δρόμο. Αυτό το νόημα έχει η ομιλία του Ρης: ήταν μια δημόσια και χοντροκομμένη πίεση για επιτάχυνση της συμμετοχής ενός «στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ». Οχι ότι ο Καραμανλής χρειάζεται και ιδιαίτερη πίεση για να κάνει κάτι τέτοιο. Το πραγματικό πρόβλημα και του Καραμανλή και του Ρης, βρίσκεται στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους. Είναι το αντιπολεμικό κίνημα που βάζει φραγμό στα σχέδιά τους και που θα δείξει τη δύναμή του στις 17 Μάρτη.

 


“Δαιμονολογία για το Διεθνές παρακράτος”

Την ίδια ακριβώς ημέρα που η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυπτε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε στο διεθνές κύκλωμα των μυστικών πτήσεων της CIA, η Ολομέλεια της Βουλής προχωρούσε σε μία ακόμα σκανδαλώδη απόφαση. 

Απέρριψε με ψήφους 157 κατά και 123 υπέρ, την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, με στόχο να διερευνηθεί ποιοι και με ποιο στόχο έκαναν τις υποκλοπές, ποια προσωπα αφορούσαν και αν υπάρχει συμμετοχή της ΕΥΠ. 

Η υποκρισία των βουλευτών της ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή που απέρριπταν το αίτημα ο Βύρων Πολύδωρας δήλωνε ότι « ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την υπόθεση των υποκλοπών» και κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης «να πάψουν να δαιμονολογούν για τις διεθνείς σχέσεις και το παγκόσμιο παρακράτος». Ο Καραμανλής που κατά τα άλλα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, την ίδια ώρα προτίμησε να παρευρεθεί σε κοπή πίτας των γυναικών της ΝΔ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει αυτό το σκάνδαλο για να αποφύγει νέες αποκαλύψεις για τη συνεργασία της με την αμερικάνικη πρεσβεία. Η κυβέρνηση τώρα από τα ψέματα έχει περάσει στην επιχείρηση κουκουλώματος. Ολα τα στοιχεία έχουν δείξει πλέον ανοιχτά ότι υπήρξε αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και αμερικάνικης πρεσβείας. Μην ξεχνάμε τα περίφημα κινητά σκιές που βρίσκονταν γύρω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο φως στη CIA να πραγματοποιεί μυστικές πτήσεις και στάσεις στα ελληνικά αεροδρόμια για να μεταφέρει «υπόπτους» που στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, συνεργάζονταν με την αμερικάνικη κυβέρνηση και την πρεσβεία για να στήνει τις υποκλοπές, τότε πραγματικά καταλαβαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ψεύτες και υποκριτές αλλά πραγματικά για επικίνδυνους αληθινούς τρομοκράτες.