Διεθνή
Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ: Aντιπολεμικό κάλεσμα από Nαϊρόμπι

Αν η καρδιά της Αφρικής χτυπούσε για έξι μέρες στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Ναϊρόμπι, οι αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο είχαν ξεχωριστή θέση στις καρδιές του κόσμου που συμμετείχε σ’αυτό. Στο Ναϊρόμπι καταρρίφθηκε ο μύθος ότι όποιος πεινάει δεν έχει καιρό να σκεφτεί άλλα πράγματα, ή αλλιώς ότι ο πόλεμος του Μπους δεν έχει και πολλά να κάνει με τη φτώχεια και το aids. 

Το αντιπολεμικό στοιχείο ήταν παρόν σαν διάθεση παντού, κι αυτό φαινόταν από την πρώτη μέρα, από τη θραύση που έκανε η αφίσα του Μπους- τρομοκράτη Νο1, αλλά και από ένα μπλουζάκι που κυκλοφορούσε ευρέως, με φωτό από τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσείν, επίσης από την κοσμοσυρροή στο τραπεζάκι της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο» Βρετανίας. Στην διάρκεια του φόρουμ η διάθεση αυτή ξεδιπλώθηκε.

Τη Δευτέρα 21 Γενάρη η αντιπροσωπεία της Σομαλίας και η Συμμαχία Σταματήστε τον πόλεμο βάδισαν μαζί στην περίμετρο του σταδίου όπου γίνονταν οι εργασίες του φόρουμ, ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή. «Έξω ο Μπους από το Ιράκ», «έξω οι ΗΠΑ από την Αφρική», «λευτεριά στην Παλαιστίνη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν και πραγματικά άγγιξαν όλο τον κόσμο που μας συνάντησε. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα. Την Τρίτη το πρωί διαπιστώσαμε ότι η διαδήλωση με τη φωτό του Μπους-τρομοκράτη Νο 1 κοσμούσε τα πρωτοσέλιδα των δύο βασικών καθημερινών εφημερίδων της Κένυα, της Daily Nation και της Standard. Εν τω μεταξύ, στις αίθουσες τα σεμινάρια με θεματολογία από τον πόλεμο ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες στο γάλα από μαζικότητα και συμμετοχή, από το σεμινάριο «Πόλεμος και Ιμπεριαλισμός» μέχρι τη συζήτηση του φόρουμ της Σομαλίας για τον πόλεμο στο κέρας της Αφρικής.

Συνέλευση

Αυτή η πλούσια εικόνα όπως ήταν επόμενο, εκφράστηκε και στην αντιπολεμική συνέλευση της Τετάρτης. Η αίθουσα είχε σχεδόν γεμίσει από νωρίς το πρωί. Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με ομιλίες από το πάνελ από την Φίλις Μπένις από την οργάνωση United For Peace and Justice στις ΗΠΑ (αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον στις 27 Γενάρη), τον Ισμαίλ Νταου από το Ιράκ, τη Ραζά από την Παλαιστίνη, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός από την ομοσπονδία συνδικάτων πετρελαίου του Ιράκ. 

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Γουόλντεν Μπέλλο από την οργάνωση «Focus On Global South». Αναφέρθηκε στη σημασία του αντιπολεμικού κινήματος και των διαδηλώσεων της 15ης Φλεβάρη 2003, που σηματοδοτούν την επιμονή του κόσμου να σταματήσει τον πόλεμο και την κατοχή. Τόνισε το ρόλο της Ιρακινής αντίστασης αλλά και στον αγώνα που διεξάγει η Χεζμπολλάχ στο Λίβανο, ώστε τα σχέδια των ΗΠΑ να μη μπορούν να περάσουν και να έχουν φέρει κρίση στην κυβέρνηση Μπους. «...Δε μπορούμε ωστόσο να περιμένουμε από τον ερχομό των Δημοκρατικών στην εξουσία για να τερματιστεί ο πόλεμος. Το αίτημά μας παραμένει «Άμεση απόσυρση από Ιράκ και Αφγανιστάν»...». Το πάνελ έκλεισε ο Γκάι Τέιλορ από τη «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο» στη Βρετανία, ο οποίος αναφέρθηκε στην κρίση στο στρατόπεδο του Μπλερ. Το επόμενο ραντεβού του αντιπολεμικού κινήματος στη Βρετανία είναι στις 24 Φλεβάρη.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια σε εικόνες και εμπειρίες από διαφρετικές χώρες, από την Κορέα ως το Σουδάν και από την Τουρκία μέχρι τη Σρι Λάνκα. Εκ μέρους της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο στην Ελλάδα αναφερθήκαμε στην υπόθεση Τζαβέντ Ασλάμ, στην προσπάθεια δαιμονοποίησης των μουσουλμάνων και του κόσμου που παλεύει, και το ρόλο του κινήματος συμπαράστασης στο να καταρρεύσει η σκευωρία. «...Θα συνεχίσουμε ενάντια στον πόλεμο και την ισλαμοφοβία, με επόμενο βήμα τη δαδήλωση στις 17 Μάρτη, για την οποία ξεκινήσαμε ήδη τις προετοιμασίες».

 Στο μεταξύ είχε φτάσει ο Σαμίρ Αμίν, οποίος έκανε μια εντυπωσιακή τοποθέτηση – σφήνα στη συζήτηση: «Το αντιπολεμικό είναι η γενικευμένη παγκόσμια πρόκληση των ημερών, έχει περάσει από την αντίσταση στην επίθεση στον ιμπεριαλισμό γι’αυτό το κίνημα πρέπει να ξεπεράσει τον κατακερματισμό και να το αναδείξει σε μετωπικό ζήτημα».

Στο δεύτερο μέρος της συνέλευσης διαβάστηκε ένα σύντομο κείμενο- σύνοψη της συνέλευσης και μπήκε η ατζέντα των κινητοποιήσεων που έρχονται μέσα στο 2007, με πρώτη την 4η επέτειο της εισβολής στο Ιράκ, την εβδομάδα 15-22 Μάρτη. Ο Τζόρτζ Μάρτιν από το UFPJ ανέλαβε να μεταφέρει το κείμενο και την ατζέντα στη συνέλευση των κινημάτων αργότερα την ίδια μέρα. 

Η αντιπολεμική διαδήλωση της ημέρας είχε κάλεσμα από Συμμαχία, Σομαλούς και Παλαιστίνιους και ήταν η μαζικότερη των ημερών. Έκλεισε με χαιρετισμούς από τον Τζαμάλ Τζουμα από το «Stop the wall» της Παλαιστίνης και τον Γουέιμαν Μπένετ από τη Συμμαχία Βρετανίας.