Διεθνή
Aντιπολεμικός ξεσηκωμός στις HΠA

Oι βετεράνοι του πολέμου μπήκαν στην κεφαλή του συλλαλητήριου στην Oυάσιγκτον, με πρώτο τον Tζέφρι Mίλαρντ. Ο Tζέφρι ήταν στην Aθήνα ομιλητής στο σεμινάριο της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο στο Eυρωπαϊκό Kόινωνικό Φόρουμ

Το κέντρο της Ουάσιγκτον βούλιαξε κυριολεκτικά από τους εκατοντάδες χιλιάδες αντιπολεμικούς διαδηλωτές που κατέφτασαν από κάθε γωνιά των ΗΠΑ το Σάββατο 27 Γενάρη. Ενώ ο Μπους έκανε την ποδηλατάδα του σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της Μυστικής Υπηρεσίας του Λευκού Οίκου, τον τόνο στην πρωτεύουσα τον έδιναν τα συνθήματα των 500.000 διαδηλωτών που απαιτούσαν να σταματήσει εδώ και τώρα η κατοχή  του Iράκ, να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατεύματα και από το Κογκρέσο να καταψηφίσει τις δαπάνες της κατοχής. 

Τη διαδήλωση την οργάνωσε ο αντιπολεμικός συνασπισμός United for Peace and Justice, που συσπειρώνει στους κόλπους του περίπου 1.400 οργανώσεις, κινήσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο. 

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς αφιέρωσε ένα μεγάλο χώρο στις φωνές αυτών που συμμετείχαν στη διαδήλωση. Ο Ντέηβιντ Κουϊνλη είναι ένας 54χρονος ξυλουργός από το Πρέρι Βιλατζ του Κάνσας. Μαζί με 50 ακόμα από την περιοχή του ταξίδεψε 23 ώρες για να συμμετέχει στη διαδήλωση. «Μεγάλωσα στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ αλλά δεν διαδήλωσα ποτέ ενάντια σε εκείνο τον πόλεμο ούτε ήρθε ποτέ η σειρά μου τότε να με καλέσουν στο στρατό. Είναι ένας πόλεμος για τα κέρδη και ήξερα από την αρχή ότι αυτή τη φορά πρέπει να μιλήσω.»

Στη διαδήλωση συμμετείχαν με τις στολές τους περίπου 20 άνδρες και γυναίκες σε «ενεργό υπηρεσία» στο στρατό. Η Τάσι Μακή, αρχιλοχίας στην Πολεμική Αεροπορία είπε «Πιστεύω ότι στο Ιράκ έχει ξεσπάσει πια ένας εμφύλιος και όσο μένουμε εκεί προκαλούμε περισσότερη ζημιά και κάνουμε τα πράγματα χειρότερα.»

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των βετεράνων. Ο Τζακ Τέλερ είναι 26 χρονών και συμμετείχε, ως λοχίας των Πεζοναυτών στην εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ηρθε στη διαδήλωση φορώντας το ίδιο στρατιωτικό τζάκετ που φορούσε τότε, μόνο που τώρα έχει στη πλάτη την στάμπα των «Βετεράνων του Ιράκ ενάντια στον πόλεμο». Οπως δήλωσε: «Δεν μ’ αρέσε να φοράω αυτό το τζάκετ γιατί μου θυμίζει ότι συμμετείχα σε έναν ανήθικο και παράνομο πόλεμο. Αλλά είναι σημαντικό να το φοράω ως πολιτική δήλωση.»

Ενας άλλος βετεράνος 24 χρονών, ο Φερνάρντο Μπράγκα, είχε βρεθεί στο Ιράκ με μια μονάδα της Εθνοφρουράς από τον Ιούνη του 2004 μέχρι τον Γενάρη του 2005. Θυμάται ότι «ο ίδιος ο διοικητής μας μάς είπε όταν φτάσαμε εκεί ότι αν πιστεύουμε ότι ο πόλεμος γίνεται για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός του πετρελαίου, τότε δεν θα ‘μαστε στα καλά μας». 

Το αντιπολεμικό κίνημα απαντάει σε διεθνές επίπεδο στην κλιμάκωση του πολέμου από τον Μπους. Η Ουάσιγκτον στις 27/1 έδωσε το σήμα της εκκίνησης, η συνέχεια θα είναι στην Βρετανία στις 24 Φλεβάρη και στην Αθήνα στις 17 Μάρτη. 

 
 

Γράφει o Andrew Murray, ομιλητής στο συλλαλητήριο της Oυάσιγκτον εκ μέρους του Stop The War Coalition της Bρετανίας

Πεντάκοσιες χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον ενάντια στην κατοχή του Ιράκ. Ηταν η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση στις ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στο Ιράκ. Αυτή η διαδήλωση σε συνδυασμό με πολλές άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της χώρας, σηματοδοτούν, σύμφωνα με τους οργανωτές τους από το United for Peace and Justice την επιστροφή στο κλίμα που επικρατούσε το 2003 όταν όλη η χώρα συνταρασσόταν από το ζήτημα του πολέμου. 

Η συμμετοχή των συνδικάτων ήταν η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει σε αντιπολεμική διαδήλωση.  Συμμετείχε μια μεγάλη αντιπροσωπεία από το συνδικάτο SEIU που αντιπροσωπεύει χαμηλόμισθους υπαλλήλους. Και επίσης ένα πολύ μεγάλο μπλοκ βετεράνων του στρατού και οικογενειών που έχουν συγγγενείς στο στρατό. 

Υπήρχαν δυο πρωτιές σε αυτή τη διαδήλωση. Η πρώτη, ένα μήνυμα υποστήριξης από έναν Γερουσιαστή, τον Ρας Φέϊνγκολντ. Η δεύτερη, ένας ομιλητής από την AFL-CIO [η αμερικάνικη ΓΣΕΕ]. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και Δημοκρατικοί μέλη του Κονγκρέσου όπως ο Ντένις Κούτσινιτς ένας από τους υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές. 

Ανάμεσα στις διασημότητες που πήραν το λόγο, ήταν ο Σον Πεν, ο Τζέσε Τζάκσον και η Τζέην Φόντα –ήταν η πρώτη της συμμετοχή σε αντιπολεμική διαδήλωση μετά από 34 χρόνια. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο σιωπηλή. 

Οι οργανωτές δήλωσαν ότι η μαζική συμμετοχή οφείλεται στην αίσθηση της πλειοψηφίας του πληθυσμού ότι ο πόλεμος είναι μια καταστροφή αλλά και στην αυξανόμενη πεποίθηση ότι το κίνημα μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Ο Μπους βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένος στον Λευκό Οίκο, και είναι πιθανό το Κογκρέσσο να ψηφίσει ενάντια στην κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράκ μέσα στις επόμενες βδομάδες. Οι περισσότεροι ομιλητές στην συγκέντρωση κάλεσαν τους Δημοκρατικούς να κάνουν ένα ακόμα βήμα και να μπλοκάρουν τη παραπέρα χρηματοδότηση του πολέμου –αλλά οποιαδήποτε αντιπολεμική ψηφοφορία θα είναι ένα χτύπημα για τον Μπους. 

Η αίσθηση ότι το αντιπολεμικό κίνημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία επιβεβαιώθηκε και από τα ΜΜΕ που είχαν «πλημμυρίσει» τη διαδήλωση. Ολα τα μεγάλα κανάλια της τηλεόρασης ήταν εκεί, μόνο το Fox News του Μέρντοχ αγνόησε τη διαδήλωση η οποία έγινε και πρωτοσέλιδη είδηση στην Ουάσιγκτον Ποστ. Από τη στιγμή που ήμουν ο μοναδικός ομιλητής εκτός ΗΠΑ, οι οργανωτές μου ζήτησαν να μεταφέρω όπου μπορώ τα νέα ότι το ρεύμα γυρίζει στην Αμερική.