Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργία και Πανελλαδικό συλλαλητήριο

Απεργιακό συλλαλητήριο εργαζόμενων στα νοσοκομεία, 2/3

Σε πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη 15 Μάρτη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ (για την Αττική έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11πμ έως το τέλος της βάρδιας). Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πορεία που θα περάσει από τη Βουλή, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.    

Στην κινητοποίηση θα συμμετέχει για συμπαράσταση και η Γ’ ΕΛΜΕ που έχει βγάλει στάση εργασίας για τα μέλη της. Πετυχημένες Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις Επιτροπών Αγώνα έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε μια σειρά νοσοκομεία. 

Την Τρίτη 7 Μάρτη έγινε συνέλευση στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα. «Πάνω από πενήντα εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συνέλευση, ενώ είχαν έρθει και δύο εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ. Ήμασταν συνάδελφοι από πολλά τμήματα, καθώς και από τους εργολαβικούς εργαζόμενους, καθαρίστριες και άλλοι» μας δήλωσε η Κατερίνα Πατρικίου, διοικητικός. Πρόσθεσε ακόμα: «Οι περισσότερες τοποθετήσεις συνέδεαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νοσοκομείο με την έλλειψη προσωπικού, τις αυθαιρεσίες της διοίκησης, το ζήτημα των εργολαβικών με την επιτυχία  της απεργίας στις 15/3. Αμέσως μετά τη συνέλευση κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση, αν και ο Διοικητής είχε φροντίσει να φύγει. Απευθυνθήκαμε τελικά στην υποδιοικήτρια. Στη συνέχεια συνεδρίασε η Επιτροπή Αγώνα για την οργάνωση της απεργίας. 12 άτομα συμμετείχαν, πήραν υλικό για τα τμήματά τους, ενώ γράφτηκε ανακοίνωση για τα ζητήματα του νοσοκομείου, ενώ καλεί την ημέρα της απεργίας στην πύλη του Νοσοκομείου στην έναρξη της στάσης εργασίας για να πάμε στη διαδήλωση. Η ανακοίνωση έχει μοιραστεί ήδη δύο φορές στην πύλη του νοσοκομείου με πολύ καλή αποδοχή από τους συναδέλφους».   

Από το Γεννηματά μας έδωσε την εικόνα η Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Την Τρίτη 7/3 συνεδρίασε η Επιτροπή Αγώνα τόσο για την απεργία στις 15 Μάρτη όσο και για το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη. Συμμετείχαν γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, τεχνολόγοι. Προμηθευτήκαμε όλοι υλικό και βάλαμε εξορμήσεις με κέντρο το χώρο που δουλεύει ο καθένας. Έγιναν εξορμήσεις τις επόμενες μέρες, όπως και λίγο πριν από τη συνέλευση τη Δευτέρα 13 Μάρτη. Υπήρχε πολύ καλή ανταπόκριση. Οι εργαζόμενοι στην Ψυχιατρική επειδή δουλεύει με πολύ λίγο προσωπικό συγκεντρώθηκαν και εξέδωσαν ένα κείμενο-διάβημα με το οποίο δίνουν τα νούμερα του προσωπικού που λείπει ζητώντας προσλήψεις. Στη συνέλευση επικυρώσαμε τη συμμετοχή μας στην απεργία, ενώ θα οργανώσουμε και στάση εργασίας τη Δευτέρα 20 Μάρτη, 10πμ με 2μμ, με συγκέντρωση στη Διοίκηση. Την κινητοποίηση θα καλύψει και η ΠΟΕΔΗΝ αφού εκπρόσωπός της ήταν παρών στη συνέλευση. Συζητήσαμε τα ιδιαίτερα ζητήματα του νοσοκομείου αλλά και ότι έρχεται ένα ακόμα Μνημόνιο που κόβει ένα μηνιάτικο από τον καθένα. Πολλοί δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην απεργία». 

Η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ μας μίλησε για τη λάθος στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας των γιατρών σε σχέση με την απεργία στις 15/3.  

«Στις 8 Μάρτη συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ με θέματα συζήτησης το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, τις προσλήψεις που υπόσχεται η κυβέρνηση σε ΜΕΘ και ΤΕΠ και τις θέσεις των επικουρικών γιατρών. Για τους επικουρικούς αποφασίσαμε ότι ζητάμε να έχουν όλα τα δικαιώματα, τις άδειες, το εκλέγειν και εκλέγεσθαι, καθώς και να λογίζονται ως Επιμελητές Β’, να πάψει πια ο θεσμός του επικουρικού. Από τη μεριά του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή είχαμε βάλει και στη συνεδρίαση της 2/3 να συμμετέχουμε στην απεργία της 15 Μάρτη, όμως η πρόταση καταψηφίστηκε. Στη συνεδρίαση του ΓΣ το ξαναβάλαμε. Να συμμετέχουμε είτε με 24ωρη απεργία ή έστω με στάση εργασίας. Δεν πέρασε αφού το ΠΑΜΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησαν, ενώ η ΔΑΚΕ ούτε καν τοποθετήθηκε. Το ΠΑΜΕ αντιπρότεινε να συμμετέχουμε σε μια απογευματινή κινητοποίηση την Τρίτη 14/3 που κάνουν οι μισθωτοί επιστήμονες. Η πρόταση αυτή πέρασε. Όταν όμως θες να κλιμακώσεις, δεν φτάνουν τα απογευματινά συλλαλητήρια. Χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση. Ειδικά μετά την πετυχημένη απεργία στις 2 Μάρτη και τη διάθεση των εργαζόμενων που φάνηκε στις Γενικές Συνελεύσεις που έχουν γίνει στα νοσοκομεία». 

 


 

Διαλύουν τα Ψυχιατρικά

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την αύξηση των εισαγωγών ασθενών σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, την ώρα που η κυβέρνηση τα έχει βάλει στο στόχαστρό της, ενώ ΜΚΟ επιδιώκουν να αναλάβουν κομμάτια από τις υπηρεσίες, ανοίγοντας το δρόμο στην πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αντίθετα, ο αριθμός των εργαζόμενων στα νοσοκομεία μειώνεται με αποτέλεσμα την εξουθενωτική εντατικοποίηση της δουλειάς   και την τεράστια δυσκολία να εξυπηρετηθούν οι αυξημένοι ασθενείς.   

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, «Οι εισαγωγές Ασθενών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων είναι αυξημένες χρόνο με το χρόνο. Νοσηλεύονται υπεράριθμοι Ασθενείς (πληρότητα 150%), σε ράντζα ή φιλοξενούνται σε Χρόνια Τμήματα τα οποία έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω οικονομικής αδυναμίας στήριξης και ανάπτυξης του δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνων, οικοτροφείων, διαμερισμάτων, επαγγελματικών δραστηριοτήτων)».

Tα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, το 2010 η εισαγωγή οξέων περιστατικών έφτασε τους 1785 ασθενείς. Το 2016 ανέβηκε στους 1970. Αντίστοιχα νούμερα υπάρχουν και για το ΨΝΑ Δαφνί. 

Όσον αφορά τις επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τα νούμερα είναι θηριώδη: 45 χιλιάδες στο Δαφνί και 35 χιλιάδες στο Δρομοκαΐτειο. 

Aντίθετη πορεία

Την αντίθετη πορεία σημειώνουν οι αριθμοί των εργαζόμενων. 60% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές. Στο Δαφνί υπηρετούν 1400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 2500. Στο Δρομοκαΐτειο υπηρετούν 450 εργαζόμενοι, ενώ οι οργανικές είναι 1100. 

Το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς που μπαίνει από την κινητοποίηση στις 15 Μάρτη είναι πέρα για πέρα δίκαιο και αναγκαίο.

 

Εκλογές στο Ρίο

Εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ γίνονται στις 21-22-23 Μάρτη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας (Ρίο). Για πρώτη φορά συμμετέχει η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία-Νυστέρι, παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Στη διακήρυξή της τονίζει ότι οι εκλογές στο σωματείο γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς η κυβέρνηση φέρνει νέο Μνημόνιο, ενώ η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική. Τονίζει ότι ο μοναδικός τρόπος να ξηλώσουμε παλιά και νέα μνημόνια είναι οι αγώνες των εργαζόμενων, ενώ καλεί στην απεργία στις 15 Μάρτη και στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18/3. Όσον αφορά το Πανεπιστημιακό, υπογραμμίζει ότι χρειάζεται να γίνει «ανταρσία απέναντι στην βαλτωμένη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο μας». 

Καταγγέλλει ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ζήσαμε την πλήρη διάλυση του Σωματείου εργαζομένων με ευθύνη της συνδικαλιστικής του ηγεσίας αλλά και συνδικαλιστικών παρατάξεων που συμμετείχαν σ’ αυτό». Κλείνει αναφέροντας «σας καλούμε να στηρίξετε την Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΓΝΠ να συγκροτήσουμε ένα ενωτικό κίνημα ανατροπής μέσα στο υγειονομικό κίνημα, με πρώτο βήμα τη συμμετοχή μας στις εκλογές του σωματείου μας και την εκλογή αντιπροσώπων που να γίνουν η φωνή μας στο ΔΣ του σωματείου, στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και συνεχίζοντας αγωνιστικά για να κερδίσουμε προσλήψεις και χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας». 

Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν οι: Κατερίνα Αγγέλη, νοσηλεύτρια, ΩΡΛ Κλινική, Αγγελική Κάββουρα, νοσηλεύτρια, Αιμοδοσία, Δήμητρα Σερβετά, νοσηλεύτρια, Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και Μιχάλης Ψάρρης, Νοσηλευτική Διεύθυνση.