Ο τρόπος που δρούσαν και έκαναν επιθέσεις και η αίσθηση ατιμωρησίας που ένιωθαν τα μέλη της Χρυσή Αυγή στις γειτονιές επαληθεύτηκε για άλλη μια φορά στην υπόθεση Αποστολόπουλου-Χατζηπαυλίδη. Η υπόθεση εξετάζεται στο πλαίσιο των συνδεδεμένων υποθέσεων για τις κατηγορίες που σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση και απασχόλησε το δικαστήριο από την Τρίτη 7/3 (134η συνεδρίαση) και για τέσσερις δικάσιμους (8, 9, 13 και 14 Μάρτη – 135η με 138η μέρα).
Το θύμα, ο 16χρονος τότε μαθητής Φοίβος Δερμετζίδης, και οι γονείς του περιέγραψαν μια τυπική φασιστική επίθεση 2 μελών της Χρυσής Αυγής με μαχαίρια το πρωί της Δευτέρας 28 Γενάρη 2013, στο πάρκο μπροστά από το 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου.
Οι χρυσαυγίτες του είχαν στήσει οργανωμένο καρτέρι λίγο πριν φτάσει στο σχολείο. Του επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά από πίσω. Το μαχαίρι πέρασε δίπλα στην καρωτίδα ενώ είχε βαθιά μαχαιριά στη μύτη που “κρεμόταν από μια κλωστή”, όπως κατάθεσε ο πατέρας Ιορδάνης Δερμετζίδης. Αιτία ήταν το γεγονός ότι ο Φοίβος είχε εκφράσει τα αντιφασιστικά του αισθήματα στην φίλη του Αποστολόπουλου, συμμαθήτριά του Άρτεμις Καμπιώτη.
Ο Αποστολόπουλος στη δίκη της υπόθεσης που ολοκληρώθηκε τον Ιούνη του 2014 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, ενώ συνεχίζονται οι δίκες του Χατζηπαυλίδη για συνέργεια και της Καμπιώτη για ηθική αυτουργία.
Αυτή ήταν και η βασική δικαιολογία της Ά. Καμπιώτη που την Τρίτη 7/3 στην κατάθεσή της δεν είπε απολύτως τίποτα, αρνούμενη -κατά τον προσφιλή στους χρυσαυγίτες τρόπο- ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη ΧΑ. Όπως αποδείχτηκε και στην εκδίκαση της υπόθεσης το 2014 αλλά και στην τωρινή δίκη, από τα μηνύματα που έστελνε και δεχόταν στο κινητό της αλλά και από όλους τους υπόλοιπους μάρτυρες που ακολούθησαν, έλεγε ψέματα. Η Καμπιώτη όχι μόνο δεχόταν μηνύματα και είχε κάρτα μέλους του Μετώπου Νεολαίας της ναζιστικής οργάνωσης επισκεπτόμενη τα γραφεία των ναζί, όχι μόνο έκανε ανοιχτή χρυσαυγίτικη προπαγάνδα μέσα στο σχολείο συμμετέχοντας ακόμα και σε γράψιμο ναζιστικών συνθημάτων, αλλά είχε ενεργό συμμετοχή στην ίδια την οργάνωση της χρυσαυγίτικου τύπου επίθεσης.
Τόσο ο Κίμωνας Κουρσόπουλος (Τετάρτη 8/3) συμμαθητής και φίλος του Φοίβου, όσο και η λυκειάρχισσα Ελένη Διαμιανοπούλου (Πέμπτη 13/3) αλλά και η μητέρα του Φοίβου, Μαρία Γκάγκα (Δευτέρα 14/3) περιέγραψαν το σκηνικό τρόμου που είχαν επιβάλει ειδικά από τον Σεπτέμβρη του 2012 στην γειτονιά οι “χρυσαυγίτες με σκυλιά” όπως ανέφερε η μητέρα Μ. Γκάγκα κάνοντας λόγο για προσπάθειες προσηλυτισμού και κατήχηση.
“Κυκλοφορούσα με μπογιά στο χέρι και έσβηνα κάθε μέρα”, τόνισε η λυκειάρχης αναφερόμενη στα σιχαμερά ναζιστικά συνθήματα, τα στοχάδια, τις σβάστικες και τους μαίανδρους που άφηναν πίσω τους οι χρυσαυγίτες.
Η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης εντάθηκε όλο το φθινόπωρο του 2012 με απειλές σε όποιον από το σχολείο τόλμαγε να εκφράσει τα αντιφασιστικά του αισθήματα. “Η επίθεση στον Φοίβο 30/1/13 ήρθε λίγες μέρες μετά την επίθεση στον Λουκμάν” ανέφερε ο πατέρας του Φοίβου.
Φασιστική
Ήταν η περίοδος που η Χρυσή Αυγή ενθαρρυμένη από την είσοδό της στην Βουλή προσπαθούσε να επιβάλει την φασιστική της παρουσία στις γειτονιές και στα σχολεία. “Προσπαθούσαν να εκφοβίσουν την μαθητική κοινότητα”, ήταν το κοινό αίσθημα όλων των μαρτύρων.
Οι απειλές ενάντια στον Φοίβο και τη μητέρα του συνεχίστηκαν και μετά την επίθεση. Στοχάδια και υπογραφή Χρυσή Αυγή στα κουδούνια, σβάστικες στις πόρτες, φασιστικά συνθήματα με ονομαστικές απειλές ενάντια στο Φοίβο μέσα και έξω από το σχολείο. “Θα σου φέρουμε το κεφάλι του γιου σου στο πιάτο”, ήταν η τηλεφωνική απειλή στο κινητό της μητέρας του λίγες μόλις βδομάδες μετά την επίθεση αποδεικνύοντας, όχι μόνο την αίσθηση ατιμωρησίας που ένιωθαν οι χρυσαυγίτες εκείνη την περίοδο, αλλά και την απόλυτη χρήση των “χρυσαυγίτικων μεθόδων” επίθεσης και τρομοκράτησης.
Απέναντι στις ατράνταχτες καταθέσεις και τα στοιχεία οι δικηγόροι των χρυσαυγιτών για άλλη μια φορά προσπάθησαν με τον πλέον απαξιωτικό προς τα θύματα τρόπο να παρουσιάσουν την αντιφασιστική απάντηση της πλειοψηφίας των μαθητών απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις της Καμπιώτη ως μπούλινγκ και την επίθεση ως “συμπλοκή για τα μάτια μιας κοπέλας”.
Μπροστά σε γονείς που παραλίγο να χάσουν το παιδί τους, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που σηκώνουν κεφάλι και έρχονται να καταθέσουν στη σημαντική αυτή δίκη, οι συνήγοροι των ναζί ακολουθούν εντός του δικαστηρίου τις μεθόδους τρομοκράτησης, εκφοβισμού και απαξίωσης που ακολουθεί η ΧΑ στο δρόμο. Η ένδεια των επιχειρημάτων τους προκαλεί πλέον την οργή και όσοι παρευρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες του Εφετείου και του Κορυδαλλού όλες αυτές τις μέρες νιώθουν την αηδία της ναζιστικής μπόχας σε κάθε ερώτησή τους.
Ιεράπετρα
Με την κατάθεση των πρώτων δυο μαρτύρων της επίθεσης στα σπίτια των Πακιστανών εργατών γης στην Βαϊνιά της Ιεράπετρας τον Φεβρουάριο του 2013, συνεχίστηκε η δίκη της ΧΑ την Τρίτη 14/3 (138η δικάσιμος). Η υπόθεση έχει πάρει την δικαστική οδό με την πρωτόδικη καταδίκη και των 5 κατηγορούμενων χρυσαυγιτών (Πετράκη, Δασκαλάκη, Ψυλλάκη, Μαυρικάκη, Γαροφαλάκη) με ποινές που φτάνουν μέχρι και τα τρεισήμισι χρόνια με αναστολή.
Πρώτα ο Αλί Λακάτ και στη συνέχεια ο Μοχάμεντ Χανίφ περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο δέχτηκαν την επίθεση. “Ήταν βράδυ 8-8.30, όταν με τον Μάζερ Ικμπάλ φτάσαμε στο σπίτι μετά από βόλτα στο χωριό. 10-12 λευκοί άντρες ντυμένοι στα μαύρα χτύπαγαν τον Χανίφ με καδρόνια. Μόλις μας είδαν μας έπιασαν και εμάς και άρχισαν να μας χτυπάνε. Μέτα από 5 λεπτά, όλοι μαζί φορτώθηκαν σε αυτοκίνητα και έφυγαν. «Μαλάκες, αν δεν έχετε φύγει από το σπίτι μέχρι αύριο θα σας σκοτώσουμε», μας είπαν. Πήγαμε στο νοσοκομείο. Όταν ήρθε η αστυνομία μας ζήτησε τα χαρτιά μας. Μας συνέλαβαν. Μείναμε στο τμήμα για ένα μήνα και 17 ημέρες”, ανέφερε ο Α. Λακάτ, που είναι ένας από τους τρεις Πακιστανούς εργάτες που χτυπήθηκαν βαριά από την ομάδα των χρυσαυγιτών.
“Δυο φορές τις προηγούμενες βδομάδες μας είχαν ρίξει μπουκάλια με βενζίνη στο σπίτι. Ευτυχώς δεν σπάσανε όλα. Δεν πήγαμε όμως στην αστυνομία να κάνουμε μήνυση γιατί φοβόμασταν”, ανέφερε ο Μ. Χανίφ αποδεικνύοντας την αίσθηση πλήρους ασυλίας που έχαιραν οι χρυσαυγίτες εκείνη την περίοδο.
Η υπόθεση της επίθεσης στους Πακιστανούς στην Βαϊνιά της Ιεράπετρας θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα με τρεις τουλάχιστον μάρτυρες, ενώ ακολουθούν μια σειρά υποθέσεις επιθέσεων χρυσαυγιτών σε μετανάστες και ντόπιους στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και την Πάρο.
Αναγνωρίστηκε ο χρυσαυγίτης που προκάλεσε τη Μάγδα Φύσσα
Τον χρυσαυγίτη που στις 14/2 της είχε φωνάξει “που είναι τώρα ο γιός σου να σε προστατέψει;” αναγνώρισε την Δευτέρα 13/3 μεταξύ των χρυσαυγιτών που ήταν μαζεμένοι μέσα στο Εφετείο η Μάγδα Φύσσα.
Η Μάγδα Φύσσα φώναξε στους αστυνομικούς ότι στο ακροατήριο βρισκόταν αυτός στον οποίο έχει κάνει μήνυση και ζήτησε την προσαγωγή του. Οι αστυνομικοί στην αρχή αρνήθηκαν βγάζοντας τους χρυσαυγίτες από την πίσω πόρτα, λίγο αργότερα ωστόσο και μετά από τη γενική κατακραυγή αναγκάστηκαν να πάρουν τα στοιχεία του και να τα παραδώσουν στους δικηγόρους. Οι χρυσαυγίτες, που είχαν σαν επικεφαλής τον Δεβελέγκο, “χεσμένοι” από την ορμή και την αποφασιστικότητα της Μάγδας και θρασύδειλοι όπως πάντα δεν ξαναμπήκαν στην αίθουσα.
Η Μάγδα Φύσσα βρίσκεται καθημερινά στα έδρανα της δίκης παρακολουθώντας όλες τις υποθέσεις της εγκληματικής οργάνωσης και στέλνοντας το μήνυμα ότι σε αυτόν τον μαραθώνιο δεν χωράει εφυσυχασμός. Ωστόσο η Μάγδα δεν είναι μόνη. Μαζί της τις προηγούμενες μέρες για να παρακολουθήσουν τη δίκη βρέθηκε αντιπροσωπεία από τα ΕΑΑΚ και την ΑΡΕΝ της Παντείου αλλά και από τα ΕΑΑΚ της Νομικής.
Οι επόμενες δικάσιμοι
Η ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής της δίκης για τον μήνα Μάη επιβεβαιώνει την προσπάθεια επαναφοράς της δίκης πίσω στην απομόνωση της δικαστικής αίθουσας των Φυλακών Κορυδαλλού. Από τις 10 ημέρες που ανακοινώθηκαν για τον Μάη μόλις 4 είναι στο Εφετείο ενώ οι υπόλοιπες 6 καθορίστηκαν για τον Κορυδαλλό. Είναι ένα πισωγύρισμα αφού η αίθουσα στον Κορυδαλλό έχει πολύ δύσκολη προσβασιμότητα για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν ενώ είναι πλήρως ακατάλληλη για την δημοσιογραφική κάλυψη μιας τόσο σημαντικής δίκης.
Επόμενες δικάσιμοι για το μήνα Μάρτη: 16/3 και 30/3 στο Εφετείο και 20/3 στον Κορυδαλλό. Για τον Απρίλη είναι: 6/4 και 27/4 στο Εφετείο και 7/4, 10/4, 11/4, 12/4 και 25/4 στον Κορυδαλλό.
Οι νέες ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν για το Μάη είναι 3/5, 8/5, 16/5, 22/5 στο Εφετείο, 2/5, 9/5, 15/5, 23/5, 26/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό.