Βιβλία
Bιβλία για τη Ρώσικη Eπανά­σταση

Η επέτειος των 100 χρόνων της Ρώσικης Επανάστασης έχει δίκαια γίνει αφορμή για άρθρα, αφιερώματα και αναλύσεις. Έναν αιώνα μετά, παραμένει πηγή έμπνευσης για όλους και όλες που αγωνίζονται για να αλλάξουν τον κόσμο. Τα βιβλία για την ιστορία της, που προτείνονται στις διπλανές στήλες, είναι πολύτιμα σε αυτή την προσπάθεια.

Κάποια είναι γραμμένα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της. Το δίτομο «Η Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης» και «Τα διδάγματα του Οκτώβρη» του Λέον Τρότσκι, «Οι Θέσεις του Απρίλη» και το «Κράτος και Επανάσταση» του Λένιν, το «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» και το «Πώς λειτουργούν τα σοβιέτ» του Τζον Ριντ, το «Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης» του Βίκτορ Σερζ που πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά, είναι οι καλύτερες επιλογές για την «έφοδο» που έκαναν οι εργάτες και οι εργάτριες της Ρωσίας αλλά και για τις κρίσιμες πολιτικές μάχες που τους οδήγησαν στη νίκη.

Κάποια είναι γραμμένα για τους πρωταγωνιστές της. Η τρίτομη βιογραφία του Τόνι Κλιφ για το «Λένιν» και η τετράτομη του ίδιου για τον «Τρότσκι» παρουσιάζει, μακριά από κάθε διάθεση αγιογραφίας, τη ζωή και το ρόλο των δύο επαναστατών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Κάποια άλλα συμπυκνώνουν την εξέλιξή της. Η παμφλέτα “Πώς νίκησε η Ρώσικη Επανάσταση” παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο την πορεία από τον Φλεβάρη στον Οκτώβρη του 1917. 

Δείτε όλη τη σελίδα με τα βιβλία εδώ

Θα τα βρείτε στο marxistiko.gr