Διεθνή
Νότια Κορέα: Τεράστια νίκη του κινήματος

Το κίνημα στην Νότια Κορέα επισφράγισε την τεράστια νίκη του την περασμένη βδομάδα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι η Γκιουν-χιε Παρκ δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας και θα κάτσει στο σκαμνί. Η Παρκ καθαιρέθηκε από το Κοινοβούλιο, παρότι είχε την απόλυτη πλειοψηφία και τώρα το Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση. Η σειρά σκανδάλων που ήρθαν στην επιφάνεια προκάλεσαν ένα κίνημα απίστευτο στη μαζικότητά του. Πολλοί βουλευτές της Παρκ τρομοκρατήθηκαν από τη δύναμη του πεζοδρομίου και την εγκατέλειψαν.

Από τον περασμένο Οκτώβρη οι δρόμοι της χώρας γέμισαν με διαδηλωτές 20 φορές. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 15 εκατομμύρια άνθρωποι. Η αρχική πρωτοβουλία ξεκίνησε από την αριστερά και μαχητικούς συνδικαλιστές. Ο Ιλμπόνγκ Τσόι, από την Εργατική Αλληλεγγύη, την αδελφή μας εφημερίδα στη Νότια Κορέα εξηγεί: “Το κίνημα δυνάμωσε εντυπωσιακά γρήγορα. Στις 3 Δεκέμβρη 2,3 εκατομμύρια πήραν μέρος στις διαδηλώσεις. Η οργανωμένη εργατική τάξη της ομοσπονδίας KCTU έπαιξε σημαντικό ρόλο, παίρνοντας μέρος στις διαδηλώσεις και οργανώνοντας μία μέρα γενικής απεργίας”.

Πρόκειται και ένα θρίαμβο απέναντι στην καταστολή. Η Παρκ είναι η κόρη του δικτάτορα που κυβερνούσε την Νότια Κορέα για 38 χρόνια. Όταν κέρδισε τις εκλογές το 2013 φαινόταν να επιστρέφει στην επίσημη πολιτική σκηνή ολόκληρος ο κατασταλτικός βραχίονας του κορεάτικου κράτους που είχε κάνει στην άκρη μετά την εξέγερση του 1987 και την πτώση της δικτατορίας. 20 συνδικαλιστές βρίσκονταν στις φυλακές το περασμένο φθινόπωρο ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόλυση 89 εργατών στο σιδηρόδρομο για τη συμμετοχή τους σε δίμηνη απεργία. Η Νότια Κορέα είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία, και η πολιτική της ηγεσία έχει μεγάλη ανάγκη να δείχνει ότι ελέγχει την κατάσταση μέσα και έξω από τη χώρα. Η Παρκ τις τελευταίες βδομάδες κάλεσε τους οπαδούς της δεξιάς να βγουν στους δρόμους για να αντισταθμίσουν το κίνημα εναντίον της. Ο δικηγόρος της δήλωνε ότι αν το δικαστήριο αποφασίσει εναντίον της “θα χυθεί αίμα στους δρόμους”.

Η κρίση δεν αφορά μόνο τη Δεξιά. Ένα από τα σκάνδαλα της Παρκ σχετίζονται με την Σάμσουνγκ, τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας. Το αφεντικό της πολυεθνικής εταιρείας συνελήφθη τον περασμένο μήνα. Ο εισαγγελέας λέει πως στις τσέπες της Παρκ κατέληξαν 35 εκατομμύρια ευρώ από τη Σάμσουνγκ.

Tο πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν νέες εκλογές στις 9 Μάη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήθελαν εξαρχής να περιορίσουν τον ορίζοντα του κινήματος στις επόμενες εκλογές και τώρα καλούν τον κόσμο να κατευθύνει τις ελπίδες τους στις κάλπες. Η Εργατική Αλληλεγγύη αντίθετα τονίζει: “Το κίνημα πρέπει να συνεχίσει και μετά τη δίωξη της Παρκ. Να ξεφορτωθούμε τις πολιτικές της Παρκ, όχι μόνο την Παρκ. Η εργατική τάξη πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις πολιτικές ευκαιρίες για να παλέψει”.