Εργατικό κίνημα
15 Φλεβάρη ξεσηκώνονται και οι συμβασιούχοι

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 15 Φλεβάρη χιλιάδες συμβασιούχοι. Την απεργία κήρυξε η ΓΣΕΕ και το Συντονιστικό Συμβασιούχων, στο οποίο συμμετέχουν 75 Σύλλογοι Συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα, από τους ΟΤΑ, τον ΟΤΕ, τις Νομαρχίες και δεκάδες άλλους χώρους του Δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ. Την ίδια ημέρα προγραμματίζουν συγκέντρωση νωρίς το πρωί στον Αρειο Πάγο και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Προεδρίας. 

Στις 15 Φλεβάρη πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου σε προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν συμβασιούχους. Αν η αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα γίνει δεκτή τότε θα πρόκειται για άλλο ένα δικαστικό πραξικόπημα σε βάρος χιλιάδων συμβασιούχωνπου θα κρίνει στην ουσία το μέλλον τους . 

Παραμονές Χριστουγέννων χιλιάδες συμβασιούχοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ακόμα εμπαιγμό,  μετά τη δημοσίευση της γνωμοδότησης του Eλεγκτικού Συνεδρίου που έβαζε φραγμό στη δικαστική μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αλλά και στην πληρωμή των αποδοχών τους ακόμη και για δεδουλευμένα πολλών μηνών.

Την ίδια στιγμή ο φετινός προϋπολογισμός αφήνει ακάλυπτους  ακόμα και όσους συμβασιούχους έχουν δικαιωθεί. Για 18.000 συμβασιούχους δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή των κονδυλίων. Εκτός από τις 8.000 περίπου  καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται  3.000 σχολικοί φύλακες, 1.000 εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Bοήθεια στο Σπίτι και 6.000 AμEA. Πρόκειται για τεράστια κοροϊδία αν υπολογίσουμε ότι οι συμβασιούχοι που δικαιώθηκαν  και καλύπτουν τις προϋποθέσεις του ΠΔ είναι περίπου 33.000 (από τις 250.000 που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Καραμανλής). Δηλαδή οι 6 στους 10, από όσους καλύπτουν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι.

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Σύμφωνα με το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα ως τα τέλη του 2007 όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να ρυθμίσουν τις δημοτικές επιχειρήσεις τους και να αποφασίσουν σε ποιες θα βάλουν λουκέτο, ποιες θα συγχωνευτούν και ποιες θα διατηρηθούν ανοικτές. Σήμερα υπάρχουν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις και από αυτές μόνο οι 1.200 είναι ενεργές. Με τις νέες αλλαγές πρόκειται να κλείσουν τουλάχιστον οι μισές και αυτοί που θα πληρώσουν τα σπασμένα θα είναι οι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, οι οποίοι κινδυνεύουν με απόλυση, εάν δεν τους απορροφίσουν σε άλλες θέσεις, ενώ οι συμβασιούχοι θα πεταχτούν στο δρόμο.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ εν όψει αυτών των εξελίξεων διοργάνωσε την Τρίτη 6/2 Ημερίδα με θέμα «Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις – Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 7 Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπου θα αποφασιστεί η δράση της ΠΟΕ ΟΤΑ απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στους Δήμους. Μία από αυτές θα είναι η προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 15/2 και η συμμετοχή στη συγκέντρωση που καλεί το Συντονιστικό Συμβασιούχων στον Αρειο Πάγο.