Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Oι μετανάστες διαδήλωσαν “ενάντια στο ρατσισμό από κούνια”

«Ισα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες» φώναξαν χιλιάδες ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι και νεολαίοι στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που έγινε το Σάββατο 10 Φλεβάρη σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη όπου έγινε διαδήλωση από το Aγαλμα Λαμπράκη στο υποργείο.

Η συγκέντρωση της Aθήνας ξεκίνησε γύρω στις 3μμ από την Ομόνοια με τις ομιλίες των εκπροσώπων των μεταναστευτικών κοινοτήτων. 

 «Σε λίγο θα ξεκινήσουμε την πορεία προς την ελληνική βουλή να θέσουμε τη διαμαρτυρία μας για τη διαμόρφωση του μεταναστευτικού νόμου που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Φρέντυ Τσιμπλάντι από το Φόρουμ Μεταναστών.

 «Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την ξενοφοβία που εκφράζεται στη διαμόρφωση του μεταναστευτικού νόμου, να καταγγείλουμε τον αποκλεισμό των μεταναστών από κάθε επιτροπή που λαμβάνει απόφαση για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Οχι στο ρατσισμό όχι στην ξενοφοβία. Δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι μετανάστες είναι πια πολίτες αυτής της κοινωνίας. Και πρέπει να τους αναλογούν τα δικαιώματά τους. Δεν ζητάμε χάρη. Ζητάμε ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες. Πρέπει να σταματήσει το ψέμα και να δούμε πράξεις». 

Το λόγο πήρε και ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας: «Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε ενωμένοι τα δικαιώματά μας. Ζητάμε να δώσουν χαρτιά σε όλους τους μετανάστες. Οσοι ζουν εδώ στην Ελλάδα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να κερδίσουμε όλα τα δικαιώματά μας».

Αμέσως μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, τα μπλοκ παρατάχθηκαν στην Οδό Σταδίου. Εντυπωσιακή παρουσία είχε η Ενωση Αφρικανών Γυναικών που κατέβηκαν στην πορεία με τα παιδιά τους. «Ζητάμε τα παιδιά μας που γεννιούνται εδώ να έχουν πιστοποιητικό γέννησης» μας είπε η Λορέτα Μακόλι, από την Ενωση Αφρικανών Γυναικών. «Ζητάμε αυτοί που ζουν εδώ πολλά χρόνια να έχουν διαρκή άδεια παραμονής να μην πρέπει κάθε δύο χρόνια να την ανανεώνουν. Εφυγα από τη χώρα μου, τη Σιέρα Λεόνε, γιατί εκεί υπάρχει πόλεμος και δεν υπάρχει δημοκρατία. Η κυβέρνηση εδώ πρέπει να μας καταλάβει. Εμείς ήρθαμε εδώ γιατί στη χώρα μας έχουμε προβλήματα. Δεν ήρθαμε για τουρισμό. Ηρθαμε για μια καλύτερη ζωή,  για να βρούμε τα δικαιώματα που δεν βρίκαμε στη χώρα μας. Από τότε που ιδρύσαμε την Ενωση Αφρικανών Γυναικών, έχουμε κάνει δύο διαδηλώσεις και έχουμε ξεκινήσει την καμπάνια «οχι στο ρατσισμό από την κούνια», και θα συνεχίσουμε όσπου να μας ακούσουν».

Δεύτερη γενιά

Εξίσου εντυπωσιακό ήταν το μπλοκ του KASAPI, της κοινότητας των Φιλιππινέζων, που έδωσαν με τα τύμπανά τους ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της πορείας προς τη βουλή. «Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς δεν έχουν χαρτιά. Ζητάμε να δοθεί ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ και πήγαν στο ελληνικό σχολείο», μας είπε ο Τζο Βαλένθια, 3ος πρόεδρος του KASAPI. «Οι Φιλιππινέζοι είμαστε η πρώτη κοινότητα που ήρθε στην Ελλάδα. Εχουμε παιδιά που είναι 20 χρονών και ακόμα πρέπει να τρέχουν για τα χαρτιά τους. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί αυτά τα παιδιά έδωσαν την προσφορά τους στην οικονομία και στην κοινωνία και δεν είναι δίκαιο να τρέχουν ακόμα να βρουν δικαιολογητικά για να μείνουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Επίσης πολλοί που δούλεψαν τόσα χρόνια στην Ελλάδα και έχουν ένσημα αν χρειαστεί να φύγουν στις Φιλιππίνες χάνουν τα ένσημά τους. Πρέπει να υπάρχει μία διακρατική συμφωνία μεταξύ Φιλιπίνων και Ελλάδας, αλλά η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αδιαφορεί. Ζητάμε επειγόντως να γίνει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.  Εχουμε προβλημα με την Πρεσβεία μας. Ενδιαφέρονται μόνο για τα λεφτά. Είναι σαν να κάνουν εμπόριο. Οι Φιλιππίνες λένε ότι είναι δημοκρατική χώρα αλλά στην πραγματικότητα είναι μία κυβέρνηση φασιστική. Είναι μαριονέτα των ΗΠΑ. 

Η Διεθνής Οργάνωση  Δημοσιογράφων λέει ότι δολοφονήθηκαν 800 δημοσιογράφοι από τότε που πήρε την εξουσία η Ρόιαλ. Γι’ αυτό παλεύουμε όχι μόνο για τα συμφέροντα των μεταναστών αλλά και για την κατάσταση στις Φιλιππίνες για τη δημοκρατία. Ημουν και στη συγκέντρωση για να μην απελαθεί ο Τζαβέντ Ασλάμ. Θέλω να στείλω την αλληλεγγύη μου επειδή είμαστε όλοι μετανάστες και γιατί ο αγώνας αυτού του ανθρώπου δεν είναι αγώνας μόνο των Πακιστανών αλλά όλου του κόσμου.  Οσοι συμμετείχαμε πιστεύω ότι δώσαμε μια ενίσχυση για τη δημοκρατική πάλη». 

Το αίτημα «όχι στην απέλαση του Τζαβέντ Ασλάμ» ανέδειξε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο που βάδισε μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα. Κάνοντας τη σύνδεση ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτόν, έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μεταναστών. Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο κάλεσε όλους τους μετανάστες και τις αντιρατσιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν στο δρόμο του αντιπολεμικού κινήματος με το σύνθημα «Στου Μαρτίου της 17, όλοι μαζί αντιπολεμικά».