ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Οι περικοπές των διδακτικών ωρών από την αρχή του εξαμήνου σε όλα τα τμήματα έχουν υποβαθμίσει την λειτουργία του ΤΕΙ. Έχουν δημιουργήσει λίστες αναμονής στα εργαστήρια και μεγάλα τμήματα, ενώ το Δ.Σ στις 14/2 αποφάσισε περαιτέρω μείωση τους κατά 30% για το επόμενο εξάμηνο. Διευκολύνει έτσι το υπουργείο αφού στην τελευταία συνάντησή Δ.Σ, εκτάκτων, με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου ο τελευταίος δήλωσε ότι "από τον Μάη και μετά δεν θα έχετε καμία χρηματοδότηση και για να μπορέσετε να βρείτε πόρους να καλύψετε τα έξοδα σας πάρτε δάνειο και υποθηκεύστε τα κτίρια του ιδρύματος!" Δεν είναι λοιπόν τυχαία τα πανό που κρεμάστηκαν, τις μέρες των κινητοποιήσεων, στις πύλες του ΤΕΙ γράφοντας "ΠΩΛΕΙΤΑΙ".

Την επόμενη μέρα έγινε ενημέρωση των φοιτητών από τους έκτακτους καθηγητές για την κατάστασή τους και την δράση τους ενώ στην συνέχεια σε γενική συνέλευση (πάνω από 150 φοιτητές, δεν την στήριξαν ΜΑΣ-ΠΑΣΠ-ΔΑΠ) αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής μέχρι την Παρασκευή 18/2 με νέα συνέλευση και αποφάσεις για δράσεις στην γειτονιά. Η πρώτη απόφαση ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση που καλούσαν την Πέμπτη, 17/2, 13:30μμ, στο Αιγάλεω, η τοπική ΕΛΜΕ, ο σύλλογος δασκάλων του Αιγάλεω, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων και στις περικοπές στην παιδεία.

Πορεία

Γύρω στα 300 άτομα, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, γονείς, μαζεύτηκαν με τα πανό τους και με πορεία πήγαν για διαμαρτυρία στα τοπικά γραφεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Απο την ντουντούκα ακουγόταν τα αιτήματα των συγκεντρωμένων και κάλεσμα στον κόσμο να τους συμπαρασταθεί και να αντιδράσει στα μέτρα της κυβέρνησης ενώ μερικά απο τα συνθήματα που φώναξαν οι φοιτητές ήταν "αγώνας ρήξη ανατροπή", "οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες".

Την Παρασκευή 18/2 το πρωί έγινε εξόρμηση στα γύρω σχολεία της περιοχής με αρκετούς φοιτητές να συμμετέχουν. Την ίδια μέρα στη 1μμ οργανώθηκε συζήτηση στην οποία δημιουργήθηκε πρωτοβουλία φοιτητών (από τα ΕΑΑΚ, τις Αγωνιστικές Κινήσεις, το στέκι των αναρχικών της σχολής και από πολλούς ανένταχτους φοιτητές, τις δυνάμεις δηλαδή που στήριξαν και οργάνωσαν την κατάληψη και τις δράσεις της) με απόφαση να κατεβούν με κοινές προτάσεις στην συνέλευση, όπως το κοινό κατέβασμα φοιτητών και έκτακτων καθηγητών στην πανεργατική στις 23/2. Δεν υπήρχε απαρτία για συνέχιση της κατάληψης αλλά παρόλα αυτά ένα κομμάτι φοιτητών-καθηγητών θα κατεβεί συγκροτημένα στην πορεία της 23/2.

Η συσσωρευμένη εμπειρία των ανθρώπων του κινήματος, η οργάνωση "απο τα κάτω" και η προοπτική σε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο με συντονισμό με την υπόλοιπη εργατική τάξη που παλεύει το μνημόνιο, μπορεί να κοντράρει όλες τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Είτε προωθούνται μέσω Καλλικράτη, είτε μέσω Νόμο Πλαισίου. Είναι η δύναμη που δεν έχει αφήσει ακόμα την υπ. Παιδείας να καταθέσει το τερατούργημα που ετοιμάζει. Που μπορεί συνειδητά να διεκδικήσει δημόσια και δωρεάν παιδεία, μαζικές προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, μονιμοποίηση όλου του προσωπικού, στα ιδρύματα, στους δήμους, στους διοικητικούς. Γιατί λεφτά υπάρχουν. Αρκεί το 1δισ που δίνουμε κάθε βδομάδα στους τοκογλύφους, τραπεζίτες για το χρέος να το χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες μας.

Μιχάλης Θεοδωράκης, ΤΕΙ Πειραιά