Εκπαίδευση και Νεολαία
Τα συνδικάτα στο πλευρό των φοιτητών

Μετά την πρώτη νίκη του φοιτητικού κινήματος, όλο και περισσότερα συνδικάτα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Καταλήψεων και αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους φοιτητές.

Η ΟΛΜΕ που αποφάσισε δύο 24ωρες απεργίες αρχικά στις 15 και στις 27 Φλεβάρη, μετέθεσε την ημερομηνία της δεύτερης 24ωρης για τις 22 Φλεβάρη την ημέρα που ψηφίζεται η αναθεώρηση του Αρθρου 16 στην Ολομέλεια της βουλής και έχει ήδη αποφασιστεί πανελλαδικό συλλαλητήριο από το Συντονιστικό των Καταλήψεων. 

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 15 Φεβρουαρίου και προσανατολίζεται για νέα 24ωρη στις 22/2, ενώ η ΕΔΟΘ έχει προκηρύξει στις 15/2 τετράωρη στάση εργασίας. Με τα αγωνιστικά ραντεβού των φοιτητών αποφάσισε να συντονιστεί και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Μετά από σύσκεψη φορέων που έγινε τη Δευτέρα 12/2 αποφάσισε να προχωρήσει σε τετράωρη στάση εργασίας στις 15/2, συμμετοχή στην φοιτητική συγκέντρωση στην Ακαδημία και 24ωρη στις 22/2. Την ίδια απόφαση υιοθέτησε και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων. Την Τρίτη 13/2 ανάλογη σύσκεψη έγινε και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με σκοπό τον κοινό συντονισμό φοιτητών, τοπικού Εργατικού Κέντρου και εκπαιδευτικών.

Στα Χανιά ο Σύλλογος δασκάλων αποφάσισε να στείλει επιστολή προς το ΔΣ της ΔΟΕ ζητώντας από την Ομοσπονδία να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 22/2 και να τερματίσει την τακτική της προκήρυξη τυπικών στάσεων εργασίας.

Nοσοκομεία 

Ολη αυτή την περίοδο που οι σχολές είναι κατηλλειμένο, κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει και σε μία σειρά νοσοκομεία. Την Παρασκευή 9 Φλεβάρη το πρωί πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συγκέντρωση εργαζομένων στην είσοδο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με πρωτοβουλία του σωματείου του νοσοκομείου και της πενταμελούς Επιτροπής των γιατρών, με βασικό αίτημα προσλήψεις προσωπικού. Ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων που μίλησαν στη συγκέντρωση, χαιρέτησε και η Δήμητρα Λιναρδάκη από το Συντονιστικό Κατάληψης Νομικής, κάλεσε σε απεργιακό συντονισμό φοιτητών και εργαζομένων στις 15 και 22 Φλεβάρη και καταχειροκροτήθηκε. Τις προηγούμενες εβδομάδες αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στο νοσοκομείο Μεταξά, στο Αμαλία Φλέμιγκ, στο Σωτηρία, στο Δαφνί, στο Αγλαϊα Κυριακού.

Στις 15 Φλεβάρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον Αρειο Πάγο θα πραγματοποιήσει και η ΠΟΕ ΟΤΑ διεκδικώντας να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους συμβασιούχους και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.        

Ολη αυτή η εικόνα δείχνει ότι η δύναμη των φοιτητικών καταλήψεων έχει εμπνεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να βγουν σε απεργιακή δράση κόντρα στις επιθέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και στην Υγεία, και στους Δήμους. Μέσα σε αυτό το κλίμα θα περίμενε κανείς  ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που έγινε τη Δευτέρα 12/2 θα προχωρούσε σε προκήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 22 Φεβρουαρίου, την ημέρα που από πολλά σημεία έχει αποφασιστεί απεργιακός συντονισμός με τους φοιτητές. Ομως τελικά το Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ περιορίστηκε σε τρίωρη στάση. Η αρνητική έκπληξη ήταν ότι η πρόταση για τρίωρη στάση μπήκε από την πλευρά της παράταξης του ΣΥΝ στην ΑΔΕΔΥ. Το σκεπτικό των συνδικαλιστών του ΣΥΝ ήταν ότι έτσι θα πιεστεί πιο εύκολα η ΓΣΕΕ να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση στις 22/2. 

Οι φοιτητές κατάφεραν να συσπειρώσουν γύρω τους μία σειρά από συνδικάτα και Ομοσπονδίες γιατί προχώρησαν με τη λογική της σύγκρουσης και της κλιμάκωσης του αγώνα. Αυτό είναι το καλύτερο μάθημα και για τα συνδικάτα και για όλη την αριστερά, για το πώς χρειάζεται να συνεχίσουμε απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Τώρα είναι ο καιρός για τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους, να βγουν μαζί με τους φοιτητές σε απεργίες, για να γονατίσουμε την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και της ανεργίας.