Χιλιάδες συμβασιούχοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου έξω από τον Αρειο Πάγο. Την ίδια ημέρα 24ωρη απεργία για όλους τους συμβασιούχους είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ και στάση εργασίας η ΠΟΕ ΟΤΑ.
Συμβασιούχοι από το υπουργείο Πολιτισμού, την Ολυμπιακή, την Πυροσβεστική, τους Δήμους, τον Ιππόδρομο και δεκάδες άλλους χώρους πολιόρκησαν από τις 8 το πρωί το κτίριο του Αρειου Πάγου. Πολλοί είχαν ταξιδέψει από την προηγούμενη ημέρα για να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση. Το πιο ζωντανό και μαζικό μπλοκ είχαν οι συμβασιούχοι του ΥΠ.ΠΟ. «Εφόσον δεν καλύπτουμε ανάγκες τακτικές, στείλτε Βουλγαράκη στις ανασκαφές» και «Για τους δικαστές δικάζουνε αυξήσεις, για τους συμβασιούχους δικάζουν απολύσεις», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν από τη ντουντούκα.
Το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ ήταν αυτό των συμβασιούχων της Ολυμπιακής. «Στην Ολυμπιακή είμαστε χιλιάδες συμβασιούχοι ιπτάμενοι και προσωπικό εδάφους», μας είπε η Δέσποινα αεροσυνοδός. «Είμαι 14 χρόνια συμβασιούχος. Εργάζομαι στον αέρα και παίρνω 670 ευρώ βασικό μισθό. Πρόπερσι τον Ιούνη κάναμε μία διήμερη απεργία μόνο το εποχικό προσωπικό γιατί ζητούσαμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις μας. Για δύο ημέρες μπλοκάρισε όλο το αεροδρόμιο. Εχουμε δείξει ποια είναι η δύναμή μας και τώρα είμαστε αποφασισμένοι για όλα. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε, πιο αποφασιστικά όπως κάνουν και οι φοιτητές με τις καταλήψεις».
Φοιτητές από το Συντονιστικό Καταλήψεων χαιρέτησαν στη συγκέντρωση έξω από τον Αρειο Πάγο τον αγώνα των συμβασιούχων, λέγοντας ότι τα αιτήματα είναι κοινά και ότι όλοι μαζί φοιτητές και εργαζόμενοι παλεύουν για δημόσια παιδεία και μόνιμη δουλειά. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκώσουν ενθουσιασμό και χειροκροτήματα.
Την ίδια ώρα ξεκινούσε η συνεδρίαση της Ολομέλειας για να συζητήσει την αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο εισαγγελέας Σανιδάς, κατά προηγούμενης δικαστικής απόφασης του Ιούνη 2006, που δικαίωνε συμβασιούχους του ΕΛΓΑ, κρίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εκείνη η απόφαση είχε χαρακτηριστεί ως νίκη για το κίνημα των συμβασιούχων, όμως 8 μήνες μετά η αίτηση αναίρεσης του πρόσφατα τοποθετημένου εισαγγελέα Σανιδά, αποκάλυψε πόσο «τυφλή» και «ανεξάρτητη» είναι η δικαιοσύνη, ειδικά όταν αφορά υποθέσεις εργαζομένων. Ο Σανιδάς επιτέθηκε τόσο κατά των Αεροπαγειτών για την προηγούμενη απόφαση που έβγαλαν τον Ιούνη του 2006, όσο και στη ΓΣΕΕ γιατί υποτηρίζει τους συμβασιούχους και «υπερασπίζεται συγκεκριμένα συμφέροντα».
Kοροϊδία
Η κυβέρνηση μετά από την κοροϊδία και τα ψέματα, για δήθεν μονιμοποίηση μέσα από το ΠΔ Παυλόπουλου τώρα επιτίθεται ανοιχτά στους συμβασιούχους. Γι’ αυτό και η αστυνομία την περασμένη Πέμπτη προσπάθησε να διαλύσει με κάθε τρόπο τη συγκέντρωση των συμβασιούχων. Ενώ είχαν προγραμματίσει να κάνουν πορεία από τον Αρειο Πάγο προς το υπουργείο Προεδρείας ανηφορίζοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η αστυνομία παρέταξε κλούβες και άνδρες των ΜAT στο ύψος του γήπεδου του Παναθηναϊκού για να τους εμποδίσει. Ετσι τα μπλοκ των συμβασιούχων κατηφόρησαν προς το Πολυτεχνείο.
Εκεί τους υποδέχτηκαν φοιτητές της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ και τους κάλεσαν στον κοινό αγώνα για παιδεία και μόνιμη δουλειά, στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 22/2. Οταν στη συνέχεια προσπάθησαν να ανέβουν τη Χαλκοκονδύλη, τους περίμεναν και άλλες διμοιρίες που δε δίστασαν να ρίξουν σπρέι για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Με κλούβες και ΜAT τους «υποδέχτηκαν» και όταν έφτασαν τελικά στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου.
«Η αστυνομία ήταν πιο προκλητική από ποτέ», μας είπε ο Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος από το Δήμο Κεφαλλονιάς. «Χαρακτηριστικά να σας πω ότι πέντε φορές μιλήσαμε με τον αστυνομικό διευθυντή και του ζητήσαμε να μας αφήσει να βαδίσουμε προς το υπουργείο Προεδρείας, πέντε φορές μας είπε εντάξει και στη συνέχεια έστειλε τα ΜAT να μας εμποδίσουν. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι εχθρός των εργαζομένων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα μας».
Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα βγει σε δύο μήνες. Αυτό το διάστημα δεν πρέπει να είναι διάστημα αναμονής αλλά δράσης. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τον Αρειο Πάγο, μαγειρεύει το πώς θα πετάξει εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους στην ανεργία. Τώρα πια είναι φως φανάρι ότι η δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τους συμβασιούχους στη νίκη δεν είναι τα δικαστήρια αλλά το δυνάμωμα του κινήματος των συμβασιούχων. Αν γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του Σανιδά, τότε όλοι όσοι εξακολουθούν να εργάζονται σαν συμβασιούχοι και δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του ΠΔ Παυλόπουλου, θα βρεθούν στο δρόμο ανεξάρτητα από το αν έχουν κερδίσει θετικές δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν.
Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα το κίνημα των συμβασιούχων χρειάζεται να ξαναβγεί στο δρόμο. Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη από το τεράστιο κίνημα των καταλήψεων και την απεργία διαρκείας των πανεπιστημιακών, που διέλυσε τα σενάρια συναίνεσης και οδήγησε την αναθεώρηση σε ναυάγιο. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για ένα δυνατό κίνημα συμβασιούχων που θα ξαναβγεί στο δρόμο με απεργίες και συλλαλητήρια και θα αναγκάσει τα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες να κηρύξουν απεργία με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων.
Οι συμβασιούχοι μπορούν να αναγκάσουν τη ΓΣΕΕ, που έχει ήδη κάτω από τη δικιά τους πίεση, δημιουργήσει το Συντονιστικό Συμβασιούχων, να μη μείνει μόνο στη δικαστική υπεράσπισή τους αλλά να προχωρήσει σε νέα απεργία. Γι’ αυτό στις 22 Φλεβάρη στο επόμενο μεγάλο ραντεβού του φοιτητικού κινήματος και των συνδικάτων, χρειάζεται όλοι μαζί να βρεθούμε στο δρόμο παλεύοντας ενάντια στην κυβέρνηση, απαιτώντας να τα πάρουν όλα πίσω και να φύγουν. Η μόνη σύμβαση που θα λήξει τους επόμενους μήνες να είναι η σύμβαση του Καραμανλή και της κυβέρνησής του.