Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Η επίθεση στους Πακιστανούς εργάτες στην Ιεράπετρα

Κόλαφος για τους χρυσαυγίτες ήταν η κατάθεση (που ξεκίνησε στις 16/3 και ολοκληρώθηκε στις 20/3 -139η και 140η μέρα συνεδρίασης του δικαστηρίου) του Αντρέα Μπιλάλη κάτοικου της Βαϊνιάς Ιεράπετρας, μηχανικού στο ελαιοτριβείο του χωριού και ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοίκιαζαν οι Πακιστανοί εργάτες γης που δέχτηκαν επίθεση στις 13/2/13 από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. 

Ήταν η τρίτη κατά σειρά επίθεση και η πλέον δολοφονική αφού οι χρυσαυγίτες άφησαν πίσω τους τρεις σοβαρά τραυματίες. Είχαν προηγηθεί δυο επιθέσεις με μολότωφ. Μόλις βγήκαν από το νοσοκομείο, οι Πακιστανοί εργάτες συνελήφθησαν από την αστυνομία και κρατήθηκαν για ενάμιση μήνα λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων.

Η επίθεση έγινε τέσσερις μόλις μέρες πριν την δολοφονία του Λουκμάν στην περίοδο που οι επιθέσεις των χρυσαυγιτών πύκνωναν σε όλη την Ελλάδα. Τότε, έντεκα χρυσαυγίτες, πέντε εκ των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και καταδικαστεί από το Πλημμελειοδικείο Λασιθίου, ξεκίνησαν από τα γραφεία που διατηρούσε η ΧΑ στην Ιεράπετρα για να επιτεθούν στους Πακιστανούς εργάτες της Βαϊνιάς.

Ο Αντρέας Μπιλάλης είναι αυτός που είδε τους χρυσαυγίτες να προσεγγίζουν την περιοχή, να οπλίζονται με καδρόνια και να βαδίζουν προς το σπίτι που έμεναν οι Πακιστανοί εργάτες, αναγνώρισε δυο από αυτούς ενώ κράτησε τις πινακίδες από δυο τζιπ, τα οποία ανήκαν στον αρχιχρυσαυγίτη Γ. Πετράκη του οποίου η γυναίκα ήταν υποψήφια της ΧΑ στο νομό Λασιθίου και στον Σ. Γαροφαλάκη μέλος της ΧΑ ο οποίος δήλωσε μεταμέλεια “καρφώνοντας” το σχέδιο της επίθεσης και άλλους τρεις από τους επιτιθέμενους φασίστες. 

Ο Α. Μπιλάλης περιέγραψε την προσπάθεια της ΧΑ να ανοίξει γραφεία και να στήσει πυρήνα στην περιοχή τραμπουκίζοντας και τρομοκρατώντας τους κατοίκους του νομού Λασιθίου. Θύμισε και άλλες επιθέσεις και τραμπουκισμούς όπως αυτή σε λαϊκή του Αγ. Νικόλαου ή σε εορτασμό της 17ης Νοέμβρη στην Ιεράπετρα. “Η επίθεση αυτή ήταν η υλοποίηση της θέσης της οργάνωσης για τους Πακιστανούς εργάτες της περιοχής”, δήλωσε μετά από ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής.

Πριν την κατάθεση του Α. Μπιλάλη είχε προηγηθεί αυτή του Πέτρου Κάπουα (16/3, 139η μέρα της δίκης) υπεύθυνου του ελαιουργείου της Βαϊνιάς ο οποίος τόνισε: “Ήταν γομάρια και φόραγαν μαύρα. Ο ένας από αυτούς φόραγε και άρβιλα. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτοί έκαναν την επίθεση”, τόνισε. 

 


 

Πολιτική Αγωγή: «Επιβεβαίωση του παραπεμπτικού βουλεύματος»

Με τον Θανάση Καμπαγιάννη από την Πολιτική Αγωγή ξεκίνησε -και θα συνεχιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις- ο σχολιασμός των καταθέσεων για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στα στέκια Συνεργείο και Αντίπνοια, στους Πακιστανούς της Ιεράπετρας, το μαθητή Φοίβο Δερμετζίδη και σε μετανάστες και τζαμιά σε όλη την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις, η εξέταση των οποίων μόλις ολοκληρώθηκε στο δικαστήριο, είναι οι πρώτες από τις δεκάδες που θα ακολουθήσουν και αποδεικνύουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

“Ήδη στο δικαστήριο έχει γνωστοποιηθεί η ύπαρξη και δράση πολυπρόσωπων ομάδων κρούσης («ταγμάτων εφόδου»), ομάδων ατόμων δηλαδή της Χρυσής Αυγής που δρουν οργανωμένα, δομημένα και ιεραρχικά, και είναι σε ετοιμότητα να τελέσουν και τελικά τελούν εγκληματικές πράξεις”, ξεκίνησε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, “Εχει ήδη αναδειχτεί το modus operandi, ένας συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας. Ο Αριθμος: πολλοί εναντίον λίγων. Η Υπεροπλία: Ένοπλοι εναντίον άοπλων. Η Ταχύτητα: Ταχεία προσέλευση συνήθως με μηχανές και αυτοκίνητα. Η Πολιτική ταυτότητα: Δήλωσή της είτε με ρούχα είτε με συνθήματα είτε με λόγο. Η Έφοδος: Αιφνιδιασμός, καταδρομική επίθεση. Ο Χρόνος επίθεσης: Συντομο χρονοδιάγραμμα. Η Λήξη: Εξίσου αιφνιδιαστική με την έναρξη. Ο Στόχος: είναι οι εχθροί της οργάνωσης, μετανάστες ή ιδεολογικοί και πολιτικοί αντίπαλοι. Ο Σκοπός: η τρομοκράτηση ολόκληρης κοινότητας ανθρώπων, όχι μονο του προσώπου που χτυπιέται αλλά της ιδιότητας που αυτό έχει στα μάτια του δράστη. Το Κίνητρο: η ναζιστική ιδεολογία βάσει της οποίας γίνεται η επιλογή των στόχων, ένα κίνητρο που μπορεί να συντρέχει και με άλλα κίνητρα (οικονομικά, κλπ). Ο Ρόλος της Ηγεσίας: οργανώνει, προαναγγέλει και καθοδηγεί τις ομάδες κρούσης”.

Για την επίθεση στο Συνεργείο στις 10/7/13, όταν 30 δικάβαλα μηχανάκια με επιβαίνοντες άντρες-μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, με τα διακριτικά της οργάνωσης, με μαύρα μπλουζάκια και κάποιοι παντελόνια παραλλαγής, με ρόπαλα, ξεκίνησαν από τα γραφεία της οργάνωσης στον Άλιμο με κατεύθυνση το στέκι στην Ηλιούπολη, ο δικηγόρος ανέφερε: “Μόλις οι μηχανές έφτασαν μπροστά στο Συνεργείο, έναν κοινωνικό χώρο με πλούσια κοινωνική και αντιφασιστική δράση στην Ηλιούπολη, τα άτομα φώναξαν το σύνθημα ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, περικύκλωσαν ημικυκλικά τον χώρο και σταμάτησαν έξω από αυτόν. Οι συνοδηγοί κατέβηκαν από τα μηχανάκια (υπήρχαν δηλαδή από πριν κατανεμημένοι ρόλοι), επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα στον υπεύθυνο του χώρου Παναγιώτη Δριμυλή την ώρα που αυτός φυγάδευε ανήλικα άτομα τα οποία συμμετείχαν σε μάθημα αγγλικών, τον χτύπησαν με ρόπαλα, γροθιές και μπουνιές, ενώ άλλοι εισέβαλαν και κατέστρεψαν τον χώρο. Η επίθεση διήρκησε αστραπιαία και ολοκληρώθηκε με την εξίσου αιφνιδιαστική αποχώρηση των επιτιθέμενων...

Παρούσα η ηγεσία

Από την κατάθεση του μάρτυρα Δριμυλή προέκυψε περαιτέρω ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής τόσο τοπική όσο και κεντρική ήταν παρούσα στη διάρκεια της επίθεσης. Από τις φωτογραφίες του γιατρού κυρίου Χρήστου Σπηλιώτη, τις οποίες ο ίδιος έλαβε από το σπίτι του στον πρώτο όροφο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ταυτοποιήθηκε η παρουσία και συμμετοχή στην επίθεση των Θωμά Μπαρέκα, γραμματέα της ΤΟ Πειραιά, Γιώργου Τσακανίκα, μέλους του 5μελούς της ΤΟ Νίκαιας και Νίκου Μίχου, βουλευτή της οργάνωσης. Από πληροφορίες περιοίκων και την πινακίδα του οχήματός του, προκύπτει αυτοπρόσωπη παρουσία του βουλευτή Γιάννη Λαγού με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση Δριμυλή, στη δικογραφία περιέχονται μηνύματα από το κινητό Λαγού από το οποίο προκύπτει η οργάνωση της καταδρομικής επίθεσης και η συμμετοχή του Λαγού σ' αυτή πριν και μετά την εκτέλεσή της με χαρακτηριστικότερο το μήνυμα «ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΗΣΑΜΕ»”.

Για την επίθεση στο Αντίπνοια στις 30/6/08, όταν αντίστοιχα δεκαπέντε μηχανές με επιβαίνοντες άντρες-μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ξεκινούν συγκροτημένα από κοινό σημείο, κατευθύνονται στο αντιεξουσιαστικό στέκι στα Πετράλωνα, σε επιλεγμένη ώρα χωρίς πολύ κόσμο, φορώντας κράνη και κρατώντας σκεπάρνια, σπρέυ πιπεριού, μαχαίρια, κλπ, δηλώνουν πως «Έχετε τα χαιρετίσματα της ΧΑ, μουνιά θα πεθάνετε», εισβάλουν, βανδαλίζουν τον χώρο και επιτίθενται με μαχαίρια και δολοφονικό σκοπό στους δύο άντρες που βρίσκονται σ' αυτόν, ο δικηγόρος ανέφερε: “Η επίθεση λήγει σε ελάχιστα λεπτά με παράγγελμα λήξης «τέλος χρόνου» στο οποίο υπακούουν όλοι οι επιτιθέμενοι οι οποίοι αποχωρούν εξίσου αιφνιδιαστικά, εποχούμενοι στα μηχανάκια τους από τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες. Για την υπόθεση αυτή έχει υπάρξει, σε βάρος των κατηγορουμένων Σιατούνη και Στράτου, αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ρητή αναφορά στη Χρυσή Αυγή στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκε η συγκεκριμένη επίθεση.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, και σύμφωνα με δημοσιεύματα που επιβεβαιώνονται από τη δικογραφία, ο Βασίλης Σιατούνης ήταν ηγετικό στέλεχος της ΧΑ, μέλος της ΚΕ της οργάνωσης, η οποία κατά τα άλλα – ως συνήθως – δήλωσε ότι καμία σχέση δεν έχει με την επίθεση και ότι τα σχετικά δημοσιεύματα ηταν συκοφαντικά. Ο αρχηγός της οργάνωσης επιβράβευσε έμπρακτα τον Σιατούνη για τη δολοφονική επίθεση δίνοντάς του θέση στα ψηφοδέλτιο της οργάνωσης στις δημοτικές εκλογές του 2010 σε ψηφοδέλτιο που ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος ήταν επικεφαλής. Τον Μάιο του 2011, Κασιδιάρης και Λαγός μετέβησαν στη δίκη των Σιατούνη και Στράτου για να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη της οργάνωσης τραμπουκίζοντας τα θύματα, αναλαμβάνοντας έτσι ακόμα μια φορά την ευθύνη της συγκεκριμένης επίθεσης από πλευράς Χρυσής Αυγής”.

Αφού αναφέρθηκε και στην επίθεση στους Πακιστανούς της Ιεράπετρας, σχολίασε πως “Από τις τρεις αυτές επιθέσεις προκύπτει απόλυτη επιβεβαίωση του παραπεμπτικού βουλεύματος” και συνέχισε: “Ωστόσο στο βούλευμα, εκτός της δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, περιγράφεται ένα άλλο είδος δράσης και επιθέσεων της οργάνωσης: συγκεκριμένα αναφέρεται ότι καταγράφονται και συχνές βίαιες δράσεις ιδιαίτερης βαρύτητας από μέλη της ΧΑ σε μικρές ομάδες των δύο έως πέντε ατόμων που ενεργούσαν είτε προγραμματισμένα (έβγαιναν για να χτυπήσουν αλλοδαπούς) είτε παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο της καθημερινότητάς τους, πάντοτε όμως έχοντας την πεποίθηση (και ορθώς) ότι ενεργούν ως γνήσιοι Χρυσαυγίτες στο πλαίσιο του αγώνα τους για την επικράτηση του “εθνικισμού” με την εξόντωση των εχθρών του. Είναι σαφές ότι μια τέτοια επίθεση είναι η επίθεση των Αποστολόπουλου και Χατζηπαυλίδη σε βάρος του μαθητή Φοίβου Δερμετζίδη...

Τελευταίο κομμάτι του σχολιασμού μου οι ρατσιστικές επιθέσεις. Εδώ έχουμε μια βία που έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι το πλήθος των περιστατικών ιδίως την περίοδο 2011-2013. Μίλησε ο Τζαβέντ Ασλάμ για εκατοντάδες επιθέσεις, στην πλειοψηφία τους κατά σκουρόχρωμων μεταναστών από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλανές και αφρικανικές χώρες. Δύο στοιχεία αξίζει να αναφερθούν: α. το modus operandi που ταιριάζει με τις ομάδες κρούσης της ΧΑ και β. Η μεγάλη μείωση των ρατσιστικών επιθέσεων μετά το Σεπτέμβρη 2013. Αυτό που είπε ο Ναϊμ Ελγαντούρ ότι οι μετανάστες χρωστάνε τη μείωση των επιθέσεων στο αίμα του Παύλου Φύσσα”.

 

Οι επόμενες δικάσιμοι

30/3 στο Εφετείο. Για τον Απρίλη: 6/4 και 27/4 στο Εφετείο και 7/4, 10/4, 11/4, 12/4 και 25/4 στον Κορυδαλλό. Για το Μάη είναι 3/5, 8/5, 16/5, 22/5 στο Εφετείο, 2/5, 9/5, 15/5, 23/5, 26/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό.