Εκπαίδευση και Νεολαία
Νίκη για τους μαθητές

Την Τετάρτη 22 Μάρτη κατεβήκαμε όλοι οι μαθητές στο Υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθούμε για το κόψιμο των επαναληπτικών εξετάσεων στις Πανελλαδικές. Θέλω να ξεκινήσω από το γεγονός ότι πετύχαμε μια σημαντική νίκη! Την ίδια μέρα αργά, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνουν. 

Σημαντική κυρίως γιατί το κόψιμο των επαναληπτικών ήταν ένα πολύ άδικο μέτρο που σήμαινε ότι αν ένα παιδί αρρώσταινε σε μια εξέταση των πανελλαδικών θα έπρεπε να ξαναδώσει τον επόμενο Ιούνη, πετώντας στα σκουπίδια μια χρονιά κι έναν αγώνα χρόνων για να περάσει στη σχολή του. 

Οι κινητοποιήσεις κράτησαν πάνω από ένα μήνα. Με δύο διαδηλώσεις στο Υπουργείο, δυο μεγάλες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και κινητοποιήσεις στις γειτονιές. Πολλά σχολεία βγήκαν σε καταλήψεις αυτό το διάστημα κερδίζοντας τη συμπαράσταση καθηγητών και γονιών. Γιατί πραγματικά αυτό το μέτρο ήταν παράλογο. Ο μόνος λόγος που το έκανε η κυβέρνηση ήταν για να μην αναγκαστεί να πληρώσει υπερωρίες τους καθηγητές μας.

 Αυτό μας δείχνει ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που μας πιπιλίζουν το μυαλό ότι δεν πρέπει να αντιστεκόμαστε στα μέτρα που επιβάλουν γιατί είναι για το καλό όλων μας, μπορούμε να νικάμε όταν αγωνιζόμαστε! Κι αυτό ήταν και το νόημα της περασμένης Τετάρτης. Είχαμε ακούσει ότι μάλλον θα γίνουν οι εξετάσεις αλλά θέλαμε από τη μία να πιέσουμε για οριστική κι επίσημη απάντηση, κι από την άλλη να αναδείξουμε πως υπάρχουν κι άλλα προβλήματα στην Παιδεία που θα συνεχίσουμε να τα παλεύουμε.

Στη συγκέντρωση καλούσαν οι mathites.gr που πρόσκεινται πολιτικά στην ΚΝΕ και οι μαθητές Anticapitalista, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι. Εκεί βρέθηκαν αρκετά σχολεία με πιο εντυπωσιακό το πανό από τα Καμίνια και τις πικέτες των μαθητών του 8ου ΓΕΛ Πειραιά. Αγωνιζόμασταν κι αγωνιούσαμε, κερδίσαμε μια πρώτη σημαντική νίκη.

Λήδα Μάρκου, 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων