Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Tην αθώωση του Tζαβέντ πρότεινε ο εισαγγελέας

Παρασκευή 9 Mάρτη Mπροστά στον Άρτειο Πάγο

Την αθώωση του Τζαβέντ Ασλάμ πρότεινε ο εισαγγελέας στη δίκη που έγινε στον Αρειο Πάγο την Παρασκευή 9 Μάρτη. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου θα βγει την Παρασκευή 16/3.

Σε όλη τη διαδικασία της δίκης φάνηκε ότι τα νέα στοιχεία που υποτίθεται ότι προέκυψαν σε βάρος του Τζαβέντ και οδήγησαν τον εισαγγελέα Εκδόσεων Παντέλη να ασκήσει έφεση στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στις 19/1 που αθώωσε τον Τζαβέντ Ασλάμ, που κατηγορείται από τις αρχές του Πακιστάν για παράνομη διακίνηση μεταναστών, ήταν απολύτως αβάσιμα. 

Τα στοιχεία ήταν οι μαρτυρίες δύο πακιστανών που κρατούνται στις φυλακές Τρικάλων οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ήρθαν στην Ελλάδα πληρώνοντας αδρά τον Τζαβέντ Ασλάμ. Ομως στη διαδικασία της δίκης έγινε φανερό ότι αυτές οι δύο καταγγελίες ήταν στημένες από την πλευρά της Πρεσβείας. Και οι δύο μάρτυρες υποστήριξαν ότι έστειλαν με δική τους πρωτοβουλία γράμμα στην Πρεσβεία του Πακιστάν όπου κατήγγειλαν τον Τζαβέντ. Ενώ και οι δύο καταθέσεις δεν είχαν μεταφραστεί από τα ουρντού στα ελληνικά με επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά από την ίδια την Πρεσβεία.

Ο πρώτος μάρτυρας, ο Καμπάρ Αμπάς βρίσκεται στις φυλακές των Τρικάλων για μία σειρά αδικήματα όπως ληστεία, πλαστογραφία, εκβιασμό και δουλεμπόριο. Ομολόγησε  ότι έδωσε κατάθεση μέσα στη φυλακή όπου κρατείται στο γραφείο του Διοικητή της φυλακής παρουσία ανθρώπου της μυστικής αστυνομίας του Πακιστάν και μάλιστα στις 19/1 την ημέρα της δίκης στο Συμβούλιο Εφετών.  Ο δεύτερος μάρτυρας ο Μοχάμετ Τάρι δήλωσε ότι και αυτός έδωσε κατάθεση την ίδια μέρα στην ίδια φυλακή και με παρουσία του πρώτου Γραμματέα της Πρεσβείας.  

Η σκευωρία που προσπάθησε να στήσει η πακιστανική πρεσβεία κατέρρευσε για δεύτερη φορά. Μάρτυρες υπεράσπισης στον Τζαβέντ κατάθεσαν ο Αρης Μουσιώνης βουλευτής ΠΑΣΟΚ, ο Στρατής Κόρακας ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, ο Γρηγόρης Φελώνης πρόεδρος του ΕΚΑ, η Δάφνη Τσιχλή εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και ο Μοχάμετ Αρίφ που όπως και στην προηγούμενη δίκη δήλωσε ότι οι άνθρωποι της Πρεσβείας τον εκβίασαν και τον φόβισαν προκειμένου να καταγγείλει τον Τζαβέντ για δουλεμπόριο. Παρών στη δίκη ήταν και ο Αλέκος Αλαβάνος πρόεδρος του ΣΥΝ.     

Aπαγωγές

«Αμέσως μετά την αποκάλυψη αυτού του άθλιου γεγονότος που προσβάλει τον πολιτισμό μας, της απαγωγής των συμπατριωτών του, άρχισε η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του Τζαβέντ Ασλάμ», κατέθεσε ο Α. Μουσιώνης. «Το Πακιστάν θέλει να τον πάρει από δω και να τον πάει στη χώρα όπου υπάρχουν καταγγελίες για μη δίκαιες δίκες. Στόχος είναι να κουκουλωθεί η υπόθεση των απαγωγών». 

«Εκφράζω τη λύπη μου για την προσφυγή του εισαγγελέα εκδόσεων», είπε ο Στ. Κόρακας. «Στη Δημοκρατική Συσπείρωση γνωρίζουμε τον Τζαβέντ Ασλάμ σαν αγωνιστή. Τα προβλήματά του ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2005 όταν του έγινε πρόταση να μην γίνουν εκλογές στην κοινότητα και να τον ορίσει ο ίδιος ο Πρέσβης πρόεδρο. Από τότε έγινε στόχος και οι επιθέσεις σε βάρος του εντάθηκαν όταν βγήκε και κατήγγειλε τις απαγωγές, που έγιναν από μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας με την ανοχή των ελληνικών  αρχών και τη συνεργασία της δικτατορίας του Πακιστάν. Ολη αυτή η σκευωρία αποβλέπει στο να του κλείσει το στόμα. Σας καλώ να μην συνεργήσετε». 

«Η υπόθεση είναι πολιτική», είπε ο Γ. Σηφακάκης. «Ο Τζαβέντ δεν έχει ποτέ κατηγορηθεί στο παρελθόν. Σε δίκη που έγινε το Σεπτέμβριο του 2006 κρίθηκε αθώος. Οι κατηγορίες ξεκίνησαν από πέρσι το Μάρτη. Μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν αυτός που αποκάλυψε τις απαγωγές απέναντι στις πιέσεις και τους εκβιασμούς που προσπάθησε να στήσει η πακιστανική Πρεσβεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν και τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο ως πράκτορες των Ινδών που θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας Πακιστάν».      

«Ο Τζαβέντ Ασλάμ είναι αυτός που προσπαθεί να μάθει στην πακιστανική κοινότητα τι σημαίνουν δημοκρατικές διαδικασίες», είπε ο Γρ. Φελώνης. «Το ‘97 ο Μουσάραφ ανέβηκε στην εξουσία με τη βία. Υπάρχουν πακιστανοί που διώκονται και έχουν εκδοθεί στο Γκουαντανάμο. Θεωρούμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο γι’ αυτόν να γυρίσει στο Πακιστάν. Σαν ΓΣΕΕ είμαστε σίγουροι για την αθωότητά του και γι’ αυτό καταβάλαμε και την εγγύηση των 30χιλιάδων ευρώ για να αποφυλακιστεί».  

Η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου θα βγει την παραμονή του μεγάλου αντιπολεμικού  συλλαλητηρίου  στο Σύνταγμα, όπου η Πακιστανική Κοινότητα οργανώνει μαζική συμμετοχή. Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το αντιπολεμικό κίνημα θα γιορτάζει εκείνη την ημέρα άλλη μία μεγάλη νίκη και θα δείξει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι των απαγωγών.