Εργατικό κίνημα
Eργαζόμενοι στα MME

“ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ” κυκλοφόρησαν εργαζόμενοι στα MME. Δημοσιεύουμε ένα μεγάλο τμήμα της διακήρυξης: 

Δεν είναι είδηση αλλά σκληρή πραγματικότητα ότι τα ΜΜΕ δεν εξαιρούνται από την συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που πραγματοποιούν οι εργοδότες με την πλήρη συμμετοχή και στήριξη της κυβέρνησης. Κόψιμο συμβασιούχων στην ΕΡΤ που δεν υπάγονταν στις ρυθμίσεις του Π.Δ. Παυλόπουλου, διατήρηση του προβλήματος με νέες γενιές συμβασιούχων, επαναπρόσληψη ελαχίστων από τους κομμένους, «τιμωρία» μη επαναπρόσληψης για όσους κινήθηκαν δικαστικά. Ανοχή και χαριστικές ρυθμίσεις (96 δόσεις) στην εισφοροδιαφυγή και την μη τήρηση των εργοδοτικών υποχρεώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και συνεχείς και κάθε είδους παραβιάσεις των ΣΣΕ. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα παρατηρητικός για να διαπιστώσει την αδυναμία της ΕΣΗΕΑ να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων μπροστά στην εργοδοτική-κυβερνητική επίθεση.

Το εμπόδιο δεν είναι μόνο «οι αρνητικοί συσχετισμοί στο Δ.Σ.» αλλά η άρνηση να λειτουργήσουμε ενωτικά στην βάση, όπου συνήθως η επικράτηση ανταγωνισμών δεν αντικατόπτριζε πάντα αγεφύρωτες διαφορές. Σε σωματεία με μικρότερη παρουσία των αριστερών δυνάμεων στα Δ.Σ. υπήρξε η δυνατότητα απεργιακής έκφρασης και δράσης (πχ η πρόσφατη απεργία των δασκάλων) διότι σε επίπεδο βάσης υπήρξε μια κινητικότητα και μια σύνθεση δυνάμεων που διευκόλυνε την έκφραση μεγαλύτερων τμημάτων εργαζομένων του κλάδου. 

Ναι πιστεύουμε ότι η ζωή έφερε κοντά ένα μίνιμουμ σημείων που επιτρέπουν την κοινή δράση, όπως: *Η απεργιακή απάντηση στις απολύσεις και όχι ο χαρτοπόλεμος των δελτίων Τύπου. *Ο συντονισμός-κοινωνική συμμαχία με ευρύτερα στρώματα εργαζομένων και όχι η απουσία από τις γενικότερες κινητοποιήσεις τους (πχ. απεργίες ΓΣΕΕ, κινητοποιήσεις συμβασιούχων, από τις οποίες οι δημοσιογραφικές οργανώσεις ουσιαστικά απείχαν, η απουσία από τις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16, κλπ). Ακρίβεια, λιτότητα, ανεργία και απολύσεις είναι προβλήματα που μας αφορούν όλους. *Η πρόσφατη εξέλιξη στο διασωματειακό των κλαδικών σωματείων των ΜΜΕ που αποφασίσθηκε εισήγηση στην κατεύθυνση των επόμενων βημάτων για το Συνδικάτο Τύπου είναι θετική και πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Φαινόμενα όπως η μη ουσιαστική στήριξη της απεργίας της ΕΤΕΡ για ένταξη στο ΤΣΠΕΑΘ δεν πρέπει να επαναληφθούν, γιατί πάνε πίσω την ενότητά μας. *Tο ξεπέρασμα του τέλματος στο θέμα της αλλαγής του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ (μάχη που δυστυχώς δεν δόθηκε από τις αριστερές δυνάμεις στο παρελθόν, παρά τις διακηρύξεις τους) εντάσσοντας το νέο κόσμο στην συνδικαλιστική του οργάνωση και καταργώντας τους απαράδεκτους διαχωρισμούς μελών και «μη μελών». Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουμε την μάχη με κυβέρνηση και εργοδότες με σωματείο-εργαλείο για αυτή την δουλειά. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε χωρίς να κουκουλώσουμε ή να διαγράψουμε τις επιμέρους διαφορές μας μπροστά στο κοινό πρόβλημα. Οφείλουμε να κάνουμε την προσπάθεια προς τα μπροστά. Όσοι υπογράφουμε, άτομα από προερχόμαστε από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μέλη και «μη μέλη» της ΕΣΗΕΑ, μοιραζόμαστε αυτούς τους προβληματισμούς και δεσμευόμαστε στην πραγματοποίηση μιας συζήτησης στο αμέσως επόμενο διάστημα για να συζητήσουμε πάνω στα θέματα αυτά. Καλούμε κάθε συνάδελφο είτε μεμονωμένο είτε, είτε οργανωμένο σε όποιο σχήμα έχει επιλέξει να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.

ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 

1) Ζουμή Αλέκα - ΠΗΓΑΣΟΣ 

2) Κουτζουράδης Γιάννης -Β΄θμιο πειθαρχ. συμβούλιο ΕΣΗΕΑ 

3) Λίτσης Μωυσής - Ελευθεροτυπία 

4) Μαυρίδης Νίκανδρος - ΠΗΓΑΣΟΣ 

5) Μήτρου Άννα - SPORTXL 

6) Μοσχονά Λήδα - συνταξιούχος 

7) Μπουκάλα Σαλώμη -εξωτ. συνεργάτης- Καθημερινή 

8) Μπράτσος Νάσος - ΕΡΤ 

9) Σαρρής Κώστας - ΠΗΓΑΣΟΣ 

10) Στεφανόπουλος Σωτήρης - ΠΗΓΑΣΟΣ 

11) Σπυριδωνάκου Μαρία - ΣΚΑΪ 

12) Τατάρογλου Τάσος - 94 FM 

13) Τουφεξή Μιμή-Β΄θμιο πειθαρχ. συμβούλιο ΕΣΗΕΑ 

14) Τσιόφφι Γκουίντο - άνεργος 

15) Τσώλη Μαρία - ΒΗΜΑ 

16) Φλέσσιας Σωτήρης - 94 FM 

17) Φωτέλλη Ειρήνη - ΕΡΤ 

18) Χατζηγεωργίου Τάσος - ΕΡΤ