Το Αφγανιστάν θα επισκεφθεί ο Καραμανλής στα τέλη του Μάη, σύμφωνα με το Βήμα του Σαββάτου. Μαζί του θα βρεθεί και ο Υπουργός Αμυνας, Μεϊμαράκης. Σκοπεύουν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της κυβέρνησης-μαριονέτα, Χαμίντ Καρζάι αλλά και με το ελληνικό τάγμα και την νοσοκομειακή μονάδα που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, συμμετέχοντας στην κατοχή της χώρας.
Η επίσκεψη γίνεται τη στιγμή που η κατοχή του Αφγανιστάν έχει έρθει στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος για τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ. Το 2006 ήταν ο πιο αιματηρός χρόνος από την έναρξη του πολέμου το 2001. Ομως, οι επόμενοι μήνες αναμένονται να είναι γεμάτοι ακόμη περισσότερο αίμα, καθώς οι δυνάμεις κατοχής θα προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν κάποιες από τις επαρχίες που έχουν περάσει στα χέρια της Αντίστασης. Στις 6 Μάρτη ξεκίνησε η επιχείρηση “Αχιλλέας”, η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ που έγινε ποτέ στο Αφγανιστάν με 4.500 Νατοϊκούς και 1000 Αφγανούς στρατιώτες. Εχει σκοπό τον έλεγχο της επαρχίας Χελμάντ. Αυτό που σε πολλές εφημερίδες αποκαλείται “εαρινή επίθεση των Ταλιμπάν” είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια αντεπίθεσης του ΝΑΤΟ.
Το τελευταίο μαζικό έγκλημα που έγινε στις 4 Μάρτη στην περιοχή Νανγκαρχάρ είναι χαρακτηριστικό. Ενας βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε ένα αμερικάνικο κονβόι. Μόνο ένας πεζοναύτης τραυματίστηκε. Οι υπόλοιποι πεζοναύτες άνοιξαν αμέσως πυρ σε όλους τους περαστικούς, σκοτώνοντας επί τόπου 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμη. Τα θύματά τους σκορπίστηκαν πάνω στο δρόμο σε μια απόσταση εννέα χιλιομέτρων. Ενας τραυματίας περιγράφει πως: “Πυροβολούσαν παντού, άνοιξαν πυρ σε 14,15 οχήματα που διέρχονταν εκείνη την ωρα”. Οταν το αμόκ των Αμερικάνων σταμάτησε, άρχισαν να κυνηγάνε τους δημοσιογράφους του Ασιοσιέτεντ Πρες και αφγανικών καναλιών που είχαν καταγράψει τα πλάνα. “Σβήστε τα ή θα σας σβήσουμε”, καταγγέλει ότι του είπαν ο δημοσιογράφος Χανουαλί Καμράν από το κανάλι Αριάνα.
Η σφαγή προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Την περασμένη Τρίτη, 2.000 Αφγανοί μπλόκαραν το δρόμο που οδηγεί από το Τζαλαλαμπάντ στο Πακιστάν με συνθήματα: “Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στον Καρζάι”.
Το πόσο λίγο ελέγχουν οι δυνάμεις κατοχής το Αφγανιστάν το ένιωσε στο πετσί του στα τέλη Φλεβάρη ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι. Γλίτωσε οριακά από μια επίθεση αυτοκτονίας στη βάση Μπαγκράμ. Ο Τσένι, που είχε πάει στο Αφγανιστάν για να συζητήσει θέματα ασφαλείας με τον Καρζάι, φυγαδεύτηκε σε καταφύγιο όταν, όπως λέει ο ίδιος “άκουσα έναν εκκωφαντικό κρότο”.
Eρευνα
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών πρόσφατα δημοσίευσε μια αποκαλυπτική έρευνα για το Αφγανιστάν με χρηματοδότηση της αμερικάνικης κυβέρνησης. Εκτιμά πως το 2007 θα είναι χειρότερο από κάθε χρονιά. Κάθε ίχνος αισιοδοξίας έχει εξαφανιστεί. Από το 2005 η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ολοένα μεγαλύτερη απομόνωση της αμερικανόφιλης κυβέρνησης. Οι απλοί Αφγανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στις κοινωνικές υπηρεσίες, τη δικαιοσύνη και τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται περισσότερο στα δικαστήρια της φυλής τους, παρά τα κρατικά, όπου χρειάζονται λεφτά για να λαδώνουν τους δικαστές.
Ο αφγανικός στρατός δεν είναι ικανός και έχει χαμηλό ηθικό. Οι περισσότεροι Αφγανοί αγρότες βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια και αναγκάζονται να καλλιεργούν όπιο για να ζήσουν. Αν έχεις λεφτά να λαδώσεις, τότε το δικό σου όπιο μπορεί να σωθεί από τις “αντι-ναρκωτικές” εκστρατείες που οργανώνουν οι Αμερικάνοι. Η Καμπούλ έχει δύο ώρες ηλεκτρικό την ημέρα. Ολη η υπόλοιπη χώρα είναι στο σκοτάδι. Η έρευνα παραδέχεται μετά από κάθε στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ καινούργιοι νέοι φεύγουν για το αντάρτικο, θέλοντας να πάρουν εκδίκηση για τους νεκρούς τους.
Η Γερουσία του Καναδά, κάνοντας έρευνα για τις συνθήκες που επικρατούν στην Κανταχάρ, όπου πολεμάνε οι Καναδοί στρατιώτες συμπέρανε το Φλεβάρη: “Η ζωή στην Κανταχάρ έχει όλο και περισσότερους κινδύνους χάρη στη δική μας παρουσία. Ο συνδυασμός των πολλών αθώων ζωών που χάνονται και της ελάχιστης βοήθειας κάνει τη ζωή θλιβερή και επικίνδυνη”.
Η τελευταία σύνοδος του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Νοέμβρη είχε στο κέντρο της το Αφγανιστάν και αποφάσισε να υπάρξουν περισσότερες πολεμικές επιχειρήσεις στο Νότο και τα Ανατολικά, καλώντας όλες τις χώρες να δώσουν ακόμη περισσότερη βοήθεια και να πάψουν να βάζουν όρια για τις μάχες στις οποίες συμμετέχουν οι στρατιώτες τους. Αποτέλεσμα αυτής της πολεμικής έκκλησης ήταν η εξάμηνη τουλάχιστον παράταση της ελληνικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν παρότι έχουν ξεπεράσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η απόφαση αυτή είχε ανακοινωθεί μετά από τη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράις, όπως επίσης ότι η Ελλάδα θα στείλει 13 τανκς στο Αφγανιστάν. Τώρα ανακοινώνεται ότι ο ελληνικός στρατός θα στείλει επίσης υλικά αρμάτων, ελαφρύ οπλισμό και εκατοντάδες καλάσνικοφ, ενώ δίπλα στους εκατοντάδες έλληνες στρατιωτικούς θα βρεθούν και κάποιες δεκάδες αστυνομικοί το επόμενο διάστημα.