Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Οι δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής: Με την έγκριση της ηγεσίας και την ασυλία της αστυνομίας

Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τη δίκη της ΧΑ

Με τον σχολιασμό εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής των συνεκδικαζόμενων υποθέσεων (επιθέσεις στο Συνεργείο, στο Στέκι Αντίπνοια, στα μαγαζιά και τις κοινότητες των Αφρικανών στην πλ. Αμερικής, στα Τζαμιά και στα σπίτια των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Ιεράπετρα, αλλά και με την υπόθεση της επίθεσης στον μαθητή Φ. Δεμερτζίδη) συνεχίστηκε και στις 30/3 (141η δικάσιμος) η δίκη των ναζί της ΧΑ στο Εφετείο. Η διαδικασία του σχολιασμού είχε ξεκινήσει την προηγούμενη βδομάδα με τον Θανάση Καμπαγιάννη από την Πολιτική Αγωγή των Αιγύπτιων Αλιεργατών.

Από την πλευρά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ο συνήγορος Μάνος Μαλαγάρης  στάθηκε στα στοιχεία που συνηγορούν στην προετοιμασία και την οργάνωση των επιθέσεων. Ιδιαίτερο βάρος έριξε στα περιστατικά στα οποία υπάρχει ευθεία εμπλοκή της ηγεσίας της ΧΑ, όπως στην επίθεση στο Συνεργείο με την παρουσία Λαγού, Μίχου, στην περίπτωση της Αντίπνοιας με την καταδίκη Σιατούνη που βρέθηκε στα ψηφοδέλτια της ΧΑ, στην επίθεση του Αγ. Παντελεήμονα υπό την ηγεσία της Σκορδέλη. Στην υπόθεση της Βαϊνιάς αναδείχτηκε το γεγονός ότι η σύλληψη και η εξάρθρωση του χρυσαυγίτικου πυρήνα στην περιοχή βοήθησε στην εξάλειψη των επιθέσεων εκεί.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κώστας Παπαδάκης από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες: Σε έναν από τους πιο αναλυτικούς σχολιασμούς της ημέρας, ο Κ. Παπαδάκης ανέδειξε τα βασικά στοιχεία στη δράση της ναζιστικής συμμορίας που επιβεβαιώνουν το παραπεμπτικό βούλευμα, όσον αφορά την εγκληματική οργάνωση: Η προετοιμασία της επίθεσης, η δράση πολυπρόσωπης - αριθμητικά υπερέχουσας ομάδας, η ταχύτητα, ο συντονισμός, η πειθαρχία και η ψυχραιμία, η δήλωση της πολιτικής ταυτότητας, η προηγούμενη και επόμενη έγκριση της ηγεσίας, η ασυλία της αστυνομίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αίσθηση ακαταδίωκτου που ένιωθαν οι χρυσαυγίτες, στην ασυλία που είχαν από τις αστυνομικές αρχές. Όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Βαϊνιάς που οι Πακιστανοί θύματα της επίθεσης βρέθηκαν για ενάμιση μήνα στα κρατητήρια. 

“Οι καταθέσεις των μαρτύρων έχουν εισφέρει τουλάχιστον είκοσι συγκεκριμένα περιστατικά εγκληματικής βίας Χρυσαυγιτών εναντίον μεταναστών κυρίως, που έχουν μείνει ακαταδίωκτες σε χρόνους προηγούμενους και ενδιάμεσους από τις επιθέσεις αυτές. Πάντως ξεκινάνε πριν από το Αντίπνοια και κορυφώνονται μέχρι το 2013 και όχι μόνο δεν διώκονται αποτελεσματικά, αλλά κυρίως βρίσκουν τον μπελά τους τα θύματά τους και είναι κάτι το οποίο πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., την οπλίζει κυριολεκτικά και την προετοιμάζει έτσι ώστε να φτάσει μετά στη δολοφονία του Φύσσα και σε όλα τα άλλα”, τόνισε στο κλείσιμο του σχολιασμού  του ο Κώστας Παπαδάκης.

Παρατήρηση

Λίγο νωρίτερα μιλώντας για την επίθεση στο Συνεργείο είχε κάνει μια σημαντική παρατήρηση σχετικά με την ύπαρξη του βουλευτικού αυτοκινήτου του χρυσαυγίτη Λαγού: “Το δικαστήριό σας θα πρέπει να αναλογιστεί ότι εάν αυτή είχε αποκαλυφθεί έγκαιρα όσον αφορά το πρόσωπο του χρήστη του αυτοκινήτου αυτού, δεδομένου ότι όταν θα φτάσουμε στα αναγνωστέα θα δείτε ένα έγγραφο της ανακρίτριας από 3 Σεπτεμβρίου 2013 στην Ελληνική Βουλή, το οποίο ρωτάει ποιός είναι ο χρήστης του βουλευτικού αυτοκινήτου, αν αυτή η ερώτηση είχε απαντηθεί πριν τις 17 Σεπτεμβρίου, μπορεί να μην είχαμε θρηνήσει το Φύσσα και τα περιστατικά τα οποία προηγήθηκαν”. 

“Η διενέργεια της εγκληματικής δράσης δεν ήταν κάτι τοπικό, αλλά αφορούσε σε όλη την Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα”, τόνισε από την μεριά της οικογένειας Φύσσα η Χρύσα Παπαδοπούλου που στο σχολιασμό της στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της ΧΑ σαν οργάνωση να επιβάλει το φόβο. “Οι επιθέσεις, δεν είναι προσωποπαγή εγκλήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζονται οι δράστες με τα θύματα. Ο σκοπός είναι η τρομοκράτηση των αλλοδαπών και των αλλόθρησκων. Η πρόταση της ΧΑ για το μεταναστευτικό ήταν «να τους δέρνουμε και να φοβηθούν να φύγουν»”. Στον βαθμό βιαιότητας ανάλογα με την περίπτωση της επίθεσης, στοιχείο που αναδεικνύει  την οργανωμένη δράση της ΧΑ, στάθηκε η Ελευθερία Τσομπατζόγλου από την οικογένεια Φύσσα.

Τον σχολιασμό από τη μεριά της πολιτικής αγωγής έκλεισε ο Δημήτρης Ζώτος από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Κάνοντας εκτενείς αναφορές στις υποθέσεις της Αντίπνοια και του Συνεργείου, ο Δ. Ζώτος ανέδειξε την άμεση εμπλοκή της ίδιας της ηγεσίας της ΧΑ μέσω της παρουσίας της (βλ. Λαγός Μίχος στο Συνεργείο) ή της αφ' υψηλού στήριξής της (βλ. Κασιδιάρης, Λαγός στην περίπτωση Σιατούνη στην Αντίπνοια). “Υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να βάζεις κάποιον που είναι υπόδικος σε ψηφοδέλτιο της οργάνωσης;”, αναρωτήθηκε.

Στην συνέχεια μίλησε για “τη δεύτερη κατηγορία στόχων: οι αλλοδαποί, είναι κατσαρίδες, είναι υπάνθρωποι. Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της ΧΑ και το υλοποιεί στην πράξη”. Ο Δ. Ζώτος χαρακτήρισε σημαντικές όλες τις καταθέσεις των μεταναστών αφού όχι μόνο ανέδειξαν το εύρος της επιθετικής δραστηριότητας της ΧΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο δια ταύτα της υπόθεσης αφού ταυτοποίησαν ηγετικά στελέχη όπως την Σκορδέλη, τον Παναγιώταρο, κ.ά. 


Οι συνήγοροι της ΧΑ: Συκοφαντικά παραληρήματα ρατσιστικού λόγου

Απίστευτα ψέματα, απόλυτη αντιστροφή των καταθέσεων, προσπάθεια απαξίωσης των μαρτύρων και ευτελισμού της δικαστικής διαδικασίας είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν από την αρχή της δίκης οι συνήγοροι υπεράσπισης των ναζί της ΧΑ. 

Σε αντίθεση με αυτά που διαλαλούσαν πριν ξεκινήσει η δίκη, περί “δικαιοσύνης που θα λάμψει” οι συνήγοροι των ναζί δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να παρακωλύουν τη διαδικασία με κάθε τρόπο και με παρελκυστικές τακτικές να επιδιώκουν να παραπλανήσουν την έδρα.

Σύμφωνα με την ανεκδιήγητη γραμμή υπεράσπισης που ακολουθούν οι δικηγόροι της ναζιστικής Χ.Α, καμιά από τις υποθέσεις αυτές δεν σχετίζεται με την δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ: Η υπόθεση του Φοίβου Δεμερτζίδη ήταν «ερωτικός διαπληκτισμός», η επίθεση στην Αντίπνοια έγινε «γιατί η γυναίκα του Σιατούνη είχε δεχτεί επίθεση από άγνωστους στα Πετράλωνα», στο Συνεργείο ήταν «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ενώ οι επιθέσεις στους μετανάστες έγιναν γιατί αυτοί ήταν ενοχλητικοί. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι επιθέσεις μειώθηκαν κατά κόρον από τη στιγμή που η ηγεσία της ΧΑ βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα. 

Τερτίπια

Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, στο σχολιασμό τους δεν αναφέρονται καθόλου στην «πολιτική»­ δραστηριότητα των πελατών τους αλλά το μόνο που προσπαθούσαν να κάνουν ήταν ή να κρυφτούν πίσω από δικονομικά τερτίπια ή ακόμα χειρότερα να συκοφαντούν τους μάρτυρες. Ωστόσο το χειρότερο στοιχείο από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης είναι πως όσο περνάει ο καιρός τόσο από πλευράς επιχειρημάτων όσο και σε ατομικό επίπεδο υιοθετούν πλήρως τις χρυσαυγίτικες μεθόδους. Το είδαμε όλον αυτό τον καιρό στην συμπεριφορά τους απέναντι στους μάρτυρες, μια συμπεριφορά που χαρακτηρίστηκε ακόμα και μέσα  στην αίθουσα του δικαστηρίου σαν βασανιστική, το βλέπουμε για άλλη μια φορά τώρα με τον σχολιασμό τους.

Η Τσαμπάζη (δικηγόρος της Σκορδέλη) αναφερόμενη στις επιθέσεις στον Αγ. Παντελεήμονα μίλησε για Αφρικανούς που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι «να ανοίγουν μπαρ και να εκδίδουν τις γυναίκες τους». Οι Πακιστανοί στην Βαϊνιά είναι «λαθραίοι», σύμφωνα με τον δικηγόρο Ρουσόπουλο. Ο Ναϊμ Ελγαντούρ από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας είναι «πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών» και ο Τζαβέντ Ασλάμ της Πακιστανικής Κοινότητας ένας «φανατικός ενάντια στην ΧΑ» σύμφωνα με τον Παπαδέλη (συνήγορος υπεράσπισης του Κασιδιάρη και της Siemens στην αντίστοιχη δίκη). Και ακόμα δεν έχουμε ακούσει το σόου των Μιχαλόλιαδων (αδερφού και ανιψιών του Μιχαλολιάκου) που ο ρατσιστικός τους λόγος υπερβαίνει ακόμα και τα κιλά τους. “Μας φτάσατε να μιλάμε σε Αφρικανούς”, είχε πει σε μια διακοπή της δίκης κατά την διάρκεια της εξέτασης του Σεκ Καντίμ.

Ακριβοπληρωμένοι συνήγοροι υπεράσπισης,  σε ένα σόου ρατσιστικού παραληρήματος που δεν πείθει όμως κανένα.


Οι επόμενες δικάσιμοι

Επόμενες δικάσιμοι για το μήνα Απρίλη είναι: 
6/4 και 27/4 στο Εφετείο και  10/4, 11/4, 12/4 και 25/4 στον Κορυδαλλό. 
 
Οι νέες ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν για το Μάη είναι 3/5, 8/5, 16/5, 22/5 στο Εφετείο, 
2/5, 9/5, 15/5, 23/5, 26/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό.