Η Αριστερά
Λονδίνο: Η αντίσταση στη Χούντα εμπνέει και σήμερα

Το πάνελ της εκδήλωσης στο Λονδίνο για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Πρεσβείας. Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαρία Στύλλου, Τζέλλα Σκούρα, Μάικλ Ράντλ. Στην άκρη δεξιά ο Στηβ Τζέφρις

Τέσσερις από τους αγωνιστές που συμμετείχαν στην κατάληψη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βρετανία, μια βδομάδα μετά το πραξικόπημα του 1967, μίλησαν στο Λονδίνο την Παρασκευή, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την κατάληψη.

Ο Μάικλ Ραντλ από την ειρηνιστική οργάνωση Επιτροπή των 100, ήταν ένας από τους τρεις που φυλακίστηκε μετά την κατάληψη (στους πιο πολλούς επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή). Αρχικά ο Μάικλ μίλησε για τους δεσμούς ανάμεσα στο αντιπολεμικό κίνημα της Βρετανίας και την Αριστερά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του Γρηγόρη Λαμπράκη στις κινητοποιήσεις του CND αλλά και τις διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης. Στη συνέχεια θύμισε πώς έγινε η κατάληψη: “Στην αρχή μια πολύ μικρή ομάδα πήγε και χτύπησε την πόρτα της Πρεσβείας κι όταν την άνοιξαν, από ένα ταχυδρομικό φορτηγάκι που είχε σταματήσει ακριβώς απ'έξω, πετάχτηκαν γύρω στα 100 άτομα και μπήκαν μέσα για να καταλάβουν το κτίριο”. Κάποιες εφημερίδες τότε μίλησαν για “επεισόδια”. Αλλά όπως είπε ο Μάικλ, “αν έγιναν τα οποιαδήποτε επεισόδια ήταν από την αστυνομία. Μπήκαν μέσα σπάζοντας τα τζάμια για να μας βγάλουν έξω”.

Η Τζέλα Βαρνάβα – Σκούρα και η Μαρία Στύλλου και οι δύο φοιτήτριες τότε του London School of Economics (LSE), ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Η Τζέλα ήταν μια από αυτούς που κατάφεραν να αποδράσουν από το βαν της αστυνομίας μετά τη σύλληψή τους όταν οι αστυνομικοί έσπασαν την κατάληψη. “Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν έγινε απόδραση. Ήταν ένα από τα πολλά ψέματα που είπαν”. Έπειτα μετέφερε τις αντιδράσεις για την κατάληψη, από κόσμο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην Ελλάδα. “Ήταν μια από τις πρώτες ριψοκίνδυνες ενέργειες που έσπαγαν τη σιωπή γύρω από το πραξικόπημα” είπε. “Ήταν μια ηλιαχτίδα ελπίδας”.

“Καρπός του ‘68”

Η Μαρία έβαλε τη διεθνή διάσταση του πραξικοπήματος και της κατάληψης. “Πολλοί από εμάς που καταλάβαμε την Πρεσβεία, λίγες βδομάδες πριν κάναμε κατάληψη στο LSE” είπε. “Ήμασταν καρπός του '68. Αναπτυσόταν σε κάθε χώρα ένα κλίμα εξέγερσης, μια πόλωση, μια ριζοσπαστικοποίηση. Η Χούντα επιβλήθηκε για να καταστείλει τους αγώνες από τα κάτω, που είχαν συνταράξει την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τα Ιουλιανά του '65” συνέχισε. “Το πέτυχαν; Όχι! Οι απεργίες ξανάρχισαν τον τρίτο χρόνο της Χούντας. Πολύ σημαντικές απεργίες. Και μετά ήρθε η εξέγερση του Πολυτεχνείου”.

Περίπου 70 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργανώθηκε από το Greece Solidarity Campaign και το Antifascist Action for Greece. Η συζήτηση έλαβε χώρα στα γραφεία του συνδικάτου Unite και άνοιξε με χαιρετισμό από την μεταβατική γενική γραμματέα του συνδικάτου, Γκέιλ Κάρτμέηλ.

Ο Ισίδωρος Διακίδης, δημοτικός σύμβουλος σήμερα στο Χάριγκέη του Βόρειου Λονδίνου, ήταν φοιτητής στην υπό κατάληψη σχολή της Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα το βράδυ του πραξικοπήματος. “Η μόνη ενημέρωση που μπορούσαμε να έχουμε από τον έξω κόσμο ήταν από ένα τρανζιστοράκι, αλλά κι αυτό το μόνο που έκανε ήταν να παίζει στρατιωτικά εμβατήρια. Μετά είδαμε να περνάει ένα τανκ. Ήταν γεγονός. Η δικτατορία μόλις ξεκινούσε”. 

Ένα τρίο ελλήνων μουσικών έπαιξε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η Ίρις Μαυράκη, περιέγραψε πως το τραγούδι “Αρνιέμαι”, έγινε ύμνος αντίστασης αφού τραγουδήθηκε από τα πλήθη στην κηδεία του ποιητή Γιώργου Σεφέρη. 

Καταπίεση

Αρκετοί άλλοι μίλησαν, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της καταπίεσης στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και διαβάστηκε η κατάθεση ενός πολιτικού κρατούμενου την περίοδο της Χούντας. Οι τοίχοι της αίθουσας ήταν διακοσμημένοι με αφίσες από την Ελλάδα, ανάμεσά τους αφίσες της ΚΕΕΡΦΑ για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Στηβ Τζέφρις, επίσης φοιτητής στο LSE τότε, ακτιβιστής στη Σοσιαλιστική Επιτροπή του φοιτητικού συλλόγου και ο άνθρωπος που ανακοίνωνε με τη ντουντούκα από το παράθυρο της Πρεσβείας την κατάληψη. Μίλησε για τη σημασία που έχει να θυμόμαστε την αντίσταση στη Χούντα, τώρα που στη Γαλλία το φασιστικό Εθνικό Μέτωπο έχει περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η κατάληψη της Πρεσβείας και η ευρύτερη αντίσταση στην Ελλάδα, είναι μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας από τα κάτω μπορεί να περνάει τα σύνορα και να αλλάξει τον κόσμο.

Το βράδι της Τρίτης 2 Μάη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη τυπωνόταν, βρισκόταν σε εξέλιξη στο Λονδίνο εκδήλωση της κίνησης Unite against Fascism με θέμα “Πώς σταματάμε την άνοδο του ρατσισμού και της ακροδεξιάς” με αφορμή την παρουσία της Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Η Μαρία Στύλλου θα είναι ομιλήτρια και στο τετραήμερο Μαρξισμός 2017 στην Αθήνα.