Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2017: Οι εργάτες στους δρόμους

Αθήνα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά, σε μια απεργιακή κινητοποίηση που συγκέντρωσε αγωνίστριες κι αγωνιστές από όλο το φάσμα των μαχών που ξεδιπλώνονται αυτό το διάστημα ενάντια σε μνημόνια, ρατσισμό, φασισμό και πόλεμο. Εργαζόμενοι, αντιφασίστες, μετανάστες, πρόσφυγες, φοιτητές και οργανώσεις της Αριστεράς έδωσαν δυναμικό παρών και τον τόνο για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας της 17 Μάη. 

Ξεκινώντας με προσυγκέντρωση στο Μουσείο-Πολυτεχνείο, συμμετείχαν με οργανωμένα μπλοκ μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, οι φοιτητές του ΣΕΚ στις σχολές, τα σωματεία εργαζόμενων Αγ. Σάββα, Αγ. Κυριακού, εκτάκτων ΥΠΠΟ και Ιντρακόμ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και camp, πρόσφυγες από το Ελληνικό, τη Μαλακάσα και το City Plaza, οι ΦΣ ΗΜΜΥ και ΝΟΠΕ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η Κοινότητα Μπαγκλαντές, ο Σύλλογος Αριστοτέλης, το ΣΜΤ, η ΠΕΣΕΚ, εργαζόμενοι/ες στην ιδιωτική υγεία, η ΟΚΔΕ, η Ροσινάντε, το ΕΕΚ, η ΟΡΜΑ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου, σωματεία βάσης και πρωτοβουλίες. Τέλος, η ΣΒΕΟΔ διακίνησε υλικό για την πανελλαδική απεργία δικυκλιστών στις 25 Μάη για εταιρικό μηχανάκι, Μ.Α.Π., ΒΑΕ και συλλογική σύμβαση, η Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας κυκλοφόρησε καταγγελία για τις μεθόδους τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλουν οι τραμπούκοι του Μελισσανίδη στην περιοχή, ενώ στη διαδήλωση πήραν μέρος και Παλαιστίνιοι συμπαραστάτες απεργών πείνας.

Μαζική παρουσία προσφύγων

Το σύνθημα «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» έγινε πράξη χάρη στη μαζική παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών στη διαδήλωση. Η Ζόρα, πρόσφυγας από το στρατόπεδο της Μαλακάσας, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Διαδηλώνουμε σήμερα μαζί με τους εργάτες γιατί βιώνουμε μια άσχημη κατάσταση στα στρατόπεδα. Πάει ένας χρόνος και δυο μήνες που είμαστε εκεί σε πολύ κακές συνθήκες. Θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα για πάντα και να πηγαίνει ο καθένας όπου θέλει. Όλη η οικογένειά μου υποφέρει από ασθένειες και ψυχολογικά προβλήματα: στρες, κατάθλιψη. Εκτιμώ πολύ τους ντόπιους που έρχονται στα στρατόπεδα και μας δείχνουν αλληλεγγύη και ενότητα. Παλεύουν για τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελπίζω ότι μαζί μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορα και τις πόλεις». Η Μαρίνα από το στρατόπεδο του Ελληνικού είπε χαρακτηριστικά για ποιο πράγμα αγωνιζόμαστε σήμερα: «Αζαντί» (ελευθερία). Η λέξη αυτή, που είναι και το γνωστότερο σύνθημα των προσφύγων στις διαδηλώσεις, απαντάει ξεκάθαρα στα ψέματα του Υπ. Μετανάστευσης περί «φιλοξενίας» και «ανοιχτών» δομών. 

Ο Αμπντούλ Κουντούς, πρόεδρος της κοινότητας Μπαγκλαντές, είπε: «Σήμερα, τη μέρα των εργατών, διαδηλώνουμε για όλους αυτούς τους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, διεκδικούμε από την κυβέρνηση να τους νομιμοποιήσει και να τους βγάλει από τα κέντρα κράτησης. Απαιτούμε ίσα δικαιώματα, υπηκοότητα στους εργάτες που είναι εδώ, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά».

Φοιτητές - εργατιά

Οι φοιτητές παλεύουν στο πλάι της εργατιάς, όπως μας δήλωσε και η φοιτήτρια Άντρη Γεωργίου, λέγοντας: «οι περισσότεροι φοιτητές ανταποκρίνονταν θετικά στις εξορμήσεις που κάναμε για την πρωτομαγιά. Για παράδειγμα ο αγώνας των καθαριστριών, το ότι το πανεπιστήμιο επιχείρησε να φτιάξει ομάδες εθελοντών από φοιτητές για την καθαριότητα, μας έκανε να διεκδικήσουμε κι εμείς μαζί τους προσλήψεις. Είναι σημαντικό να ανοίξουμε τους αγώνες και με άλλους φοιτητές, οι φοιτητές πρέπει να αγωνίζονται μαζί με τους εργάτες».

Τα εργατικά μπλοκ που πλημμύρισαν την Αθήνα έδωσαν μια πρώτη γεύση από τη συνέχεια της μάχης ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια και θύμισαν ότι η εργατική Πρωτομαγιά αντανακλά κάθε χρόνο όλους τους αγώνες της εργατιάς. Όπως είπε στην ΕΑ η Βασιλική Κανέλλου, εργαζόμενη στο ΓΝΑ Γεννηματάς: «Η σημερινή μέρα είναι τιμή στον ξεσηκωμό του Σικάγο, είναι ημέρα μνήμης αλλά και αγώνα. Σήμερα είναι απεργία και μας ενώνει ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη κοινωνία, δεν πιστεύουμε όσους θέλουν να μας γυρίσουν σπίτι. Με το σωματείο στο χώρο μου, όπου είμαι συμβασιούχος μέσω ΟΑΕΔ ως μακροχρόνια άνεργη, δίνουμε μάχες τόσο για τις εργασιακές μας συνθήκες, όσο και για την κοινωνία γενικά, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Η Άννα Τσινίκα, εργαζόμενη στην ΕΡΤ, δήλωσε επίσης: «Θεωρώ πολιτικό καθήκον κάθε εργαζόμενου να είναι σήμερα στους δρόμους, πέρα από το να τιμήσουμε τους αγώνες που έγιναν στο παρελθόν, πρέπει και να αντισταθούμε στα μνημόνια και στην καταπίεση που ζούμε. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ προσπαθούμε να συσπειρωθούμε: έγινε μια σημαντική προσπάθεια με τη βοήθεια της ΚΕΕΡΦΑ να γίνει ένα βήμα σχετικά με το αντιφασιστικό κίνημα, έχουμε μια πρώτη μικρή νίκη. Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τις προσπάθειες, η συμμετοχή στην πανεργατική της 17 Μαϊου είναι αυτονόητη».




Πειραιάς

Διεθνιστικό χαρακτήρα είχε η φετινή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά στέλνοντας το μήνυμα ότι ντόπιοι πρόσφυγες και μετανάστες παλεύουμε ενωμένοι ενάντια σε μνημόνια, πόλεμο, ρατσισμό και φασισμό. Τον τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν οι πρόσφυγες από το στρατόπεδο στο Σχιστό που έφτασαν στη συγκέντρωση με πούλμαν. 
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της φετινής συγκέντρωσης πήρε ο Εργατικός Ταξικός Συντονισμός Σωματείων, Συλλογικοτήτων και Συνδικαλιστών Πειραιά, που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Συμμετείχαν με τα πανό τους η ΠΕΝΕΝ, το Σωματείο Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, η ΛΑΕ, η ΚΑΡ.   
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Βασίλη Γκιτάκου, Αντιπρόεδρου του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Γκερλές, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κατήγγειλε στο χαιρετισμό του ότι το υπουργείο μετατρέπεται καθημερινά σε στρατιωτικό και κάλεσε στην 24ωρη γενική απεργία στις 17 Μάη. 
Ο Θανάσης Διαβολάκης, μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ θύμισε την μεγάλη απεργία του 1923 στον Πειραιά, σε μία παρόμοια περίοδο, όπου το ελληνικό κεφάλαιο περνούσε κρίση και η κυβέρνηση έλεγε ότι οι εργάτες έπρεπε να αποδεχθούν μειώσεις στους μισθούς και ελεύθερες απολύσεις. “Όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να μην περάσει το νέο τέταρτο μνημόνιο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφώνησε με τους δανειστές. Να βγούμε σε πανεργατικές απεργίες για να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, να παρθούν πίσω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Ο αγώνας ντόπιων προσφύγων και μεταναστών είναι κοινός, αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα για όλους, για να κλείσουν τα στρατόπεδα-φυλακές, για να ζήσουν οι πρόσφυγες στις πόλεις”, τόνισε. 
Ο Τζαμάλ, εκπρόσωπος των προσφύγων από το Σχιστό, κατήγγειλε ότι τα κράτη της Ευρώπης υποστηρίζουν μόνο στα λόγια τους πρόσφυγες αλλά στην πράξη δεν κάνουν τίποτα.  
Μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του 1923 εκ μέρους των σωματείων, τα πανό βγήκαν στο δρόμο και ακολούθησε πορεία μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με κεντρικό σύνθημα “εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι”.
  
Κατερίνα Θωίδου

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η εργατική Πρωτομαγιά τιμήθηκε με πορεία στην οποία συμμετείχε όλη η Αριστερά. Στην προσυγκέντρωση στην Αγ. Σοφίας συμμετείχαν με πανό το «Βοήθεια στο σπίτι», ο ΣΕΦΚ, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, η ΚΕΕΡΦΑ, οι μαθητές Anticapitalista, η ΛΑΕ, η ΟΚΔΕ και το Ξεκίνημα και ακολούθησε πορεία που ενώθηκε με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και άλλα σωματεία. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο του καπνεργάτη.

Φύλλια Πολίτη


Γιάννενα

Με πολύ μαζική συμμετοχή τουλάχιστον 2 χιλιάδων ατόμων ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο η διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στα Γιάννενα. Με πανό συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ, η ΕΛΜΕ, το Σωματείο Μετάλλου, το Σωματείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΚΚΕμλ, η ΑΚ και η ΕΣΕ. Το παρών έδωσαν και πολλοί εργαζόμενοι από διάφορους εργατικούς χώρους της πόλης όπως οι Δήμοι και τα Νοσοκομεία καθώς και μετανάστες. 

Η συζήτηση που κυριάρχησε ήταν η αναγκαιότητα του απεργιακού κινήματος που θα δώσει τη μάχη απέναντι στα μέτρα. Η πανεργατική της 17 Μάη ανακοινώθηκε και από τη μικροφωνική. Επικρατούσε ενθουσιασμός τόσο για τη μαζικότητα της σημερινής πορείας όσο και για τον απόηχο του καραβανιού της Υγείας. Άνοιξε και η συζήτηση για την προοπτική και το με ποια αριστερά οργανώνουμε αυτές τις μάχες κι επομένως αυτά που οργανώνουμε, ο Μαρξισμός και η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη Χούντα, είχαν μεγάλη ανταπόκριση. 

Γιούλη Καραγιαννάκου


Πάτρα

Στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στην Πάτρα συμμετείχαν οργανωμένα το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ, εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία, το ΣΕΚ,  η Εργατική Ενότητα – Ανατροπή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας. Ξεκινώντας από το Εργατικό Κέντρο προς τη Γούναρη γύρω στα 400 άτομα διαδηλώσαμε με πολύ παλμό, μαζί και με φοιτητές και κάνοντας τη συζήτηση τόσο για την εκδήλωση που ετοιμάζουμε για τα 50 χρόνια από τη Χούντα όσο και για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 17 Μάη. Στους δρόμους της Πάτρας διαδήλωσαν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΠΑΜΕ.
 
Νεκτάριος Χάινταρ

Βόλος

Πετυχημένη ήταν η πορεία της Πρωτομαγιάς στο Βόλο και αυτό που χρειάζεται είναι η αριστερά να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για τη σύγκρουση με τα νέα μέτρα. Πρόσφυγες με το πανό τους, εργαζόμενοι από διάφορους χώρους, φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν με συνθήματα κατά των μνημονίων, του πολέμου και του ρατσισμού. Στη διαδήλωση ήταν και φοιτητές από το τμήμα Ειδικής Αγωγής που πήρε απόφαση στη προηγούμενη συνέλευση να κατέβει στη Πρωτομαγιά. Η πορεία ξεκίνησε από τη κεντρική πλατεία του Βόλου και κατέληξε στη πλατεία ταχυδρόμου όπου κατατέθηκαν στεφάνια. 

Δημήτρης Στεφανάκης


Χανιά

Πραγματοποιήθηκε στα Χανιά απεργιακή διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων, εργαζόμενων και φοιτητών. Χαιρετισμούς απηύθυναν το Εργατικό Κέντρο Χανίων, εκπρόσωπος του Σωματείου ΔΕΥΑΧ Δ. Χανίων, της Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων, ο Μανώλης Γλέζος που βρέθηκε στην πόλη κι ο Σεραφείμ Ρίζος από το δημοτικό σχήμα Ανταρσία στα Χανιά. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης όπου συμμετείχαν με τα πανό τους το Εργατικό Κέντρο, φοιτητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων και μπλοκ αναρχικών. 

Ειρηναίος Μαράκης


Ηράκλειο

Στην Εργατική Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο Κρήτης συμμετείχαν ενεργά μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ, της ΛΑΕ, του Σωματείου Ερευνητών (ΣΕΕΕΗ), του ΣΜΤ καθώς και του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος βιολογίας. Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, έχοντας ως αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας. Με συνθήματα υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων, κατά των μνημονίων και απαίτηση επιβολής εργατικού ελέγχου καθ' όλη τη διάρκειά της, η διαδήλωση έλαβε τέλος με απονομή στεφάνου σε μνημείο στο κέντρο της πόλης.

Αλίκη Δάκαρη 


Ξάνθη

Δυναμική ήταν η πορεία των συνδικάτων στην Ξάνθη. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Εργατικό Κέντρο, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζόμενων Νοσοκομείου Ξάνθης, η Ένωση Μηχανικών του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ), το Σωματείο Εργαζόμενων στα “Πλαστικά Θράκης”, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης και ο Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Αποφοίτων ΕΠΑΘ. Μετά τις σύντομες ομιλίες, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης με συνθήματα ενάντια στο νέο μνημόνιο, τη ρατσιστική ΕΕ-φρούριο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε από την Πλατεία και η πορεία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Οι πορείες κατέληξαν στο Μνημείο του Καπνεργάτη στο Εργατικό Κέντρο, όπου οι διαδηλωτές απόθεσαν γαρύφαλλα για να τιμήσουν τους νεκρούς του Μάη του '36.

Παντελής Αποστολίδης