Η Αριστερά
Μαρξισμός 2017: Η τέχνη της Ρώσικης Πρωτοπορίας

Antonina Sofronova, Χωρίς Τίτλο (1922), μελάνι και γκουάς σε χαρτί

Ένα μικρό πανόραμα της τέχνης της Ρώσικης Πρωτοπορίας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ανάμεσα σε άλλα οι επισκέπτες του φετινού Μαρξισμού. Πρόκειται για έργα που εκτείνονται στη χρονική περίοδο 1910-1930 και αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις σημαντικές διεργασίες που συντελούνται στην τέχνη, όπως και στην κοινωνία. Παρακολουθώντας κανείς τα έργα χρονολογικά μπορεί να δει τα "εισαγόμενα" ρεύματα του ιμπρεσιονισμού και του κυβισμού να διαμορφώνονται σταδιακά σε κάτι νέο. Ακόμα και μέσα στα πιο δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν και να οραματίζονται μια διαφορετική τέχνη, προορισμένη για μια διαφορετική κοινωνία. Στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη ρώσικη επανάσταση του 1917, τα λόγια μιας γυναίκας δημιουργού, της Liubov Popova μας δίνουν έμπνευση και αισιοδοξία: “θα ξαναφτιάξουμε τον κόσμο”.


Οκτώβρης
Σεργκέι Αϊζενστάιν – Γκριγκόρι Αλεξάντροφ

Ο «Οκτώβρης» γυρίστηκε με αφορμή τη δέκατη επέτειο της Οκτωβριανής επανάστασης και βασίζεται στο βιβλίο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Αποτελεί χρονικό της  επανάστασης από την εξέγερση του Φλεβάρη μέχρι τη νίκη των σοβιέτ και των Μπολσεβίκων τον Οκτώβρη, όλα ιδωμένα μέσα από την πρωτοποριακή αισθητική του Aϊζενστάιν, που εφάρμοσε εδώ τη θεωρία του για το «διανoητικό μοντάζ». Πρόκειται για συσχετισμούς εικόνων με μεταφορικούς συμβολισμούς αντικειμένων, που μαζί με κάθε λογής επινοήματα και τεχνάσματα και τη μουσική του Ντιμίτρι Σοστακόβιτς, στοχεύουν όχι στην απλή αναπαράσταση των γεγονότων αλλά στην εξύμνηση της επανάστασης και την κλιμάκωση της ιδεολογικής επίδρασης πάνω στο κοινό. Αυτό υπηρετεί -και πιστεύουμε ότι πετυχαίνει- η τεχνική των δημιουργών. Παρά τις διάφορες επικρίσεις που δέχτηκε (εκ των υστέρων ο Στάλιν την κατηγόρησε για φορμαλισμό), αποτελεί ένα διαμάντι του σινεμά της Ρώσικης πρωτοπορίας, που «αντέχει» και συγκινεί μέχρι σήμερα.

Δήμητρα Κυρίλλου

• Ο “Οκτώβρης” θα προβληθεί το Σάββατο 20 Μάη στις 9.30μμ στο μεγάλο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ, μετά τη συζήτηση με θέμα “100 χρόνια από τη ρώσικη επανάσταση-ουτοπία ή επικαιρότητα” και ομιλητές το Δημήτρη Λιβιεράτο, την Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, τον Κώστα Παπαδάκη, τον Βασίλη Συλαϊδή και τον Πάνο Γκαργκάνα.

• Την Παρασκευή 19 Μάη στη Νομική Σχολή (ΝΟΠΕ) στις 9.30μμ θα προβληθεί η ταινία του Κεν Λόουτς “Ψωμί και τριαντάφυλλα”, μετά τη συζήτηση “Η πάλη ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή” με ομιλητές τους Δ. Αγγελίδη, Γ. Κασιμάτη, Κ. Καταραχιά, Β. Κουκαλάνι, Π. Κωνσταντίνου, Τζορτζ Μάρτιν και πρόσφυγες από τον Σχιστό.

•  Το Σάββατο 20 Μάη, μουσική στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ με Broken da Rima+Art of Soul (breakdance show), Dj Session by Renegade Instruments